Mikrofonkablar: Skärmade, Balanserade Och Andra Mikrofonkablar. Sladdar Från Proel, Klotz Och Andra Märken

Innehållsförteckning:

Video: Mikrofonkablar: Skärmade, Balanserade Och Andra Mikrofonkablar. Sladdar Från Proel, Klotz Och Andra Märken

Video: Mikrofonkablar: Skärmade, Balanserade Och Andra Mikrofonkablar. Sladdar Från Proel, Klotz Och Andra Märken
Video: Mikrofon RICHTIG an den Rechner anschließen! Interface, Adapter oder direkt? | 2018 2024, Maj
Mikrofonkablar: Skärmade, Balanserade Och Andra Mikrofonkablar. Sladdar Från Proel, Klotz Och Andra Märken
Mikrofonkablar: Skärmade, Balanserade Och Andra Mikrofonkablar. Sladdar Från Proel, Klotz Och Andra Märken
Anonim

Mycket beror på mikrofonkabelns kvalitet - främst hur ljudsignalen kommer att överföras, hur genomförbar denna överföring kommer att bli utan påverkan av elektromagnetisk störning. För människor vars aktiviteter är relaterade till musikindustrins område eller högtalarföreställningar är det väl känt att Ljudsignalens renhet beror inte bara på ljudutrustningens kvalitet, utan också på mikrofonkabelns egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots det faktum att digital trådlös teknik nu är allestädes närvarande, Högsta kvalitet och renaste ljud utan elektromagnetisk störning hittills kan endast uppnås om högkvalitativa kabelanslutningar används för dessa ändamål . Idag är det inte svårt att välja och köpa en mikrofonkabel - de kommer i en viss längd, är gjorda av olika material och har specifika syften. För att göra rätt val måste du känna till och ta hänsyn till några viktiga nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

En mikrofonkabel är en speciell elektrisk kabel som har en mjuk koppartråd inuti . Det finns ett isoleringsskikt runt kärnan, i vissa modeller kan det finnas flera isoleringsskikt och de består av olika polymermaterial. En sådan isolerande fläta är kabelskärmen. Den är gjord av koppartråd, skärmdensiteten i en högkvalitativ kabel bör vara minst 70%. Kabelns yttermantel är vanligtvis gjord av polyvinylklorid, det vill säga PVC.

Bild
Bild

Mikrofonkabeln fungerar som en kommuteringsanslutning för mikrofonutrustning. Med hjälp av en sådan kabel är en mixerbord, en studiomikrofon, konsertutrustning och liknande kopplingsalternativ anslutna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mikrofonkabeln är ansluten till ljudutrustning. med en särskild XLR -kontakt som passar alla ljudsystem. Den bästa ljudkvaliteten tillhandahålls av mikrofonkablar, vars inre kärna är gjord av syrefri koppar, resistent mot bildning av oxidativa processer.

Tack vare högkvalitativ koppar säkerställs också låg impedans, så mikrofonkabeln har förmågan att överföra alla monosignalintervall särskilt rent och utan yttre elektromagnetisk störning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Vanligtvis har alla mikrofonkablar så kallade XLR-kontakter installerade i varje ände av sladdlängden. Dessa kontakter har sina egna beteckningar: i ena änden av kabeln finns en TRS -kontakt, och i den andra, motsatta änden av den, finns en USB -kontakt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att ansluta kabeln med kontakter korrekt - till exempel är en USB -kontakt ansluten till en ljudkälla i form av ett ljudkort. En tvåtrådig kabel kan användas för att ansluta en förstärkare och en mixer, samt ansluta en mixerkonsol till en mikrofon. Det finns 2 typer av mikrofonkablar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Symmetrisk

Denna mikrofonkabel kallas också balanserad , för det faktum att det har en ökad grad av motstånd mot elektromagnetisk störning. Denna typ av sladd anses vara det mest lämpliga alternativet för anslutningar där en lång sträcka krävs. Den symmetriska kabeln är driftsäker, dess konduktivitet påverkas inte ens av svåra väderförhållanden, inklusive hög luftfuktighet.

För att säkerställa en så hög ljudöverföringskvalitet är en symmetrisk kabel tillverkad med minst två kärnor, dessutom har den bra isolering, ett skärmande skikt och en yttre mantel av hållbara polymermaterial.

Bild
Bild

Asymmetrisk

Denna typ av mikrofonkabel kallas också installationskabel, den är mycket sämre i ljudöverföringskvaliteten än en symmetrisk sladd och används där helt klart ljud utan elektromagnetisk störning på olika nivåer inte är så viktigt. Till exempel används den när du ansluter en mikrofon i hemmakaraoke, för att hålla massevenemang i ett köpcentrum, när du ansluter en mikrofon till en bandspelare eller ett musikcenter, och så vidare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att skydda mikrofonkabeln från effekterna av elektromagnetiskt bakgrundsljud skyddas sladden av speciella så kallade skärmar, som ser ut som en vanlig kabel och en jordningssladd. Den skärmade metoden för ljudöverföring används inom professionella musikkonserter, för studioinspelningar och så vidare. Skyddet hjälper till att skydda mikrofonkabeln från störningar som radiofrekvensvågor, dimmerstrålning, lysrör, reostat och andra enheter. Flera skärmningsalternativ finns för att skydda mikrofonsladden.

Skärmen kan flätas eller spiraliseras med aluminiumfolie. Det finns en åsikt bland experter att den mest effektiva skärmen är en spiralformad eller flätad version.

Bild
Bild

Recension av de bästa märkena

För att bestämma valet av en mikrofontrådsmodell är det viktigt att först studera parametrarna och jämföra flera alternativ som erbjuds av olika tillverkare. Du bör lita på deras betyg, konsumentrecensioner och också ta reda på kompatibiliteten mellan mikrofonsladdmodellen och den utrustning du har - professionell eller amatörnivå. Tänk på modellerna av de mest kända och högkvalitativa märkena.

Proel tillverkar märkesmodell BULK250LU5 Är en professionell mikrofonsladd lämplig för scenframträdanden. Terminalerna på denna tråd är förnicklade och har en silverfärg, vilket innebär en hög slitstyrka. Sladdens längd är 5 m, den är tillverkad i Kina, genomsnittspriset är 800 rubel. Materialets kvalitet är hållbar, syrefritt koppar används, tack vare vilket tillverkaren garanterar en lång livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkaren Klotz lanserar en modell av märket MC 5000 - detta alternativ kan köpas i valfri mängd, eftersom leveransen sker i vikar och säljs på snitt. Kabeln innehåller 2 isolerade kopparledare och är väl skyddad från elektromagnetisk frekvensstörning. Det används oftast för studioföreställningar. Den har en diameter på 7 mm, är flexibel och tillräckligt stark. Sladdens längd i viken är 100 m, den är tillverkad i Tyskland, genomsnittspriset är 260 rubel.

Bild
Bild

Vention lanserar XLR M till XLR F -detta alternativ är avsett för anslutning till professionell utrustning som Hi-Fi och High-End. Om du behöver ansluta en stereoförstärkare måste du köpa två par av en sådan kabel, som säljs 5 m lång med nickelpläterade kontakter installerade på den. Denna tråd är tillverkad i Kina, dess genomsnittliga kostnad är 500 rubel. Denna modell bedöms av experter som av hög kvalitet, den kan användas för ljud- och bildutrustning och för datorsystem.

Bild
Bild

Klotz lanserar DMX -sladd av märket OT206Y Är en tre-ledarkabel tillverkad av förtennad koppar. Har dubbel skärmning av aluminiumfolie och kopparfläta. Dess diameter är 6 mm, den säljs i spolar eller skärs i önskad mängd. Används för att överföra ljud som en digital AES / EBU -signal. Tillverkad i Tyskland är den genomsnittliga kostnaden 150 rubel.

Bild
Bild

Vention lanserar Jack 6,3 mm M -sladd - den används för att överföra ljudsignaler i monoformat. Denna tråd är skärmad med aluminiumfolie och har silverpläterade spetsiga hylsor i ändarna. Ledningens längd är 3 m, den tillverkas i Kina, den genomsnittliga kostnaden är 600 rubel. Kabelns ytterdiameter är 6,5 mm, den är lämplig för anslutning med DVD -spelare, mikrofon, dator och högtalare. Dessutom stöder detta märke effekten av att förstärka ljudöverföringssignalen.

Dessa modeller, enligt experter, är inte bara en av högsta kvalitet, utan också de mest efterfrågade av konsumenterna. Dessa mikrofontrådar kan köpas från specialhandlare eller beställas online.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Väljer du först en mikrofonkabel, beror på syftet med dess användning . Det kan vara en fullfjädrad massiv kabel, vars maximala längd mäts i meter, och det behövs för att ansluta den till arbete på scenen. Eller så kommer det att vara en tunn, kort längdsnöre för kappfäste på kavajens kavaj, som används av TV -presentatörer i studioförhållanden.

Därefter måste du bestämma vilken ljudkvalitet du behöver - professionell eller amatör … Om mikrofonkabeln är planerad att användas hemma för att sjunga karaoke med vänner, är det ingen idé att köpa en dyr professionell sladd - i det här fallet är det fullt möjligt att klara sig med en billig obalanserad tråd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du planerar att hålla utomhusevenemang och för en stor publik behöver du en mikrofonkabel av semi-professionell kvalitet för ljudöverföring. Det måste motsvara parametrarna för den använda ljudförstärkande ljudutrustningen när det gäller elektrisk ström, spänning och också motsvara TRS- och USB-kontakterna och sammanfalla i deras diametrar. Dessutom är det på gatan nödvändigt att använda en mikrofonkabel, som kommer att ha ökat skydd mot fukt och motstånd mot oavsiktlig mekanisk skada.

Om du måste arbeta på en professionell nivå måste mikrofonkabeln uppfylla en hög standard, som inte kommer att vara lägre än den som anges av din ljudutrustning. Kvaliteten på mikrofonsladden du väljer påverkar inte bara ljudkvaliteten, utan också hela systemet som helhet . Därför är det meningslöst att spara på förbrukningsmaterial och kablar.

Bild
Bild

När du väljer en mikrofonkabel rekommenderar experter att uppmärksamma följande viktiga punkter

  • Mikrofonkabel , består av flera kopparledare anses vara av högre kvalitet , i jämförelse med sin enkärniga analoga, eftersom den har en lägre grad av förlust av högfrekventa ljudradiovågor. Detta alternativ är viktigt när du använder en mikrofonkabel medan du lyssnar på radioutrustning. När det gäller musikaliska artisters och deras instrument, för dem är det ingen skillnad mellan att använda en strängad eller enkärnig sladd. Det antas emellertid att flerkärniga mikrofonkablar har bättre skärmningsfunktion och är skyddade från elektromagnetisk störning, eftersom flätan på sådana modeller är tätare och av bättre kvalitet.
  • När du letar efter högkvalitativt ljud väljer du en mikrofonkabel med ledare av syrefria kopparkvaliteter . En sådan sladd är skyddad mot förlust av ljudsignaler på grund av dess lägre motstånd, så denna faktor är av stor vikt vid arbete med ljudutrustning. När det gäller musikartister spelar en sådan nyans ingen betydande roll för dem.
  • Vi rekommenderar att du väljer mikrofonkablar med kontakter som är guldpläterade eller silverpläterade . Som praktiken visar är sådana kontaktanslutningar mindre frätande och har mindre motstånd. De mest hållbara kontakterna är de som är silverpläterade eller förgyllda över en nickellegering. Andra metaller som används för att göra dessa kontakter är mycket mjukare än nickel och tenderar att slits ut snabbt vid upprepad användning.
Bild
Bild

Valet av mikrofonkabel beror således på egenskaperna hos varje specifik modell och för vilket syfte den är avsedd.

Idag producerar en hel del tillverkare, som ökar deras produkters konkurrenskraft, sladdar även i billiga prisklasser, med hjälp av högkvalitativt syrefritt koppar, och uppmärksammar också ett bra skärmskikt och ett hållbart yttermantel.

Rekommenderad: