Chips För Rökning (21 Bilder): Vilken är Bättre? Tabell. Al, Ek Och Annat. Hur Mycket Flis Behöver Du För Varmrökning? Hur Man Använder?

Innehållsförteckning:

Video: Chips För Rökning (21 Bilder): Vilken är Bättre? Tabell. Al, Ek Och Annat. Hur Mycket Flis Behöver Du För Varmrökning? Hur Man Använder?

Video: Chips För Rökning (21 Bilder): Vilken är Bättre? Tabell. Al, Ek Och Annat. Hur Mycket Flis Behöver Du För Varmrökning? Hur Man Använder?
Video: #49 Röker kött i vår Bradley Smoker 2024, Maj
Chips För Rökning (21 Bilder): Vilken är Bättre? Tabell. Al, Ek Och Annat. Hur Mycket Flis Behöver Du För Varmrökning? Hur Man Använder?
Chips För Rökning (21 Bilder): Vilken är Bättre? Tabell. Al, Ek Och Annat. Hur Mycket Flis Behöver Du För Varmrökning? Hur Man Använder?
Anonim

Använd specialdesignade träflisar för att röka mat (till exempel kött eller fisk). Man bör komma ihåg att skålens slutliga smakparametrar till stor del beror på kvaliteten på den ursprungliga råvaran. Följaktligen bör valet och köpet av flis sättas så noggrant och ansvarsfullt som möjligt . I vårt nya material kommer vi att prata mer detaljerat om funktionerna och befintliga typer av marker, samt hantera reglerna för dess val och användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Innan du går vidare till en beskrivning av funktionerna och de särpräglade egenskaperna hos flis för rökning måste du ta reda på vad detta material är. I själva verket är träflis små trämaterial som används på olika områden av mänsklig aktivitet . Dessutom, om vi pratar specifikt om sågspån, som är avsedda för rökning, måste de ha en viss uppsättning speciella och unika egenskaper. Det är också viktigt att komma ihåg att olika typer av flis används för att bearbeta olika produkter.

Till att börja med är det värt att notera det faktum att sågspån för rökning tillverkas i verkstäder som är speciellt utformade för detta ändamål . I det här fallet är det obligatoriskt att följa vissa villkor, särskilt parametrarna för luftfuktighet och temperaturindikatorer. Av stor betydelse är också den utrustning som den direkta tillverkningen av flisar utförs med. Moderna automatiserade makuleringsmaskiner är populära och används ofta.

Efter att huggen är över utförs flisfördelningsprocessen enligt måttindikatorer . Allt detta sker automatiskt (varför det är mycket viktigt att välja rätt utrustning från början). Så efter krossning faller chips på ytan med hål av olika storlekar, på grund av vilka de fördelas i olika behållare. Sorterade marker torkas också alltid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket träflis är rätt?

Idag på marknaden kan du hitta ett stort antal sorter av träflis: körsbär, al, äpple, frukt, päron, björk, akacia och havtorn etc. Oftast, för användarnas bekvämlighet, packas chips och säljs i speciella påsar . Låt oss prata om de mest populära typerna av material.

Al

Alchips är en av de mest populära och vanligaste. Med sin hjälp kan du röka en stor mängd mat: kött, fisk, ost, etc. De särdrag hos rätter som tillagas på alchips inkluderar deras trevliga doft och vackra och snygga utseende . (produkterna får en behaglig mörkbrun färg). När det gäller röken som kommer från alflis är det viktigt att fokusera på att den är ganska mjuk i sina egenskaper.

Även om alchchips är mångsidiga, är de bäst lämpade för bearbetning av fiskprodukter. Skaldjur får en behaglig smak och syrlig doft under tillagningen.

Bild
Bild

äppelträd

Äppelsåg (liksom al) används mycket ofta för att röka mat. Råvaran är väl lämpad för bearbetning av fläsk, fisk och fjäderfä. Rök från äppelflis kännetecknas av intensiv doft och tjocklek. Produkter som rökt på råa äpplen utmärks av en ljus fruktig doft, liksom en gyllene färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bok

Om du vill att produkten ska förvärva den klassiska "disdoft", rekommenderas det att använda bokflis. Röken från bokråvaror är mjuk och kännetecknas av dess egenskaper som universell: den används för bearbetning av brisket, kyckling, korv, ost, etc.

Bokflis kan användas som en oberoende råvara eller i kombination med al. Tack vare denna "duett" får den rökta produkten en syrlig smak och syrlig arom.

Bild
Bild

Ek

De viktigaste särdragen hos denna träråvara inkluderar det faktum att flisen innehåller tanniner, vilket ger en lätt syrlig smak och arom till den rökta produkten. Samtidigt kan ekflis användas för både kall och varm rökning . Efter tillagning får fisk eller kött bruna och mörkgula nyanser.

Bild
Bild

Vin

Vinstocken används sällan för att röka mat. Samtidigt är produkter som rökt på detta sätt mycket ovanliga och icke-standardiserade i sina egenskaper. Oftast används vinstocken för bearbetning av nötkött, fläsk, lamm, fisk, fjäderfä och grönsaker . I processen att röka med vinrankor får produkterna en druvdoft, fruktig smak och gyllene färg.

Det är mycket viktigt att notera det faktum att röken som kommer från vinstocken är ren - det finns inga negativa föroreningar (till exempel harts) i den, på grund av vilken livsmedelsprodukten kan få en bitter och obehaglig eftersmak. Materialets positiva kvalitet inkluderar också det faktum att det är mycket ekonomiskt . - vinstocken brinner tillräckligt länge, samtidigt som den håller en konstant värme, men livsmedelsprodukten brinner inte.

Bild
Bild

Fågelkörsbär

Bird cherry chips är lämpliga inte bara för att röka en mängd olika produkter, utan också för att göra tinkturer. I sin sammansättning innehåller materialet inte skadliga föroreningar. Förutom, det har antibakteriella egenskaper, därför är röken från sådana träflis ren och ofarlig för människors hälsa.

Bild
Bild

Körsbär

Cherry chips ger matprodukter en rik och levande smak. Denna råvara är populär bland finsmakare på grund av det faktum att den kan ge en rökt produkt en speciell bitter smak. Förutom, råvaror gör det möjligt att få produkter med en vacker mörk gyllene nyans . Det rekommenderas att laga ost eller grönsaker med körsbärsspån. Förutom de typer av flis som beskrivs ovan kan andra typer av råvaror (till exempel päron) användas för att röka mat. Samtidigt kan sågspån också kombineras med andra material: till exempel den populära användningen av grenar av enbär, saffran, nässla, timjan, mynta etc. Sådana ytterligare komponenter kan avsevärt påverka doftens smak och smak. Det är värt att komma ihåg det faktum att om du använder örter i rökprocessen måste de läggas till i sista stund. Samtidigt blir effektiviteten av att använda örter högre vid kallrökning.

Användbart råd! När du väljer ytterligare komponenter måste du komma ihåg en känsla av proportion. Du behöver inte blanda för många element för att inte förstöra smaken på den sista rätten. Dessutom är det mycket viktigt att korrekt kombinera ytterligare komponenter med produkten som du ska röka.

Efter att vi har övervägt de mest populära typerna av träflis för rökning måste det också sägas att inte alla trämaterial är lämpliga för matlagning. Till exempel innehåller vissa träslag hartser och andra komponenter som kan påverka smaken av rökta produkter negativt. Så när du röker mat måste du ge upp:

  • råvaror tillverkade av barrträ (detta beror på den höga hartshalten i dess sammansättning);
  • björksågspån (denna typ av material måste användas med försiktighet, det är absolut nödvändigt att först rengöra björken från barken);
  • råvaror tillverkade av träd som växte i ekologiskt förorenade områden (till exempel nära fabriker eller vägar), etc.

Att ignorera sådana principer kan negativt påverka inte bara smaken av rökt mat, utan också din hälsa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer chips för kall eller varm rökning bör du vara så noggrann och ansvarsfull som möjligt. Samtidigt rekommenderar experter att ta hänsyn till flera viktiga egenskaper.

  • Livsmedelsprodukt . Valet av en specifik typ av flis beror till stor del på vilken typ av produkt du kommer att röka. Så för bearbetning av kyckling, fisk, fläsk och kött måste du använda olika typer av chips (medan det också är värt att komma ihåg att det finns universella alternativ). Kom ihåg att råvaran har ett stort inflytande på den färdiga maträttens smak.
  • Storleken . Storleken på chipsen påverkar tekniken för rökprocessen. Det är därför det är mycket viktigt att uppmärksamma denna parameter.
  • Tillverkare . Innan du köper flis rekommenderas att noggrant läsa informationen på förpackningen. I det här fallet är den information som gäller tillverkaren (till exempel hans kontaktuppgifter) av yttersta vikt. Ge din preferens endast till betrodda företag som är betrodda och respekterade av köpare.
  • Villkor . Beroende på enheter och utrustning (till exempel kan du röka på grillen), som du kommer att använda för rökning, bör typen av chips också skilja sig åt.
  • Köpsort . Det rekommenderas att köpa råvaror endast i specialaffärer och butiker. I det här fallet kan du vid behov ta hjälp av professionella, kvalificerade och erfarna säljkonsulter.

Om du använder alla faktorer som har beskrivits ovan i processen att välja flis, kommer du att kunna köpa material av hög kvalitet som gör att du kan laga en utsökt maträtt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Om du inte kan hitta ett sådant chip som uppfyller alla dina krav kan du göra materialet själv. Men samtidigt är det viktigt att komma ihåg behovet av att följa instruktioner och rekommendationer från specialister. Först måste du bestämma vilken träslag du ska använda . I detta fall är det absolut nödvändigt att ta hänsyn till informationen som beskrivs ovan. När du har bestämt dig för träslag måste du slipa materialet. För att göra detta kan du använda en vanlig yxa, plan eller till och med en såg. Det finns dock en mer praktisk och effektiv metod som innehåller flera steg.

Så först måste du klippa trädet i tunna skivor . Deras tjocklek bör inte vara mer än 10 mm. Efter det kan materialet krossas med en yxa. Träspån som bildas under sågningen av materialet behöver inte kastas, eftersom det också kan användas som råvara för rökning.

Denna metod för att göra chips är ganska enkel och okomplicerad. Även en nybörjare klarar en sådan uppgift, det är inte alls nödvändigt att ha några speciella kunskaper eller färdigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

För att få det önskade resultatet, under rökning är det nödvändigt att följa ett antal regler för användning av flis. Du behöver inte bara veta hur du röker produkten korrekt, utan också hur du lägger eller häller flis i rökeriet . Samtidigt måste du känna till de regler som gäller för både varm och kall rökning - både små och stora råvaror. Så först och främst är det nödvändigt att utföra förberedande förfaranden. Så först måste du se till att chipsen har optimala fuktindikatorer. Detta beror på det faktum att för våta råvaror kommer att röka (och denna rök kommer att ha negativa egenskaper). Å andra sidan kan övertorkat material helt enkelt blossa upp, och därför kommer du inte att kunna utföra rökproceduren.

För att förbereda flis måste du följa enkla instruktioner . Till att börja med måste strimlat trämaterial (som du köpte eller gjorde själv) blötläggas i vatten. Dessutom bör vattnet vara i rumstemperatur. Flisen ska blötläggas i 4 timmar. Efter det måste materialet läggas ut i en sil så att överflödig fukt i glaset. Med tiden tar denna procedur dig cirka 15 minuter. Det är mycket viktigt att väga chipsen i detta skede. Beroende på vilken rökmetod du kommer att använda är det nödvändigt att göra vissa beräkningar. Så för kallrökning måste vikten av de blötlagda flisen multipliceras med en faktor 0,8, och för varmrökning - med en faktor 0,75.

Därefter är materialtorkningsproceduren obligatorisk. Detta måste göras på en skala. Det torkade materialet vägs och placeras i en tätt sluten behållare . När du har slutfört alla förberedande etapper kan du säkert fortsätta till direktrökning. I detta skede måste du utföra ett antal åtgärder. Rökhusets botten måste täckas med chips. Dessutom bör råmaterialskiktet inte vara mer än 5 cm. Om du använder folie för rökning, var noga med att rulla in det i ett kuvert och göra flera hål i folien. Då är det nödvändigt att lägga folien på värmeelementet (det kan till exempel vara heta kol). Efter att röken har bildats kan du lägga ut den valda livsmedelsprodukten och vänta på att den ska tillagas.

Således, flis är en populär råvara som används för att röka en mängd olika livsmedelsprodukter . Samtidigt, för att uppnå önskat resultat, är det mycket viktigt att välja lämplig typ av flis, samt att följa alla regler för beredning och användning av råvaror.

När du väljer och köper flis är det särskilt viktigt att överväga vilken matprodukt du kommer att bearbeta med den.

Rekommenderad: