Brädor 40x100x6000 Mm: Hur Många Bitar Finns I En Kub? Kantade Och Hyvlade Brädor, Deras Vikt, Torra Lärkbrädor Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Brädor 40x100x6000 Mm: Hur Många Bitar Finns I En Kub? Kantade Och Hyvlade Brädor, Deras Vikt, Torra Lärkbrädor Och Andra Typer

Video: Brädor 40x100x6000 Mm: Hur Många Bitar Finns I En Kub? Kantade Och Hyvlade Brädor, Deras Vikt, Torra Lärkbrädor Och Andra Typer
Video: Polkky the largest private wood processing company in Northern Finland 2024, April
Brädor 40x100x6000 Mm: Hur Många Bitar Finns I En Kub? Kantade Och Hyvlade Brädor, Deras Vikt, Torra Lärkbrädor Och Andra Typer
Brädor 40x100x6000 Mm: Hur Många Bitar Finns I En Kub? Kantade Och Hyvlade Brädor, Deras Vikt, Torra Lärkbrädor Och Andra Typer
Anonim

Vid nästan alla installationsarbeten används träskivor av olika träslag. För närvarande produceras sådant virke i olika storlekar, så du kan välja rätt modell för alla typer av arbeten. Idag kommer vi att prata om funktionerna i brädor med en storlek på 40x100x6000 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Träskivor 40x100x6000 millimeter är relativt små material. De är lämpliga för både exteriör och inredning av byggnader.

Det är ganska lätt att arbeta med detta virke . De är inte särskilt tunga. Sådana brädor kan vara av olika slag.

Alla i tillverkningsprocessen genomgår olika typer av behandlingar, inklusive att de är impregnerade med antiseptiska föreningar och skyddande transparenta lacker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Alla dessa träplankor kan delas in i flera huvudgrupper beroende på vilken typ av trä de tillverkades av. De mest populära är material tillverkade av flera typer.

Lärkträd

Denna träslag anses vara den svåraste. Den har en hög styrka. Produkter tillverkade av lärk kan hålla så länge som möjligt . Dessutom utmärks de av ett relativt högt pris, vilket motsvarar deras kvalitet. Lärken har en hög hartshalt, den här egenskapen låter dig skydda trädet från invasioner av insekter, gnagare, från mekaniska skador. Det är nästan omöjligt att se ens de minsta knutarna på ytan, så det är lätt att hantera.

Lärken har en behaglig mjuk konsistens och en ljus enhetlig färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tall

I den bearbetade formen kan sådant trä skryta med utmärkt styrka, dess livslängd är maximal. Tallskivor ger bra ljudisolering, liksom värmeisolering, så de används ofta innan du avslutar inredningen.

Rasen kännetecknas av en ovanlig och uttalad struktur, ett brett utbud av naturliga färger, vilket gör att den kan användas för att skapa olika möbler, dekorativa element.

Denna träslag bearbetas och torkas ganska snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Asp

Genom sin struktur är den homogen. Aspenytor har en hög densitet. De har en vacker vit eller grå färg . Men samtidigt kan asp ta upp en stor mängd fukt, vilket kan leda till snabb förstörelse av materialet eller helt enkelt till dess starka deformation. Den kan enkelt klippas, sågas och jämnas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och även träskivor kan delas in i flera andra grupper beroende på typ av bearbetning

  • Klipptyp . Det erhålls med hjälp av ett längsgående snitt från en hel stock. Kantad kartong genomgår en djupare bearbetning på alla sidor samtidigt under tillverkningsprocessen. Det bör inte finnas några väsentliga defekter på brädornas yta.
  • Skivad typ . Sådana torra trämaterial, liksom den tidigare versionen, måste genomgå särskild bearbetning på alla sidor. Som ett resultat bör geometriskt korrekta prover med en helt slät yta erhållas. Hyvlat trä är särskilt motståndskraftigt mot hög luftfuktighet och extrema temperaturer. Huvudskillnaden mellan en sådan bräda och en kantad bräda är att den bearbetas med en speciell fogmaskin. Kantade brädor formas med en cirkelsåg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vikt och volym

Måttenheten för virke som träskivor som mäter 40x100x6000 millimeter är som regel en kubikmeter.

För att avgöra hur många bitar som kommer att finnas i en sådan kub kan du använda en speciell beräkningsformel.

Först beräknas brädans volym, för detta används följande formel: 0,04 mx 0,1 mx 6 m = 0,024 m3 . För att bestämma antalet bitar måste du dividera 1 kubikmeter med det resulterande antalet - i slutändan visar det sig att den innehåller 42 brädor av denna storlek.

Innan du köper dessa brädor bör du omedelbart bestämma hur mycket de kommer att väga . Viktvärdet kan variera avsevärt beroende på typen av virke. Vikten av torra modeller kan nå i genomsnitt 12,5 kg. Men limmade modeller, naturliga torkprover kommer att väga mer.

Bild
Bild

Användningsområden

Mer hållbara brädor 40x100x6000 mm används för att skapa trappor, bostadskonstruktioner, uthus i trädgården, takläggning . Men för dessa ändamål är det bättre att använda prover gjorda av tall, ek eller lärk, eftersom sådant trä har störst styrka och hållbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid tillverkning av tillfälliga eller ultralätta konstruktioner kan företräde ges till billigare björk- eller aspprodukter.

Och även sådana brädor kan användas vid tillverkning av olika möbler, exteriördekoration. För det senare används modeller från vackrare och dekorativa träslag med naturliga mönster och ovanliga färger.

För landskapsdesign är sådana brädor också lämpliga . Av dessa kan du bygga hela lusthus, små verandor, dekorativa bänkar med egna händer. Om så önskas kan allt detta dekoreras med vackra sniderier.

Det kommer att bli intressant att titta på konstruktioner gjorda av sådana brädor, bearbetade "antika".

Bild
Bild

En obearbetad eller obandig billig bräda används ofta för att skapa rymliga behållare . Sådana produkter kräver trots allt inte bearbetat slätt virke med ett mer attraktivt utseende.

Rekommenderad: