Gödningsmedel Ammoniumsulfat: Applicering I Trädgården, Sammansättning, Användning För Vete På Hösten. Vad Behövs Det För? Användningsinstruktioner

Innehållsförteckning:

Video: Gödningsmedel Ammoniumsulfat: Applicering I Trädgården, Sammansättning, Användning För Vete På Hösten. Vad Behövs Det För? Användningsinstruktioner

Video: Gödningsmedel Ammoniumsulfat: Applicering I Trädgården, Sammansättning, Användning För Vete På Hösten. Vad Behövs Det För? Användningsinstruktioner
Video: #RÖTTERNA- JOHAN HAR KNEPEN HUR MAN LÄGGER STRATEGIN MOT LANTBRUKETS OGRÄS. DEL 1 2024, Maj
Gödningsmedel Ammoniumsulfat: Applicering I Trädgården, Sammansättning, Användning För Vete På Hösten. Vad Behövs Det För? Användningsinstruktioner
Gödningsmedel Ammoniumsulfat: Applicering I Trädgården, Sammansättning, Användning För Vete På Hösten. Vad Behövs Det För? Användningsinstruktioner
Anonim

I dag till salu kan du se ett stort utbud av olika gödningsmedel för alla växter och den ekonomiska förmågan hos en blomsterhandlare och trädgårdsmästare. Det kan vara både färdiga blandningar och individuella kompositioner, från vilka mer erfarna bönder förbereder sina blandningar, inriktade på sina egna behov. I dagens artikel kommer vi att titta på allt om gödningsmedel ammoniumsulfat, ta reda på vad det är till för och var det används.

Bild
Bild

Vad det är?

Ammoniumsulfat är oorganisk binär förening, ammoniumsalt med medelhög surhet.

I utseende är dessa färglösa transparenta kristaller, ibland kan det se ut som ett vitt pulver, luktfritt.

Bild
Bild

Hur får du det?

Hans erhålls under laboratorieförhållanden vid exponering för en ammoniaklösning med koncentrerad svavelsyra och utarmade föreningar, som inkluderar andra salter. Denna reaktion, liksom andra förfaranden för att kombinera ammoniak med syror, utförs i en anordning för att erhålla lösliga ämnen i fast tillstånd. De viktigaste metoderna för att erhålla detta ämne för den kemiska industrin är följande:

  • en process där svavelsyra neutraliseras med syntetisk ammoniak;
  • användningen av ammoniak från koksugnsgas för att reagera med svavelsyra;
  • det kan erhållas genom behandling av gips med en ammoniumkarbonatlösning;
  • produceras av det avfall som återstår i tillverkningen av kaprolaktam.
Bild
Bild

Förutom dessa alternativ för att erhålla den beskrivna föreningen finns det också en metod för att utvinna svavelsyra från rökgaser från kraftverk och fabriker . För denna metod är det nödvändigt att tillsätta ammoniak i gasform till den heta gasen. Detta ämne binder olika ammoniumsalter i gasen, inklusive ammoniumsulfat. Det används som gödningsmedel för produktion av viskos i livsmedelsindustrin för att rena proteiner i biokemi.

Den beskrivna kompositionen används som tillsats vid klorering av kranvatten. Detta ämnes toxicitet är minimal.

Bild
Bild

Vad används det till?

Huvuddelen av ammoniumsulfatet som produceras används för det agroindustriella komplexet som ett bra gödningsmedel i industriell skala och för privata trädgårdar och fruktträdgårdar . De kväveföreningar och svavel som ingår i denna typ av utfodring är fysiologiskt lämpliga för korrekt tillväxt och utveckling av trädgårdsodlingar. Tack vare matning med en sådan komposition växter får de nödvändiga näringsämnena . Denna typ av gödningsmedel är lämplig för användning i olika klimatzoner och i olika stadier av grödans tillväxt. Det kan appliceras även på hösten efter att träden har bleknat.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Förutom allt ovan är det värt att notera följande viktiga positiva egenskaper hos detta ämne:

  • stannar länge i rotzonen och tvättar inte ut under vattning eller regn;
  • har en neutraliserande effekt på ackumulerade nitrater i marken och frukterna;
  • det är möjligt att kombinera blandningar för dina egna ändamål, du kan blanda med mineraliska och organiska ämnen;
  • grödan som odlas med en sådan toppdressing lagras lite längre;
  • kompositionen är inte brandfarlig och explosionssäker;
  • giftfri för människor och djur, säker under användning och kräver ingen personlig skyddsutrustning;
  • växter assimilerar denna komposition väl;
  • Låt oss snabbt lösa upp i vatten;
  • tårta inte under långtidsförvaring;
  • ger växter inte bara kväve, utan också svavel, vilket är nödvändigt för syntesen av aminosyror.
Bild
Bild

Som med varje produkt har ammoniumsulfatgödselmedel sina nackdelar, nämligen:

  • effektiviteten av dess tillämpning beror på många miljöfaktorer;
  • den kan inte användas på alla typer av jord; om den används på fel sätt är försurning av jorden möjlig;
  • när du använder det är det ibland nödvändigt att kalka marken.

Bland alla kommersiellt tillgängliga gödningsmedel anses ammoniumsulfat vara ett av de mest prisvärda.

Bild
Bild

Sammansättning och egenskaper

Som nämnts tidigare används ammoniumsulfat i stor utsträckning som gödningsmedel i både industriellt jordbruk och privata trädgårdar. Det bästa sättet att använda det är att blanda det med annat gödningsmedel för att göra en näringsformel . Det är också möjligt att bara använda den utan att använda ytterligare komponenter. På grund av dess goda närings- och prestandaegenskaper används den ofta istället för andra mineraltillskott. I sin sammansättning innehåller den allt nödvändigt NPK-komplex.

Det beskrivna gödningsmedlet kan endast användas för sur jord med kalk eller kalk . Dessa ämnen har en neutraliserande effekt, på grund av detta tillåter de inte att matningen blir till nitrit.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sammansättningen av detta gödningsmedel är följande:

  • svavelsyra - 0,03%;
  • svavel - 24%;
  • natrium - 8%;
  • ammoniakkväve - 21-22%;
  • vatten - 0,2%.

Ammoniumsulfat i sig är ett ganska vanligt konstgödsel som används inom olika områden, oftast inom jordbruket (används ofta för vete).

Om det finns en önskan eller behov av att använda toppdressing och ditt val föll på just denna produkt, var noga med att läsa instruktionerna innan du använder.

Bild
Bild

Användningsinstruktioner

Varje typ av trädgårdskultur kräver sin egen metod och regler för applicering av gödningsmedel. Tänk på appliceringsmängderna av ammoniumsulfatgödselmedel för de mest populära växterna i trädgården.

  • Potatis … Det matas aktivt av kväveföreningar. Efter applicering av denna typ av gödningsmedel kommer kärnrötning och skorv inte att vara skrämmande för honom. Denna komposition hjälper dock inte vid bekämpning av skadedjur, eftersom den inte är en fungicid, till skillnad från andra kvävegödselmedel. Om du använder tillskott av ammoniumsulfat behöver du ytterligare skydd mot Colorado -potatisbaggen, trådmask och björn. En av de viktigaste effekterna av dess användning vid odling av potatis är att nitrater inte ackumuleras i knölarna. Det är bättre att använda det torrt, normen är 20-40 g per 1 kvm. m.
  • Gröna . Detta gödningsmedel är lämpligt för alla typer av örter (persilja, dill, senap, mynta). Det höga innehållet av kväveföreningar hjälper till att växa gröna massor. Denna toppdressing kan användas i alla skeden av tillväxten av dessa grödor. Det är särskilt användbart att applicera det efter den första skörden. Ett mycket viktigt villkor: utfodring måste stoppas tidigast 14 dagar före skörd. Detta är nödvändigt så att nitrater inte ackumuleras i grönskan. Gödsel kan appliceras både torrt (20 g per 1 kvadratmeter) Och i flytande form måste du omröra 7-10 g av kompositionen för den mängd vatten som du kommer att vattna ett område som är lika med 1 kvm M. m. Och du kan inte applicera mer än 70 g gödselmedel mellan raderna, i detta fall med varje vattning kommer kompositionen att flöda till rötterna.
  • För morötter tillräckligt 20-30 g per 1 kvm. m.
  • Rödbeta tillräckligt 30-35 g per 1 kvm. m.
  • För utfodring blommor om den optimala mängden gödselmedel kommer att vara 20–25 g per 1 kvm. m.
  • Befrukta fruktbart träd eller buske kan vara 20 g per rot.
Bild
Bild

Expertråd

Låt oss titta på några användbara tips för att använda det aktuella gödningsmedlet

  1. Denna gödningsmedel kan mata gräsmattan . Med sin hjälp blir färgen ljus och mättad. Om du regelbundet klipper gräsmattan måste du lägga till ytterligare gödningsmedel oftare.
  2. Om det behövs kan du ersätt ammoniumsulfat med urea . Men det bör komma ihåg att ämnen har olika formler. Ersättning med en annan bör utföras efter en kort tid, även om kompositionerna är likartade.
  3. Gödningsmedel beskrivs tolereras av alla sorter och typer av blommor, grönsaker och bär … Men några av grönsakerna behöver inte ytterligare utfodring. Vilka grödor gör utan extra utfodring kan du ta reda på i bruksanvisningen som finns på förpackningen.
  4. Experter rekommenderar inte överanvändning av olika gödningsmedel och förband .… Vissa sommarboende är säkra på att ju mer gödsel, desto mer skörd kommer de att kunna skörda. Det är inte alls så. Som på alla områden kräver odling av frukt och grönsaker en känsla av proportion och förståelse för befruktningsprocessen. Det är viktigt att veta vad som händer med rötterna och jorden efter tillsats av ytterligare formuleringar. Annars kan du ändra markparametrarna till destruktiva värden för en trädgårdskultur.
  5. För beredning av näringsformeln av flera typer av gödningsmedel måste du veta exakt vad du arbetar med och förstå hur formuleringarna fungerar individuellt och vad som händer i dem när de blandas. Om andelen eller blandningarna väljs felaktigt är det stor sannolikhet att växtskadan skadas allvarligt.

Rekommenderad: