Bananskal För Inomhusväxter (19 Bilder): Ett Recept För Att Göra Gödselmedel För Blommor. Hur Applicerar Man Toppdressing?

Innehållsförteckning:

Video: Bananskal För Inomhusväxter (19 Bilder): Ett Recept För Att Göra Gödselmedel För Blommor. Hur Applicerar Man Toppdressing?

Video: Bananskal För Inomhusväxter (19 Bilder): Ett Recept För Att Göra Gödselmedel För Blommor. Hur Applicerar Man Toppdressing?
Video: Egengjord gödsel av bananskal och mjölk 2024, Maj
Bananskal För Inomhusväxter (19 Bilder): Ett Recept För Att Göra Gödselmedel För Blommor. Hur Applicerar Man Toppdressing?
Bananskal För Inomhusväxter (19 Bilder): Ett Recept För Att Göra Gödselmedel För Blommor. Hur Applicerar Man Toppdressing?
Anonim

Toppdressing från naturliga ingredienser är valet av många blomsterodlare. Detta är ett bra alternativ för både trädgård och inomhusväxter. Trots bristen på kemi i kompositionen är dessa kraftfulla medel som måste användas med försiktighet. Det används ofta för växtnäring bananskal är en naturlig källa till kalium, magnesium och fosfor.

Egenskaper och kemisk sammansättning

Bananskal för inomhusväxter har många hälsofördelar. Hon kan inte bara förbättra deras utseende utan också göra blommorna starkare och friskare.

Banans skalets sammansättning innehåller många spårämnen som är fördelaktiga för floran

  1. De viktigaste komponenterna är kalium och fosfor. De behövs för frodig och långsiktig blomning, liksom kronbladens färgstarka nyans och bildandet av äggstockar.
  2. För aktiv fotosyntes behöver växter magnesium, som också finns i skalet av en exotisk frukt.
  3. På grund av kalcium förbättras lösligheten och assimileringen av näringsämnen.
  4. Skönheten i den gröna massan påverkas av kväve. Denna komponent finns i små mängder, men det är tillräckligt för en positiv effekt.
Bild
Bild

Enligt de flesta trädgårdsmästare är den viktigaste ingrediensen i skalet kalium . Det är ett värdefullt element inte bara för människokroppen. Kalium är avgörande för växter. Han är ansvarig för tillväxten och alla livsprocesser i blomman, som sker ständigt.

Bild
Bild

För full utveckling, liksom frodig blomning, behöver varje växt en portion kalium . På grund av denna komponent sker syntesen av kolhydrater och socker. Bristen på denna viktiga komponent indikeras av gulning av den gröna massan. Blad börjar tappa färg i kanterna. Efter ett tag dör bladen av och smulas.

Bild
Bild

Och även med sin brist, sänks metabolismen av andra viktiga element, såsom protein och kolhydrater. På grund av dessa störningar försvagas växten och börjar göra ont. Och det blir också sårbart för skadliga insekter.

Fördelar med att använda bananskal:

överkomlig kostnad

bananer finns i alla butiker, oavsett årstid

naturliga råvaror

skalet är mättat med användbara mikroelement (inklusive tillväxthormon), som lätt absorberas

huden bryts ned helt utan att skada miljön

produkten kan användas på olika sätt - sirap, spray, pulver och mer

Bild
Bild

Trots ett antal fördelar finns det också nackdelar

  1. Skalet har en söt doft som lockar insekter.
  2. De beredda förbanden har en skarp lukt.
  3. Trots den rika sammansättningen är det kontraindicerat att använda färsk skal för vissa växter. Det kan skada dem. Denna befruktningsmetod är inte lämplig för grödor, lökväxter och fruktträd.
  4. För att hålla frukterna färska längre behandlas de med kemikalier som kan påverka växterna negativt. För att undvika detta, tvätta skalet noggrant före användning.

Ansökningsmetoder

Det finns många alternativ för att använda bananskal som gödningsmedel.

Färsk skal

De skal som blir kvar av att äta en banan kan användas med fördel. De flesta experter rekommenderar att du använder denna produkt utan att torka. Maximalt användbara komponenter bevaras i det färska skalet . Du kan använda den på olika sätt. Utbredd tinkturer.

Bild
Bild

Naturlig växtfoder håller inte länge. Det behåller sina fördelaktiga egenskaper i högst en och en halv vecka. Du måste förvara den i kylskåpet eller i ett kallt rum.

Produktberedningsprocessen utförs enligt följande:

färsk skal från 3 medelstora bananer måste hackas och täckas med kokande vatten (1 liter)

massan ska infunderas i 4 timmar

  • den färdiga infusionen filtreras;
  • högst 3 matskedar av kompositionen används per planta.
Bild
Bild

Och även en annan metod för att förbereda organiskt gödselmedel efterfrågas

Skal från 2-4 frukter läggs i en 3 liters burk

Behållaren är fylld med varmt vatten till brädden

Burken placeras på en kall plats bort från ljus och täcks med en tjock trasa

Efter 48 timmar är tinkturen klar. Före användning späds den ut med vatten (i lika stora proportioner) och plantorna matas en gång i månaden

Obs: Använd tinkturen endast när marken är våt. Annars kan du skada rotsystemet. Du kan lägga till lite torra nässlor, samt lök- eller vitlökskålar i toppdressingen.

Stekt skal

Utmärkta resultat demonstreras inte bara av färska, utan också stekta skal. För att förbereda näringskompositionen stekas skalet i en panna och hackas . Organiskt gödselmedel behövs använda en gång i månaden genom att lägga till en matsked till varje blomkruka.

Bild
Bild

Pulver

Från skalet på en söt och aromatisk exotisk frukt kan du förbereda ett pulver för närande inomhusväxter. För att göra gödselmedel måste du följa en viss sekvens.

  1. Skinnen tvättas noggrant.
  2. Därefter avlägsnas överflödig fukt från dem och skärs i bitar för torkning. Du kan stränga skalbitar på ett snöre och umgås på balkongen.
  3. Så snart produkten torkar, krossas den på alla tillgängliga sätt - för hand eller med hushållsapparater.
Bild
Bild

Det resulterande pulvret behöver förvaras i förseglade förpackningar … En tät vakuumpåse eller en burk med tätt lock kommer att göra.

Obs: i denna form kommer toppdressing att behålla användbara egenskaper under lång tid. Det viktigaste är att förpackningen är ordentligt stängd. Annars kommer gödningsmedlet attrahera insekter eller försämras.

Bild
Bild

Gödsling av växter med pulver är mycket enkelt. För en blomkruka, använd en halv eller en hel matsked av kompositionen . Gödsel fördelas jämnt över markytan, sedan vattnas växten. Du kan bara använda naturlig smink en gång i månaden.

Och även pulver hjälper växten att överleva transplantationen . Den blandas med jord och följer samma dos. Efter att ha använt en banantoppdressing ska kaliumföreningar inte tillsättas på 1-2 månader.

Te

Skalet kan användas för att göra ett effektivt kompostte. För matlagning behöver du bara 2 ingredienser: vatten och skal . Te kommer att ha en positiv effekt på både blommor och grönsaksgrödor och berika dem med användbara ämnen och mineraler. Om du regelbundet vattnar med denna sammansättning kommer växttillväxten att märkbart accelerera.

Bild
Bild

För att göra te räcker det med att suga flera skinn i en hink och lämna dem i 4-5 dagar, vilket är klart efter denna tid. Det kan användas med några veckors mellanrum för att utvärdera resultatet.

Infusion

För att göra en vattenhaltig tinktur behöver du en rymlig behållare. En stor behållare eller burk med en volym på 3 liter är bra. Före användning måste behållaren tvättas noggrant och steriliseras.

Steg-för-steg-instruktionerna innehåller ett antal steg

  1. Skalet tvättas noggrant och torkas.
  2. Därefter läggs den i en förberedd behållare och fylls med varmt, rent vatten.
  3. Det är nödvändigt att insistera på kompositionen för vattning i 5-6 dagar. Den färdiga kompositionen filtreras och späds med vatten före användning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den organiska kompositionen rekommenderas att tillsättas i vattnet under bevattning. Tillsätt 1 matsked tinktur till en liter vätska. Gödsel kan användas en gång var sjunde dag eller två gånger i veckan. Förvara gödningsmedlet på en sval plats, bort från solljus.

Cocktail

Bananskalcocktailen uppskattades också av erfarna trädgårdsmästare. När den används korrekt ger den utmärkta resultat och förvandlar växten.

Recept:

en tvättad skal ska placeras i en hög behållare

häll den med 250 milliliter rent vatten

blanda kompositionen i en mixer tills den är jämn

Bild
Bild

Den resulterande produkten måste användas hela dagen, varefter den kommer att försämras . Blandningen sprids över markytan. För en kruka med en volym på 3-4 liter, använd 1 tesked av produkten. Du kan lägga till en cocktail högst en gång i månaden.

Kompost

Näringskompost är utmärkt för matning av lökartade arter. Tillagningsprocessen utförs enligt följande schema:

först måste du hitta en hink med lock och fylla den med jord

flera skinn läggs till det (det rekommenderas att använda mycket skal)

jorden vattnas med "Baikal" -gödselmedel, och den resulterande blandningen blandas noggrant med en speciell pinne

kompositionen måste täckas med ett lock och lämnas i en månad

Obs: För att göra fodringen ännu mer näringsrik kan du lägga till daggmask till den. Men i detta fall måste komposten hållas 2 gånger längre (60 dagar).

Bild
Bild
Bild
Bild

Spray

För att spraya inomhusväxter kan du göra en närande spray med tillgängliga och naturliga ingredienser. För att förbereda en flytande toppdressing hemma behöver du följande komponenter:

torkade bananskal - 2-3 bitar

magnesiumsulfat (pulver) - 20 gram, du kan köpa det på vilket apotek som helst till ett överkomligt pris

krossat äggskal - 1 tsk

alla ovanstående komponenter sätts till en liter rent vatten

Bild
Bild

Den resulterande kompositionen ska sprutas på växterna en gång i veckan . Som ett resultat kommer inomhusblommor att glädja dig med en färgstark färg.

Specialistrekommendationer

När du tar hand om växter måste du följa vissa regler och vara bekant med några av funktionerna. Erfarna trädgårdsmästare delar gärna med sig av sin erfarenhet och kunskap till nybörjare som just börjat lära sig grunderna i blomsterodling. Rekommendationer från experter hjälper dig att uppnå utmärkta resultat.

För att göra ett användbart och effektivt gödningsmedel från bananskinn hemma måste du känna till några finesser

Bild
Bild
  1. Bananskal mättad med användbara spårämnen och ämnen , som är nödvändiga för växtens fulla utveckling, liksom frodig grön massa och färgglad blomning. Samtidigt innehåller skinnens sammansättning också komponenter som kan skada olika representanter för faunan. Vi pratar om papainenzymer. Detta element leder till tunna rötter.
  2. Innan du planterar en växt i en ny kruka, placeras en rå skal på botten .… Den börjar ruttna och blir till ett näringsrikt tillskott när blomman växer och dess rotsystem utvecklas.
  3. Naturligt gödningsmedel baserat på bananskal är underbart bekämpa bladlöss … Dessa små insekter angriper ofta växter som har en ljus färg och söt doft. Lukten lockar bladlöss, vilket får dem att sätta sig på blad och stjälkar.
  4. Skölj skalet noggrant under varmt vatten innan du förbereder gödningsmedlet . Detta hjälper till att rensa frukten från de kemikalier som används för att behandla frukten för långtidsförvaring. Använd inte tvättmedel och rengöringsmedel vid tvätt.
  5. Kväve finns i skalet, men i små mängder. Därför rekommenderar erfarna blomsterhandlare tillsammans tillsätt kvävegödsel med banandressing .
  6. Med färsk skal kan du torka av det med insidan av bladen och stjälkarna av växter … Detta kommer att ta bort damm från blommorna och ge dem en glans.
  7. Vattning med banangödsel görs bäst på kvällen .och marken ska vara något fuktig.

Rekommenderad: