Hästgödsel Som Gödselmedel: Hur Man Applicerar Och Gödslar Marken? Vilka Växter är Det Bra För? Vad är Bättre än En Ko? Toppdressing På Hösten Och Våren

Innehållsförteckning:

Video: Hästgödsel Som Gödselmedel: Hur Man Applicerar Och Gödslar Marken? Vilka Växter är Det Bra För? Vad är Bättre än En Ko? Toppdressing På Hösten Och Våren

Video: Hästgödsel Som Gödselmedel: Hur Man Applicerar Och Gödslar Marken? Vilka Växter är Det Bra För? Vad är Bättre än En Ko? Toppdressing På Hösten Och Våren
Video: 9 regler för att odla en stor skörd av aubergine 2024, Maj
Hästgödsel Som Gödselmedel: Hur Man Applicerar Och Gödslar Marken? Vilka Växter är Det Bra För? Vad är Bättre än En Ko? Toppdressing På Hösten Och Våren
Hästgödsel Som Gödselmedel: Hur Man Applicerar Och Gödslar Marken? Vilka Växter är Det Bra För? Vad är Bättre än En Ko? Toppdressing På Hösten Och Våren
Anonim

Optimal växtutveckling innebär inte bara vård, utan också gödsling med gödningsmedel, det kan vara både mineraliskt och organiskt gödningsmedel. Hästgödsel är särskilt värdefullt från organiskt material - en idealisk produkt för nästan vilken jord och kultur som helst . Det är nästan omöjligt att få den färsk, om du inte har en häst på din personliga gård eller stall i närheten. Framstegen står dock inte stilla, och nu kan du hitta hästgödsel i flytande eller granulär form. Men varför är detta gödselmedel så värdefullt?

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning och sammansättning

Hästgödsel är en kraftfull katalysator som påverkar växtmiljön . När den är färsk är den en ganska kompakt hög på grund av den relativt låga luftfuktigheten. Gödsel som samlats upp i bås eller korraler, oftast skräp, bestående av en blandning av avföring med sågspån, halm eller annan vegetation avsedd för kullen, men det kan också vara kullfritt, sådan gödsel förekommer i stall utrustade med ett urindräneringssystem.

Sågspån och spån av barrträd är mycket populära att använda som strö, eftersom de, förutom att de har utmärkta absorberande egenskaper, dämpar en specifik lukt och fungerar som ett antiseptiskt medel, vilket påverkar aktiviteten hos bakterier som kan orsaka olika sjukdomar negativt.

När man betar över ett tillräckligt stort område kan gödsel torka ut eller torka helt innan det hittas. Trots detta tillstånd är det lika fördelaktigt för växter.

Bild
Bild

Även om vatten är huvudkomponenten i avföring, innehåller de också många andra ämnen i olika proportioner - i genomsnitt kommer det ut per kilogram färsk gödsel:

  • 230 g organiskt material, som innehåller delvis smält cellulosa, intestinala enzymer och olika syror;
  • 6 g olika kväveföreningar;
  • 5 g kaliumoxid;
  • 4 g kalciumoxid;
  • 3 g fosforoxid.

Färsk utsöndring i jorden beter sig ganska aggressivt och kan, om den försummas, skada växter . Efter sönderdelning blir de utmärkta organiska ämnen, som mättar jorden med humussyror och olika mikroelement.

Till en början innehåller gödseln inte särskilt mycket kväve, men i nedbrytningsprocessen börjar det aktivt frigöras från organiskt material, vilket leder till att fördelarna med befruktning inte visas under det första året, utan ackumuleras gradvis.

Bild
Bild

För maximal nytta för plantering i en sommarstuga måste du följa de enkla reglerna för att använda detta underbara organiska material

  1. Appliceringshastigheten för gödsel för alla typer av jordar och grödor är ungefär lika, 6 kilo ekskrement behövs per kvadratmeter. En större mängd krävs inte, eftersom du helt enkelt kan "bränna" jorden.
  2. Om det är omöjligt att väga gödningsmedlet kan du använda en vanlig 10 liters hink. En hink som är ofullständig med en åttondel av sin volym kommer att innehålla 6 kilo ren gödsel, och om gödseln är med sågspån, kommer en hel hink att väga 5 kilo.
  3. Den mest optimala tiden att applicera gödsel för att gödsla marken är höst. Det är bäst att lägga till gödsel efter skörd för kontinuerlig grävning av platsen. Detta alternativ gör att färsk gödsel kan sönderdelas gradvis och ökar effekten av utfodring på våren.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är bättre än en ko?

Hästgödsel innehåller låg surhet, jorden surar inte av den . Hästgödsel, i jämförelse med ko- och grisgödsel, innehåller mycket mindre ogräs och förruttningsrester, och effekten av dess applicering varar mycket längre.

Huvuddragen i hästekskrement är förmågan att förbättra jordens skick, oavsett dess typ. På lätta jordar förlänger gödseln fuktretentionen och gör tunga jordar lösare.

Hästgödsel är mer effektivt än alla andra typer för att öka jordens bördighet, på grund av dess struktur sönderfaller det snabbare och värmer jorden snabbare . Med den här funktionen kan du ordna underbara "varma" sängar, särskilt under kalla och korta somrar i växthus och hotbeds för odling av termofila grönsaksgrödor som meloner och nattsängar.

Bild
Bild

Vyer

Det speciella med hästgödsel är dess långa överhettning, vilket gör att detta gödningsmedel kan ackumulera användbara ämnen i jorden. Toppdressing kan appliceras i vilken form som helst - färskt, humus eller organiskt material skapat på grund av gödsel.

Färsk

Färsk gödsel matas inte bara in i jorden. Detta görs på hösten, efter fullständig skörd av platsen från grödan, växttoppar och ogräs .… För varje kvadratmeter åkermark införs 6 kilo färsk gödsel som sedan plöjs. På ett annat sätt kan du bädda med gödsel på hösten, gräva upp och täcka med en film eller annat täckmaterial. Så jorden för att plantera grödor till våren är klar, och du måste lägga till lite annat mineralgödsel eller aska.

Bild
Bild

Flytande

Hästgödsel i flytande form är ett koncentrat, vanligtvis i 5-litersbehållare av plast.

Användningseffektiviteten är exakt densamma, men på grund av att den späds med vatten är den fördelaktiga effekten snabbare.

Gödsel i flytande form kan göras oberoende, det är inte svårt, men det kommer att ta tid att insistera. Det görs på två sätt.

  1. " Hästbryggning ". Infusionen bereds med nässlor. Färsk nässla stoppas i en behållare, fylls med vatten och infunderas under lock i tre dagar. Därefter tillsätts färsk hästgödsel i förhållandet 1: 10, det vill säga 10 delar nässelinfusion tas för en del av gödseln, allt blandas noggrant och infunderas under locket i ytterligare två dagar. Efter denna tid kastas nässlan bort, och du kan vattna planteringarna med infusionen eller använda den för att spraya plantorna, det kommer bara att gynna dem.
  2. Gödselberedning … Metoden är mycket enkel, men bara om du har möjlighet att få färsk gödsel i form av gödsel. I en behållare späds uppslamningen med vatten i förhållandet 1: 6 och kan omedelbart användas för att mata växterna. Detta är särskilt användbart för nattskugga som tomater eller aubergine under växtsäsongen. Slam fyller jorden perfekt med kväve och kalium.
Bild
Bild

Granulerad

Användningen av färsk hästgödsel verkar vara ganska svår, särskilt om det inte finns någon häst för personligt bruk eller om det inte finns några stall i närheten. Leveransen kan vara svår, dyr och tidskrävande. I ett sådant fall uppfanns det granulärt gödningsmedel. Hästgödsel i denna form är granulat, de är av naturligt ursprung, behåller alla samma egenskaper och har samma fördelar som andra typer av detta organiska material.

Den stora fördelen med granulat är att ogräsfröna blir obrukbara under bearbetningen och inte kommer att orsaka problem vid användning av denna typ av utfodring. Det granulära gödningsmedlet hälls med vatten i de proportioner som anges i instruktionerna . En viss tid ges för att det organiska materialet ska infunderas. Sediment kan bildas, men det är inte skadligt för växter.

Före användning blandas infusionen noggrant, planteringarna matas i den mängd som anges i instruktionerna för varje typ av växt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsfunktioner

Användningen av hästgödsel som mulch är det mest rationella sättet att använda toppdressing. Så du kan lösa flera problem samtidigt:

  • berika jorden med användbara element vid vattning;
  • skydda jorden från överdriven uttorkning;
  • när du lägger mulchen i ett tjockt lager, gror inte ogräs.

Som mulch används humus från hästgödsel blandat med sågspån, halm eller hö i lika stora proportioner

Mulching är lämplig för alla grödor, för fruktträd och blommor i rabatter.

Bild
Bild

Många blommor som rosor, pioner och andra behöver konstant utfodring och bra jord. Hästgödsel förbättrar jordens kvalitet och struktur, varför det är bättre att förbereda en plats för plantering av dem på hösten och plantera eller transplantera dem på våren, eftersom den överhettade gödseln gradvis kommer att ge växterna näring.

För fruktträd och buskar gödsel används i flytande form eller färskt. I sin färska form introduceras den i jorden i en nära stamcirkel, på ett avstånd av 30-50 centimeter från stammen, och gräver försiktigt upp jorden utan att röra vid rötterna. För att använda uppslamningen grävs ett grunt spår 30 centimeter från stammen och uppslamningen hälls i den. Efter att vätskan har absorberats i jorden täcks spåret med jord.

För matning av bärgrödor avföring används endast i flytande form. Vattnas med utspädd infusion under hela fruktperioden. Toppdressing behövs för att öka bärens utbyte och sötma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på om det är vår eller vinter, för vitlök använda en mängd olika utfodringar. För sommar vitlök görs varma sängar på hösten, och vintern spills med uppslamning efter plantering och matas på våren.

För plantor det är bäst att använda "hästmos" eller uppslamning. De mättar växter med väsentliga element, förbättrar tillväxt och resistens mot sjukdomar.

För termofila gurkor, meloner, vattenmeloner trädgårdsmästare gör varma sängar i växthus eller hotbeds, vilket gör det möjligt att öka frukttiden för gurkor och meloner, särskilt i regioner med korta somrar. Nästa år är en varm säng idealisk för nattskydd, särskilt tomater.

När gödsel överhettas under det första appliceringsåret, frigörs en stor mängd kväve, vilket leder till en överdriven tillväxt av grön massa i tomater, så det är bättre att inte plantera dem i nygödda sängar.

Bild
Bild

Men trots alla fördelar med hästgödsel finns det situationer där det är bättre att vägra att använda det:

  1. Plack på ytan av avföring . Detta är hur svampens vitala aktivitet manifesterar sig, vilket leder till förlust av förmågan att sönderdelas normalt. Sådant organiskt material värms upp mycket dåligt och lämpar sig inte för användning i varma sängar.
  2. Kullfri gödsel lämpar sig inte för uppvärmda sängar . Ren gödsel sönderdelas mycket snabbt och släpper ut mycket värme och ammoniakångor, och om jordkudden inte är tillräckligt tjock kan plantornas rötter brännas.
  3. Mycket noggrant bör gödsel införas i jorden för att plantera potatis . Hästgödsel, som vilken som helst annan, kan vara skabbbärare. Inte alla potatissorter är resistenta mot denna sjukdom, så risken för infektion är ganska hög.
  4. Tung jord i växthuset . Det verkar som att det inte är någon skillnad inne i växthuset med tät jord eller utanför, men detta är i grunden fel. På grund av jordens densitet är sönderdelningen av gödsel långsammare och ammoniakångor i ett slutet rum kan skada växts rotsystem mer än i det fria.
Bild
Bild

Lagringsregler

Korrekt lagring av gödsel minimerar förlusten av nyttigt organiskt material, och kväve är en av de värdefulla komponenterna. Vid interaktion med luften börjar denna komponent förångas, vilket innebär att en lagringsmetod behövs där luftens tillgång till gödsel minimeras.

Många trädgårdsmästare löser detta problem på olika sätt, men det mest optimala är skapandet av en hög eller kompostgrop

  1. Stapling … Till att börja med förbereder vi en plats på platsen som är lämplig för lagring, lägger där ett lager med 20-30 centimeter tjockt torv blandat med jord. Allt måste tampas hårt. Sedan lägger vi gödsel på torvskiktet, som trampas ner lika hårt, gödselskiktet ska inte överstiga torvskiktet. På samma sätt som det första gör vi det tredje lagret och alternerar torv med gödsel upp till en stapelhöjd på cirka en meter hög. Det sista lagret ska vara en blandning av torv och jord. Ovanifrån är allt täckt med halm, hö, plastfolie eller tätt täckmaterial. Om det finns lite gödsel görs förhållandet mellan höjden av torvlagren och avföringen 1 till 4.
  2. Kompostgrop … Principen att skapa en kompostgrop är exakt densamma som för en hög, hela skillnaden är att torv och gödsel placeras i gropen, trampas och täcks med en film ovanpå.

Även om allt görs korrekt förloras med tiden ämnen som kväve och fosfor och superfosfat tillsätts för att minimera förluster vid kompostläggning.

Bild
Bild

Hästgödsel är en mycket användbar organisk substans, men den måste användas med måtta och korrekt, då kommer dina planteringar alltid att behaga med hög avkastning, och jorden blir idealisk.

Rekommenderad: