Kycklinggödsel Som Gödselmedel: Hur Man Använder Hönsgödsel Som Gödselmedel På Hösten? Hur Man Odlar För Växtnäring Och Applicerar På Jorden?

Innehållsförteckning:

Video: Kycklinggödsel Som Gödselmedel: Hur Man Använder Hönsgödsel Som Gödselmedel På Hösten? Hur Man Odlar För Växtnäring Och Applicerar På Jorden?

Video: Kycklinggödsel Som Gödselmedel: Hur Man Använder Hönsgödsel Som Gödselmedel På Hösten? Hur Man Odlar För Växtnäring Och Applicerar På Jorden?
Video: Lär dig odla: Gör eget nässelvatten att gödsla trädgården med 2024, Maj
Kycklinggödsel Som Gödselmedel: Hur Man Använder Hönsgödsel Som Gödselmedel På Hösten? Hur Man Odlar För Växtnäring Och Applicerar På Jorden?
Kycklinggödsel Som Gödselmedel: Hur Man Använder Hönsgödsel Som Gödselmedel På Hösten? Hur Man Odlar För Växtnäring Och Applicerar På Jorden?
Anonim

Det finns många olika typer av gödningsmedel, som skiljer sig inte bara i deras sammansättning utan också i beredningsmetoden och appliceringen. En av de mest populära och ofta använda förband är kycklingspillning . Du bör lära dig mer om detta effektiva verktyg och förstå funktionerna i dess användning.

Bild
Bild

Sammansättning och egenskaper

Kycklinggödsel används som gödningsmedel av många trädgårdsmästare. Det är en populär typ av utfodring som är mycket effektiv. Nästan alla trädgårdsträdälskare vet om det. Gödningsmedlets effektivitet beror på dess sammansättning berikad med användbara element.

  1. Kväve . Denna viktiga komponent gör tillväxten av skott snabbare och mer produktiv, främjar den aktiva tillväxten av grön massa.
  2. Fosfor . Ett viktigt organiskt material som absorberas mycket snabbt av de flesta grödor. Med hjälp av fosfor stärks växternas rotsystem, deras motståndskraft mot dåliga väderförhållanden ökar och god fruktmognad säkerställs.
  3. Kalium . Ett element som ansvarar för att bibehålla vattenbalansen. Det aktiverar enzymer som är ansvariga för bildandet av aromatiska föreningar, bidrar till en ökning av frostbeständigheten hos grödor. Kalium hjälper effektivt till att bevara grödan.
  4. Magnesium … Ett av de viktigaste elementen som behövs för ackumulering av klorofyll. Hjälper till att förbättra absorptionen av fosfater.
  5. Järn och koppar … Komponenter som förbättrar växternas motståndskraft mot olika infektioner. Förhindrar skador på grödor av farliga svampsjukdomar.
  6. Zink . Det multiplicerar mängden C -vitamin, karoten, proteiner, kolhydrater i växter, främjar den aktiva tillväxten av rhizomer.
  7. Mangan . Ett element som är nödvändigt för ett bra flöde av fotosyntesprocessen. Ökar volymen av klorofyll i bladplattor, främjar syntesen av askorbinsyra och sockerarter.
  8. Kobolt . Det angivna elementet i innehållet av utfodring från kycklingskräp ökar effektivt produkternas kvalitet och avkastningsnivån.
  9. Kalcium . Det har en direkt effekt på markens struktur och surhet.
  10. Svavel … Främjar snabb absorption av kväve och hjälper grödor att anpassa sig till vissa klimatförhållanden.
  11. Bor … Bidrar till en väsentlig acceleration av växttillväxt, gör kalcium och kväve mer tillgängligt för växter, vilket ger en balanserad näring.
Bild
Bild

Fördel och skada

Kycklinggödselns popularitet som gödselmedel har inte minskat genom åren. Många trädgårdsmästare använder det här verktyget för att öka planteringens produktivitet och rika avkastning. Kravet på toppdressing beror på de många positiva egenskaperna i det:

  • är inte giftigt;
  • ett sådant verktyg kan lagras under lång tid, vilket inte kan sägas om de flesta andra typer av förband;
  • under lagring genomgår inte kakning, till exempel superfosfater (en populär toppdressing);
  • gödsel från kycklinggödsel kan behålla sina fördelaktiga egenskaper i 3 år, vilket är en bra period;
  • perfekt för nästan alla möjliga trädgårds- och trädgårdsodlingar;
  • stimulerar effektivt tillväxten av en rik skörd;
  • återställer den optimala nivån av jordens surhet;
  • höjer immuniteten hos odlade grödor och förbättrar också deras skyddande egenskaper;
  • korrekt förberedd och applicerad toppdressing kommer inte att provocera utseende av brännskador och kommer inte att skada rotsystemen för plantering;
  • utfodring från kycklingspillning är ett prisvärt verktyg;
  • produkten är miljövänlig, den innehåller inte farliga och aggressiva kemiska komponenter;
  • är mycket billigare än moderna mineralpreparat;
  • förhindrar bildandet av skadlig mögel på jordskiktet;
  • en viktig egenskap - kycklingavfall ökar inte risken för brand.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tack vare den stora listan över positiva kvaliteter bestämmer många sommarboende djärvt att mata sina planteringar med denna typ av gödselmedel.

Det finns dock ingen anledning att rusa. Tyvärr finns det inga tillsatser som är fria från nackdelar och kycklingavfall är inget undantag.

  1. Man måste komma ihåg att gödsel är en organisk substans som tidigare bearbetats av fjäderfä, så sommarboendet kommer att stöta på en egenskap obehaglig lukt . Detta problem är särskilt akut när det är nödvändigt att använda ruttnade råvaror. I hönsgödselns sammansättning finns det också en komponent som ammoniak, så det rekommenderas att förvara den borta från bostadsområden. En grop förberedd separat för detta kan vara en bra lösning. Materialet måste dessutom täckas med folie.
  2. Trots att kycklinggödsel innehåller en tillräcklig mängd vitaminer och användbara element, du måste se till att det inte faller på bladplattorna och den gröna delen av de planterade grödorna för att inte skada dem .
  3. Kycklinggödsel används både i rent och utspätt tillstånd. Det är nödvändigt att veta exakt alla tillåtna doser av komponenterna per 1 buske . I sin rena form får den angivna typen av gödselmedel endast användas om vi pratar om förberedelseperioden för övervintring. Om du försummar denna regel kan övermättnad vara dåligt för frukten.
  4. Du kan inte använda det aktuella gödningsmedlet i förhållande till plantor . Detta beror på det faktum att urinsyra kan skada skotten och störa deras hälsosamma och snabba utveckling.
  5. Du måste vara så försiktig som möjligt när du gör en sådan toppdressing . Om det är för mycket av det kan det negativt påverka både jordens och växternas tillstånd.
  6. Kycklinggödsel som gödselmedel får användas för inte alla frukter, grönsaker och rotfrukter … Vid utfodring av till exempel potatis är det nödvändigt att avge kalium eller göra vissa förändringar i sammansättningen av det utspädda gödningsmedlet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka växter kan befruktas?

Gödsel gjord av kycklinggödsel kan användas genom att ta hand om många frukt- och bär- och grönsaksgrödor som sommarinvånare odlar på sina tomter. Här är en liten lista över planteringar för vilka matning med kycklingavfall kommer att vara användbart och effektivt:

  • rötter;
  • kål;
  • potatis;
  • tomater;
  • meloner;
  • gröna;
  • lök och vitlök;
  • gurkor och äggplanter;
  • hallon och jordgubbar;
  • gurkor.

En ordentligt förberedd toppdressing är säker även för olika inomhusplanteringar och blommor. I detta fall bör gödningsmedelskoncentrationen vara 1X100, det är viktigt att förhindra jäsning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur odlar man toppdressing på rätt sätt?

Många trädgårdsmästare och trädgårdsmästare använder flytande foder från kycklingavfall . Det är inte alls svårt att förbereda ett sådant preparat. För att göra detta måste du placera färskt fågelspillning i tanken. Sedan måste den fyllas med vatten i ett 1X1 -förhållande. Den resulterande lösningen måste täckas med ett lock och lämnas i ett varmt rum i flera dagar (5–7 dagar är tillräckligt). För att göra jäsningsprocessen mer produktiv måste vätskan omröras dagligen.

Skynda dig inte att använda den resulterande kompositionen . Först måste du späda ut det med vatten. 1 liter behöver 10 liter vatten. Den totala mängden gödselmedel bereds med en hastighet av 1 liter per 1 m 2 land. Denna typ av utfodring läggs bekvämast till flera månader innan själva grödorna planteras.

En korrekt beredd infusion baserad på fjäderfäavfall visar hög effektivitet och skadar inte plantorna. Det viktigaste är att späda det korrekt och noggrant för framtida vattning.

Bild
Bild

Ansökan

Fjäderfägödselgödsel kräver också korrekt applicering för att få bra resultat i slutändan. Låt oss överväga i detalj hur du kan använda denna populära typ av utfodring.

Kompost

Fågelgödselkompost kan beredas på två sätt . En av dem genomförs använder syre (den så kallade aeroba komposten). I det andra fallet kan du klara dig utan det ( anaerob kompostering ). Det speciella med kompostberedning och dess mognad beror på den valda metoden.

För aerob kompost du måste förbereda en rymlig låda. Det kan byggas med dina egna händer av de enklaste materialen, till exempel gamla brädor, plattor, skiffer eller plastnät. Tankens dimensioner beror på volymen av råmaterial, höjdindikatorn bör inte överstiga 1 m. Annars kommer lagren nedanför inte att ruttna, men brinna.

På botten av lådan kan små grenar och torkat harts läggas ut som ett dräneringsskikt. Gödselskikt bör varvas med växtavfall tills behållaren är full. Sedan får alla komponenter återuppvärmas, vattnas då och då och ser till att komposten inte torkar ut. Det är nödvändigt att regelbundet ta till lossning för att fylla komposten med syre . Detta förkortar tillagningstiden och påverkar mognadens enhetlighet.

Bild
Bild

För att gödselmedlet ska få en homogen struktur rekommenderas att slipa alla beståndsdelar innan de läggs direkt.

Anaerob metod de används mindre ofta, eftersom behandlingen tar mycket lång tid (1, 5–2 år). Kompostgropen måste vara lufttät. Det är lämpligt att täcka den fyllda behållaren med ett vattentätt material så att det inte kommer åt syre.

Gödsel i form av kompost kan appliceras på jorden i trädgården antingen på våren eller hösten . Lägg till en ordentligt förberedd komposition till sängarna innan du gräver. Användning till slutet av den ruttnade komposten från kycklinggödsel kommer säkert att återställa mikrofloran och jordens surhetsgrad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granulär vy

Om trädgårdsmästare inte håller kycklingar, och av någon anledning finns det inget sätt att köpa sin spillning, då du kan köpa färdigt gödselmedel . Vanligtvis finns dessa produkter i trädgårdsbutiker. Butiksgödselmedel tillverkas i förhållandena på fjäderfäodlingar och görs granulärt. De bildas av värmebehandlat och noggrant rengjort fjäderfäavfall.

Korngödsel har en stor fördel : efter avslutade behandlingar förlorar det inte sina användbara element. Detta eliminerar alla möjliga patogena och svampsporer, parasitlarver och ogräsfrön. Pelletsfodret har en längre hållbarhet och är mer kompakt. Det är mycket bekvämt att använda det.

Bild
Bild

En högkvalitativ lösning kan enkelt beredas från granulaten, som därefter måste vattnas på de nödvändiga områdena. Förpackningarna innehåller vanligtvis detaljerade instruktioner om hur produkten ska förberedas korrekt. Förberedelserna utförs på olika sätt.

  1. Du kommer att behöva späda ut 100 g gödningsmedel i vatten (10 liter räcker).
  2. Lägg 100 g gödselmedel i form av granulat i 1 liter vatten, vänta tills det sväller. Ta sedan lösningen till önskad volym.

Vid införande av granulatgödsel från fjäderfäekskrement måste man vara försiktig så att rhizomerna från de planterade grödorna inte kommer i kontakt med granulaten. För detta ändamål måste toppdressing spridas längs sängens längd med en hastighet av 100–150 g per 1 m 2, eller att applicera 100–300 g vardera direkt under träden och buskarna.

Bild
Bild

Hur förvaras?

Produkten måste förvaras korrekt . Man bör komma ihåg att koncentrerad toppdressing i nedbrytningsprocessen kan frigöra cirka 0,62 m 3 gaser, varav 60% är metan. Den innehåller ammoniak, som kan allvarligt skada grödor.

Fjäderfäavfall innehåller upp till 2% kalk. Det påverkar graden av jordens surhet.

Bild
Bild

Med tanke på alla de listade funktionerna i fågelspillning, man måste komma ihåg att felaktig lagring kan leda till alla möjliga problem . Det rekommenderas att förvara denna produkt på en torvbädd under en kort period. Det är också tillåtet att förvara gödningsmedlet i en välkomprimerad komposthög. Detta är den bästa lösningen om spillningen kommer att ligga länge.

Om du vill att gödseln ska mogna så snart som möjligt och vara lämplig för vidare användning är det bättre att placera den i lös kompostmassa. Det kan till exempel vara får, kanin eller hästgödsel. Varje lager av organiskt material bör vara från 4 till 6 cm. Om detta villkor är uppfyllt kan färdig kompost användas redan efter 45 dagar. Om en sådan hög dessutom görs tätare, kan den lagras och mogna i över 6 månader.

Bild
Bild

Användbara tips

Användbara råd om användning av gödselmedel från kycklingskräp bör beaktas

  1. Gödsel i form av granulat bör appliceras under grävning. Du måste tillsätta gödselmedel till ett djup av minst 10 cm.
  2. För rotvattning tillåts toppdressing när man sköter grönsaker, bärväxter, blommor och fruktträd.
  3. Om det finns för mycket gödsel kommer rötterna att vara hårda och fibrösa. Överdriven koncentration av utfodring baserad på fjäderfäavfall kan provocera utseende av brännskador på alla delar av växterna och till och med dödandet av planteringar.
  4. För att minska andelen ammoniak i kycklinggödsel bör kol införas i fågelns kost (1-2% av den totala fodervikten).

Rekommenderad: