Gödselkaliumklorid: Bruksanvisning I Trädgården. Formel Och Sammansättning Av Kaliumklorid Mineralgödselmedel För Växter

Innehållsförteckning:

Video: Gödselkaliumklorid: Bruksanvisning I Trädgården. Formel Och Sammansättning Av Kaliumklorid Mineralgödselmedel För Växter

Video: Gödselkaliumklorid: Bruksanvisning I Trädgården. Formel Och Sammansättning Av Kaliumklorid Mineralgödselmedel För Växter
Video: Algomins trädgård och odlingsgödsel med Jankov Månsson 2024, Maj
Gödselkaliumklorid: Bruksanvisning I Trädgården. Formel Och Sammansättning Av Kaliumklorid Mineralgödselmedel För Växter
Gödselkaliumklorid: Bruksanvisning I Trädgården. Formel Och Sammansättning Av Kaliumklorid Mineralgödselmedel För Växter
Anonim

Många trädgårdsmästare och trädgårdsmästare använder sig av lämpliga gödningsmedel när de arbetar på sina tomter. Idag kan du i butiker hitta olika typer av utfodring. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på kaliumklorid och ta reda på hur du använder den korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Kaliumklorid är en speciell kaliumgödsel … Den innehåller stora mängder kalium. Detta effektiva verktyg används mycket ofta i olika jordbrukstekniker för att framgångsrikt fylla på lagren av de nödvändiga näringsämnena, samt för att normalisera utvecklingen av planterade växter.

Kaliumklorid får användas både som ett oberoende medel och kombinerat med fosfor- och kvävegödselmedel.

Bild
Bild

Sammansättning och egenskaper

Innan du börjar använda denna typ av gödningsmedel är det värt att förstå vad som ingår i dess sammansättning och vilka egenskaper den har.

Kaliumklorid innehåller kalium i en mängd av 52-99% … Resten av kompositionen är reserverad för olika ytterligare element. Gödningsmedlet är tillverkat i granulär form. Deras färg kan vara rosa, grå, vit eller brun.

Produkten i fråga erhålls på grund av reaktionen mellan saltsyra och kaliumhydroxid under laboratorieförhållanden .… Kalium, framställt i form av granulat, erhålls som ett resultat av korrekt pressning. Det kan skilja sig från markversionen genom att kornen får avfasade kanter.

Granulat anses vara av bättre kvalitet för utfodring, därför kostar det mer.

Bild
Bild

Kaliumklorid är effektivt. Den har många egenskaper som sommarboende letar efter i bra gödningsmedel.

  1. Tack vare introduktionen av detta effektiva medel ökar växternas immunitet. Det är en utmärkt formulering för att förebygga många allvarliga sjukdomar och skadedjur.
  2. På grund av användningen av kaliumklorid ökar kylbeständigheten hos fleråriga grödor.
  3. Med rätt användning av gödningsmedlet i fråga kommer det att vara möjligt att uppnå en effektiv förstärkning av rotsystemen för de växter som planteras på platsen.
  4. Kaliumklorid påskyndar tillväxten och utvecklingen av färska skott.
  5. Sannolikheten för växtuttorkning minimeras.
  6. Kvaliteten på frukten ökar markant. De växer sig stora, välsmakande och har en vacker färg.
  7. Hållbarheten för både grönsaker och bär ökas.
Bild
Bild

Potash -gödselmedel är lämpliga för tillsats på land av vilken typ som helst . De kan användas även på bördiga marker. När du använder kaliumklorid, var noga med att följa rätt dosering dess introduktion. Trots massan av användbara egenskaper som en sådan toppdressing har, n Vid överskott kan det minska jordens bördighet . Detta beror på det faktum att produktens formel och sammansättning ger närvaron av natriumföroreningar, en hög klorhalt.

Den senare kan påverka växtligheten hos växter negativt.

Bild
Bild

Tecken på brist och överflöd

Varje sommarboende bör veta att brist på nödvändigt ämne kan påverka markens tillstånd negativt. Kaliumbrister finns ofta i utarmade och utarmade länder. Sandstenar, sandstenar, torvområden är mottagliga för detta problem. Ingen brist på kalium kan indikera följande symtom:

  • de bildade bladplattorna av växter får en brunblå färg som inte är typisk för dem;
  • gulhet kan bildas på lövets kanter och gradvis bli brun;
  • fläckar av en brun eller mörkbrun nyans visas på gamla blad av växter;
  • plåtar ändras, genomgår deformation, vrids i många fall och dör ofta helt;
  • växternas stjälkar blir tunnare, de kan fästa vid marken, och under växtsäsongen blir de inte täta igen;
  • det finns en fördröjning i bildandet av äggstockar och knoppar, blomningen fördröjs också.
Bild
Bild

Det ska inte finnas för mycket kalium i jorden i området . Om det finns ett överflöd av detta element kan detta påverka tillväxten och utvecklingen av planterade grödor. Detta beror på det faktum att kaliumklorid stör växtens assimilering av zink, bor, kväve, magnesium, kalcium och andra väsentliga element. Som ett resultat slutar planteringen att utvecklas normalt, ökar inte den vegetativa massan.

En alltför mättad mörkgrön färg kan få gamla bladplattor, och de unga stoppar sin tillväxt och dör snart. Spetsarna på rhizomerna dör också gradvis.

Av denna anledning kan övermättnad med kalium provocera grödornas död på platsen.

Bild
Bild

Användningsinstruktioner

Det är nödvändigt att applicera gödselmedel i form av kaliumklorid på platsen noggrant och noggrant . Låt oss överväga i detalj hur man gör det korrekt och vad man ska leta efter.

Dosering

Trädgårdsmästaren bör använda rätt och lämpliga doser av den övervägda toppdressingen för att gynna växterna, inte skada. Låt oss överväga några av de ungefärliga doseringsmängderna för det aktuella läkemedlet med hjälp av ett exempel på ett antal grönsaker och frukter.

  • Potatis … Potatis behöver kalium, men det är känsligt för klor, därför får kompositionen i fråga tillsättas under grävning före vintersäsongen på senhösten (10 gram per 1 kvm).
  • Tomater … De tillhör klor, liksom potatis, så det rekommenderas att gödsla dem på samma sätt.
  • Zucchini, squash, gurkor … I förhållande till dessa planteringar är det önskvärt att utföra en "test" -matning. För att göra detta kan du lägga till 0,5 g av baskompositionen under några buskar. Efter att ha utvärderat utseendet på kulturerna efter några dagar kommer det att vara möjligt att avgöra om det är vettigt att använda kaliumklorid i framtiden. I situationen med växthusodlingsmetoden måste denna komponent införas 2 gånger under växtsäsongen och i det öppna fältet - 3-4 gånger per säsong.
  • Kål, morötter, rödbetor, bär … Dessa grödor kräver kaliumklorid i mängden 20-40 g per 1 kvm.
  • Äppelträd, fruktgrödor . Under ett moget och fruktigt träd appliceras vanligtvis cirka 150 g av ämnet. Under förhållanden med lätt jord får dosen ökas med 30 g för chernozemer - att minska med samma mängd.
Bild
Bild

För vissa grödor, till exempel druvor, är det inte tillåtet att införa befruktning med läkemedlet i fråga, eftersom det är för känsligt för ett sådant element som klor.

För att mätta det med värdefulla mineralelement är det värt att välja andra lämpliga kompositioner … Kaliumsulfat är lämpligt för detta.

Så att gödningsmedelskompositionen når växtens rotsystem så snart som möjligt, det rekommenderas att ta läkemedlet i flytande tillstånd … Basprodukten framställs på ett elementärt sätt: 30 g av själva läkemedlet måste lösas upp i 10 liter vatten.

Vid användning av kaliumklorid är det nödvändigt att ta hänsyn till ett antal funktioner i dess kombination med andra komponenter:

  • det kan inte kombineras med tillsatser av kalktyp samtidigt;
  • kan kombineras med diammofos, ammofos, ammoniumsulfat, organiska föreningar (fjäderfäavfall, gödsel);
  • om du planerar att tillsätta kaliumklorid samtidigt med nitrat, superfosfater och urea, måste de blandas precis innan de tillsätts.
Bild
Bild
Bild
Bild

Introduktionsvillkor

Det är viktigt att hålla rätt tidpunkt för tillsats av gödselmedel. För ett säsongstillägg gäller följande princip:

  • på jordar av medelstora och tunga typer bör detta göras under höstperioden vid tidpunkten för grävning före vintern;
  • På platser där det finns lätt jord kan kaliumklorid användas som en vårmatning.

Under växtsäsongen behöver planteringar kaliumgödselmedel i olika stadier, till exempel vid tillväxten av rotgrödans massa. I ett sådant fall bör kaliumtillskottet användas baserat på kulturutvecklingsstadiet.

Bild
Bild

Lagrings- och säkerhetsåtgärder

En trädgårdsmästare eller trädgårdsmästare som har planerat att arbeta med kaliumklorid borde veta att detta kompositionen erkänns som måttligt farlig … Det kan inte skada integriteten hos människans hud, men det kan hindra sårläkning, orsaka irritation och främja inflammatoriska processer.

Att arbeta med kaliumklorid krävs med omsorg och uppmärksamhet . Skyddskläder rekommenderas för alla procedurer. Om användaren har öppna sår eller skador på huden är det bättre att täcka dem väl så att befruktningen inte råkar falla på dem.

I kombination med luft skapar ämnet inga giftiga föreningar som kan orsaka allvarliga skador på kroppen. Det är inte brandfarligt eller explosivt, provocerar inte aktivering av frätande processer.

Bild
Bild

Kaliumklorid känns igen som ett material som kännetecknas av höga hygroskopicitetsnivåer. Av denna anledning, en liknande Förbandet måste förvaras uteslutande i ett slutet rum, där lägsta möjliga luftfuktighet bör upprätthållas . Under inga omständigheter bör nederbörd eller översvämningar av grundvatten tillåtas att komma in i kaliumkompositionen. Om du planerar att förvara toppdressingen utomhus är det en utmärkt lösning att placera den. i en väl tillsluten behållare eller i plastpåsar utan några skador eller defekter. Området där den lagrade produkten finns måste vara täckt och välisolerad.

Bild
Bild

Praktiska tips och råd

Om du planerar att använda kaliumkloridgödselmedel bör du förbereda dig väl och beväpna dig med några användbara tips och tricks

  1. Toppdressing måste appliceras på jorden i små portioner och oftare … Det är bättre att göra detta än att lägga till en stor mängd av läkemedlet direkt.
  2. Så att effekten av klor på växter inte är så aggressiv, rekommenderar experter applicera toppdressing på hösten . I detta fall, tills början av växtsäsongen, kommer ingenting att återstå av det. Kalium, tack vare dess långvariga verkan, kommer att bevaras.
  3. Observera att kaliumklorid är inte den bästa lösningen för nödmatning . En sådan lösning tillgrips endast i undantagsfall när bladplattorna är starkt deformerade och grå fläckar uppträder i intervallen mellan venerna. Vi måste agera försiktigt - det är stor risk att överfodra grödor.
  4. Innan du börjar använda det aktuella gödningsmedlet måste du studera bruksanvisningen . Vanligtvis är det tryckt på märkesförpackningen med läkemedlet. Försumma inte detta steg om du inte vill skada växterna i din trädgård.

Rekommenderad: