Lökskal Som Gödningsmedel För Växter: Toppdressing För Trädgården Och För Inomhusblommor. Hur Insistera Och Använda Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Lökskal Som Gödningsmedel För Växter: Toppdressing För Trädgården Och För Inomhusblommor. Hur Insistera Och Använda Hemma?

Video: Lökskal Som Gödningsmedel För Växter: Toppdressing För Trädgården Och För Inomhusblommor. Hur Insistera Och Använda Hemma?
Video: Use of onion peel for plants | Best natural fertilizer for any plants 2024, Maj
Lökskal Som Gödningsmedel För Växter: Toppdressing För Trädgården Och För Inomhusblommor. Hur Insistera Och Använda Hemma?
Lökskal Som Gödningsmedel För Växter: Toppdressing För Trädgården Och För Inomhusblommor. Hur Insistera Och Använda Hemma?
Anonim

Lökskal är en utmärkt toppdressing för inomhusblommor och grönsaksodlingar . De fördelaktiga egenskaperna som ingår i kompositionen ger näring åt jorden och mättar den med de nödvändiga ämnena för växternas utveckling. Vilka är de viktigaste sätten att använda lökskal, hur man infunderar och använder buljongen korrekt - detta kommer att diskuteras i den här artikeln.

Bild
Bild

Sammansättning och egenskaper

Lökskal innehåller ett högt innehåll av vitaminer, mikro- och makroelement, som ger näring åt växter och mättar jorden med användbara ämnen. Lökskinn är utmärkta gödningsmedel för trädgårds- och trädgårdsodlingar, liksom för inomhusväxter.

De viktigaste näringsämnena som växter behöver

  1. Karotin … Ämnet har antioxidantegenskaper, vilket hjälper till att stärka rötterna och växtvävnaderna. Väl i jorden mättar karoten även de svagaste växterna med vitaminer. Efter sådan matning tolererar växten perfekt ogynnsamma förhållanden, och kulturens utveckling sker med full kraft.
  2. Fytoncider … Ämnen bidrar till att förstöra olika virus och svampar som kan finnas i jorden. Därför används lökskal i kampen mot patogena mikroorganismer som leder till infektion med svampsjukdomar.
  3. Vitaminer från grupp B … Tack vare dessa element aktiveras tillväxten av celler, deras skal förstärks, bladen blir ljusare, turgoren ökar. Rotsystemet utvecklas jämnt och ger näring åt plantornas markorgan. Vitaminer bidrar också till det rikliga blomnings- och fruktstadiet.
  4. Vitamin A kommer att hjälpa till att hantera bristen på solljus och främja utveckling, tillväxt och blomning av växter på grumliga dagar.
  5. Vitaminer från PP -gruppen . Dessa ämnen är viktiga i alla stadier av vegetativ utveckling. De omvandlar det resulterande syret och svavlet till ett kemiskt tillstånd som är tillgängligt för växtodlingar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Gödningsmedlet inkluderar också koppar, bor, magnesium, järn, mangan . Komplexet av alla dessa element har stärkande, tonande och närande egenskaper. Toppdressing har också lösgörande egenskaper, vilket har en fördelaktig effekt på jordens struktur.

Det är värt att notera luftningsprocessen som uppstår i jorden under befruktningsprocessen. Marken tillförs den nödvändiga mängden syre, vilket är mycket viktigt för bildandet av en näringsrik och hälsosam jord.

Han förser i sin tur växten med alla viktiga ämnen för tillväxt och vidare utveckling.

Bild
Bild

Hur man lagar mat?

Förberedelsen av ett avkok från lökskal är ganska enkelt. Först måste du samla och torka skalet … Den skördas från friska lökar och torkas på ett bekvämt sätt: i ugnen, i mikrovågsugnen eller i direkt solljus.

Det finns flera sätt att förbereda ett avkok hemma

  • Metod nummer 1 . Häll 1⁄2 kopp skal i fat (helst emaljerad), häll 1,5 liter varmt vatten och koka i 5 minuter. Efter kokning bör buljongen infunderas i ett par timmar. Sedan måste infusionen kylas och filtreras. Denna buljong används för att förebygga olika sjukdomar. Växter behandlas genom sprutning. Buljongen ska användas färsk, förvaring utesluts.
  • Metod nummer 2 . Häll 200 g skal med 10 liter vatten vid rumstemperatur. Insistera på 15 timmar. Därefter filtreras buljongen och sprutas med blommor och växter. Ett sådant botemedel hjälper till att bli av med små insekter.
  • Metod nummer 3 . 100 g lökskal kokas i 250 ml vatten. Sila sedan buljongen och tillsätt 250 ml vatten. Växter behandlas med en vätska i två veckor. Varje dag måste du förbereda en ny buljong. Buljongen eliminerar midges, bladlöss och andra små skadedjur.
  • Metod nummer 4 . För denna version av buljongen är det nödvändigt att finhacka 250 g lökskal. Skalet skickas till en skål och 10 liter vatten hälls. Täck skålarna med ett lock. I detta tillstånd lämnas infusionen i fyra dagar. Lösningen används för sprutning av hemgrödor.
  • Metod nummer 5 … Samla en halv hink skal och fyll den med en hink varmt vatten. Vätskan infunderas i två dagar. Därefter måste buljongen filtreras. Vätskan används för sprutning.
  • Metod nummer 6 … 250 g skal måste hällas med 1,5 liter vatten. Koka upp. Du måste koka buljongen i 5 minuter på låg värme. Därefter kyls vätskan och filtreras. Lösningen används för att vattna växter. Varje växt kräver 70-100 ml vätska.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det mest populära sättet att förbereda infusionen anses vara följande recept:

  • skala av skalet från flera lökar;
  • skalet läggs i en skål och hälls i 1 liter kokande vatten;
  • vätskan insisteras i två dagar.

Ett sådant avkoksrecept är lämpligt för bearbetning av svaga och tröga växter, med gulhet på bladen.

Bild
Bild

Ansökningsmetoder

Lökskrov är underbara dressing för hemblommor . De nyttiga ämnen som lökskal innehåller kan återuppliva en svag blomma, förbättra immunitetsskyddet, mätta jorden med användbara ämnen, förbättra blomningsstadiet och förstöra skadliga insekter.

För tröga och sjuka växter, använd ett avkok . Blommor måste bearbetas en gång i veckan. Med tiden kommer förändringar i tillväxt och utseende att märkas: gulheten försvinner, bladen blir ljusare.

Friska grödor behöver också matning. Makro- och mikroelement i buljongen kommer att bidra till ytterligare utveckling och våldsam blomning.

Glöm dock inte att vissa typer av inomhusgrödor inte tolererar lökskal. Dessa växter inkluderar kaktusar, succulenter, tjocka kvinnor, ficuses, som efter sådan befruktning till och med kan dö.

Bild
Bild

Med ett avkok av skalet kan du mata unga plantor … Under denna period är befruktning med konstgödsel utesluten. Därför kan man inte klara sig utan folkrecept. Unga skott vattnas med buljong när de vissnar eller utseendet på svart ruttna.

Krukväxter ska matas på våren. Vid denna tid börjar vegetativa processer. Vattning och sprutning utförs var tionde dag.

Skrovinfusion är ett utmärkt botemedel mot skadedjur … Men den ska endast användas om plantorna inte var helt infekterade. I avancerade fall hjälper sprutning inte. Vänta inte heller på att skadedjur ska dyka upp. Sprutning med infusion används som profylax mot fästingar, bladlöss och midger.

Lökskal kan användas som en förebyggande åtgärd och för trädgårdsväxter . Ämnena i buljongen gör också ett utmärkt jobb med insekter i frisk luft. Vätskan används i kampen mot Colorado -potatisbaggen, snigel, björn, larv, kål, äppelmöl, fästingar, klickare och korsblommiga loppbaggar. Buskar och träd besprutas med buljong för att förstöra befintliga insekter och förhindra infektion. Proceduren bör utföras högst 3 gånger med en veckas paus.

Bild
Bild

Lökskal kan användas och i form av mulch … Den torkade skalen ligger begravd i marken, där en ung planta kommer att planteras. Det rekommenderas att plantera en ny växt några dagar efter att skalet applicerats på jorden. I en sådan mark är möjligheten för insekts uteslutning utesluten, vilket kan leda till svampsjukdomar i rotsystemet hos en ung skott.

För utfodring trädgårdsväxter bör vattnas vid roten och över bladen. Skinkinfusionen används också vid bearbetning av grönsaker. Skalet, som blev kvar efter silning av buljongen, används tillsammans med kompost i form av ytterligare gödningsmedel.

Lökskal är användbara vid bearbetning av meloner … Kulturer påverkas ofta av svart ruttna. Växter måste bearbetas regelbundet med viss paus. Detta kommer att minska risken för infektion kraftigt.

Svart ben är ett annat trädgårdsväxtsjukdom , i kampen mot vilken de använder ett avkok av lökskal. Vätskan ersätter lätt konstgödsel och gör ett utmärkt jobb med desinfektion.

Ett avkok av skalet förstör inte bara skadedjur och fungerar som förebyggande av sjukdomar. Vid vattning eller mulching av jorden skrämmer lukten från möss och mol.

Rekommenderad: