Kaliumsalt: Vad är Det? Gödselformel, Bruksanvisning

Innehållsförteckning:

Video: Kaliumsalt: Vad är Det? Gödselformel, Bruksanvisning

Video: Kaliumsalt: Vad är Det? Gödselformel, Bruksanvisning
Video: Заменитель кофе ЦИКОРИЙ: польза и вред цикория. Как нас ОБМАНЫВАЮТ производители 2024, Maj
Kaliumsalt: Vad är Det? Gödselformel, Bruksanvisning
Kaliumsalt: Vad är Det? Gödselformel, Bruksanvisning
Anonim

I modern växtodling används olika mineralgödselmedel i stor utsträckning, varav en är kaliumsalter. Med sin hjälp ökar jordbruksgrödorna skördarna, växterna blir mer resistenta mot olika typer av sjukdomar och tål också bättre varma sommartemperaturer och vinterfrost. Dessutom har den skördade grödan, som odlades med kaliumkomponenter, förbättrade smakegenskaper och behåller sin färskhet under långvarig lagring.

Mineralgödsel baserat på kalium kan vara saltlösning eller komplex … Saltliknande typer av utfodring är bra eftersom de lätt löses upp i vatten, så de används oftare. Potashsalt bryts från kaliumrock, som finns i naturliga avlagringar, men för att få en produkt som är lämplig för växtbefruktning renas mineralmalmen preliminärt från föroreningar.

Potashdressingens huvuduppgift är att kompensera för bristen på kalium i trädgårds- och grönsaksväxter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Kaliumsalt bildades på platsen för naturliga reservoarer, där kaliumavlagringar kvarstod efter avdunstning av saltlösningar . Ur kemisk synvinkel brukar potashsalt förstås som kaliumklorid , dess formel ser ut som KCI - denna förening innehåller klor och kalium. Makronäringsämnet är för närvarande relevant i industriell skala, används inom metallurgi, medicin, inom jordbrukssektorn och andra områden.

Kalissalt är en råvara för produktion av gödningsmedel. I kristallin pulverform är denna komponent lättlöslig i vatten, medan kalium i sin rena form inte har denna egenskap.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligt kaliumsalt innehåller alltid en viss andel kemiska föroreningar . Nästan hälften av dem är sylvin -komponenten, och det är han som är värdefull som gödningsmedel. Något mindre karnallit finns i kaliumsaltets sammansättning, och andra kemiska föroreningar kan förekomma i små mängder - magnesium, svavel, natrium. Mineralråvaror renas industriellt, och idag produceras 5 huvudgödselarter på basis av kaliumsalt.

  1. Kaliumsalt Är en komponent helt fri från främmande kemiska föroreningar. Det används för höstens växtnäring.
  2. Kalimagnesia - gödselmedel, som förutom kalium innehåller 10-15% magnesium. Produkten används för att mata lin, klöver och potatis.
  3. Kaliumsulfat - ett preparat som har tappat komponenterna av magnesium, natrium och klor under reningsprocessen. Det är ett universellt gödningsmedel som används mest för bär och fruktgrödor.
  4. Potash saltpeter - innehåller i sin sammansättning kaliumsaltsalt med klorhalt, samt sylvinit- och kainitkomponenter. Verktyget har etablerat sig som en tillväxtaktivator för växter. Det används för att mata plantor och växthusgrödor, vilket påskyndar deras fruktmognadsfas.
  5. Kaliumklorid - förutom kalium innehåller denna produkt upp till 60% klorkomponenter. Den används endast på hösten för att förbereda växter för övervintring. Produkten är inte lämplig för matning av bär och fruktgrödor under deras växtsäsong och frukt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kalissalt kan erhållas inte bara genom utvecklingen av dess naturliga avlagringar. Träaska innehåller spårämnen kalium, klor, magnesium, fosfor och kalcium . Detta verktyg är prisvärt och lämpligt för året runt-användning, dess mångsidighet är lämplig för alla typer av grödor, oavsett deras livscykel.

Bild
Bild

Egenskaper

Att uppnå höga utbyten beror inte bara på god vård, utan också på växternas mättnad med de mikroelement de behöver. Om vi jämför kalium med kväve, vilket ger en snabb ökning av grön massa, då kaliumsalt är inte så märkbart i dess manifestationer, men dess brist kommer att avsevärt förändra utseendet på växter till det sämre.

Kalium är en av huvudkomponenterna som är nödvändigt för gröna ytor för det normala förloppet av deras fotosyntesprocess . Under påverkan av detta spårelement stimulerar enzymatiskt arbete i växtvävnader, ökar immunitet och motståndskraft mot ogynnsamma väderförhållanden.

Bild
Bild

Användningen av kaliumsalt i jordbruksteknik för odling av trädgårds- och trädgårdsodlingar är nödvändig av följande skäl:

  • i växter ökar motståndet mot höga och låga temperaturer, motståndskraften mot fastighet ökar, vävnadscellernas struktur förstärks;
  • ökat motståndskraft mot svampsjukdomar och förorenande infektioner, ökat motståndskraft mot effekterna av skadedjur;
  • i mognadsprocessen berikas frukterna med vitaminer, stärkelse och sackaros som ackumuleras i dem, vilket gör att frukterna kan lagras under lång tid;
  • frukt- och grönsaksgrödor anpassar sig snabbare när de planteras på en permanent växtplats när man plockar plantor.

För att göra kaliumgödsel mer effektivt kombineras de ofta med fosfor och kväveelement. Denna kombination, enligt observationer från experter, ger de högsta avkastningsresultaten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Kaliumsalt, som används som gödningsmedel för växtnäring, har sina egna fördelar, men har också vissa nackdelar.

Positiva aspekter av kaliumsalt:

  • kristallint kalium tenderar att lösa sig snabbt i ett vattenhaltigt medium;
  • i jämförelse med andra gödningsmedel som innehåller kalium har kaliumsalt den högsta koncentrationen av detta element;
  • när det appliceras på jorden förbättrar gödningsmedlet dess struktur och aktiverar också tillväxten av mikroflora;
  • främjar den kraftiga aktiviteten hos enzymer som deltar i fotosyntes och cellbildning;
  • ökar antalet blommor och antalet bildade frukt äggstockar;
  • hjälper till att förbättra fruktsmaken genom att ackumulera kolhydratkomponenter i dem och i växtens vävnader - sackaros, fruktos och andra;
  • när kvävehaltiga komponenter införs i jorden, främjar det deras assimilering av växtceller, vilket förbättrar metaboliska processer i dem;
  • ökar växternas förmåga att anpassa sig till förändringar i dag- och nattemperaturer, ökar frostbeständigheten, förbättrar plantans anpassning vid plockning;
  • ökar fruktens utbyte och hållbarhet;
  • verktyget har en låg kostnad och är ekonomiskt när det används även på stora ytor för bearbetningsanläggningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots många fördelar har kaliumsaltsalt också vissa nackdelar:

  • klor finns i gödningsmedlet, vilket kan leda till en förändring av markens pH -nivå mot salthalt;
  • produkten kan inte användas för bladförband;
  • överskrider de rekommenderade doserna kan leda till att växten dör.

Mineralgödsel baserat på kaliumsaltinnehållande klor är inte tillrådligt att använda för att mata växter från familjen Solanaceae - tomater och potatis. Tomater från ett sådant botemedel kan få förändrade smakegenskaper, och potatis kommer att ha ett lågt stärkelseinnehåll.

Bild
Bild

Var används den?

Kalissalt används ofta inte bara inom jordbruket . Det används för tillverkning av tvättmedel, vid tillverkning av glas, färger, med hjälp av denna komponent bearbetas läder, pyrotekniska produkter skapas och används i fotolaboratorier.

För att mata växter används gödningsmedel med kaliumsalt på hösten för att gräva innan vinterkallt väder börjar . Oftast matas fruktträd och bärbuskar på detta sätt. Ibland appliceras gödningsmedel på våren , men bara om jorden har bra fukt och dränering - detta är det enda sättet att vara säker på att kloridkomponenterna snabbt kommer att avlägsnas från jorden med vattenströmmar. Eftersom sommaren rörelsen av vatten i marken bromsar, används inte gödningsmedel med kaliumsalt.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att använda kaliumsalt om växterna har tydliga tecken på brist på kalium:

  • bladplattor blir mindre och blir färgade med en rostig nyans, de nedre bladen dör bort;
  • växtens stjälkar sträcker sig, blir bleka och deformeras, skottens internoder förkortas;
  • avkastningen reduceras avsevärt, frukterna blir mindre och efter skörden lagras de dåligt;
  • ingen ökning av grön massa observeras, växten ligger efter i utvecklingen;
  • ändarna på bladplattorna börjar bli gula, torka och dö av;
  • växten utsätts ofta för någon form av sjukdom.
Bild
Bild

Om sådana symtom påträffas i grönområden är det nödvändigt att använda kaliumsalt … Det sprids jämnt över markytan och grävning utförs. För ytbehandling lika med 1 kvm. m, behöver du inte ta mer än 20 g gödselmedel. För att öka effektiviteten och öka surheten i substratet kan du blanda gödselmedlet med kalk-, kalk- eller dolomitmjöl.

Experter tror att efter att ha fått en riklig skörd måste jorden befruktas med kaliumgödsel för att förbereda nästa säsong

Det finns ett mönster: ju högre avkastning desto fler kaliumdioxidkomponenter bör tillsättas i jorden för att återställa dess bördighet. Till exempel, när man odlar druvor måste jorden befruktas varje år, eftersom denna kultur absorberar en ganska stor mängd kalium.

Bild
Bild

Men inte alla grödor är lika förtjusta i denna toppdressing och behöver stora portioner kalium .… Framför allt behöver rotfrukter det - potatis, rädisor, lök, morötter, rädisor, rödbetor. Från trädgårdsgrödor, ärtor, kål, paprika, sallad, pumpa, melon svarar bra på utfodring. Av bärgrödor är vinbär, krusbär, äppelträd, päron och plommon mest i behov av kaliumgödsel.

Trädgårdsgrödor måste matas under deras tillväxtperiod. Trädgårdsodlingar befruktas i början av sommarsäsongen, när skotten och knopparna läggs, och sedan måste de matas mitt på sommaren, innan frukterna mognar. Bärväxter det är lämpligt att befrukta med en beredning av kaliumsulfat. Gödsel med kaliumsalt appliceras också under plantering gurkor och potatis . Kristaller hälls direkt i planteringshålet eller plantorna vattnas med en arbetslösning. Blomgrödor börja mata i mitten av våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsinstruktioner

Torvmossar, sandig lera och sandjord, liksom podzoliska substrat har en otillräcklig mängd kalium. Mest av alla kaliumsalter finns i lerjord.

Förfarandet för befruktning av jorden är följande

  1. Toppdressing av frukt- och bärgrödor . Kaliumsalt blandas med superfosfat i ett förhållande 1: 1 och tar 20 g av varje ingrediens per 1 kvm. m av stammcirkelns område.
  2. Gödsel för jordgubbar . För varje kvadrat. m av trädgårdens område måste du ta 30 g superfosfat och 15 g kaliumsulfat. Kompositionen appliceras jämnt på markytan och grävs djupt. Kaliumsalter är inaktiva, och för att utföra tillräcklig näring krävs djup inbäddning av gödningsmedel i marken, minst 30-35 cm. Det bör komma ihåg att direkt kontakt med gödningsmedel på växternas rötter bör undvikas eftersom brännskador och död av rötter kan leda till.
  3. Höst- och vårmatning . För bearbetning av 1 kvm. m area använder upp till 20 g gödselmedel. På hösten förs de ner i jorden och grävs upp strax före kallt väder, när skörden länge har tagits bort. På våren appliceras gödningsmedel 15-20 dagar innan plantorna planteras i öppen mark. Gödningsmedel begravas med 20-25 cm genom att gräva upp jorden.
  4. Kaliumintroduktion för potatis . På våren, vid plantering av en rotgröda, placeras 1 msk preliminärt i hålet. l. pulver, som blandas med substratet, varefter plantmaterialet placeras i hålet.
  5. Införandet av kalium vid plantering av fruktbuskar och träd . För att mata plantan hälls 50-100 g gödselmedel med kalium i planteringshålet (50 g räcker för buskar), sedan blandas det med jordsubstratet. Denna mängd kaliumgödsel kommer att räcka för växter i 2-3 år, varefter toppdressing måste appliceras igen.
  6. Topdressing av rotfrukter … Rödbetor och morötter bör befruktas cirka 30 dagar före skörd. Ta 20 g kaliumsalt och 40 g superfosfat och lös dem i 10 liter vatten. Vattning av rotgrödor utförs med en hastighet av 1 liter arbetslösning per 1 kvm. m av det odlade området.
Bild
Bild

Det finns ingen enda reglering och plan för att mata trädgårds- och trädgårdsväxter med kaliumgödsel . För att bestämma behovet av befruktning måste du fokusera på plantans ålder och skick, jorden där den växer och klimatförhållandena.

Varje jordbruksgröda har sina egna egenskaper, kunskap om dess behov av spårämnen som är nödvändiga för tillväxt gör att du kan bestämma tidningen för befruktning och deras mängd.

Rekommenderad: