Komplexa Gödningsmedel: Vad är Det? Flytande Gödningsmedel För Tomater, Sammansättning Och Produktion Av Höst Och Annat Gödningsmedel För Grönsaksodling Och Fruktträdgård

Innehållsförteckning:

Video: Komplexa Gödningsmedel: Vad är Det? Flytande Gödningsmedel För Tomater, Sammansättning Och Produktion Av Höst Och Annat Gödningsmedel För Grönsaksodling Och Fruktträdgård

Video: Komplexa Gödningsmedel: Vad är Det? Flytande Gödningsmedel För Tomater, Sammansättning Och Produktion Av Höst Och Annat Gödningsmedel För Grönsaksodling Och Fruktträdgård
Video: Tips hur du odlar tomater och körsbärstomater 🍅 🌱 för bästa resultat 2024, Maj
Komplexa Gödningsmedel: Vad är Det? Flytande Gödningsmedel För Tomater, Sammansättning Och Produktion Av Höst Och Annat Gödningsmedel För Grönsaksodling Och Fruktträdgård
Komplexa Gödningsmedel: Vad är Det? Flytande Gödningsmedel För Tomater, Sammansättning Och Produktion Av Höst Och Annat Gödningsmedel För Grönsaksodling Och Fruktträdgård
Anonim

Komplexa gödningsmedel - vad det är och hur det används, varför är det nödvändigt i trädgården: sommarboende vänder sig ofta till säljare av mineralkomplex för växter med dessa frågor. Det är faktiskt inte så lätt att räkna ut det, eftersom du kan hitta flytande produkter för tomater och torra granulat för potatis, kål och andra grödor till försäljning. Det är värt att prata mer detaljerat om vad som finns och hur man väljer ett komplext gödselmedel.

Bild
Bild

Vad det är?

Komplexa gödningsmedel är en typ av toppdressing som används vid odling av trädgård, grönsaker och andra grödor . De är baserade på mineraler som är nödvändiga för normal tillväxt och utveckling av gröna skott, rötter, frukter. Det är vanligt att kalla komplexa formuleringar som skapats på grundval av två eller flera ingredienser.

Bild
Bild

Val och dosering av komponenter utförs baserat på jordens sammansättning och klimatförhållanden i regionen.

Införandet av komplexa gödningsmedel genomförs som en del i försåddens jordberedning . Det handlar om att lägga granulära kompositioner i jorden, följt av att gräva upp det. Under växtsäsongen det är vanligt att applicera flytande komplexgödselmedel där mineraler löses i vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Komplexa gödningsmedel har många fördelar jämfört med konventionella monokomponentgödselmedel. Dom är ge en omfattande inverkan på tillväxt- och utvecklingsprocesser. Dessutom innehåller plusserna följande:

  • minimiprocenten av ballastkomponenter, på grund av vilka det är möjligt att avsevärt öka effektiviteten;
  • högkoncentrerad formel - alla näringsämnen har en strikt verifierad koncentration, så de ger ett resultat oavsett jordens sammansättning;
  • lång giltighetstid - vanligtvis räcker det med 2 förband per säsong;
  • en integrerad metod - ämnen i 1 granulat finns i kompatibla former, skapar inte negativa reaktioner vid blandning, upplösning;
  • ökad överlevnad - gör det möjligt att minska mängden vattning, hjälpa till att anpassa växter till otillräckligt gynnsamma klimatförhållanden;
  • mångsidighet - kan användas även vid odling av grödor som är särskilt känsliga för förändringar i jordens osmotiska tryck;
  • enkel applicering, lagring och miljösäkerhet - komplexa gödningsmedel skadar inte människor och djur, bryts ner till säkra föreningar.
Bild
Bild

Det finns också nackdelar. Den största nackdelen anses vara bristen på en mängd olika kompositioner . Det finns inte så många komplexa gödningsmedel, de flesta har en liknande sammansättning, skiljer sig bara i doseringen och antalet komponenter.

För grödor som kräver ett individuellt tillvägagångssätt måste du därför välja ytterligare näring som passar deras behov.

Bild
Bild

Vyer

Alla komplexa gödningsmedel kan delas in i kategorier, beroende på deras aggregeringstillstånd, antalet ingredienser i kompositionen och produktionsmetoden. Flytande former inte lika vanligt, men de flesta kommersiellt tillgängliga alternativen innehåller vattenlösliga granuler. Och det finns också en outtalad uppdelning efter tillämpningssäsonger - det händer höst och vår, liksom universell , användbar året om. Mikronäringsämnen ger ytterligare värdefulla näringsämnen.

Bild
Bild

Låt oss överväga en mer detaljerad klassificering

Miljövänligt

Bild
Bild

Naturliga preparat "Orton" har funnits på marknaden sedan 1993 och har länge vunnit ryssarnas förtroende. Tillsynsmyndigheter för tillväxt och fruktbildning av växter från "Orton" innehåller inte "hård kemi". De är skapade på grundval av naturliga ingredienser och är säkra för människor, djur, pollinerande insekter (bin, humlor).

I de flesta av Ryssland är ljus och värme ofta inte tillräckligt för att odla en riklig skörd av värmeälskande grödor. Under svåra klimatförhållanden hos tomater, äggplanter, paprika finns det brist på tillväxtämnen. Naturliga stimulanser "Orton" kompenserar för detta underskott och låter dig få en avkastning på 1,5 gånger mer än vanligt. Med hjälp av dessa preparat är det möjligt att förbättra kvaliteten på frukterna. Förresten bekräftades effektiviteten av Orton-medel redan på 90-talet i det välkända programmet "Our Garden".

Blandad

Blandat - det enklaste av de komplexa gödningsmedlen. Dom är erhålls genom att helt enkelt kombinera mineralkomponenter . De kan presenteras som pulverformiga medel och granulat. Anslutningen utförs mekaniskt på fabriken eller direkt på jordbruksföretaget. Denna typ är tillgänglig för självberedning.

Bild
Bild

Komplex

Komplexa gödningsmedel som består av flera ingredienser kombinerade genom en kemisk reaktion kallas komplexa gödningsmedel . I detta fall innehåller ämnets granulära och flytande former 2-3 huvudkomponenter som avgör effektiviteten och genomförbarheten av att använda kompositionen för specifika grödor.

Bild
Bild

Flytande

Sådana former av komplexa gödningsmedel tillverkas i form av färdiga lösningar eller koncentrerade suspensioner som kräver ytterligare spädning med vatten . När du skapar dem används kombinationer i olika typer av spårämnen, ammoniumnitrat, fosforsyra, superfosfat och dess syror, vattenfri ammoniak, kaliumklorid och andra ingredienser. Färdiga formuleringar säljs under olika varumärken, faktiskt med samma sammansättning.

Bild
Bild

Naturlig

Denna grupp inkluderar komplexa gödningsmedel som erhålls naturligt . Dessa fastigheter ägs av kompost , bildas med hjälp av komplexa biologiska processer för sönderfall av organiskt material. Träaska ackumulerar också maximal koncentrat av värdefulla ämnen. Totalt finns det mer än 70 komponenter i den, men fosfor, kalium, järn, kalcium, kisel är av största intresse för jordbruket. En betydande nackdel med naturligt gödningsmedel är frånvaron av kväve i deras sammansättning . Även med naturliga förband kommer det inte att vara möjligt att helt utesluta färdiga industriella formuleringar från användning.

Bild
Bild

Multifunktionell

De mest populära och "unga" komplexgödselmedlen på marknaden. Makronäringsämnen i deras sammansättning - kväve, fosfor, kalium, kompletterat med spårämnen och biologiskt aktiva ämnen . Toppdressing av denna typ saknar den största nackdelen med alla komplexa formuleringar. De produceras med hänsyn till behoven hos en viss kultur.

Följaktligen är en sådan sammansättning endast fördelaktig om "adressaten" för deras användning är korrekt vald.

Bild
Bild

Tvåkomponenter

De komplexa tvåkomponentgödselmedlen innehåller 2 huvudingredienser . De är väl kompatibla med organisk gödsling och kan användas som en oberoende näringskälla. Bland de mest kända blandningarna av denna typ kan flera urskiljas.

Ammophos . En produkt baserad på kväve och fosfor i mängden 12 respektive 52%. Resten av kompositionen upptar fyllmedel.

Bild
Bild

Ammofosfat . Grundgödsel med 6% kväve och 46% fosfor. Det anses vara ganska balanserat och används aktivt som den viktigaste källan till mineraler inom jordbruk och trädgårdsodling.

Bild
Bild

Kvävefosfat … Detta verktyg skiljer sig från andra i form av kvävekomponenten - ammonium eller nitrat. Fosfor presenteras här i form av en vattenlöslig förening, vilket i hög grad underlättar dess assimilering av växter. Det är ett mångsidigt tvåkomponentkomplex för alla typer av jord och grödor.

Bild
Bild

Tre-komponent

Den mest komplexa i sammansättningen, men samtidigt lättsmält för växter, är trekomponents komplexa gödningsmedel . De täcker mest behoven hos jordbruks- eller trädgårdsodlingar i näringsämnen. Kalium tillsätts till kväve och fosfor, vilket framgår av slutet "ka" i kompositionernas namn. Flera av de mest populära är värda att lyfta fram.

Diammofosk . Den högst koncentrerade av trekomponentformuleringarna. Det kännetecknas av sin mångsidighet, det är lämpligt för applicering i flytande lösningar och granuler, som en del av försåddspreparatet kan det grävas upp tillsammans med det odlade området. Förutom huvudingredienserna innehåller kompositionen upp till 7% spårämnen - järn, kalcium och andra.

Bild
Bild

Nitrofoska . Kalium, kväve och fosfor blandas här i lika stora proportioner, vilket gör blandningen optimal för förplantering. För odling och utveckling av växter är denna koncentration inte alltid lämplig.

Bild
Bild

Nitroammofosk . Andelen av huvudingredienserna är inte enhetlig här, kväve tar upp en mindre andel, fosfor och kalium finns i nästan lika stora mängder. Denna typ av trekomponentsgödselmedel är en av de enklaste att avge vid vård av olika grödor.

Bild
Bild

Produktion

Erhållande av komplexa gödningsmedel utförs genom att blanda 2 eller 3 grundkomponenter - kväve, kalium, fosfor . Tillverkare skapar en färdig produkt med olika tekniker och tekniker. Enkla blandade formuleringar erhålls genom att mala och kombinera enskilda mineraler. På anläggningen skapas de med maskin; på fälten används gödningsmedel för samma ändamål.

Vid tillverkning av multikomponentformuleringar kan de så kallade komplexa gödningsmedlen, bekämpningsmedlen och herbiciderna, värdefulla biologiskt aktiva ämnen som är nödvändiga för en viss kultur, läggas till huvudingredienserna.

Bild
Bild

Enligt produktionsmetoden utmärks flera typer

  1. Sammansatta komplexa gödningsmedel . De skapas under en allmän teknisk process. 1 pellet innehåller 2 eller 3 näringsämnen. Bearbetningen av de ursprungliga ingredienserna utförs med fysikaliska och kemiska metoder.
  2. Gödselblandningar . För deras produktion används enkla monokomponentgödselmedel, som kombineras i en gemensam installation. Blandning sker mekaniskt. Bland dem blandas oftast ammoniumnitrat eller sulfat, karbamid, superfosfat, fosforitmjöl, kalium i sulfatform.
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

När du väljer komplexa gödningsmedel är det första du bör uppmärksamma deras syfte, nämligen:

  • för gräsmatta du kan använda diammofoska i granulat, bädda in det tillsammans med fröna före vintern; en liknande teknik används för sådd av vinterflingor;
  • för staden -när man odlar rabatter eller för inomhusblommor, är det värt att köpa flytande tvåkomponent- eller trekomponentsgödsel; för citrusgrödor används en-komponent kväverik urea under våren och superfosfat i augusti och september;
  • för trädgården det är värt att använda färdiga granulära formuleringar; när det gäller stauder används de inom ramen för lossning och mulching av jorden i rotområdet, för årliga grödor införs de i gropen under plantering;
  • för tomater det optimala valet är tvåkomponent- och trekomponentkompositioner-ammophos, diammophoska, nitrophoska;
  • för solros det är värt att föredra förband med hög kvävekoncentration;
  • för potatis idag använder de främst speciella formuleringar: "Potato-5", "Bona Forte", liksom det vanliga nitrofosfatet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningsregler

När man matar växter i ett växthus eller i en grönsaksträdgård är det extremt Det är viktigt att inte bara ta hänsyn till växtens individuella behov utan också jordtypen . Till exempel i tung jord med låg permeabilitet av ämnen måste komplexa gödningsmedel appliceras på hösten. Vid lätta jordar är det bättre att lägga mineralförband på våren för att förhindra oavsiktlig sköljning med grundvatten.

Bild
Bild

Tillvägagångssättet spelar också roll

Flytande lösningar avsedd för rotvattning. De används under växtsäsongen, efter kraftigt regn. Detta gör att du kan skydda växtens rötter genom att minska koncentrationen av ämnen.

Det är nödvändigt att utesluta lösningens kontakt på bladen - de kan "brinna ut".

Bild
Bild

Granulära komplexa gödningsmedel gör när du gräver eller lossar jorden. På våren, innan snön smälter, sprids gödselmedel i en viss koncentration (beroende på kulturen) precis ovanpå snödrivorna. Resten av tiden är det bättre att välja kvällstid och torra perioder utan strålande sol för matning.

Bild
Bild

Efter dessa rekommendationer kan du enkelt använda komplexa gödningsmedel för att förbättra jordens skick i trädgården, grönsaksgården och andra jordbruksanläggningar.

Rekommenderad: