Gödningsmedel Diammofosk: Sammansättning Och Instruktioner För Användning På Hösten För Jordgubbar Och För Vintervete, I Trädgården

Innehållsförteckning:

Video: Gödningsmedel Diammofosk: Sammansättning Och Instruktioner För Användning På Hösten För Jordgubbar Och För Vintervete, I Trädgården

Video: Gödningsmedel Diammofosk: Sammansättning Och Instruktioner För Användning På Hösten För Jordgubbar Och För Vintervete, I Trädgården
Video: Odla Jordgubbar och bondbönor bredvid varandra i sandjord - Leva hållbart på villatomt 2024, Maj
Gödningsmedel Diammofosk: Sammansättning Och Instruktioner För Användning På Hösten För Jordgubbar Och För Vintervete, I Trädgården
Gödningsmedel Diammofosk: Sammansättning Och Instruktioner För Användning På Hösten För Jordgubbar Och För Vintervete, I Trädgården
Anonim

Gödsel diammofosk är mycket populär bland professionella bönder, liksom bland sommarboende som vill använda ett färdigt komplex av näringsämnen i en bekväm form. Sammansättningen och bruksanvisningen bifogas varje sats färdiga råvaror, men trädgårdsmästare har fortfarande frågor. Det är värt att prata mer detaljerat om hur man använder diammophoska på hösten för jordgubbar och för vintervete, i trädgården och i trädgården, och samtidigt överväga rekommendationer för lagring och försiktighetsåtgärder vid användning av färdigt gödningsmedel.

Bild
Bild

Vad det är?

Gödningsmedel diammofosk tillhör kategorin mineralkomplexföreningar, lika väl lämpade för trädgårds-, frukt- och grönsaksgrödor . Det har inga säsongsbegränsningar, det kan införas i jorden under plantering och under växtsäsongen. Diammofoska säljs i standardförpackningar, det är en spröd granulär substans som lätt kan males till pulver eller lösas upp i vatten.

Tillhör kategorin komplexa gödningsmedel innehåller läkemedlet tre grundläggande komponenter: kalium, kväve och fosfor i en viss andel . På grund av den optimala ingrediensbalansen är diammophoska lämplig för torr applicering som en grundläggande toppdressing, vilket ökar rotfrekvensen för nya plantor. Införandet av granulaten sker med rotmetoden.

Grunden för den näringsmässiga”cocktailen” - diammoniumfosfat, eller DAP (DAP), säkerställer maximal bevarande av ämnen i jorden: de tvättas inte av regn, de är motståndskraftiga mot avdunstning och vittring.

Bild
Bild

Sammansättning och egenskaper

Diammofoska är en kemikalie baserad på kväve, kalium och fosfor. Varje ämne i denna lista är ansvarig för sin egen riktning under växtutvecklingen.

  1. Fosfor … Påverkar utvecklingen i blomnings-, fruktningsstadiet, under bildandet av äggstockar och i allmänhet under hela vegetationsperioden. I diammofosk är denna komponent i form av en oxid, vilket gör den vattenlöslig och bekvämare att använda, och viktigast av allt, snabbverkande. Vanliga former av fosfor har inte denna fördel.
  2. Kalium … Viktigt näringsämne för rot- och stamtillväxt. Det är på honom som hastigheten med vilken växten blir höjd beror på. Med brist på detta spårämne observeras en minskning av immuniteten, blommor och äggstockar bildas mindre. Användningen av diammophoska hjälper till att ge en betydande förbättring av fruktens smak och konsumentkvaliteter.
  3. Kväve . Detta mikroelement har en allmän stimulerande effekt, när det sönderfaller, ger det jorden bördighet och ökar dess egenskaper.

Diammophoska -komplexet gör att du kan uppnå snabb och effektiv absorption av näringsämnen av växten … Den har ett högre immunförsvar, växer och utvecklas utan svårigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Proportionerna av de grundläggande komponenterna i diammofos är ganska enkla. Blandningar produceras med en andel:

  • 10% kväve;
  • 25 eller 26% kalium;
  • 25 eller 26% fosfor;
  • ca 6-7% kalcium, svavel, zink, magnesium och järn.

Skillnaden mellan ammophos och diammophos är inte för stor, men ändå där . I det första fallet innehåller mineralkomplexet endast kväve och fosfor. I den andra finns det tre grundkomponenter, det finns inkluderingar av andra mineraler i mängden upp till 6-7%. Om vi överväger likheterna kan vi hitta närvaron av fosfater i ammoniumformen (neutraliserad med ammoniak), en granulär form av frisättning, frånvaron av klor och nitratföreningar.

De främsta fördelarna med detta färdiga gödningsmedel är dess snabba verkan och kontrollerade dosering. Laxrosa granulat kan appliceras torrt eller upplöst i vatten för bevattning.

Bild
Bild

Vad används det till?

Diammofoska är ett kemiskt säkert preparat utan klorider och bekämpningsmedel. Det skadar inte människor eller husdjur, insekter, det anses vara ett universalmedel, lämpligt både för vattning av gräsmattor och för användning tillsammans med organiska gödselkomplex . I trädgården är diammofoska helt oersättligt under hela den aktiva säsongen. Med sin hjälp är det möjligt att skapa förutsättningar för riklig fruktning av gurkor och tomater, förbättra utbytet av potatis och skydda växter från de vanligaste sjukdomarna.

Det rekommenderas att lägga Diammofosk under vintervete , användning för andra grödor som utförs under den kalla årstiden. För grödor i nattskugga detta gödningsmedel blir en av de bästa lösningarna, eftersom det har en lika fördelaktig effekt på rotsystemet, skott, frukter och äggstockar. Detta komplex är användbart och för korsblommor , det är inte förbjudet för rotapplikation på grund av frånvaron av klor i kompositionen, påskyndar bildandet av kålhuvuden, skrämmer bort sniglar.

Bild
Bild

Till potatis Diammofoska fungerar som samma näringsämne som behövs för att öka avkastningen. Den används för plantering och lägger lite i varje hål.

När man odlar frukt och bär komplexa gödningsmedel används som medel för regelbunden utfodring. Naturligtvis kommer normerna för jordgubbar och päron eller äpplen att vara annorlunda, men tillämpningsmetoden kommer att förbli densamma. Här, med hjälp av diammophoska, skapas förutsättningar för riklig och långvarig blomning, bildandet av frukter.

Växter blir mer resistenta mot sjukdomar, utvecklas bättre, ger skott.

Bild
Bild

Användningsinstruktioner

Användning av diammophoska är obligatorisk strikt enligt instruktionerna . För representanter för olika trädgårdar, trädgårdsodlingar, fruktgrödor är tillämpningsmetoderna olika. Till exempel, på hösten för vinterflingor, är granulerna inbäddade direkt i marken. När det gäller andra kulturer är det värt att fokusera på deras individuella behov.

För grönsaksgrödor

Diammofoska anses vara ett utmärkt val för tomater, äggplanter, gurkor. Toppdressing görs på 2 sätt.

  1. Vattning . Lösningen bereds av 10 liter vatten, 10 g granulat och 0,5 kg gödsel. Den färdiga kompositionen används som en del av rotvattningen. Vattning utförs 2 gånger under säsongen.
  2. Grävning . Gödsel appliceras på jorden i granulat - 50 g per 1 m2 öppen mark. För ett växthus eller växthus sänks denna skattesats. Här räcker 30 g / m2.
Bild
Bild

För korsblommiga grödor och potatis

Kål och dess besläktade korsblommiga växtarter tål inte klorhaltiga gödningsmedel. Konventionella kaliumblandningar är inte lämpliga. Diammofoska jämför positivt med dem genom att den inte innehåller denna farliga ingrediens. Det förs in i marken innan du planterar grödor vid grävning i form av granulat - 25 g per 1 m2.

Vid överföring av plantor placeras gödselmedel i hålet . Bara 5 g räcker för varje växt. Kål får de nödvändiga näringsämnena och växer snabbare och bättre. Under bildandet av kålhuvuden kommer sådan utfodring att göra dem starkare och hjälpa till att skrämma skadedjur.

Gödslingsmetoder för potatis är desamma , bara dosen för grävning kommer att reduceras till 20 g / m2. Med små planteringsvolymer kan du göra 5 g diammophoska i varje brunn.

Samtidigt är det förbjudet att separera knölar, använda gödningsmedel som en lösning för att blötlägga plantmaterial.

Bild
Bild

För blommor

Befruktning av blomsterodlingar med diammophoska är beredning av en lösning i en koncentration av 1: 1 och efterföljande vattning med den … Detta komplex är också lämpligt för hemmabruk när man sköter inomhusväxter. Det rekommenderas att applicera universalgödselmedel inte mer än 1 gång på 14 dagar.

Bild
Bild

För spannmål och gräsmattor

För vinterplantering av råg, vete, korn används det ursprungliga befruktningssystem … Först används bältemetoden, med granulerna nedgrävda med 10 cm. För vete och korn räcker det med 8 c / ha. Med höstgrävning halveras denna dos.

När du sår en gräsmatta, efter att snön har smält, sprids ammoniumnitrat ut över markytan, och tiden för diammophoska kommer på sommaren. Genomsnittlig förbrukning - från 300 g pulverformig komposition per 1 m2.

Detta är tillräckligt för att påskynda rottillväxten, förbättra tätheten och öka intensiteten för uppkomsten av unga skott.

Bild
Bild

För frukt- och bärgrödor

Ingen vattning används här eller bokmärke diammophoska under roten , och införandet av granulat vid lossning. Perenner inkluderar också jordgubbar - för det liknar utfodringsschemat det som används för buskar och träd. För 1 m2 av åsen, lägg till 10-15 g granulär substans. Vid behov kan du också skölja med en lösning bestående av 10 liter vatten och 15 g diammophoska.

Vingårdar befruktas genom att helt enkelt sprida granulat på snön innan det smälter (på våren). Den rekommenderade dosen är 25 g per 1 m2. För träd och buskar är det bättre att inte ta genomsnitt, utan individuella beräkningar:

  • för äppelträd, päron behöver du 30 g;
  • för fleråriga buskar, plommon, persikor, aprikoser - 20 g;
  • 10 g gödningsmedel appliceras på ettåriga och tvååriga prydnads- eller fruktbuskar.

Detta kommer att räcka för att ge optimala tillväxtförhållanden under vårsäsongen; på sommaren kan du upprepa utfodringen.

Bild
Bild

Förvaring och försiktighetsåtgärder

Liksom alla andra typer av konstgödsel behöver diammophoska korrekt lagring och noggrann hantering. Trots att verktyget anses vara relativt säkert rekommenderas det fortfarande att inte glömma försiktighetsåtgärderna när du arbetar med det.

  1. När det används i flytande eller granulär form ska gödningsmedlet endast tas med handskar, andningsorganen ska täckas med andningsskydd eller mask.
  2. Det är förbjudet att dricka en lösning av diammofoska, om läkemedlet kommer in i magen och matstrupen, rekommenderas det att ta en stor mängd vatten, magsköljning, följt av användning av adsorbenter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att förvara ett lager av produkten vid normal luftfuktighet, rumstemperatur, i välventilerade utrymmen .… Det rekommenderas att placera ett oöppnat paket på hyllor eller andra delar av lagringssystem. Det rekommenderas inte att placera det på ett betonggolv eller bar mark. Förvara inte mat eller dricksvattentillförsel i närheten. Diammophoska, till skillnad från många gödningsmedel, har ett utgångsdatum, det rekommenderas att noggrant observera det.

Rekommenderad: