Potashgödsel (30 Bilder): Vad är Det? Produktion, Mening Och Tillämpning, Typer Och Deras Namn. Vilka Gödningsmedel är Kaliumgödselmedel?

Innehållsförteckning:

Video: Potashgödsel (30 Bilder): Vad är Det? Produktion, Mening Och Tillämpning, Typer Och Deras Namn. Vilka Gödningsmedel är Kaliumgödselmedel?

Video: Potashgödsel (30 Bilder): Vad är Det? Produktion, Mening Och Tillämpning, Typer Och Deras Namn. Vilka Gödningsmedel är Kaliumgödselmedel?
Video: ELLEN TIPSAR: Tips och trix för att lyckas med jordgubbslandet 2024, Maj
Potashgödsel (30 Bilder): Vad är Det? Produktion, Mening Och Tillämpning, Typer Och Deras Namn. Vilka Gödningsmedel är Kaliumgödselmedel?
Potashgödsel (30 Bilder): Vad är Det? Produktion, Mening Och Tillämpning, Typer Och Deras Namn. Vilka Gödningsmedel är Kaliumgödselmedel?
Anonim

Varje trädgårdsmästare vet att växter behöver näringsämnen för normal utveckling och god tillväxt, och den viktigaste är kalium. Dess brist i jorden kan kompenseras genom att applicera kaliumgödsel. De finns i olika typer, som alla har sina egna egenskaper.

Bild
Bild

Vad det är?

Potashgödsel är ett mineral som fungerar som en källa till kaliumnäring för växter. Det bidrar till den aktiva utvecklingen av löv, förbättrar fruktens smaklighet och grödornas motståndskraft mot olika sjukdomar. Kalium är också av stor betydelse vid lagring av grödan, tack vare vilken frukterna lagras mycket längre.

Bild
Bild

Idag anses mineralgödsel baserat på kalium vara det mest efterfrågade inom jordbruksverksamhet; de appliceras vanligtvis på jordar som kännetecknas av ett lågt innehåll av detta element. Oftast används kaliumgödselmedel för kalk-, podzol-, torv- och sandjord, vilket ökar produktiviteten avsevärt.

Kalium behövs mest i grödor som druvor, gurkor, tomater, potatis och rödbetor . För att öka effektiviteten hos detta element rekommenderas att man samtidigt tillsätter kväve med fosfor i jorden, eftersom mineralsubstansen "inte fungerar" utan dem. Detta gödningsmedel har andra funktioner - det kan endast appliceras efter den huvudsakliga jordodlingen.

I klimatzoner med hög luftfuktighet och på lätta jordar kan kaliumgödsel användas före försådd av jordodling, vanligtvis på våren.

Bild
Bild

Egenskaper

Sammansättningen av kaliumgödsel innehåller naturliga källor till kaliumsalter: chenit, sylvinit, alunit, polygolit, kainit, langbeinit, sylvin och carnallite. De spelar en stor roll i odlingen av grödor och blommor, eftersom de bidrar till att öka växternas motståndskraft mot negativa miljöpåverkan och torka. Förutom, dessa gödningsmedel har följande egenskaper:

  • öka frostbeständigheten;
  • bidra till en ökning av stärkelse och sockerhalt i frukter;
  • förbättra smak och säljbarhet av frukter;
  • aktivera processerna för enzymbildning och fotosyntes.
Bild
Bild

Potashgödsel har också en stor inverkan på tillväxt och utveckling av grödor genom att stärka deras immunförsvar. De anses vara en pålitlig barriär mot skadliga insekter och kombineras perfekt med andra mineralelement.

Den största fördelen med dessa gödningsmedel är att de är lätta att smälta . Nackdelen är att de inte kan lagras under lång tid, och vid hög luftfuktighet blir kompositionen snabbt till sten. Vid införandet av mineraler är det dessutom viktigt att observera doseringen, eftersom deras överdrivna användning inte bara kan leda till en kemisk förbränning av grönsaker, utan också skada en person - växterna kommer att ackumulera mer nitrater, vilket senare kommer att påverka staten negativt av hälsa.

Bild
Bild

Vyer

Potashgödselmedel är bland de mest använda mineralerna inom jordbruket; de kan inte bara ha olika namn utan också deras sammansättning. Beroende på kaliuminnehållet är gödningsmedel:

  • koncentrerad (inkludera en hög andel kaliumkarbonat, kaliumklorid, sulfat och kaliummagnesium);
  • rå (naturliga mineraler utan klor);
  • kombineras (ytterligare fosfor- och kvävesalter ingår i deras sammansättning).

Enligt effekten av kaliumgödselmedel kan det vara fysiologiskt neutralt (försurar inte jorden), surt och alkaliskt. Enligt frigöringsformen skiljer man flytande och torrt gödselmedel.

Förutom gödselmedel som produceras i produktionen kan du hitta kaliumhaltiga ämnen hemma - det här är träaska.

Bild
Bild

Svavelsyra

Kaliumsulfat (kaliumsulfat) är en liten grå kristall som löser sig väl i vatten. Detta mikroelement innehåller 50% kalium, resten är kalcium, svavel och magnesium. Till skillnad från andra typer av mineraler, tårta kaliumsulfat inte och absorberar inte fukt under lagring.

Detta ämne gödslar grönsaker väl; det rekommenderas att mata dem rädisor, rädisor och kål . På grund av att kaliumsulfat inte innehåller klor kan det användas när som helst på året för att gödsla alla typer av jord.

Svavelsyragödselmedel kan inte kombineras med kalktillsatser.

Bild
Bild

Träaska

Det är ett vanligt mineralgödselmedel som innehåller mineraler som koppar, järn, magnesium, kalium och kalcium. Träaska används ofta i sommarstugor, trädgårdsmästare använder den för att mata rotfrukter, kål och potatis. Det är bra att gödsla blommor och vinbär med aska.

Förutom, med hjälp av aska kan stark surhet i jorden neutraliseras . Ofta används träaska som tillsats till andra mineraler när man planterar plantor i marken; den kan hällas både torr och utspädd med vatten.

Kan inte blandas med kvävegödsel, fjäderfägödsel, gödsel och superfosfat.

Bild
Bild

Kaliumnitrat

Detta ämne innehåller kväve (13%) och kalium (38%), vilket gör det till en universell tillväxtstimulator för alla växter. Liksom alla gödningsmedel som innehåller kalium måste saltpeter förvaras på en torr plats, annars hårdnar det snabbt och blir oanvändbart. Kaliumnitrat appliceras bäst på våren (när man planterar grödor) och sommaren (för rotmatning).

Dess effektivitet beror direkt på halten av jordsyra: sur jord absorberar kväve dåligt och alkalisk jord absorberar inte kalium.

Bild
Bild

Kalimagnesia

Detta mineralgödselmedel består av magnesium och kalium (innehåller inte klor). Perfekt för matning av tomater, potatis och andra grönsaker. Det är särskilt effektivt på sandiga jordar. När det löses i vatten bildar det en fällning. De främsta fördelarna med kaliummagnesium inkluderar god spridbarhet och låg hygroskopicitet.

Bild
Bild

Kaliumsalt

Det är en blandning av kaliumklorid (40%). Dessutom innehåller den kainit och mald sylvinit. Det används vanligtvis på våren och sommaren för att gödsla sockerbetor, frukt- och bärgrödor och rotfrukter. För att öka effektiviteten av kaliumsalt måste det blandas med annat gödningsmedel, men detta måste göras omedelbart innan blandningen appliceras på jorden.

Bild
Bild

Kaliumklorid

Det är en rosa kristall som innehåller 60% kalium. Kaliumklorid tillhör det huvudsakliga kaliumhaltiga gödningsmedlet, som kan användas på alla typer av jordar. Bra för näring av bärbuskar, fruktträd och grönsaker som bönor, tomater, potatis och gurkor . För att klor ska tvättas ur jorden snabbare måste gödsel appliceras på hösten, annars ökar det surheten i jorden.

Bild
Bild

Kali

Detta är kaliumkarbonat i form av färglösa kristaller som löser sig väl i vatten. Potash är särskilt aktiv i sura jordar. Det kan användas som en extra mat för olika grönsaker, blommor och fruktträd.

Bild
Bild

Hur får du det?

Potashgödsel används ofta i jordbruksverksamhet för växtnäring, eftersom de löser sig väl i vatten och ger grödor den nödvändiga näringen för tillväxt och utveckling. Idag bedrivs produktionen av kaliumgödsel från många fabriker i landet. Den största gödselleverantören anses vara PJSC Uralkali; den tillverkar produkter i Ryssland och exporterar dem till många länder i världen.

Bild
Bild

Tekniken för att erhålla kaliumgödsel är annorlunda, eftersom den beror på egenskaperna hos mineralblandningens sammansättning

  • Kaliumklorid . Råvaror extraheras från mineralformationer, flotationsmetoden används. Först mals sylvinit, sedan behandlas det med en moderlut, vilket resulterar i att luten separeras från sedimentet och separerar kristaller av kaliumklorid.
  • Kalimagnesia . Det erhålls genom bearbetning av kenit, vilket resulterar i fettbildning. Det kan produceras i form av ett tegelgrått pulver eller granulat.
  • Kaliumsulfat . Den produceras med en speciell teknik genom att kombinera kenit och langbenit.
  • Kaliumsalt . Det erhålls genom att blanda kaliumklorid med sylvinit. Ibland blandas kaliumklorid med kainit, men i detta fall erhålls ett gödningsmedel med ett lägre kaliuminnehåll.
  • Träaska . Bybor och sommarinvånare brukar få det från kaminer efter att ha bränt lövträ.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tecken på kaliumbrist

Det finns mycket kalium i växts cellsaft, där det presenteras i en jonisk form. När det gäller frön, knölarna och grödors rotsystem är deras kaliuminnehåll obetydligt. Bristen på detta element orsakar metaboliska störningar i växtceller, vilket påverkar deras tillväxt och utveckling negativt. Följande yttre tecken kan indikera en otillräcklig mängd kalium.

  • Bladen börjar snabbt ändra färg . Först blir de gula, sedan bruna, mycket mindre ofta blåa. Sedan torkar lövets kanter och bladplattans celler börjar dö av.
  • Många fläckar och skrynkliga veck visas på bladen . Bladvener kan också sjunka, varefter stammen blir tunn och förlorar sin densitet. Som ett resultat bromsar kulturen tillväxt och utveckling. Detta beror på att den enkla och komplexa kolhydratsyntesen saktar ner, vilket leder till ett stopp i proteinproduktionen.
Bild
Bild

Detta sker vanligtvis i mitten av växtsäsongen och under växttillväxt. Många oerfarna trädgårdsmästare förvirrar dessa yttre tecken med andra typer av sjukdomar eller skador på insekter. Som ett resultat dör grödor på grund av tidig kaliummatning.

Bild
Bild

Villkor och tillämpningstakt

Inom jordbruket är mineralgödselmedel som innehåller kalium mycket efterfrågade, men för att få höga utbyten måste du veta när och hur man applicerar dem korrekt på jorden. På vintern används kaliumgödsel för att mata växter som odlas i växthus, på våren - när man sår grödor och på hösten - innan man förbereder (plöjer) jorden.

Mineralgödselmedel med kalium är också användbara för blommor; de kan matas till växter som växer i öppen mark och i slutna rabatter . Behovet av dessa gödningsmedel bestäms av grödornas yttre tillstånd - om symptom på kaliumbrist blir märkbara, bör befruktning utföras omedelbart.

Detta kommer att bidra till att undvika olika sjukdomar i framtiden och påskynda tillväxt och utveckling av grödor.

Bild
Bild

Kaliuminnehållande gödningsmedel appliceras på flera sätt

  • Som huvudsaklig toppdressing vid grävning eller plöjning av marken på hösten . Tack vare denna metod kommer kalium i den maximala mängden in i markens djupa lager, vilket ger växter möjlighet att gradvis få användbara spårämnen.
  • I form av försådd toppdressing . I detta fall hälls små mängder granulat i hålen där växterna ska planteras. Dessutom kan du tillsätta sulfater och andra salter, som vid vattning löser upp och ger näring åt rotsystemet.
  • Som en extra toppdressing . För detta används vanligtvis flytande gödningsmedel. Beredningar som innehåller kalium placeras i jorden på sommaren före blomningen av prydnadsgrödor, mognad av frukter eller efter skörd. Du kan också tillämpa ytterligare befruktning om växterna saknar mineral. Blandningen sprutas på bladen eller appliceras direkt under roten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att komma ihåg att kaliumgödselmedel, som inkluderar klor, endast kan användas på hösten, eftersom detta element har förmågan att öka jordens surhet. Om befruktad på hösten, då innan man planterar växter finns det en tidsmarginal, och klor hinner neutraliseras i jorden.

När det gäller doseringen av mineraler beror det på deras typ och egenskaper hos växande grödor. Jordens sammansättning spelar också en stor roll. Om det saknas kalium i det, måste mineralet appliceras gradvis, i små portioner, så att växter kan absorbera kalium jämnt utan risk för överskott.

Vid utfodring rekommenderas att byta torrt och flytande gödningsmedel . Om sommaren är regnig och jorden är våt, absorberas pulverformiga blandningar bäst, och i torrt väder blir flytande preparat mer effektiva.

Bild
Bild

Potash appliceringsmängder är följande:

  • kaliumklorid - från 20 till 40 g per 1 m2;
  • kaliumsulfat - från 10 till 15 g per 1 m2;
  • kaliumnitrat - upp till 20 g per 1 m2.
Bild
Bild

Hur man ansöker?

När de införs i jorden reagerar kaliumhaltiga mineraler snabbt med dess komponenter, medan kloran som blir kvar gradvis tvättas ut och inte orsakar skada. Det är bättre att använda sådant gödningsmedel på fälten på hösten (vid plöjning), när deras sammansättning blandas väl med jordens fuktiga lager.

I trädgården används kaliumgödsel enligt följande

För gurkor . Svavelsyragödsel som innehåller minst 50% av den aktiva substansen är bäst lämpad för utfodring av denna gröda. Vitt kristallint pulver löser sig lätt i vatten och innehåller inte klor. Innan du börjar mata gurkor måste du känna till markens sammansättning och bekanta dig med kraven för att odla en viss grödesort. Gurkor är mycket krävande på närvaron av kalium och, om det saknas, börjar de omedelbart ändra färg. Agronomer rekommenderar att befrukta denna gröda innan frukterna ser ut, för detta måste du tillsätta 2-3 msk vatten till 10 liter vatten. l. granuler, rör om tills det är helt upplöst och lägg till roten.

Bild
Bild

För tomater . Det bästa gödningsmedlet för denna gröda är kaliumsulfat eller kaliumklorid. Samtidigt är den första typen mycket efterfrågad bland trädgårdsmästare, eftersom den inte innehåller klor. Kaliumklorid har också fungerat bra, men det behöver appliceras först på hösten efter att skörden har skett. För att tomater ska få rätt mängd användbara spårämnen är det nödvändigt att följa användningsgraden för gödningsmedel, vilket vanligtvis anges av tillverkaren på förpackningen. Normalt kräver 1 m2 planterad med tomater 50 gram kaliumsulfat.

Bild
Bild

Till potatis . För att få ett högt utbyte måste potatis matas med kaliumklorid eller kaliumsalter i tid. För att göra detta rekommenderas att tillsätta 1,5 till 2 kg kaliumkloridpulver eller 3,5 kg 40% kaliumsalt per hundra kvadratmeter. Du kan inte blanda gödningsmedel med superfosfat och urea.

Bild
Bild

För lök och kål . Kalium är av stor betydelse för dessa grödor, med brist på det kommer rötterna att utvecklas dåligt och frukterna slutar bildas. För att förhindra detta är det nödvändigt att vattna brunnarna med en vattenlösning 5 dagar innan plantor planteras i marken (20 g kaliumklorid tas för 10 liter vatten). Detta gäller även lök, de matas med flytande gödningsmedel på våren, innan glödlampan bildas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Potashgödselmedel är också mycket populära i personliga tomter, de köps för trädgården och gräsmattan, där prydnadsväxter odlas . Det rekommenderas att mata blommor med kaliumsulfat, som kan kombineras med gödningsmedel som innehåller kväve och fosfor, medan kaliumdosen inte bör överstiga 20 gram per 1 m2. När blommor, träd och buskar börjar blomma är det bäst att använda kaliumnitrat, det appliceras direkt under växternas rot.

Bild
Bild

En översikt över kaliumgödsel presenteras i videon.

Rekommenderad: