Marin Plywood: En översikt över Marin Fuktbeständig Plywood För Båtar Och Yachter, Laminerad Vattenbeständig Däck Plywood Design

Innehållsförteckning:

Video: Marin Plywood: En översikt över Marin Fuktbeständig Plywood För Båtar Och Yachter, Laminerad Vattenbeständig Däck Plywood Design

Video: Marin Plywood: En översikt över Marin Fuktbeständig Plywood För Båtar Och Yachter, Laminerad Vattenbeständig Däck Plywood Design
Video: Paano mag install Ng Marine Plywood sa 2nd floor | Jarrett CheakTV 2024, Maj
Marin Plywood: En översikt över Marin Fuktbeständig Plywood För Båtar Och Yachter, Laminerad Vattenbeständig Däck Plywood Design
Marin Plywood: En översikt över Marin Fuktbeständig Plywood För Båtar Och Yachter, Laminerad Vattenbeständig Däck Plywood Design
Anonim

För närvarande används många träslag inom många konstruktionsområden. Sådant material har en hel rad viktiga fördelar och egenskaper. Separat kan vi notera en sådan typ som skeppsplywood. Tänk på huvuddragen i detta material och de krav som måste uppfyllas för det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Ship plywood är ett laminerat fanerark. I detta fall ändras fibrernas riktning från ett lager till ett annat. För impregnering av enskilda materiallager används en speciell bakelitkomposition, därför kallas sådana produkter ofta bakeliserad plywood.

Sådana träplåtar har en hög styrka, de är ganska hårda

Detta material används främst inom flygindustrin och vid konstruktion av små vattenskotrar. Men ibland köps det också för vanliga byggnadsarbeten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Marin plywood har ett antal viktiga egenskaper

  • Brandmotstånd . Materialet brinner praktiskt taget inte. Det kan bara förkolas medan det avger lite rök, som inte innehåller en stor mängd giftiga komponenter. Detta kan hända vid temperaturer på minst 350 grader.
  • Vattentålighet . Bakade ark förstörs eller deformeras inte under påverkan av en stor mängd fukt. Samtidigt kan minimilivslängden för sådana material, som kan användas i kontakt med ett vattenhaltigt medium, nå 15 år.
  • Styrka . Hållfasthetsnivån för denna träslag sammanfaller praktiskt taget med hållfasthetsegenskaperna hos stålplåtar.

Dessutom kan det noteras att detta material är mycket motståndskraftigt mot mögel och mögel. Särskild noggrann bearbetning av produkter under tillverkningen tillåter dem inte att visas på ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet kännetecknas av god slagfasthet och betydande belastningar . Dessutom är det nästan inte utsatt för skadliga atmosfäriska påverkan, så det kan användas för att dekorera möbelstrukturer som kommer att placeras utomhus. Ofta är hela trädgårdskök och lusthus byggda av ett sådant träd.

Fartygsmodeller kan också användas för att lägga inomhusgolv, väggar och takbeläggningar. Men i det här fallet rekommenderas att föredra tunna laminerade ark. För tillverkning av däckdelen för båtar tas skeppsplywood av speciell FBS -kvalitet.

Tjockleken på dessa träplåtar kan variera från 4 till 40 millimeter . Längden på produkter kan nå 1500, 4400, 4900 mm (men det finns också utökade versioner - 5600, 5700 och 7700 mm). Bredden på ett plywoodskiva kan vara 1250, 1500, 1550 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krav

Vid tillverkning av marin plywood måste vissa viktiga krav på materialets kvalitet beaktas. De finns i British Standard 1088/66. Och alla är också förankrade i det inhemska dokumentet GOST 11539-83 från 1985.

Standarden ger flera separata kvaliteter av marin plywood

  • FBV . Denna typ är ett ark för impregnering och limning av vilka speciella vattenlösliga föreningar används. Oftast är det ett fenol-formaldehydharts. Men samtidigt appliceras det endast på materialets yttre delar.
  • FBV1 . Denna typ liknar den föregående. Men här appliceras fenol-formaldehydhartset på både utsidan och insidan.
  • FBS . Denna kvalitet av marin plywood är limmad med alkohollösligt fenol-formaldehydharts. Endast de yttre delarna behandlas med denna impregnering.
  • FBS1 . Ett märke av denna typ behandlas med alkohollösliga ämnen på båda sidor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ship plywood kan delas in i 2 stora grupper - klassiska och icke -klassiska märken . Dessa typer har olika krav. Så den första versionen är gjord av en speciell Okume faner. Produkterna kännetecknas av sin relativt låga vikt, höga flexibilitet och hållbarhet.

Den klassiska versionen har en laminerad yta behandlad med vattentäta föreningar . Det används ofta i kombination med epoxi och glasfiber. Denna plywood är jämförbar i styrka med kolprodukter. Det kännetecknas av speciella dekorativa egenskaper, som bestämmer dess höga kostnad.

Oftast används det vid konstruktion av ett däck för yachter, vanliga båtar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Icke-klassisk plywood är tillverkad av en mängd olika lövträ, inklusive bok, björk och poppel. Cederträ och tall används ibland. Denna plywood kan vara av en kombinerad typ. I detta fall är det översta lagret av produkterna gjorda av specialskalad faner, och den inre delen är redan gjord av lövträ.

Denna sort ska inte användas för strukturuppgifter - den används oftast för inredning eller möbelproduktion

Kostnaden för sådana material blir något lägre jämfört med föregående alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom ovanstående krav finns det andra viktiga nyanser som bör beaktas vid tillverkning och installation av material . De yttre skikten på arken kan endast tillverkas av massiva fanerremsor. I den inre strukturen är splitsning av olika element tillåtna. I detta fall måste bredden på varje remsa vara minst 400 mm för FBS -märket eller 200 mm för alla andra sorter.

I detta fall bör de inre skarvens längsgående rader inte sammanfalla. Endast i detta fall blir produkten så stark och solid som möjligt. Den yttre ytan av plywood ska inte ha områden som inte är täckta med transparenta lacker och andra speciella föreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även små bubblor och opressade områden bör inte finnas på ytan av arket . Överlappningar eller oegentligheter med en höjd av mer än 1 millimeter är också förbjudna. Alla ark kan endast klippas i rät vinkel. I detta fall bör avvikelsen per linjär meter inte vara mer än 2 millimeter.

Ändarna på alla ark måste bearbetas noggrant

På modeller av FBS -märket bearbetas ändarna med ytterligare ett lager bakelitkomposition. På prover av märket FBV är de täckta med en speciell skyddande emalj.

Bild
Bild

Material (redigera)

De flesta av dessa ark är tillverkade av faner. Det kan vara av olika sorter . De dyraste och högkvalitativa modellerna anses vara faner av exotiska träslag (först och främst okume eller keruing).

Material som skapats från en sådan bas kännetecknas av en speciell nivå av hållbarhet och tillförlitlighet . Men dessa modeller tillverkas uteslutande utomlands, så det är ganska problematiskt att köpa dem. För en kvadratmeter sådan plywood med en tjocklek på cirka 3 millimeter måste du betala cirka 1200-1300 rubel.

Bild
Bild

Plywood av björkfaner fungerar som en inhemsk analog .… Sådana material är överkomliga, deras kostnad är ungefär 2 gånger lägre än kostnaden för det föregående alternativet. Men styrkan och hållbarheten blir mycket lägre.

Bild
Bild

Design

Som regel har modeller av sådan plywood goda dekorativa egenskaper. De kan tillverkas i olika färger, allt från ljus beige till choklad och rött . Vissa modeller är tillverkade i svarta färger.

Marin plywood är belagd med en speciell lack . Sådana prover har en lite grov yta. Hellaminerade produkter har en helt slät yta. Idag tillverkas även wellpapp. De används för att lägga golv, eftersom de anses vara de säkraste för människor - det är nästan omöjligt att glida på dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland är lokalerna inredda med fuktbeständig plywood tillverkad av olika typer av faner. Sådana kombinationer låter dig skapa en vacker och original design. Och de kan också användas för exteriör dekoration av möbelstrukturer.

Rekommenderad: