Hur Befruktas Träd? Gödselmedel För Utfodring Av Barrträd Och Andra Träd På Vintern Och Tidig Vår. Hur Matar Man Trädgård, Mandarin Och Andra Träd I Augusti?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Befruktas Träd? Gödselmedel För Utfodring Av Barrträd Och Andra Träd På Vintern Och Tidig Vår. Hur Matar Man Trädgård, Mandarin Och Andra Träd I Augusti?

Video: Hur Befruktas Träd? Gödselmedel För Utfodring Av Barrträd Och Andra Träd På Vintern Och Tidig Vår. Hur Matar Man Trädgård, Mandarin Och Andra Träd I Augusti?
Video: Bonsai Tutorials for Beginners: Fertilizers 2024, April
Hur Befruktas Träd? Gödselmedel För Utfodring Av Barrträd Och Andra Träd På Vintern Och Tidig Vår. Hur Matar Man Trädgård, Mandarin Och Andra Träd I Augusti?
Hur Befruktas Träd? Gödselmedel För Utfodring Av Barrträd Och Andra Träd På Vintern Och Tidig Vår. Hur Matar Man Trädgård, Mandarin Och Andra Träd I Augusti?
Anonim

Varje ägare till en liten tomt drömmer om en vacker trädgård. Men för att odla friska fruktträd och vackra barrträd måste du anstränga dig mycket och inte spara tid på att ta hand om trädgården.

Bild
Bild

Vad är det för?

Trädgårdsmästare är ibland oense om träden behöver gödningsmedel. Vissa tror att trädet kan utvecklas självständigt utan mänskligt ingripande, och anhängarna till sådant jordbruk använder inte gödningsmedel. Andra är säkra på att trädet bara kommer att bära frukt, glädja sig över sin skönhet och utvecklas korrekt på grund av korrekt och aktuell applicering av gödningsmedel.

Trädgårdstomter för olika ägare kan vara väldigt olika från varandra. För en ägare ser träden svaga och sjuka ut, för en annan blommar allt, blir grönt och glädjer ögat. Och hela hemligheten ligger i gödselmedel.

Bild
Bild

Träd behöver dem för att växter ska utvecklas korrekt, för att behaga med en bra skörd och skönhet. Vid olika tider på året kräver träd vissa typer av gödningsmedel: under perioden i början av sapflödet - vissa, under mognad av frukter - andra, efter avslutad fruktning - andra.

Gödsel ger inte bara trädgårdsgrödor de nödvändiga ämnena, de hjälper till att stärka immunsystemet . Detta innebär att växter kommer att vara mer resistenta mot olika sjukdomar, av vilka det finns många. Dessutom är det lättare för skadedjur att infektera ett sjukt och försvagat träd än ett som har stark immunitet.

Bild
Bild

Tidpunkt

Trots att gödselmedel är användbara och till och med nödvändiga är det omöjligt att applicera dem spontant när du vill. Detta är mer sannolikt att vara skadligt än fördelaktigt. Det är absolut nödvändigt att befrukta träden vid den tidpunkt de behöver det. Därför är det bättre att utveckla ditt eget befruktningsschema och hålla dig till det i din sommarstuga.

Höst … Detta är tiden för skörd, skörd, skicka frukt för vinterförvaring. Det är mycket problem. Men det är ännu viktigare att hjälpa träd att återhämta sig efter sin kraftfulla aktivitet och hjälpa dem att lämna väl förberedda för vintern. Du kan börja detta arbete efter att träden burit frukt. Efter att ha väntat i två veckor börjar de sanitär beskärning, förebyggande behandling mot skadedjur och befruktning. Tiden för dessa arbeten beror på regionen. Om alla förberedande arbeten i de norra regionerna och centrala Ryssland skulle slutföras i oktober, kan de i de södra regionerna utföras säkert i november.

För närvarande appliceras organiskt gödningsmedel . Dessa inkluderar till och med ruttnade löv och frukter som har fallit från träd. Med deras hjälp skapas humus, vilket påverkar jordens kvalitet. Men för att träd ska kunna övervintra säkert behöver de också kalium och fosfor.

Men kväve kan inte tas in före kallt väder, annars kan trädet släppa nya skott, som snart kommer att dö.

Bild
Bild

Vinter . Detta är en vilande period. För närvarande görs inget arbete, även om det är en sydlig region och vädret tillåter. Detta gäller även för gödselmedel. Allt som träd behöver på vintern är pålitligt skydd mot kyla, och det kommer att hjälpa ett bra lager av mulch och speciella skydd , om det krävs för låga temperaturer.

Bild
Bild

Vår . Uppvaknandet av träd är ett mycket viktigt ögonblick. Tidig vår är det dags att hjälpa dem att vakna från en lång sömn, mata dem, ge dem näring. När allt kommer omkring börjar en lång blomningstid, mognad av frukter, vilket innebär att vitalitet är extremt nödvändigt. Med rätt gödningsmedel kommer träden aktivt att utvecklas och släppa nya skott. Och på nya grenar kommer frukterna att mogna i framtiden.

Vårmatning innebär att man applicerar kväve . Detta görs vanligtvis i mitten av mars. Du kan använda gödningsmedel för detta ändamål, som snabbt absorberas. Dessa inkluderar gödsel, fågelspillning, ammoniumnitrat, urea. Den andra toppdressingen görs strax före blomningen och inkluderar, förutom kväve, fosfor och kaliumgödsel.

Två veckor senare, vid behov, producera en tredje utfodring.

Bild
Bild

Sommar … Hela sommarperioden kan matas med träd, men utan fanatism. Du kan till exempel applicera gödsel tre gånger - i juni, juli och augusti. Gödsel som innehåller kväve och spårämnen används . På sommaren görs lövförband oftast, föreningarna späds ut och lövverket sprutas. En av sommargödselmedlen är nitroammofosk. Detta gödningsmedel innehåller ett komplex av näringsämnen: kväve, fosfor, kalium och svavel.

Bild
Bild

Vyer

Alla gödningsmedel är indelade i typer som var och en utför sina egna funktioner och ger vissa fördelar för träden.

Mineral

De är baserade på kalium, fosfor och kväve . Dessa är de tre huvudkomponenter som växter behöver för att växa och utvecklas ordentligt. Kvävegödselmedel inkluderar saltpeter och urea … Man måste komma ihåg att kvävegödsling är nödvändig på våren och sommaren inom normala gränser, men oacceptabelt på hösten.

Ett annat bra mineralgödselmedel är superfosfat . Det har en bra effekt på växternas tillväxt och utveckling, det appliceras på fuktig jord. På jordar med hög surhet används de fosfatsten . Detta ökar växternas immunitet så mycket att skadedjur inte kommer att kunna infektera dem.

Gödsel som innehåller kalium krävs under hösten. Det finns också komplexa gödningsmedel som innehåller alla nödvändiga mineraler. De kan köpas i butiker. Kombinationerna kan vara mycket olika: fosfor-kväve, kväve-kalium. Valet beror på växternas behov, deras utseende.

Men låt dig inte dras med mineralgödsel, måttet är viktigt i allt.

Bild
Bild

Organisk

Dessa gödningsmedel är extremt viktigt under hösten , de hjälper till att göra jorden mer bördig och bättre förbereda växterna för vintern, dessutom behåller denna typ av gödningsmedel fukt väl, vilket också ger många fördelar för rötterna. Ett mycket bra inflytande i detta avseende har träaska … Den innehåller inte kväve, men kalium, kalcium och fosfor finns. Ask erhålls enkelt genom att bränna gamla grenar och löv.

Ett annat alternativ för organisk befruktning är ruttnad gödsel … Men det är mycket viktigt att det inte är färskt, vilket helt enkelt kan förstöra växter på grund av det höga innehållet av ammoniak. Det samma gäller för kycklingspillning - den är användbar i begränsade mängder, utspädd och enligt ett specifikt schema.

Bild
Bild

Flytande

Dessa typer inkluderar alla alternativ: mineraliska, organiska, humiska kompositioner . Strax före direkt användning späds de ut med vatten i lämpliga proportioner. De används aktivt under växtsäsongen, mognad av frukter, med både rot- och bladdressing.

Allt beror på säsongen och plantens behov.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Innan du köper eller förbereder gödselmedel själv måste du överväga vilka träd som ska bearbetas och vilken tid på året för tillfället.

Topdressing av fruktbuskar och trädgårdsträd utförs på hösten , på sommaren och våren, med användning av de typer av gödningsmedel som är tillåtna vid denna tidpunkt. På hösten använd inte kvävegödselmedel , men det är värt att applicera dem på våren.

Ekologiskt behövs hela tiden, men inom rimlig tid och utspätt . För plantor är det också värt att ge mat. Men du måste överväga vid vilken tidpunkt träden planteras. Om på hösten tillförs jorden mineralgödsel, men inte kvävehaltigt, tillsätts organiskt material. För vårplantering kan du också förbereda gödningsmedel innehållande kväve.

Bild
Bild

Sommar för tillväxt av fruktträd du kan applicera toppdressing, varva dem, med mineralgödsel och organiskt. Till exempel, använd ekologisk i en vecka, och efter 2-3 använd mineraler.

För mandarinträd använder både dem och annan toppdressing. Bara det här trädet kan knappast odlas i trädgården. Även i de södra regionerna är detta svårt. Men om detta i samma Krasnodar -territorium är orealistiskt, i Abchazien gör de det med stor framgång. I andra regioner kan ett sådant träd bara odlas hemma. Den lever i samma cykel. På vintern behöver han inte gödsla, resten av tiden kan du befrukta honom.

Men gödningsmedel för barrträd skiljer sig från frukt- och bärplanteringar. De behöver kalium, magnesium och fosfor. Barrträd behöver inte kväve. Överanvänd inte gödselmedel, dessa träd behöver dem inte så mycket.

Och för bästa effekt kan du köpa färdiga blandningar med inskriptionen "För barrträd".

Bild
Bild

Hur man matar?

Innan du gödslar träd måste du bestämma om du vill använda torra eller flytande alternativ . Om jorden är för våt och regnar kommer torra granulat att göra. Stamcirkeln grävs något upp och gödningsmedel läggs i den och täcks sedan med jord. Om jorden är torr är flytande gödningsmedel mer lämpliga. Men innan dess måste växterna vattnas med vanligt vatten, och först då ska utspädd gödselmedel appliceras - organiskt eller mineral, beroende på säsong. För detta grävs speciella spår ut och vätska hälls i dem.

Bladmetoden används på våren och sommaren .… Det är särskilt bra under den varma årstiden. Därefter sprutas lövverket med utspädd gödselmedel. Men detta bör göras antingen på morgonen eller på kvällen, när solens strålar inte träffar lövverket.

Det viktigaste är att komma ihåg att överdriven matning inte kommer att ge fördelar, så det är tillräckligt att göra detta 2 gånger på sommaren och våren, och även på hösten innan du förbereder dig för vintern.

Bild
Bild

För trädgårdsmästare som inte är helt säkra på sina kunskaper är det lättare att köpa färdiga blandningar , alla proportioner anges tydligt på sina förpackningar, och det är omöjligt att göra fel. Dessutom kan du välja lämpliga blandningar för körsbär, söta körsbär, äppelträd, plommon, päron och andra fruktträd.

Dessutom bör man alltid komma ihåg att träd behöver inte bara befruktning, utan också tidig vattning, skydd mot skadedjur, samt sanitär och dekorativ beskärning, beroende på trädets eller buskens syfte.

Rekommenderad: