Hyllor I Plywood (47 Bilder): Hur Gör Man Det Själv? Hyllor För Skrivmaskiner Och Skor, Hörn- Och Bokhyllor På Väggen, Hyllor-djur Och Andra Typer, Ritningar Och Tillverkning

Innehållsförteckning:

Video: Hyllor I Plywood (47 Bilder): Hur Gör Man Det Själv? Hyllor För Skrivmaskiner Och Skor, Hörn- Och Bokhyllor På Väggen, Hyllor-djur Och Andra Typer, Ritningar Och Tillverkning

Video: Hyllor I Plywood (47 Bilder): Hur Gör Man Det Själv? Hyllor För Skrivmaskiner Och Skor, Hörn- Och Bokhyllor På Väggen, Hyllor-djur Och Andra Typer, Ritningar Och Tillverkning
Video: Geniala Snickeritips & Hacks Som Fungerar Extremt Bra 2024, April
Hyllor I Plywood (47 Bilder): Hur Gör Man Det Själv? Hyllor För Skrivmaskiner Och Skor, Hörn- Och Bokhyllor På Väggen, Hyllor-djur Och Andra Typer, Ritningar Och Tillverkning
Hyllor I Plywood (47 Bilder): Hur Gör Man Det Själv? Hyllor För Skrivmaskiner Och Skor, Hörn- Och Bokhyllor På Väggen, Hyllor-djur Och Andra Typer, Ritningar Och Tillverkning
Anonim

Att veta allt om plywoodhyllor är viktigt för alla som är intresserade av hur man får ut mesta möjliga av heminredning med egna händer. Det finns många alternativ: hyllor för skrivmaskiner och skor, hörn och böcker på väggen, hyllor-djur och andra typer. Efter att ha behandlat dessa punkter, med ritningarna och tillverkningsfunktionerna, kommer det att vara möjligt att undvika många misstag och få ut det mesta av det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Den viktigaste särdragen hos plywoodhyllor är bekvämlighet och enkelhet. Komprimerad faner kan tillverkas av både björk och barrved. Plywood av olika kvaliteter kan användas för tillverkning av hyllor.

Ju högre materialkategori, desto sämre blir den färdiga produkten. Dessutom måste impregneringen som används användas beaktas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Markeringarna anger vilket lim som användes. Beroende på dess sammansättning är arken:

  • eldtålig;
  • fuktmotståndig;
  • utsatt för fukt.
Bild
Bild

Det kan finnas någon skillnad i bearbetningsmetoderna. Slipad plywood är ganska utbredd. Slipning sker på en eller två sidor. Det sista alternativet är optimalt.

I vilket fall som helst kan du göra en plywoodhylla med egna händer. Med skickligt arbete ser det estetiskt tilltalande ut, detta material är miljövänligt och relativt starkt.

I den överväldigande majoriteten av fallen produceras plywood med den cirkulära skalningsmetoden . Men av estetiska skäl är det i vissa fall mer lönsamt att använda ett material som skalades med excentrisk vridning av arbetsstycket. Med platt hyvling kan du uppnå en strikt specificerad typ av mönster i enlighet med bearbetningens gång. För de mest komplexa estetiska effekterna erhålls faner genom sågning (denna teknik tar bort kraven för förberedelse och säkerställer utvecklingen av naturliga mönster med ett naturligt tonintervall).

Bild
Bild
Bild
Bild

För arbete kan du ta plywoodmärken:

  • FSF;
  • FC (mycket bättre än den tidigare versionen, men med mindre fuktmotstånd);
  • FB;
  • FBS (med maximal styrka och fuktmotstånd);
  • FBA (helt naturligt material).
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Skobänkar anses vara en av de enklaste lösningarna. Typiska fabriksdesigner är inte särskilt bra för detta ändamål. Det skulle vara mycket bättre att göra dem med egna händer. I de flesta fall kräver detta:

  • kontursåg;
  • skruvmejsel;
  • elektrisk borr;
  • självgängande skruvar;
  • lim;
  • sax.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den slutliga uppsättningen verktyg och förbrukningsvaror väljs med hänsyn till egenskaperna hos specifika ändringar. I den överväldigande majoriteten av fallen utmärks följande typiska mönster:

  • väggmonterad;
  • nattduksbord;
  • hyllor;
  • underlägg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hörnhyllan blir en utmärkt fyllning för en blygsam hall . Beroende på personliga fantasier och önskemål kan du använda en mängd olika originalformer. Det är fullt möjligt att inte använda en enkel triangel, utan en krökt geometri gjord enligt ett unikt mönster. Särskild uppmärksamhet bör ägnas kantfinish och byggkvalitet.

Hörnhyllan kan göras både separat och som en del av en komplett struktur; de är gjorda både upphängda och golvstående.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bokhyllor i plywood förtjänar en separat diskussion. Många av dem är i golvformat, och i själva verket är det mer ett litet skåp . Vissa amatörhantverkare ser till att alla komponenter i produkten "sitter exakt på plats" utan spikar eller extra fästelement. Detta uppnås genom noggrann montering av komponenterna. Om idealet emellertid inte kan uppnås kan olika skruvar användas.

Hyllan i sig måste skruvas fast i väggen ändå . Experter rekommenderar att sträva efter den mest "ljusa", "luftiga" bilden, för att överge rymden.

En bra plywoodbokhylla är inte en som rymmer det maximala antalet upplagor, utan en som skapar ett tilltalande utseende.

Bild
Bild

Vissa entusiaster använder till och med fluorescerande ämnen blandade med polyesterhartser för att göra den visuella effekten synlig på natten. Andra alternativ för bokhyllor är möjliga:

  • stort rack;
  • hörnlösning till korridoren;
  • bärbar liten hylla;
  • vikprodukt på väggen;
  • hyllbänk;
  • halvcirkelformad version.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lämpligt att slutföra granskningen på snidade och genomgående hyllor i barnrum (och föremål som liknar dem i elegans) . I det här fallet är huvudmålet att få ytterligare lagringsutrymme. Och inte bara för förvaring, utan också för enkel åtkomst när som helst. Det är dessa överväganden som gör att du kan skapa en möbel som perfekt uppfyller behoven.

Begrepp om praktiska egenskaper kan emellertid gå tillbaka i bakgrunden - ibland försöker de göra en originell, lockig hylla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra möjliga variationer:

  • gångjärn "hus" för leksaker;
  • hängande hylla (det är bekvämt att lägga både de redan beskrivna leksakerna och dekorativa föremål där);
  • design med krokar för kläder (det är bekvämt att använda det i hem med nyfödda barn).
Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Skillnaden mellan mönster kan också relateras till deras avsedda syfte. Det är lätt att göra en attraktiv och bekväm hylla på väggen för skor från plywood (till huset, till dacha, till och med i garaget). Det enklaste alternativet innebär användning av krokar - inget mer behövs . Men för dem som aktivt går längs gatan under lågsäsong blir en struktur på flera nivåer mer attraktiv. Det undviker kontakt mellan smutsiga och rena skor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillägget av en sådan produkt med en liten spegel visar sig vara en ganska logisk lösning.

Men för långtidsförvaring är en hylla med slutna lådor att föredra. Det är vanligtvis inrett i rustik stil, även om detta inte är nödvändigt . För ett stort antal skor rekommenderas att du använder en vägg-till-vägg-garderob med tunna plywoodhyllor. De är arrangerade på sätt som murverk; För att göra produkten starkare är individuella hyllor fästa på en bred skiva av tjockt trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

I ett barnrum används hyllor ofta för att förvara leksaksbilar och andra små leksaker . Ibland kompletteras de med glasdörrar, där antireflexglas sätts in. Men sådana dörrar måste göras exakt enligt de tilldelade dimensionerna för att undvika misstag. Närvaron av en lätt avtagbar utbytbar rygg är användbar.

En sådan lösning är bekväm både för att använda samlingen och för att beundra den; detta tillvägagångssätt kommer bland annat att godkännas av samlare av olika dekorativa föremål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver göra en hylla för blommor, för köket eller för små mängder böcker, bör du fokusera på andra tillvägagångssätt. Framväggarna behövs inte säkert här, och du kan klara dig utan de bakre.

Utbudet av möjliga alternativ är nästan obegränsat. Alla experiment med färger, geometri av produkter är tillåtna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommor kan placeras på en hängande hylla . I detta fall utförs fästningen med kablar, fästen, kedjor och andra metoder. Det är dock definitivt inte nödvändigt att räkna med en allvarlig belastning. En väggmonterad blomsterhylla visar sig vara en standard och bekant lösning. Den är fäst med konsoler, självgängande skruvar (ibland används även gångjärn). Men när det gäller stabilitet och säkerhet finns det ingen motsvarighet till golvkonstruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Samt blomsterhyllor kan tillverkas i:

  • vinkel;
  • direkt;
  • lockig;
  • flerskiktad;
  • enkel- och gruppalternativ.
Bild
Bild

DIY -tillverkning

Att göra plywoodhyllor med egna händer är inte så svårt som det verkar. Med hjälp av en sticksåg kan även nybörjare hantverkare enkelt skapa en original krökt form. Ett bra rent snitt kan göras med maskeringstejp. Viktigt när du använder en elektrisk sticksåg:

  • stäng av pendelslaget;
  • lägg en fil av hög kvalitet;
  • utför ett snitt först från den grova sidan;
  • blöt skärlinan med vatten (då kommer graderna fortfarande att vara, men de är små);
  • eller använd PVA -lim (det här alternativet är mycket bättre).
Bild
Bild

Denna ritning visar en sofistikerad flerskiktad design . Den innehåller hyllor med en höjd av 300 mm. Deras längd är 500 eller 1000 mm (efter eget val). En alternativ lösning är en längd på 960 mm, en bredd på 160 mm och en tjocklek på stödbenen på 20 mm. När det gäller en gångjärnshylla avsedd för begränsade belastningar kan 8 mm plywood användas utan att tveka, annars behövs ett mer motståndskraftigt material.

Stängda sidoväggar används alltid på bokhyllor . Det öppna alternativet väljs för att installera inredning. I alla fall läggs arbetsstyckena platta på bordet. Så det blir lättare att överföra de exakta måtten från ritningarna till dem och utföra andra nödvändiga förberedelser.

Viktigt: om böcker ska läggas på hyllan är det kategoriskt omöjligt att ta barrträsplywood och ett liknande träd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det enklaste sättet att få en kropp med en klassisk form är från 4 standardämnen . De ska vara tydliga parade element. Anslutningen av delarna kan också göras med självgängande skruvar, men bekräftelser är mycket bättre för sådant arbete. Det är bättre att borra ett hål för någon skruv i förväg. När du försöker skruva in det i ett oförberett material är sprickbildning oundviklig; i en sluten version är baksidan gjord av en spånskiva.

Ibland klarar de sig utan fästelement . Helt enkelt "enligt designerns schema" är individuella element anpassade till varandra. Bakväggen är vanligtvis gjord av fiberboard och spikar den med möbelspikar. För att ge ett optimalt utseende målas plywood oftast. Men du kan också dekorera med hjälp av självhäftande film.

Exempel på hantverk

En utbredd och till och med romantisk, på sätt och vis, är hyllor i form av djur. Figuren av en björn kan vara en mycket attraktiv lösning.

En fullstor version av ett sådant hantverk kan skapas av 9 mm tjock plywood. Du kan ta 18 mm, men det blir onödigt svårt. Så här kan produkten se ut i praktiken.

Bild
Bild

Här är några fler modifieringar:

hylla i form av en katt

Bild
Bild

6 graciösa hjortformade hyllor

Bild
Bild

stiliserad fisk

Rekommenderad: