Gör-det-själv-nät: Hur Man Gör Det Av Plastflaskor? Hemmagjord Manuell Maskin För Tillverkning Av Kedjelänk Enligt Ritningar

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-nät: Hur Man Gör Det Av Plastflaskor? Hemmagjord Manuell Maskin För Tillverkning Av Kedjelänk Enligt Ritningar

Video: Gör-det-själv-nät: Hur Man Gör Det Av Plastflaskor? Hemmagjord Manuell Maskin För Tillverkning Av Kedjelänk Enligt Ritningar
Video: Motala Verkstad 2024, April
Gör-det-själv-nät: Hur Man Gör Det Av Plastflaskor? Hemmagjord Manuell Maskin För Tillverkning Av Kedjelänk Enligt Ritningar
Gör-det-själv-nät: Hur Man Gör Det Av Plastflaskor? Hemmagjord Manuell Maskin För Tillverkning Av Kedjelänk Enligt Ritningar
Anonim

Rabitz används för många ändamål. Oftast används det när man sätter upp ett staket i sommarstugor. Att göra ett rutnät med egna händer är ganska enkelt . Du måste först behärska några tekniska funktioner. Du behöver också grundläggande låssmedfärdigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man gör en manuell maskin?

För produktion kan du använda hemlagad enhet … Maskinen kan vara som maskin och halvautomatisk enhet.

Enheten är lämplig för vävning av nät med valfri maskstorlek. De mest populära storlekarna är 8x8 cm och 4,5x4,5 cm.

Maskinen består av följande delar:

  • en trumma som matar tråden;
  • böjd kanal, sektion;
  • metallvalsar;
  • bockningsmaskin.

En enkel hink kan spela rollen som en trumma. En bred bräda används som grund. En hink installeras uppifrån, nerifrån och upp. För att förhindra att skopan faller under vävningsprocessen, fixa den med valfri vikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

En tråd måste lindas på en sådan hemlagad mekanism. Sedan matas den till en kanal med tre metallvalsar. För deras högkvalitativa rotation är det värt att använda bultar som fästelement. Vanligtvis kompletteras de med restriktiva brickor med en liten storlek på cirka 1 mm.

Bockningsmaskinen är också självtillverkad. Det är tillåtet att använda ett stålrör av lämplig storlek, men alltid med tjocka väggar.

Ett spiralspår bör göras i det i en vinkel på 45 ° mot axeln … Storleken ska vara ca 4-5 mm. I slutet av spåret, cirka 5 cm före rörets ände, måste du göra ett runt hål. Allt detta är nödvändigt för att installera en hårdmetallkniv (vanligtvis stål).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Röret är anslutet till vinkeln med hjälp av en svetsmaskin. Sedan placera strukturen på en säker bas och fixa den … Det är viktigt att inte stänga spåret under svetsning.

Kniven fästs med en skruv eller hårnål. Stödjustering är möjlig med en bricka. Det är nödvändigt att göra hela vävmaskinen steg för steg och extremt noggrant. För enkelhetens skull behöver du ritningar med mått och markeringar.

Dessutom kan du göra en spak. Det kommer att förenkla processen att vrida tråden. Den fästs direkt på den synliga delen av kniven. Detta tillägg är särskilt viktigt om du planerar att göra en stor mängd nät.

Meshtillverkning

Först bör du spendera små förberedande åtgärder . Flätningstråden är smord med olja, du kan använda redan använt material.

Även denna process kan vara lite automatiserad och förenklad hemma. För detta är en liten mekanism konstruerad av en låda med ett genomgående hål, med en diameter som är något större än trådtvärsnittet.

Olja hälls inuti, och råvaran förs genom denna enhet och smörjs i processen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsprocessen i sig är ganska enkel. Vävningssekvensen är vanligtvis enligt följande.

  1. Trådens ände virkas. Vikningen ska vara ungefär hälften av dornknivens bredd.
  2. Kroken sätts in i ett spår i röret och fastnar vid stålverktygets kant.
  3. Kniven måste roteras. Som ett resultat kommer tråden att linda, krypa och flytta längre längs spåret. Utgången är en vågig tråd. Dess längd är lika med bredden på den framtida duken. Det bör noteras att arbetsytan också måste vara lämplig i storlek.
  4. Efter att ha nått önskad längd skärs tråden med en tång vid bockningsenheten.
  5. Det färdiga arbetsstycket bör flyttas bort från dig med bredden på cellerna i den framtida duken.
  6. Därefter börjar processen med att göra nästa avsnitt. Det nya arbetsstycket skruvas fast i det förra. Det är bara viktigt att alltid vända kniven åt ett håll. Annars skadas arbetsstycket.
  7. Processen upprepas tills duken är klar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under tillverkningsprocessen är det viktigt att övervaka kvaliteten. Ett välgjordt arbetsstycke ska ligga helt platt på bordet, utan att vridas till en fjäder.

Om så inte är fallet kan orsaken ligga i trådens elasticitet och spänning. Dessutom uppstår problem med knivens vridningsvinkel längs axeln.

En hemlagad maskin gör att du kan göra ett kedjelänk i vilken mängd som helst … För en standardorm med en storlek på 1,5 m behöver du cirka 2,3 m tråd. En löpmeter med 8x8 cm celler är gjord av 25 ämnen. Denna mängd trådnät 2,5 mm väger cirka 2,5 kg.

Bild
Bild

Enskilda delar och dukar fästs enkelt ihop. För att göra nätet enklare att docka behöver du inte skruva loss den yttersta tråden. Den färdiga duken kan användas direkt, till exempel för ett staket. För en längre livslängd rekommenderas att måla nätet efter installationen . Det pålitliga lagret är enkelt att applicera med en borste och skyddar tråden från aggressiva miljöpåverkan.

Vi gör en kedjelänk utan maskin

Det är inte alltid möjligt att göra ett nätvävningsverktyg. Du kan göra en kedjelänk utan maskin.

Denna process kommer att ta mer tid, men kvaliteten på resultatet påverkas inte. Samma tråd eller plast kan användas som material.

I det senare fallet är nätet rent dekorativt på grund av dess lägre styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är ganska enkelt att göra valfritt antal maskor på detta sätt. Tillverkningen sker enligt instruktionerna:

  1. Till att börja med bör du välja ett verktyg som gör att du kan ge ledningen önskad böjning.
  2. Du behöver en arbetsyta, vars längd motsvarar bredden på kedjelänken. Även en enkel träskiva kan användas.
  3. Dra in spikarna i arbetsytan i ett rutmönster. Avståndet mellan dem bildar storleken på de framtida rutnätcellerna.
  4. Skär den mjuka ståltråden i lika stora bitar. Detta är ett slags vävämnen. Ganska många av dem kan krävas, beroende på önskad längd på kedjelänken.
  5. Det rekommenderas att skydda dina händer med slitstarka handskar.
  6. Ta ett trådämne och böj försiktigt runt naglarna.
  7. Stavarna är lätt sammankopplade genom vävning. Du kan också helt enkelt rotera ett arbetsstycke runt det andra, som om du vrider det.
Bild
Bild

Det finns ett annat sätt att göra nätet själv utan maskin . Du behöver trådskärare för att klippa trådbitarna. Använd aluminium eller liknande råvara, som lätt deformeras. Du bör också ta trälinjaler eller elektroder böjda på mitten. Processen att göra en kedjelänk med denna metod är enkel:

  1. Ta en linjal eller elektrod och linda tråden tätt. Det ska inte finnas ledigt utrymme mellan svängarna. I det här fallet är det linjalens bredd som bildar storleken på rutnätcellerna.
  2. Det rekommenderas att dubbelkolla böjningens kvalitet.
  3. Det färdiga arbetsstycket avlägsnas och nästa lindas. Det är viktigt att vända i en riktning, annars fungerar inte vävning.
  4. Alla vridna arbetsstycken måste sträckas till samma längd.
  5. De resulterande spiralerna gängas en efter en med rotationsrörelser.
  6. Första och sista raden måste säkras ytterligare. Detta undviker oavsiktlig maskupplösning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Att göra en dekorativ kedjelänk med plastflaskor med egna händer kräver lite förberedelse … Förbered ett tejp eller rör i förväg. Blanks görs enkelt av flaskor på bara några minuter. Vanligtvis används en liten storlek inom 2-5 mm. Dessutom bör du förbereda en linjal och en spritlampa.

Bild
Bild

Själva principen för roboten är ganska lik trådvävning. Tillverkningen av en kedjelänk av plast sker i flera steg:

  1. På linjalen ska du rita rutor som fungerar som riktlinjer.
  2. Kanten på ett band eller plaströr fästs på linjalen med en klädnypa.
  3. Arbetsstycket lindas gradvis. Varje böj måste värmas upp något.
  4. Säkra den andra kanten. Kör hela strukturen över spritlampan igen för att värma upp den ytterligare. Detta kommer att fixa alla slingor.
  5. Ta bort arbetsstycket. Behandla alla efterföljande delar av plasttejpen på samma sätt.
  6. Skruva i kylda arbetsstycken. Det rekommenderas att fästa de övre och nedre delarna dessutom.

Rekommenderad: