Gör-det-själv Trä-I-balkar: Hur Man Gör Golvbjälkar Från Brädorna Själv? Vilket Material Ska Man Välja För Tillverkning?

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv Trä-I-balkar: Hur Man Gör Golvbjälkar Från Brädorna Själv? Vilket Material Ska Man Välja För Tillverkning?

Video: Gör-det-själv Trä-I-balkar: Hur Man Gör Golvbjälkar Från Brädorna Själv? Vilket Material Ska Man Välja För Tillverkning?
Video: How To Build A Deck // DIY Home Improvement 2024, April
Gör-det-själv Trä-I-balkar: Hur Man Gör Golvbjälkar Från Brädorna Själv? Vilket Material Ska Man Välja För Tillverkning?
Gör-det-själv Trä-I-balkar: Hur Man Gör Golvbjälkar Från Brädorna Själv? Vilket Material Ska Man Välja För Tillverkning?
Anonim

Inhemska byggare har nyligen upptäckt ramkonstruktion, som länge har framgångsrikt praktiserats i utländsk arkitektur. I synnerhet används nu I-timmerelement i stor utsträckning både i vårt land och i Kanada, eftersom klimatförhållandena är identiska och sådana balkar är utmärkta för golv. Olika varianter av sådana balkar säljs på marknaden, men priset är inte alltid tilltalande, även om det är acceptabelt i genomsnittliga värden, och många utvecklare föredrar att köpa balkar från tillverkare.

Vore det inte mer intressant att göra golvbjälkarna själv? Alla transportproblem försvinner och det kommer inte att behöva justeras materialet på installationsplatsen.

Du behöver inte alltid vara tacksam bara för det som finns på marknaden, om du själv kan göra en mycket mer intressant slutprodukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är ingen mening att beskriva de djupa detaljerna i produktionen av själva balkarna, eftersom varje byggare, även vid installation av vanliga ställ, har sin egen metod och konstruktionsmetoder, sin egen uppsättning verktyg och förståelse för frågan. Artikeln ger en allmän uppfattning om att göra gör-det-själv trä-I-balkar.

Materialval

Detta är en av nyckelpunkterna i arbetet. Det är skillnad mellan trä och trä, och mycket beror på vilken typ av balkar som erhålls och vad som är mer rationellt att använda i konstruktion.

  • Bar . Det bästa virket är limmat, så det deformeras minst av allt och är mindre sannolikt att ruttna och svälla. Detta byggmaterial är en favorit bland tillverkare, som berömmer dess egenskaper och hållbarhet i många annonser. Men det är alltid värt att komma ihåg att inte ens det mest hållbara materialet kan utesluta vätskeupptagning över tid.
  • Lärkträd . Arten av det valda trädet är också viktigt. Det är mycket svårt att arbeta med den nedre kronan på något timmerhus, så här, som våra förfäder gjorde före oss, är lärken helt perfekt. Även om det är ett barrträd, har det ett speciellt harts som ger träet sina särpräglade egenskaper - det kommer att bli starkare när det är blött. Men det är viktigt att skydda kronan från fukt så mycket som möjligt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera att minsta sektion av virket för formen som kan tillåtas är 35 mm. Virket bör ha stora tvärsnitt för att undvika onödig träförbrukning.

Vilka verktyg behövs?

Förutom de standardverktyg som krävs vid konstruktion, för detta arbete bör tonvikt läggas på två komponenter.

  • Kuggstång . Det finns inte mycket att välja på här - du kan ta både plywood och huvudalternativen - spånskiva eller OSB -ark, som är betydligt bättre än fiberboard när det gäller tekniska egenskaper. Det finns många alternativ på marknaden, men den gamla skolan är bättre. Det är lämpligt att fokusera på spånskivor - de är mer pålitliga och hållbara.
  • Lim . Som regel är det få som tar hänsyn till att valet av lim också spelar en viktig roll, särskilt när man arbetar med trä. Toxicitet är extremt oönskat här, och ju mer naturligt och säkrare limkompositionen är, desto bättre, särskilt när man bygger ett hus eller ett annat bostadskomplex (stuga, sommarstuga).
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkning

När stängerna är klara måste du såga för att därefter göra ett jämnt vertikalt stativ.

Undersök varje platta noga, det ska inte ens vara den minsta defekten, annars kommer strålen inte att kunna bära vikten. Var inte rädd för att avvisa. Ja, pengarna som spenderas på spisen kan vara synd, men mycket mer pengar måste kastas om hela strukturen skadas.

De valda plattorna måste vara något avfasade i kanten så att de passar exakt in i spåret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Smörj snittet med lim och tryck det övre till det nedre. Vänta tills limmet är helt torrt: väntetiden bör beskrivas i instruktionerna.

Högkvalitativ sammanfogning av alla element i en I-balk kan säkerställas genom att trimma spinn från en kanal med samma längd. De måste appliceras på balkarna och dras ihop med ett rep eller rester av tätt tyg, om det finns tillräckligt med lämplig längd, och vänta tills limmet är helt fast. Först när limmet är klart är strålen klar att användas.

Vid tillverkningen av själva stöden bör inga problem uppstå.

Det viktigaste är att göra alla nödvändiga beräkningar, tveka inte att be om råd, och om det inte fungerar, kontakta professionella byggare, även med beräkningar. Du kan inte ta risker här, eftersom överlappningen är början på början på någon struktur och kränkning av de korrekta parametrarna är full av skador och husets kollaps.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typiska misstag

Låt oss ta reda på vad som måste beaktas för att inte göra farliga övervakningar, och vad som kan gå fel vid framställning av balkar.

Bild
Bild

Fel # 1

Inköp av oförberedda råvaror. Om du bestämmer dig för att självständigt göra I-balkar för överlappning måste du komma ihåg att allt under tillverkningsförhållanden görs med en speciell teknik och kalibrerade torra beslag används, vilket förhindrar att balkarna och brädorna vrider sig och får oregelbundna former.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fel # 2

Inköp och användning av olämpligt eller för billigt lim. Till exempel, lika attraktivt som valet av hartslim är det ett absolut nej när man arbetar med I-balkar. Epoxiharts har mycket dåliga vidhäftningsegenskaper och tar för lång tid att härda.

Det bästa valet av lim är polyuretan. Det är termiskt aktivt, men tänder inte sig själv, och detta är mycket viktigt när man arbetar med trä.

Bild
Bild

Naturligtvis är det värt att notera att PVA -lim inte fungerar, oavsett hur magiska limegenskaper det har. Moment -limet är också olämpligt i detta fall.

Fel # 3

Felaktig parning av själva balkarna. Här måste du förstå att det här inte är enkla träbjälkar, utan jag-balkar, och det är ett stort misstag att överlappa dem. De måste fästas från ände till ände och säkras med plattor.

Använd inte perforerad tejp så att balkarna inte välter senare. Du måste använda exakta beräkningar med hjälp av miniräknaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fel # 4

Använda fel fästelement. Det mest besvärliga verkar vara användningen av byggare av polyuretanskum för att fylla hål. Bokmärket måste vara helt speciellt. Det påminns om att använda fel dougun, detta kommer att kränka golvets bärförmåga och hela strukturen kan kollapsa.

Vanliga skruvar används inte heller i förhållande till I-balkar, eftersom de i sig inte tål allvarliga belastningar. Man bör komma ihåg att skruvar inte är konstruktionsdelar - de kan bara fästa något lätt i vikt. Var också uppmärksam på dougun - om dess höjd är otillräcklig kan den inte användas. Storleken spelar också roll - ett litet fäste är inte acceptabelt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fel # 5

Användning av delar från tredje part som designen inte föreskriver. Det finns inget behov av att förstärka någonting helt enkelt "för försäkring". Konventionell I-balk fästning är redan tät och kräver inte onödiga delar. Figuren visar typiska installationsfel.

Hjälpsamma ledtrådar

Borde inte försummas allmänna rekommendationer, tips och anteckningar.

  • Använd inte samma I-balk för golv, byt den.
  • Beräkna laster exakt. För att göra detta kan du använda olika onlinekalkylatorer eller göra beräkningen själv.
  • Vid tvivel är det bäst att söka professionell rådgivning. Låt inte balkarna placeras snett - detta kan stoppa hela konstruktionen och i slutändan äventyra strukturen.
  • Allt trä torkas av hög kvalitet. Detta hjälper till att undvika eventuell deformation i framtiden, eftersom det inte är känt hur produkterna lagrades innan de kom i dina händer, i vilka lager de var.
Bild
Bild

Naturligtvis kan du helt enkelt använda virket i olika delar av ramen, men detta är inte alltid fördelaktigt ur ekonomisk synvinkel. Att göra en I-balk med egna händer och använda den är tekniskt mer rationellt.

Det är när vi kombinerar OSB -plåt och virke som vi får den mest hållbara och hållbara strukturen, optimal när det gäller dess byggnadsegenskaper:

  • värme- och frostbeständighet;
  • motståndskraft mot belastningar och väderförhållanden;
  • relativt låg vikt.

Även om du alltid kan kombinera olika element i en hemlagad I-balk och konfigurationer för olika rambehov. Därför, och särskilt när det gäller konstruktion, bör du alltid försöka och inte vara rädd för att göra ett misstag. Att fatta beslutet att bygga något med egna händer är en anledning till stor stolthet, för i många år kommer du att beundra frukterna av ditt arbete.

Men om du bestämmer dig för att bygga något på egen hand måste du närma dig det ansvarsfullt från grunden, eftersom det är från det hela strukturen kommer att fortsätta att börja, och allt ska vara perfekt från basen så att strukturen blir stark och även.

Rekommenderad: