Plywoodtjocklek: Vad är Plåtarna För Möbler? Maximal Och Minsta Standardtjocklek, Plywood 10 Mm Och Andra Tjocklekar, GOST

Innehållsförteckning:

Video: Plywoodtjocklek: Vad är Plåtarna För Möbler? Maximal Och Minsta Standardtjocklek, Plywood 10 Mm Och Andra Tjocklekar, GOST

Video: Plywoodtjocklek: Vad är Plåtarna För Möbler? Maximal Och Minsta Standardtjocklek, Plywood 10 Mm Och Andra Tjocklekar, GOST
Video: RILICO full hardwood plywood 2024, Maj
Plywoodtjocklek: Vad är Plåtarna För Möbler? Maximal Och Minsta Standardtjocklek, Plywood 10 Mm Och Andra Tjocklekar, GOST
Plywoodtjocklek: Vad är Plåtarna För Möbler? Maximal Och Minsta Standardtjocklek, Plywood 10 Mm Och Andra Tjocklekar, GOST
Anonim

Att veta allt om tjockleken på plywood är extremt viktigt för alla DIY -entusiaster. Det är absolut nödvändigt att ta reda på vad ark för möbler är, vad som är den maximala och minsta standardtjockleken. Både plywood 10 mm och produkter av annan tjocklek måste nödvändigtvis överensstämma med GOST, och denna punkt måste kontrolleras noggrant vid köp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Påverkande faktorer

När du pratar om tjockleken på plywood måste du först ta reda på vilka faktorer som påverkar plywoodskivans storlek. Det finns bara tre sådana faktorer: typen av råmaterial som används, antalet lager i den allmänna layouten, metoden för bearbetning av lagren . Viktigare är att 3-21 skikt kan användas, beroende på de önskade parametrarna. Hur tjock plywood är har en direkt inverkan på dess ljudisoleringsprestanda.

Men i många fall visar sig styrkan hos den tillverkade strukturen vara en mycket viktigare egenskap.

Bild
Bild

Hur är plywood?

Det finns flera typer av plywood, låt oss titta närmare på dem.

Tunn

Den tunnaste plywooden är tillverkad av roterande snittfaner. Dess lager är vanligtvis 1 mm. Vid användning av hyvlat material är varje lager upp till 3,5-4 mm . Om det totala planet är 3 mm eller mindre talar de om materialets luftfartskategori.

Tidigare användes det faktiskt av flygindustrin. Tiden med "vad som helst och tvåplan" är länge borta, men namnet finns kvar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nu köps plywood med en minsta tjocklek främst av modelleringsfantaster. Hon gör fantastiska modeller. Tack vare sin svaga böjning väcker detta material mer och mer uppmärksamhet bland inredningsarkitekter . Storleken är oftast 152, 5x152, 5 cm eller 152, 5x183 cm. Som standard läggs den i förpackningar om 130 stycken, den totala förpackningen blir 590 respektive 707 kg.

Men en tjocklek på 2 mm är redan helt otillräcklig i de flesta fall . Materialet med en tjocklek av 4 mm har många fler användningsområden. Det används för att göra möbler, golv och väggbeklädnader. Den vanligaste 3-skiktsplywooden. I grund och botten är dess mått 152,5x152,5 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genomsnitt

Ark med fem lager har en tjocklek på 6 eller 6,5 mm. De köps vanligtvis av bygg- och möbelföretag. Med modern teknik kan ark upp till 3 m långa formas. Oftast är köparna tomma:

  • 152, 5x152, 5;
  • 122x244;
  • 150x300 cm.

Materialtyper med en tjocklek av 8, 9 eller 10 mm är ganska vanliga på marknaden. I detta fall kan upp till 7 lager användas i det första ämnet. De används både i möbelindustrin och i dekorativ efterbehandling. Det är fullt möjligt att lägga sådant material på golvet i ett hus eller lägenhet i bara ett lager - bärigheten är ganska stor. Tillsammans med rutorna 152, 5x152, 5 cm finns det också rektangulära ark på 122x244 eller 300x150 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tjock

Om den totala tjockleken överstiger 12 mm, kallas produkten för en platta. Det kommer att innehålla 9 eller fler fanerark. Sådana strukturer behövs där det är tung belastning . Plywoodskivor används för att konstruera ett golv i ett antal offentliga byggnader, montera hyllhyllor och bilda skiljeväggar. Tallrikar med en tjocklek av 18, 20 mm och ytterligare upp till 30 mm innehåller minst 15 lager skalad faner.

Ibland används en hyvlad analog . Men dess lager kommer redan att vara hälften så mycket. Denna lösning kännetecknas av maximal mekanisk hållfasthet. Den kan säkert användas i tak mellan golv, i ställ för tunga föremål, i olika golv. Tjocka plattor används också när det är nödvändigt att göra formning till grunden eller till och med bygga ett fristående sommarkök.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den maximala tjockleken på kommersiellt tillgänglig plywood är 35 eller 40 mm. Den tjockaste plattan köps till bänkskivor, trappor eller vibrerande pressar.

Storlekarna är ganska olika och gör att du kan välja ett idealiskt arbetsstycke för dig själv - 122x244, 125x250, 150x300, 152, 5x305 cm. Standardplywood, förutom de alternativ som redan beskrivits, kan också ha en tjocklek på 9, 15, 21, 24 och 27 mm. Enligt GOST kommer de största tillåtna avvikelserna att vara:

  • enligt tjockleksskillnaden för det polerade materialet med ett lager av 0, 3-2, 4 cm - högst 0, 06 cm;
  • enligt tjockleksskillnaden för det polerade materialet med ett lager av 2, 7 och 3, 0 cm - högst 1 cm;
  • när det gäller tjockleksskillnad för opolerat material med en tjocklek på 0,3 cm - upp till 0,06 cm;
  • efter tjockleksskillnad för opolerat material med en tjocklek av 4 till 12 mm - högst 1 mm;
  • när det gäller tjockleksskillnad för opolerat material med en tjocklek på 15 till 24 mm - högst 1,5 mm;
  • när det gäller tjockleksskillnad för opolerat material med ett lager på 27 eller 30 mm - upp till 2 mm.
Bild
Bild

Hur väljer man?

Det är nödvändigt att bestämma önskad plywoodtjocklek separat för varje specifik applikation. När du avslutar golvet är det definitivt värt att välja tjockare ark . Överdriven finhet försämrar avsevärt utsikterna för utjämning av ytan. Men den stora tjockleken gör att du kan vägra ytterligare värmeisolering eller minska den till ett minimum. Dessutom minskar den tjocka faneren nedböjning och ökar styvheten i hela enheten.

Därför kommer det att bli möjligt att trycka på eftersläpningarna i grovbasen utan att förlora dess kvalitet. Viktigt: I motsats till vad många tror, tar tjock plywood inte bort användbar höjd från rummet . Och du kan uttrycka det utan tvivel. Dessutom är slitstyrkan beroende av denna indikator.

Det är värt att överväga att plywood 1 eller 2 mm tjock inte alls kan användas för konstruktion.

Bild
Bild

Var noga med att ta hänsyn till den belastning som kommer att skapas på golvet. Så för ett parkettgolv på 16 mm bör ett substrat på 10 mm skapas och en bas på 12 mm motsvarar ett 20 mm parkettgolv. För de tjockaste sorterna av parkettskivor behövs en "foundation" på minst 15 mm; linoleum kräver 14-18 mm . Med en standardlayout för lag är den lägsta rimliga indikatorn 18 mm. För skåp och andra tunga möbler ska materialet vara ännu tjockare.

Plywood av olika tjocklekar används för möbler - från 3 till 30 mm . Det specifika valet bestäms av uppgiften och belastningsnivån. För skåpets väggar och för botten av möblerna används vanligtvis treskiktsark. Femlagersmaterialet behövs för kritiska föremål som bänkskivor.

Viktigt: möbler är vanligtvis gjorda av ett udda antal lager.

Rekommenderad: