Plywood, Spånskiva Och Fiberboard: Vilket är Bättre För Möbler Och Starkare? Vad är Billigare Och Starkare, Tyngre Och Lättare? Vad är Mer Skadligt?

Innehållsförteckning:

Video: Plywood, Spånskiva Och Fiberboard: Vilket är Bättre För Möbler Och Starkare? Vad är Billigare Och Starkare, Tyngre Och Lättare? Vad är Mer Skadligt?

Video: Plywood, Spånskiva Och Fiberboard: Vilket är Bättre För Möbler Och Starkare? Vad är Billigare Och Starkare, Tyngre Och Lättare? Vad är Mer Skadligt?
Video: En starkare hjärna Del 2 - Så får du hjärnan att fungera optimalt i en digitaliserad värld 2024, Maj
Plywood, Spånskiva Och Fiberboard: Vilket är Bättre För Möbler Och Starkare? Vad är Billigare Och Starkare, Tyngre Och Lättare? Vad är Mer Skadligt?
Plywood, Spånskiva Och Fiberboard: Vilket är Bättre För Möbler Och Starkare? Vad är Billigare Och Starkare, Tyngre Och Lättare? Vad är Mer Skadligt?
Anonim

Utbudet av efterbehandlings- och byggmaterial gör att du kan välja det perfekta alternativet beroende på användningsområdet. Innovativ teknik har resulterat i ett rikt utbud av råvaror och bearbetningsmetoder. Varje produkt har specifika tekniska och operativa egenskaper. Låt oss titta närmare på skillnaderna mellan plywood och spånskiva och fiberboard.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

För att jämföra flera produktalternativ måste du karakterisera var och en av dem och identifiera funktionerna.

Spånskiva

Denna förkortning står för spånskiva. Materialet är tillverkat av produktionsavfall som erhålls från bearbetning av dyrt trä, och billiga arter används också . Efter torkning, rengöring och annan bearbetning erhålls råvaror. Det krossas och blandas med speciella lösningar. Det resulterande materialet förs genom en press och utsätts för höga temperaturer. De formade arken skiljer sig åt i struktur och andra egenskaper.

Laminerade skivor (laminerade spånskivor) används i stor utsträckning . För att jämna ut den horisontella ytan, använd råa ark. Och även vattentäta plattor används ofta.

Med rätt användning kan du skapa ett enda plan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träfiberplatta (hårdplatta)

Det andra namnet på detta material är hardboard. Förkortningen står för “fiberboard”. Denna produkt tillhör kategorin Ekonomiklass … I grund och botten används en hård typ av hårdplatta, som tillverkas med "våt" metod . Råvarorna som används i produktionen framställs genom att mala till önskad konsistens. Därefter tillsätts speciella föroreningar och komponenter. Den resulterande massan måste förvaras i en behållare och sedan pressas ut med en press och bearbetas med hög temperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fiberboard är indelade i separata kategorier beroende på densitet, hårdhet och ansiktsskikt . För att göra plattorna fuktresistenta använder tillverkarna paraffinvax. Träfiberplattor används ofta för golvbeläggning, medan de inte kan användas som grovbeläggning på grund av otillräcklig tjocklek. Denna typ av byggmaterial är perfekt för att jämna ut ytan innan du installerar parkett eller linoleum. Vissa typer av hardboard kan användas som huvudbeklädnad. Välj täta och hårda ark som målas efter installationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! De två sorter som beskrivs ovan förväxlas ofta med andra typer av material, till exempel plywood. Trots den yttre likheten är varje produkt unik på sitt eget sätt.

Jämförelse av egenskaper

De jämförande egenskaperna för varje produkt som presenteras på marknaden för bygg- och efterbehandlingsmaterial visar tydligt vad som är gemensamt mellan plattorna och vad som är skillnaderna. För att välja det mest lämpliga alternativet för en grov eller slutlig finish av en golvkonstruktion är det nödvändigt att ta hänsyn till produktens huvudparametrar.

Bild
Bild

Vilket är säkrare?

Säkerhet för miljö och hälsa - denna parameter är en av de viktigaste. Det finns inget exakt svar på frågan vilket av alternativen som är mer miljövänligt. Allt beror på produktens kvalitet . Tillverkningsprocessen för träbaserade paneler måste uppfylla vissa normer och standarder. Dessa indikatorer är dokumenterade.

Om man tillverkar fiberplattor av högkvalitativa och utvalda råvaror kommer materialet inte att utgöra ens det minsta hotet . Den andra typen blev orsaken till kontroverser bland specialister. Faktum är att formaldehydhartser används för limning av brädorna. På grund av detta anses spånskiva vara mer skadligt än fiberboard.

Spånskivor ska vara märkta E 0, 5 eller E1.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är starkare?

Denna egenskap beror på arkens densitet och struktur. Användningsområdena för fiberboard och spånskiva är olika . Komprimerade spånark är tjockare och starkare. Träfiberskivor används inte för utjämning av tomrum på grund av deras böjbara instabilitet.

Bild
Bild

Vad är större?

Indikatorn för bredd och längd för de två ovanstående materialen skiljer sig praktiskt taget inte. Skillnaden ligger i tjockleken . DPS -skivor, som används för horisontella ytor, har en tjocklek på 16 till 22 millimeter. Sådana ark tål ökad stress utan problem.

Det tunnaste materialet bland andra typer av träprodukter (plywood, DPS, etc.) är hårdplatta . Dess maximala tjocklek når 7 millimeter. Medelvärdet är 3,2 millimeter. Tjockare material är naturligtvis tyngre jämfört med tunnare ark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! Skillnaderna mellan de två produkttyperna är obetydliga, men de finns och måste beaktas när man väljer och använder ett material.

Ansökningar

Användningsområdet för träbaserade paneler är varierat. Spånskiva och fiberboard har länge funnit sin tillämpning vid tillverkning av möbler. Tillverkare använder denna produkt på grund av dess enkla hantering och överkomliga pris. Vissa lockas av materialets snygga och estetiska utseende. Trots dessa fördelar är spånskivor och fiberplattor betydligt sämre i styrka än naturligt trä . Budgetmöbler är gjorda av pressat material.

För att ge möbler ett mer uttrycksfullt och attraktivt utseende använder experter färgämnen och syntetiska beläggningar . Modeller gjorda av ark som imiterar naturliga råvaror är mycket populära. Och även fiberboard och spånskiva har funnit sin tillämpning vid tillverkning av akustik, inklusive subwoofers. Arken har erforderlig styrka och låg vikt. Resultatet är en praktisk, lätt musikalisk utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa typer av spånskivor används aktivt inom konstruktion . De gör pålitliga interiörpartitioner som kan göras för hand och installeras utan hjälp av specialister. Ovan noterade vi att plattorna också har funnits användningen som ett extra golvbeläggning. Bakväggarna på möbler och lådor är ofta gjorda av fiberboard. Användningen av plattor minskar kostnaden för den färdiga produkten och dess lock. Fiberplåt används för efterbehandling av loggior och balkonger. Med deras hjälp kan du isolera platsen eller stänga den från nyfikna ögon.

Ägarna till privata hus uppmärksammade också träbaserat byggmaterial . Den används som extra värmeisolering. Lätta och praktiska tillfälliga strukturer erhålls från lakan, som definitivt kommer att vara till nytta i en grönsaksträdgård eller trädgård.

I detta fall rekommenderas att använda fuktresistenta spånskivor.

Bild
Bild

Vad ska man välja?

Det finns inget exakt svar på frågan om vilket av ovanstående material som är bäst. Varje alternativ har specifika funktioner som du behöver referera till när du väljer. Innan du går till affären med bygg- och efterbehandlingsmaterial måste du bestämma syftet med de träbaserade panelerna. Ett alternativ är bättre för horisontella ytor, det andra är ett praktiskt val för golv. För att göra rätt val måste du bekanta dig med funktionerna i varje alternativ.

Det är absolut nödvändigt att uppmärksamma följande kriterier:

  • styrka;
  • tjocklek;
  • höjd och bredd;
  • förening;
  • utseende (färg, textur, imitation av en annan beläggning);
  • fuktmotstånd;
  • pris.

Viktig! Priset på en produkt beror på dess kvalitet och tillverkningsprocessens komplexitet. Som regel är spånskiva dyrare än fiberboard. Det andra alternativet är cirka 50% billigare.

Bild
Bild

När du väljer ett material för golvet bör följande funktioner beaktas:

  • när du använder keramiska plattor, välj spånskiva; endast ark med en speciell impregnering från fukt och fukt är lämpliga, eftersom endast sådana plattor kommer att ha de nödvändiga tekniska och operativa egenskaperna;
  • hardboard visade sig anmärkningsvärt i kombination med en träbas; med hjälp av ark kan du jämna ut den horisontella ytan och sedan täcka den med brädor;
  • om du har gjort ett val till förmån för ett "torrt" underlag, rekommenderas att du använder spånskiva;
  • en annan praktisk och vanlig duo är laminat och fiberboard.

Rekommenderad: