Kanter För Laminerad Spånskiva: 16-22 Mm Och Andra Tjocklekar, PVC-kanter Med Lim, U-formade Och Andra Typer, Spegel Och Aluminium, Melamin

Innehållsförteckning:

Video: Kanter För Laminerad Spånskiva: 16-22 Mm Och Andra Tjocklekar, PVC-kanter Med Lim, U-formade Och Andra Typer, Spegel Och Aluminium, Melamin

Video: Kanter För Laminerad Spånskiva: 16-22 Mm Och Andra Tjocklekar, PVC-kanter Med Lim, U-formade Och Andra Typer, Spegel Och Aluminium, Melamin
Video: How to Install Car Blind Spot Mirrors - Installation Guide 2024, April
Kanter För Laminerad Spånskiva: 16-22 Mm Och Andra Tjocklekar, PVC-kanter Med Lim, U-formade Och Andra Typer, Spegel Och Aluminium, Melamin
Kanter För Laminerad Spånskiva: 16-22 Mm Och Andra Tjocklekar, PVC-kanter Med Lim, U-formade Och Andra Typer, Spegel Och Aluminium, Melamin
Anonim

Laminerade spånskivor - en efterfrågad typ av beläggningsmaterial som är nödvändigt för förädling av möbelartiklar. Det finns många typer av dessa produkter, som har sina egna egenskaper, egenskaper och form. För att välja de delar du behöver måste du förstå deras egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Möbelkanten är en platta, vars dimensioner sammanfaller med måtten på MDF och laminerad spånskiva. De tjänar till kantfinish av olika material, skiljer sig åt i struktur och färg. I grund och botten används sådana remsor för att vända mot spånskivans ändyta och andra plattor.

Den vanliga formen av materialfrisättning är band men det finns kanter i form av takprofiler med olika bredd och tjocklek.

När det gäller nedskärningar är det viktigaste att noggrant välja produktens format.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad behövs de för?

Kantning av råa kanter vid tillverkning av möbeldelar - ett oumbärligt tillstånd för ett estetiskt tilltalande utseende av hela strukturen, dessutom skyddar en väl vald kant träet från fuktträngning in i dess struktur. Om massivt trä har en högre fuktbeständighet kan detta inte sägas om laminerad spånskiva. Utan denna finish ser de väldigt fula ut.

Baserat på spånskivornas egenskaper har produkter som är avsedda för deras bevarande och skönhet utrustade med följande funktioner:

  • maskera trästrukturen, göra möbler mer attraktiva och raffinerade;
  • skydd av snitt av möbelmaterial mot UV -strålar, fukt och extrema temperaturer;
  • Dessa detaljer är också ett hinder för oönskad frisättning av specifika ämnen - formaldehyder, som är en del av panelernas halvflytande bas.

Tack vare fixering av delar på träplattor utsätts de skyddade kanterna på möbelprodukter inte för snabbt slitage, skador på dem, repor vid vårdslös användning och deformation på grund av hög luftfuktighet utesluts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

För tillverkning av möbelkanter används olika material som är relevanta för alla typer av möbler med olika funktioner

Vanlig variant – målad PVC -kant … Detta är en billig lösning för efterbehandling av snitt - denna typ av kant kan vara med lim, ha en annan struktur eller en slät yta. Polyvinylklorid har ett antal fördelar:

  1. tillräcklig styrka;
  2. motståndskraft mot mekanisk stress;
  3. osårbarhet för fukt, låga och höga temperaturer;
  4. olika färgpaletter;
  5. lång livslängd.
Bild
Bild

Plasttejp (ABS) är en miljövänlig produkt . Sådana kantmaterial tillverkas i flera varianter, de är matta och glansiga. Fuktbeständig termisk plast kan användas för badrums- och köksmöbler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sällan använd faneband (naturligt trä) vacker, men benägen att spricka och inte tillräckligt flexibel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av tjockt en- eller flerlagspapper impregnerat med melamin produceras det melaminkant . Detta är en plaständfinish som kan ta önskad form. Materialet är dock inte motståndskraftigt mot fukt och är sårbart för mekanisk påfrestning. Som regel måste bandets ovansida lackeras för att öka dess livslängd.

Bild
Bild

För kantbeklädnad kan användas U-formad eller T-formad överliggande profil med en styv struktur , sätt på direkt på snittet. Detta är ett bra skydd för möbelskivorna tack vare fixeringen på flytande naglar. Men smuts kan ansamlas i profilutskotten, och detta är en betydande nackdel med sådana kanter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metalliserade produkter , förutom skydd, ge ett spektakulärt utseende till möbler. Populära alternativ är krom, brons, aluminium, stålspegeltejp. Spegeldelar kan också tillverkas av PVC och ABS.

Bild
Bild

Man kan inte annat än nämna ett sådant originalt efterbehandlingsmaterial som en tvåskiktslaserkant, erhållen genom extrudering från två plasttyper. Den har hög hållfasthet och utmärkt dekorativt utseende.

Dimensioner

När du väljer kant för möbler är det viktigt att ta hänsyn till produkternas storlek - detta gör att inredningen kan se så naturlig ut som möjligt. Delar av olika material har vissa parametrar.

  1. Den vanliga bredden på PVC -produkter är 26,5 mm, men en bredare tejp från 150 till 300 mm finns också. Deras tjocklek är 0, 4, 1 och 2 mm.
  2. Bredden på ABS-plastkanten är 19-22 mm. Tjockleken på ytan är från 0,4 till 2 mm, men det mest pålitliga skyddet tillhandahålls av en tjock tejp som är 3 mm tjock.
  3. Overhead U-formade profiler finns i storlekarna 16x3 mm och 18x3 mm.

Det är värt att mäta för olika föremål och möbler innan kantning tjocklek … Om spånskivor används - 16 mm, och när det är nödvändigt att avsluta bänkskivan - 32 mm.

Bild
Bild

Urval och användning

När du väljer kanter bör du följa de grundläggande kraven för dem:

  • uppmärksamma kantmaterialets och möblernas kompatibilitet;
  • för självfinish är det bättre att välja delar med en självhäftande bas;
  • typen av fixering (mortise, pålagt eller stel) väljs utifrån kantens syfte;
  • produkternas struktur, färg och finish måste matcha möbelns egenskaper och förbättra dess utseende.

Det är alltid viktigt att välja den exakta storleken på kanten - dess bredd ska täcka skärets kanter helt. Du kan beräkna tjockleken baserat på möbelns driftförhållanden och dess syfte.

Bild
Bild

Olika typer av kanter används för efterbehandling av MDF, spånskiva och laminerade spånskivor, men används också i stor utsträckning för att dekorera skåp, byråer, headset och väggar, möbellampor och gör-det-själv-skåpmöbler.

Rekommenderad: