Plywoodens Densitet: Specifik Densitet Av Plåt, Kg Per M3. Hur Hämtar Man Det?

Innehållsförteckning:

Video: Plywoodens Densitet: Specifik Densitet Av Plåt, Kg Per M3. Hur Hämtar Man Det?

Video: Plywoodens Densitet: Specifik Densitet Av Plåt, Kg Per M3. Hur Hämtar Man Det?
Video: Density Practice Problems 2024, Maj
Plywoodens Densitet: Specifik Densitet Av Plåt, Kg Per M3. Hur Hämtar Man Det?
Plywoodens Densitet: Specifik Densitet Av Plåt, Kg Per M3. Hur Hämtar Man Det?
Anonim

Trots att byggmarknaden är full av olika material finns det fortfarande några som fortfarande är efterfrågade än idag. Dessa inkluderar plywood. Detta material har ett brett användningsområde och har utmärkta fysiska och tekniska parametrar. En av de viktigaste parametrarna för plywood, som bestämmer dess kvalitet och kvalitet, är densitetsindikatorn. Det är denna parameter som kommer att diskuteras i den här artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Plywood tillhör kompositbyggnadsmaterial, för tillverkning av vilka olika träslag används. Den består av flera lager faner, som är anslutna med ett speciellt lim. Precis som alla andra byggmaterial har plywood vissa egenskaper. Det kännetecknas av:

  • styrka;
  • miljövänlighet;
  • brandfarlighet;
  • fuktmotstånd;
  • utmärkta isoleringsegenskaper, bland vilka det är värt att notera värmeledningsförmåga och fuktpermeabilitet.

Men den mest grundläggande parametern som konsumenterna uppmärksammar vid köp och användning av detta material är dess densitet. Plywoods specifika vikt är förhållandet mellan materialets vikt och dess volym. Det beror på vilken typ av fanerträ materialet var tillverkat av. Arkproduktionsprocessen styrs av regleringsdokument: GOST 3916.1-96, 3916.2-96, 11539-83. De anger det tillåtna värdet av materialets densitet - från 300 kg per m³ till 700 kg per m³.

Bild
Bild
Bild
Bild

Densitet av olika typer av plywood

Baserat på träslag klassificeras plywood i typer, var och en kännetecknas av en viss densitet. Låt oss titta närmare på varje art.

Björk

Detta träd har hög hållfasthet, därför har plywood från det utmärkta fysiska och tekniska parametrar, tillhör en hög kvalitet. Produktens yta är slät och vacker. Den specifika vikten av en björkfanerprodukt varierar från 640 kg / m³ till 700 kg / m³. Omfattningen av denna typ av material är bred och varierad. Det används av:

  • för tillverkning av en monolitisk struktur, till exempel formning;
  • i färd med att ordna golv;
  • för vägg- och takbeklädnad.

Björkplywood är idealisk för höghållfasta konstruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Laminerad

Detta är en av de mest populära och vanligaste typerna. Saken är att arket inte bara består av faner, utan också av skyddande lager av laminat. Materialet har utmärkta egenskaper och egenskaper. Den kännetecknas av hög mekanisk hållfasthet och densitet, som sträcker sig från 640 kg / m³ till 700 kg / m³.

Filmbelagd plywood kan användas:

  • för tillverkning av form på byggarbetsplatser;
  • i färd med inredning;
  • för att ordna barn- och idrottsplatser;
  • för installation av staket och skyltar;
  • för tillverkning av förpackningsprodukter;
  • för täckning av skåpbilar.

Materialet kännetecknas av slitstyrka, hög fuktbeständighet, enkel installation och bearbetning.

Bild
Bild

Barr

Denna art är gjord av barrträd. Eftersom de innehåller mycket harts är plywood mycket fuktbeständigt och ruttnar praktiskt taget inte. Densitetsnivån för barrträsplywood är cirka 550 kg / m³.

Omfattningen av detta material är ganska brett:

  • uppförande av ramar och låga byggnader och strukturer;
  • fordons- och skeppsbyggnad - plywoodmantlar skrov på fartyg, bilar, installerar väggar och golvbeläggningar;
  • möbelproduktion - materialet är idealiskt för tillverkning av skåpmöbler.

Barrträsplywood används också för väggdekoration, skapar dekorativa skiljeväggar inomhus och gör återanvändbara formar för byggarbetsplatser.

Bild
Bild
Bild
Bild

FC

FC - plywood med en genomsnittlig nivå av fuktbeständighet, som uteslutande används för interiörarbete. Produkten har en ganska hög densitet - 660 kg per m3. Det används inom konstruktion, möbelindustri. Materialet används också för efterbehandling för fordon, handels- och utställningsutrustning.

Bild
Bild

Vilken ska man välja?

När du väljer plywood, och dess sortiment är ganska varierat idag, är det absolut nödvändigt att ta hänsyn till absolut alla egenskaper, egenskaper och parametrar. För att bestämma den nödvändiga densiteten måste du tänka på:

  • för vilka ändamål materialet köps;
  • i vilka väderförhållanden den kommer att användas;
  • belastning som tål.

Tidigare i artikeln pratade vi i detalj om vilka typer av produkter som finns och vilken densitet som finns i var och en av dem, liksom om materialets tillämpningsområde med en eller annan densitetsindikator. Om du har några frågor kan du alltid rådgöra med en specialist, till exempel i en järnaffär där köpet görs.

Det är viktigt att komma ihåg att produktens egenvikt uteslutande påverkas av träslag. Men limkompositionen, med vilken fanerlagren är anslutna, har ingenting att göra med bildandet av denna parameter.

Rekommenderad: