Hur Sätter Man In En Borr I En Borrhammare? Hur Får Man Ut Det? Hur Fixar Man Borren Korrekt? Hur Får Man Det Om Det Fastnar?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Sätter Man In En Borr I En Borrhammare? Hur Får Man Ut Det? Hur Fixar Man Borren Korrekt? Hur Får Man Det Om Det Fastnar?

Video: Hur Sätter Man In En Borr I En Borrhammare? Hur Får Man Ut Det? Hur Fixar Man Borren Korrekt? Hur Får Man Det Om Det Fastnar?
Video: Hur man byter borr i borrmaskinen 2024, April
Hur Sätter Man In En Borr I En Borrhammare? Hur Får Man Ut Det? Hur Fixar Man Borren Korrekt? Hur Får Man Det Om Det Fastnar?
Hur Sätter Man In En Borr I En Borrhammare? Hur Får Man Ut Det? Hur Fixar Man Borren Korrekt? Hur Får Man Det Om Det Fastnar?
Anonim

Med tillkomsten av armerade betongkonstruktioner är ingen intern eller extern reparation komplett utan en borrhammare. På marknaden representeras utbudet av sådana enheter av ett brett utbud. Men de grundläggande mekanismerna fungerar på ungefär samma sätt. Detta gäller främst processen för borråterställning.

Särdrag

Med hjälp av en borrmaskin kan du göra ett hål i nästan vilket material som helst. Denna enhet används oftast vid arbete med betong, tegel och metall, mindre ofta med trä.

Materialmängden förutsätter flera driftsätt och ett stort antal bilagor:

  • boers;
  • borrar;
  • kronor;
  • mejslar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den största skillnaden är deras syfte

Borrmunstycken är konstruerade för borrning av stansning med höghållfasta material. I detta fall utför borrhammaren inte bara borrning utan även slag eller vibrationer. Borrar gör snygga hål med erforderligt djup och diameter i ytorna. Kronor används för att borra stora hål. Till exempel under ett uttag. Att installera en mejsel eller ett blad förutsätter att verktyget fungerar som en hammare.

Bild
Bild
Bild
Bild

En signifikant skillnad är typen av infästning, som för alla tillbehör, förutom borrar, enbart är lämplig för en borrhammare, eftersom den har en landningsstjärt, fästelement i form av spår för detta verktyg.

Men du kan också fixa en konventionell borr från en borr i en borrhammare. Detta kräver en adapter som kallas en flyttbar chuck. Denna enhet är av två typer:

  • kam;
  • snabbsläpp.
Bild
Bild
Bild
Bild

Namnet på själva typen avgör typen av borrspänningsmekanism. Kamklämman drivs av en speciell nyckel som sätts in i tråden på ytterkanten och vrids. I det här fallet är hylsemekanismen som är installerad inuti chucken komprimerad eller frigjord, beroende på nyckelns rörelseriktning.

Snabbspänningstypen drivs med liten handkraft. Genom att trycka chucken nedåt öppnas borrhålet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man sätter in en borr

Själva borrhammaren har också en snabbkopplingsmekanism. Tillförlitlig fastsättning av borren i den säkerställs genom fixering med hjälp av speciella kulor, som när de stängs passar tätt in i spåren på borrens nedre del.

För att fixa det erforderliga munstycket, vare sig det är en borr eller en krona, måste du:

  • ta ned den nedre delen av patronen (mot perforatorn);
  • håll den i detta läge, sätt in önskat munstycke;
  • släpp patronen.
Bild
Bild

Om bollarna inte kommer in i spåren och munstycket vacklar, är det nödvändigt att vrida det tills strukturen är helt stängd.

Och för att sätta in borren i perforatorn med hjälp av en adapter, fixa först den avtagbara chucken, som har ett fäste vid basen med spår för verktyget. Därefter installeras borren direkt. För att ta bort borren eller borren måste du utföra alla ovanstående steg igen.

Här vill jag notera att eventuella manipulationer för att installera och ta bort en borr eller andra munstycken föregås av en kontroll av perforatormekanismens driftstillstånd. För att göra detta måste enheten vara ansluten till nätverket och, efter att ha ställt in önskat driftsläge, trycka på startknappen. Om enheten inte avger ovanliga ljud och det samtidigt inte finns några främmande dofter av brännande eller bränd plast, är verktyget klart för användning.

Bild
Bild

Om munstycket fastnar

Som med alla verktyg kan även hammarborr av högsta kvalitet fastna. När du utför arbete blir detta ett problem, som har flera alternativ och orsaker.

För det första, när borren fastnar i den avtagbara chucken, och för det andra, om biten har fastnat i själva borrmaskinen.

När problemet är i fastspänningen av själva verktyget eller i det avtagbara huvudet, räcker det bara att hälla lite vätska av typen WD-40 i chucken och vänta lite. Kompositionen kommer att slappna av klämanordningens grepp och borren kan nås utan problem.

Bild
Bild

Det finns tillfällen då det inte finns några speciella blandningar och bilhandlare till hands. Vanligt fotogen kan vara en utväg. Det hälls också över, och efter att ha väntat i 10 minuter försöker de släppa munstycket. I detta fall är lätt knackning på klämman och lätt förskjutning av borren tillåtet. Efter avslutad procedur måste klämman rengöras och smörjas noggrant.

Orsaken till felet är också den dåliga kvaliteten på själva borren . Om en billigare och mjukare metalllegering användes vid tillverkningen kan borrkronan skadas under drift.

Det finns flera sätt att åtgärda problemet. Det första du ska försöka är att klämma fast borren i en skruvstång och hålla verktyget i händerna, lossa biten och dra den mot dig. Om deformationen inte är särskilt allvarlig kan munstycket dras ut.

Bild
Bild

Det andra alternativet ger dubbel fixering med en skruvstång - en borrhammare på ena sidan och en borrmaskin på den andra. Sedan tar de en liten hammare och slår på borren i riktning mot utgången från klämman. Med denna operation kan du använda WD-40.

När ingen av metoderna hjälper kan du försöka ta bort chuckens delar och vrida borren i motsatt riktning med cirka 90 grader. En sådan teknik kan emellertid helt förstöra klämanordningens delar.

Bild
Bild

Men om det här alternativet inte fungerar är det bättre att inte försöka demontera enheten. Det är bättre att ge en sådan borrmaskin till en kompetent specialistverkstad.

Det bör noteras att för att minimera risken för sådana haverier är det bättre att välja tips av hög kvalitet från ledande märken. Som regel lönar sig en sådan investering med lång livslängd.

Munstycket kan fastna inte bara i enhetens mekanism utan också i väggen under drift . I det här fallet kan du försöka frigöra borren eller borren genom att slå på omvänd slag (bakåt) på enheten.

Om denna metod inte fungerar frigörs munstycket från klämman, en annan sätts in, och efter att ha borrat väggen runt den fastna spetsen, ta bort den. Om borren går sönder under drift, avlägsnas dess rester från klämman, och en bit fast i väggen borras ut eller skärs helt enkelt av med en slipmaskin på samma nivå som arbetsytan.

Rekommenderad: