Densitet Av Polykarbonat: Kg / M3 Monolitiskt Och Cellulärt Polykarbonat. Hur Definieras Det Och Hur är Det? Vad är Det Och Hur Mäts Det?

Innehållsförteckning:

Video: Densitet Av Polykarbonat: Kg / M3 Monolitiskt Och Cellulärt Polykarbonat. Hur Definieras Det Och Hur är Det? Vad är Det Och Hur Mäts Det?

Video: Densitet Av Polykarbonat: Kg / M3 Monolitiskt Och Cellulärt Polykarbonat. Hur Definieras Det Och Hur är Det? Vad är Det Och Hur Mäts Det?
Video: Acrylic vs Polycarbonate (aka Lexan vs Plexiglas) 2024, April
Densitet Av Polykarbonat: Kg / M3 Monolitiskt Och Cellulärt Polykarbonat. Hur Definieras Det Och Hur är Det? Vad är Det Och Hur Mäts Det?
Densitet Av Polykarbonat: Kg / M3 Monolitiskt Och Cellulärt Polykarbonat. Hur Definieras Det Och Hur är Det? Vad är Det Och Hur Mäts Det?
Anonim

Växthus i polykarbonat är mycket populära bland sommarboende och ägare till förortsområden. Dessutom kan detta material användas för att skapa terrasser, paviljonger, baldakiner och verandor. När du väljer en lämplig typ av polykarbonat bör dess densitet beaktas så att strukturen visar sig vara stark och hållbar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad betyder det?

Polykarbonat är ett modernt material tillverkat av polykarbonatgranulat, som kan vara honungskaka och monolitiskt. Ett sådant material överför solljus, som glas, men har större styrka och hållbarhet . Dessutom behåller den värmen väl, har god flexibilitet och är lättare i vikt.

När du väljer ett sådant genomskinligt material för växthus eller andra strukturer bör polykarbonatets densitet beaktas. Detta är en viktig teknisk egenskap som beskriver förhållandet mellan vikt och volym, vilket anges som kg per m3.

Bild
Bild

Detta är en viktig indikator som kan skilja sig inte bara för monolitiskt och cellulärt polykarbonat, utan också för ark av samma typ och med samma tjocklek. Vikten som en kubikmeter material har varierar från 0, 52 till 0, 72 kg . I en lättviktig polykarbonat -bikakeplatta kan tjockleken på väggarna och de inre förstyvningarna variera, vilket påverkar dess styrka.

Ju tunnare de inre skiljeväggarna i bikakan är, desto mindre är styrkan och slagmotståndet hos ett sådant material. Om växthus eller andra strukturer är monterade av sådant polykarbonat, bör de regelbundet rengöras från snö på vintern, annars bryter de helt enkelt under dess vikt.

Lätt polykarbonat med tunna inre skiljeväggar är billigare, eftersom dess hållbarhet är 3-4 år mindre än polykarbonat med högre densitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad beror på densiteten?

Detta är en viktig materialegenskap som påverkar kvaliteten på polykarbonat:

  • massa;
  • funktioner i den inre strukturen;
  • volym och tjocklek;
  • dess transparens och förmåga att överföra solljus;
  • arkvikt.
Bild
Bild

Täthetsvärdet bestämmer slutligen prestandaegenskaperna för polykarbonat och påverkar de förhållanden under vilka sådant material kan användas, dess motståndskraft mot sådana yttre faktorer som:

  • temperaturregim;
  • vind;
  • exponering för solljus;
  • hagel;
  • snö.
Bild
Bild

Ju högre densitet polykarbonat är, desto längre livslängd och desto högre motståndskraft mot negativa faktorer.

Man bör komma ihåg att höga värden på densiteten för ett sådant material avsevärt minskar dess transparens, vilket gör det omöjligt att använda det för odling av grönsaker och andra odlade växter i växthus.

Materialets densitet är direkt relaterad till dess vikt . När du väljer polykarbonat för en specifik typ av struktur bör du korrekt beräkna styrkan hos metallkonstruktionerna från vilka ramen kommer att monteras. Annars kanske metallstrukturer inte tål vikten av för tätt och tungt material av polykarbonatkapslar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Standarder

När du väljer ett lämpligt polykarbonat kan denna parameter endast bestämmas med ögat på ett monolitiskt ark. För cellulärt polykarbonat väljs den optimala densiteten enligt speciella standarder, som med olika indikatorer kan ha samma tjocklek.

Monolitisk polykarbonat har en genomsnittlig densitet av 1, 18-12 g per kubik millimeter . När man använder monolitiska ark påverkar inte små skillnader i materialets densitet styrkan hos den struktur som uppförs. Monolitiskt polykarbonat används vid tillverkning av interiör- och kontorsdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

I en cellulär analog är densiteten mer varierad och skiljer sig mycket i värden . När du väljer lätta plåtar bör du använda ett speciellt standardbord som anger för vilka ändamål cellulärt polykarbonat med en viss densitet kan användas.

För växthus och ljuskonstruktioner rekommenderas att använda ark med låg densitet, 4-6 mm tjocka. I detta fall är det möjligt att bibehålla det optimala förhållandet mellan styrka och tjocklek för arken.

Bild
Bild

Ark med en hög densitet på 0,72 g / m3 och 0,82 g / m3 används vid konstruktion av skjul, baldakiner, paviljonger och andra strukturer, för vilka inte så mycket förmågan att överföra ljus är viktigt, men materialets höga hållfasthet. I detta fall skillnaden i densitet och vikt kräver användning av mer hållbara metallstrukturer som en ram som tål vikten av sådant polykarbonat.

Det mest hållbara och täta anses vara ett lyxigt polykarbonatark, som kan hålla tillbaka kulor och motstå effekterna av små kaliberprojektiler. Sköldar för specialtjänster är gjorda av sådant höghållfast material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur bestäms?

Du kan ta reda på densiteten vid köpet genom att undersöka etikettens etikett. Tillverkaren anger alltid denna egenskap hos polykarbonat i märkningen . För att välja rätt material med önskad densitet kan du be säljaren att beräkna inte bara antalet ark utan också denna egenskap för en viss design.

Du kan kontrollera densiteten vid köpet med ett enkelt kompressionstest. Ju högre denna indikator, desto svårare är det att pressa ett ark cellulärt polykarbonat med händerna.

Tätare analoger från mindre täta och hållbara kan särskiljas genom pris.

Bild
Bild

Högkvalitativt och hållbart cellulärt polykarbonat, designat för en lång livslängd, tillhör mellansegmentet och lyxpriset. Ark med en maximal densitet på 0,82 g / m³, vars tjocklek mäts i millimeter, kan inte kosta mindre än 1000 rubel.

Det är mycket svårt för en visuellt oerfaren person att skilja mellan ark med olika densiteter . Därför bör du alltid vända dig till tjänsterna hos betrodda tillverkare som säljer sina produkter inom ett brett sortiment. Sådana företag hjälper dig att välja rätt densitet av cellulärt eller monolitiskt polykarbonat, som mäts i standardtermer (gram per kubik millimeter).

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka ark ska man välja?

Valet av polykarbonat med lämplig densitet beror på syftet med strukturen för vilken ett sådant material väljs. För växthus och vinterträdgårdar är det bättre att välja cellulärt polykarbonat med en densitet på 0,4 till 0,6 g / mm3. Sådant material överför solljus bättre och har acceptabel hållfasthet.

Utformningen av växthuset, som har en sluttande form, tillåter inte snö att ligga kvar på ytan av en sådan struktur på vintern, vilket gör det möjligt att minska belastningen på arken med medeltäthet och undvika att de förstörs under vikten av snö.

Bild
Bild
Bild
Bild

För markiser, paviljonger, inglasade terrasser, verandor eller inre skiljeväggar är det bättre att använda hög densitet polykarbonat, vilket gör att mindre ljus kan passera igenom. Om du beställer sådant material från en välkänd tillverkare eller en officiell representant kan du få gratis råd och beräkningar när du väljer ark med optimal densitet för vissa behov.

För icke-hopfällbara strukturer som används under hela året behövs ark med medelhög till hög densitet . För hopfällbara strukturer som endast används på sommaren och för vintern demonteras och lagras de, är cellulärt polykarbonat med lägre densitet, vilket är billigare, lämpligt.

Rekommenderad: