Vertikal Sidospår (29 Foton): Vertikal Bräda För Att Avsluta Fasaden På Hus Och Funktioner I "Vertikal" Sidospår

Innehållsförteckning:

Video: Vertikal Sidospår (29 Foton): Vertikal Bräda För Att Avsluta Fasaden På Hus Och Funktioner I "Vertikal" Sidospår

Video: Vertikal Sidospår (29 Foton): Vertikal Bräda För Att Avsluta Fasaden På Hus Och Funktioner I
Video: Vinyl Siding Installation - Install Vertical Siding - 2018 2024, Maj
Vertikal Sidospår (29 Foton): Vertikal Bräda För Att Avsluta Fasaden På Hus Och Funktioner I "Vertikal" Sidospår
Vertikal Sidospår (29 Foton): Vertikal Bräda För Att Avsluta Fasaden På Hus Och Funktioner I "Vertikal" Sidospår
Anonim

Fasader är ett populärt beklädnadsmaterial för fasaden på en byggnad. För några år sedan var dess vertikala sort praktiskt taget okänd; horisontell sidospår användes i stor utsträckning. Men nyligen har den vertikala analogen mycket tryggt kommit in på byggmarknaden och nu är det snarare en annan typ av sidospår, snarare än bara ett alternativ till horisontellt orienterat material.

Bild
Bild

Definition av material

Sidospår är ett material som används för utvändig (mindre ofta invändig) dekoration av en byggnad. Det imiterar boarding genom att presentera enskilda ränder. De senare fästs snabbt och pålitligt tack vare spärrar. Sidosidan är fastsatt på byggnadens yta med hjälp av spikar, för vilka det finns perforering i materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialets popularitet beror på det faktum att det låter dig snabbt förvandla utseendet på en byggnad, dölja brister och ojämna ytor. Den är enkel att installera och kräver ingen särskild utbildning.

På grund av närvaron av en speciell polymerfärg som skyddar mot skador och förhindrar korrosion, behåller sidospårets oklanderliga utseende och tekniska egenskaper under flera decennier av drift.

Det är värt att notera rikheten i materialvalet - olika texturer, färger och storlekar .låter dig få en snygg och original byggnad som passar bra in i alla landskap.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Beroende på "brädans" riktning i rymden, skiljer sig horisontell och vertikal sidospår. Längden på den senare kan nå 3000, 3050 och 3100 mm. Profilbredden är också variabel - 160, 180 och 250 mm. Tjockleken är 1, 1 eller 1, 2 mm. Om vi pratar om metallguider för att avsluta källaren, kan deras tjocklek vara upp till 3 mm.

Det är viktigt att förstå att horisontella och vertikala sidor finns i olika storlekar och konfigurationer.

Det är oacceptabelt att montera "vertikaler" i horisontell riktning, eftersom detta är belagt med vattenläckage och en minskning av materialets livslängd.

Bild
Bild

Skillnaderna mellan de två typerna av sidospår gäller även kantprofiler .som fyller skarvarna mellan profilerna. Varje materialtyp har sina egna kantprofiler. Till skillnad från horisontella motsvarigheter med perforeringar för kondensavvattning i den nedre delen gör inte vertikalt orienterade paneler.

Spåren och pusslen på det vertikala sidospåret är placerade på ett sådant sätt att fukt, utan att dröja kvar på profilens yta, rinner ner. På grund av den plattare ytan och frånvaron av utskott på profilen ackumuleras inte damm och smuts.

Experter säger att vertikal sidospår är lättare att tolerera temperatur "hopp".

Bild
Bild

Vyer

Beroende på vilket material som ligger bakom kan vertikal sidospårning vara av flera typer.

Bild
Bild

Vinyl

Materialets grund är polyvinylklorid (PVC). Den är lätt och har ökad flexibilitet, vilket ger en viss handlingsfrihet under installationen. Det är vinylbeklädnad som glädjande överraskar med en mängd olika färger. Under tillverkningsprocessen kan du lägga till ett färgpigment av vilken nyans som helst.

På grund av sin låga vikt, belastar materialet inte mycket på byggnadens väggar och fundament.

Det är viktigt att produkten är miljövänlig; under dess användning släpps inga toxiner ut i atmosfären . Drifttemperaturintervallet är från -50 till +50 grader. PVC -sidor är resistenta mot syror, men har inte ökat motstånd mot mekaniska skador, stötar. Några av dess sorter brinner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plast

En typ av plastfasad är akryl. Den överträffar PVC när det gäller frostbeständighet, bleknar inte under påverkan av solljus och dess livslängd är cirka 50 år. Naturligtvis är kostnaden för akrylfasad högre. För att få en positiv effekt kräver vertikal plastbeklädnad användning av extern isolering.

Bild
Bild

Metall

Detta sidospår är tillverkat av aluminium eller galvaniserade plåtar och kännetecknas av ökad hållfasthet i kombination med materialets lätthet (även om dess vikt är något högre än vikten av dess plastmotstycke). En speciell beläggning på utsidan garanterar skydd av materialet mot korrosion och garanterar en lång livslängd (upp till 50 år). Som regel används vertikal metallbeklädnad för beklädnad av byggnader med flera våningar med ökad vindbelastning, i privata hushåll - för att dekorera gårdar och garage.

Metallprofilernas yttre yta är täckt med lack, som bör förnyas var 3-5: e driftsår. Detta bevarar materialets tekniska egenskaper och förlänger dess livslängd.

Denna typ av vertikal sidospår är mycket starkare än dess plastmotstycke . Därför uppmuntras dess användning vid beklädnad av sockeln och fasadens nedre delar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Keramisk

"Vertikal" baserad på lera och modifierande tillsatser är ett keramiskt sidospår. Det kännetecknas av miljövänlighet och hållbarhet (uppnås genom högtemperaturbränning av råvaror), låg vikt och prisvärdhet. Keramik "skiva" imiterar naturligt trä, så byggnader dekorerade med "keramik" ser dyra och ädla ut.

Bild
Bild

Cement

Cementbaserade sidospår är ett mycket skört material som kan spricka med en liten påverkan. För att minska denna nackdel tillsätts cellulosafiberråvaror till kompositionen. Tack vare detta förvärvar "styrelsen" monumentalitet och ökad styrka.

Det kännetecknas av brandsäkerhet och lång livslängd.

Framsidan av denna vertikala sidosida efterliknar tegel eller trä för att skapa sofistikerade exteriörer.

Bild
Bild

Trä

Det är baserat på massivt trä, en del av en rundad stock eller limmade träfibrer, vilket leder till en hög kostnad för materialet. Den har ett attraktivt utseende och en struktur som är karakteristisk för träprodukter, äkthet. Det kräver emellertid ständig vård - applicering av föreningar som förhindrar brand och svullnad från fukt, skyddar mot skadedjur.

Bild
Bild

Trots regelbunden vård av träfasader är dess livslängd mycket kortare än motsvarigheterna.

De mest utbredda är vinyl-, akryl- och metalltyper av vertikala”brädor” . Alla andra material, teoretiskt sett, kan ha en vertikal orientering, men i praktiken försvåras deras installation av profilernas stora vikt. Träbeklädnad kasseras på grund av dess opraktikitet och höga kostnad.

Bild
Bild

Fördelar

Vertikal sidospår har många fördelar.

  • Den har höghållfasta indikatorer, är motståndskraftig mot vittring och syraattacker. Som praktiken visar tål den extrema temperaturer bättre.
  • På grund av särdragen i materialets konfiguration, nämligen frånvaron av utskjutningar och spår, dröjer inte fukt och rinner ner på ytan av det vertikala sidospåret. Detta eliminerar risken för vattenläckage, försämring av isoleringen.
  • Frånvaron av utsprång säkerställer också att ytor skyddas från damm och smuts. Lite regn räcker för att rensa ytan för damm och återigen behaga ägaren med ett attraktivt utseende.
Bild
Bild
  • Vertikal sidospår är motståndskraftig mot spänning, och metallprofilen kännetecknas också av motståndskraft mot stötar och mekaniska skador.
  • Aggressiva medier, inklusive kemiska och alkaliska, är inte fruktansvärda för materialet. Dess livslängd kommer att förbli oförändrad, även om det finns fabriker och fabriker i närheten.
  • Installationen av materialet är ganska enkel, det förutsätter förekomst av isolering och svarv, skiljer sig inte mycket från fastsättning av horisontella remsor. Om en av de vertikala metallprofilerna under drift har blivit oanvändbar kan den enkelt bytas ut utan att montera isär beklädnaden helt. Tyvärr, i fallet med plastversionen, är detta inte möjligt i praktiken.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vertikal sidospår kännetecknas av en mängd olika färger och texturer. Vinylsorter har vanligtvis känsliga pastellfärger. Akryl, å andra sidan, utmärks av färgpalettens ljusstyrka och blanka yta.
  • Användningen av vertikalt orienterade profiler låter dig visuellt "sträcka" byggnaden, vilket gör den mer raffinerad och ädel. Goda stileffekter kan uppnås genom att kombinera vertikala och horisontella profiler inom samma fasad.
Bild
Bild

Urvalstips

När du väljer vertikal sidospår bör du först och främst se till att materialet har alla nödvändiga certifikat för kvalitet och överensstämmelse.

Om allt är i ordning med den tekniska dokumentationen, var uppmärksam på följande urvalskriterier

  • närvaron av ett orkanlås, annars kommer panelerna att mullra i vinden, och med en skavande vind riskerar de att falla av fasaden;
  • materialets tjocklek måste vara minst 1 mm, annars riskerar materialet snabbt att kollapsa från skador och sprickor i frost;
  • förekomst av datormärkning är obligatorisk för paneler från välkända märken. Deras närvaro är en ytterligare garanti för att du köper en kvalitetsprodukt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Vertikal sidospår gör att du kan skapa exteriörer i både klassiska och moderna stilar. Naturligtvis är det optimalt för att skapa dyra, ädla, raffinerade i sin lakoniska stil, till exempel engelska eller klassisk.

De vertikala profilerna är harmoniskt kombinerade med andra fasadmaterial, till exempel tegelstenar. Leken om kontraster hjälper till att betona originaliteten hos ytor. Mot bakgrund av vertikal sidospår i pastell- eller beige toner ser tegelelement av en mer mättad färg fördelaktig ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kombinationen av vertikalt, horisontellt och lutande sidospår ser inte mindre imponerande ut. Det är användningen av lutande profiler som låter dig "späda" svårighetsgraden av "vertikala hus". De blir den detalj som man vill överväga, lägger till originalitet i byggnaden och betonar originaliteten i strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kommer att lära dig mer om funktionerna i att installera vertikal sidospår i följande video.

Rekommenderad: