Avsluta Fasaden På Ett Privat Hus (117 Foton): Idéer-2021 Och Exempel På Utvändig Beklädnad, Ett Sätt Att Dekorera Ytterväggar Med Natursten Och Sorter Av Beklädnad

Innehållsförteckning:

Video: Avsluta Fasaden På Ett Privat Hus (117 Foton): Idéer-2021 Och Exempel På Utvändig Beklädnad, Ett Sätt Att Dekorera Ytterväggar Med Natursten Och Sorter Av Beklädnad

Video: Avsluta Fasaden På Ett Privat Hus (117 Foton): Idéer-2021 Och Exempel På Utvändig Beklädnad, Ett Sätt Att Dekorera Ytterväggar Med Natursten Och Sorter Av Beklädnad
Video: 100 Elevation Wall Tiles Design 2021 | Stone Wall Cladding | Modern House Exterior Wall Design Ideas 2024, April
Avsluta Fasaden På Ett Privat Hus (117 Foton): Idéer-2021 Och Exempel På Utvändig Beklädnad, Ett Sätt Att Dekorera Ytterväggar Med Natursten Och Sorter Av Beklädnad
Avsluta Fasaden På Ett Privat Hus (117 Foton): Idéer-2021 Och Exempel På Utvändig Beklädnad, Ett Sätt Att Dekorera Ytterväggar Med Natursten Och Sorter Av Beklädnad
Anonim

Som en person hälsas av sina kläder, så möts ett hus av fasaden. Att avsluta fasaden på ett privat hus utgör den första idén om ägarnas känsla av smak och rikedom. Detta betyder dock inte alls att det ska vara dyrt och pretentiöst.

Bild
Bild

Efterbehandling kan göras från material med olika priser och utseende, det är bara viktigt att välja rätt för ett visst fall. En översyn av moderna material och innovativ tillverkningsteknik visar att skönhet och kvalitet kan avnjutas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och enhet

Den yttre beklädnaden av en byggnad, vare sig det är ett litet hus eller en imponerande stuga, kräver ett rimligt förhållningssätt till valet av byggmaterial. Fasaddekoration kan krävas i flera fall.

Dekoration av byggnaden . När en byggnad uppförs av praktiska, men fula material, försöker de dölja dem med estetiskt attraktiva "knep". Till exempel är ett hus och ett badhus av träbetongblock (liksom gassilikatblock, skumblock, blockblock och keramiska block) billigt, men de gråsvarta grova väggarna kan knappast kallas vackra. De är mantlade med sidospår eller spånskiva, och den fula designen blir genast snygg "som en leksak".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna moderna trend är fast förankrad i konstruktionen, för på så sätt är den totala kostnaden för byggmaterial och beklädnad mycket lägre än när man bygger ett hus av tegel eller trä, och det tar mindre tid. Panelhus, rambad, alla blockbyggnader är också ofta maskerade.

Bild
Bild

Skydda ditt hem från den negativa miljöpåverkan . Väderförhållanden kan ibland förkorta en byggnads livslängd. Material blir våta, ruttnar, brinner ut, fryser, överhettas och detta är inte en fullständig lista över problem. De är inte karakteristiska för alla, men väldigt många byggmaterial, särskilt traditionella.

Bild
Bild

Trähus kommer aldrig att förlora sitt värde och relevans, eftersom det är ett vackert och miljövänligt material. Men ett fuktresistent träd är väldigt dyrt, och ett budgetalternativ efter flera decennier börjar mörkna, fläckar och förlorar sitt attraktiva utseende. Det är inte längre möjligt att återställa en sådan fasad till sin ursprungliga renhet, men det är lätt att dekorera den med moderna material som kommer att se vackra ut och skydda trädet från ytterligare skador. Och du kan göra det själv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Isolering av byggnadens inre utrymme . Det är inte bara trä som behöver skydd. Alla block och porösa strukturer är problematiska fasader. Faktum är att fukt kommer in i porerna och sedan fryser det och huset blir kallt. För att förhindra detta kräver blockfasaden en lufttät dekorativ finish.

Bild
Bild

Efterbehandling är oumbärlig när huset är byggt av avsiktligt kalla material. Dessa är alla prefabricerade paneler, rambyggnader (inklusive europeiska korsvirkeshus), porösa tegelstenar, balkar och armerade betongkonstruktioner. Under den kalla årstiden uppstår stora värmeförluster genom väggar och golv i sådana byggnader. Det blir kallt inne i byggnaden och uppvärmningskostnaderna stiger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra problemet är det nödvändigt att mantla byggnadens väggar med värmeisolerande material. Det rekommenderas inte att göra detta från insidan, eftersom de "äter upp" utrymmet i rummet och inte alltid är tillverkade av säkra råvaror. Men det är möjligt att dekorera väggarna utifrån effektivt och utan att det påverkar det användbara området inuti huset.

I detta fall spelar fasadens dekorativa efterbehandling rollen som kamouflage och skydd. Beklädnadsmetoderna är olika, men målet är detsamma - det täcker den fula beklädnaden med värmeisolerande plattor och ger skydd mot fukt och damm.

Bild
Bild

En logisk slutsats antyder sig själv: fasadfinish uppfyller inte bara dekorativ utan också praktisk funktion. I detta avseende ställs många krav på materialen: vackra och snabba resultat, acceptabel kostnad, enkel installation, hållbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Krav

Förutom de krav som ägaren till ett privat hus kan presentera, baserat på logik och intuition, finns det också tekniska standarder. Alla avser två områden: efterlevnad av GOST och efterlevnad av SNiP.

GOSTs för varje typ av beklädnad är olika . Överensstämmelse med dem vid tillverkning av material är viktigt, eftersom standarden definierar minsta acceptabla kvalitet på materialet. Det reglerar ämnets sammansättning, den tillåtna mängden hartser och kemikalier som är skadliga för hälsan, materialets styrka och metoder för dess verifiering, motståndskraft mot väderförhållanden och mekanisk påfrestning, lagringsregler och transportmetoder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

SNiP kontrollerar i sin tur säkerheten vid användning av material . Det viktigaste urvalskriteriet är brandmotståndsklassen. Material som stöder förbränning men som inte är brandfarliga är acceptabla och icke-brännbara alternativ är bäst. Detta gäller både beklädnaden och mellanskikten för värmeisolering - mineralull, polyuretanskum, efterbehandling med expanderad polystyren och andra värmare.

Bild
Bild

Byggkoder beskriver också den tillåtna viktbelastningen på byggnadens struktur så att den förblir säker för liv och hälsa. Det kommer att vara annorlunda, till exempel för envånings tegelstugor och tvåvånings rambyggnader. Det är viktigt att beakta kraven för en specifik byggnadstyp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den behöriga materialanvändningen kommer också från byggnadsreglerna. Det räcker inte att dekorera fasaden på ett kallhus med mineralull och mantla det med sidospets ovanpå. Man bör komma ihåg att vid installation av värmeisolering krävs också vattentätning, ångspärr och ett ventilationsskikt. Om du inte följer dessa regler blir effekten av efterbehandling negativ.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Krav för utformning av efterbehandlingsmaterial bör placeras i en separat kategori. Till skillnad från GOST och SNiP är de inte officiellt fixade på papper och är rådgivande, men de är också viktiga.

Husets fasadinredning påverkar landskapsdesignen och utseendet på andra byggnader på platsen, så materialen måste väljas så att de ser harmoniskt ut mot bakgrunden av de omgivande föremålen. Ett hus i skandinavisk stil mitt i en japansk stenhage är en olycklig kombination, men efterbehandling med naturmaterial för ett hus i chaletstil, som är omgivet av en lantgård, är en vinnande kombination. Tyngdpunkten på naturlighet och enkelhet gör det korrekt.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Fasaddekoration som en typ av reparations- och byggnadsarbete har sina fördelar.

  • Några av de moderna materialen är designade för den oerfarna användaren. På förpackningen av färger och lacker finns detaljerade rekommendationer om val av verktyg för applicering, uppsättningen av sidopaneler kompletteras med steg-för-steg monteringsanvisningar, trä- och plastlameller har ett enkelt låssystem som monteras som en designer.
  • Med hjälp av efterbehandlingsmaterial får varje fasad ett snyggt dekorativt utseende. Det kan vara ett nytt blockhus eller en träkonstruktion från förra seklet. Beklädnaden med nytt material ger det ett modernt, snyggt och vackert utseende.
  • Isolerings- och isoleringsmaterial kan döljas under dekorationsbeklädnaden
Bild
Bild
  • En mängd olika former, färger och texturer av efterbehandlingsmaterial gör det möjligt att dekorera fasaden i en viss stil.
  • Imitation av dyra material från mer praktiska råvaror sparar budgeten för husägare.
  • Den dekorativa finishen kan ändras när den slits ut, och med det kommer husets utseende att förändras. Således kommer det alltid att vara i linje med modetrender.
  • Vetenskap och tillverkning fortsätter att utvecklas. Materialkvaliteten förbättras naturligtvis. Om för två decennier sedan användes brännbart sågspån och vått skumgummi för grov väggbeklädnad, idag har de ersatts av säkra OSB -plattor och sprutat polyuretanskum.
Bild
Bild

Låt oss nu prata om nackdelarna

  • Efterbehandling kräver alltid förberedelse av basen. Om du planerar att måla väggarna måste de först grundas och jämnas ut, om mantel behövs installationen av svarven. Dessa aktiviteter kräver extra tid, pengar och ibland skicklighet. Inte alla husägare kan hantera en pensel och byggnivå lika bra.
  • Tillverkare av byggmaterial är ofta listiga och säger att deras material är så enkelt att en oförberedd person kan arbeta med det. Detta leder till att husägare är ytligt bekanta med installationstekniken och gör många misstag. Dessa misstag upphäver alla ansträngningar: höljet läcker, håller sig inte varmt och skadas lätt. Det är särskilt svårt att arbeta med svåråtkomliga platser och utskjutande delar av strukturen: fönsteröppningar, vindar, balkonger, fundament.
Bild
Bild
  • Många material kan inte återanvändas. Om ett grovt fel gjordes under installationen måste beklädnadsfragmentet bytas ut mot ett nytt.
  • Alla beklädnader kan inte repareras. Till exempel kan gips och färg enkelt repareras där det har flisats, repats eller smutsats, och plast- eller träpaneler måste demonteras helt om ett element i strukturen skadas.
  • Alla material är inte budgetmässiga. Olika spånskivor, färg, gips, sidospår finns tillgängliga för alla budgetar, men efterbehandling med sten eller ädelträ är ett dyrt nöje.
Bild
Bild

Olika sorter

Alternativ för att avsluta fasaden på en stad eller hus är varierade. Vissa material är lämpliga för gör-det-själv-reparationer, andra kräver professionellt ingripande. I båda grupperna kan specialiserade typer särskiljas, som är särskilt avsedda för fasaddekoration och lånade material. De kombineras ofta. Så, tillsammans med användning av gips, kan det finnas en mantel av fasadelementen med ett profilerat ark, och platt skiffer kombineras med en sten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En översyn av populära material hjälper dig att göra rätt val.

Målning

För cirka 20-30 år sedan var målning av husets väggar det enklaste och snabbaste sättet att inreda och tillhör kategorin "billig och glad". Modern färg för utomhusbruk är endast budgetmässig i jämförelse med mer komplexa material: kakel, tegel, trä. Själva lacken har blivit mer komplex, men resultatet är också mer hållbart.

Bild
Bild

Låt oss överväga fördelarna med färg för att dekorera fasaden

  • Lämplig för alla typer av ytor. Den passar lika bra på trä, tegel, gips, nya och gamla material.
  • Vid bearbetning av trä och tegel hjälper många typer av färger att visa sin struktur. Detta är viktigt för loftstil och miljövänlig design.
  • Det finns många applikationsalternativ: rullar, sprutpistol, penslar. Du kan arbeta utan förberedelse.
  • Det tar bara en dag att bearbeta fasaden.
Bild
Bild
  • Färg är ett bekvämt material för att skapa en dekorativ effekt. Hon kan tillämpa en ritning, markera enskilda element i fasaden, kombinera färger för att visuellt förändra husets arkitektoniska utseende.
  • Moderna exteriörfärger skyddar fasaden mot sönderfall, fukt, damm, rost på metallelement.
  • Den målade fasaden kan tvättas.
  • Färgen bleknar inte länge. Livslängden är i genomsnitt 10 år, sedan måste färgen uppdateras.
  • Ovanpå ett lager färg kan du applicera ytterligare 5 till 10.
Bild
Bild

Färg har också sina nackdelar

  • Färgen är flytande, därför absorberas den lätt i porösa ytor och trä. Detta leder till ett stort slöseri med material.
  • För färgning behövs en förberedd yta. Fasaden måste rengöras från gammal färg, om någon, damm, avfettas, grundas i två lager och ibland även med gips. Detta är en lång process, några av stadierna kräver målarfärdigheter.
Bild
Bild
  • En burk färg är billig, men husets framsida är stor och färgen appliceras i två lager. Som ett resultat är budgetkostnaden en relativ bonus.
  • För fasaden är färger vanligtvis inte vattenbaserade, men deras särdrag är den skarpa doften av kemi. Alla kan inte arbeta med honom.
  • Vissa typer av färg kan inte tvättas. De blir smutsiga och tappar sin glans på 2-3 säsonger. När du väljer måste du vara försiktig.
Bild
Bild

Alternativen för färgning av kompositioner är varierande. De kan delas in i tre grupper.

Vattendispersiva färger . Dessa är giftfria, snabbtorkande formuleringar som kan spädas med vatten. Några av dem är universella och späds ut med vitsprit och andra organiska lösningsmedel.

Bild
Bild

Vattenbaserade färger inkluderar billiga formuleringar baserade på vinyl-, akryl- och silikonbaserade beläggningar. Silikonbaserade föreningar anses vara de mest lämpliga för fasadarbete. De har alla nödvändiga egenskaper: från god vidhäftning till väggytan till vattenbeständighet. Beläggningen är inte rädd för fukt eller eld. Det lägger sig på vilken yta som helst i ett jämnt tätt lager.

Bild
Bild

Mineralfärger . Denna grupp innehåller ämnen baserade på naturliga mineraler: kalk, kalium, cement.

Bild
Bild

Kalkfärgämnen blir gradvis ett minne blott. De är sämre än andra arter i beläggningens stabilitet och deras enda fördel är deras låga pris. Av samma anledning har alkydfärger blivit föråldrade. Färger baserade på flytande glas (kaliumbearbetningsprodukt) fungerar bra under drift, men det är svårt att arbeta med dem. De kräver noggrann förberedelse av underlaget och fingerfärdighet. Cementfärger är lätta att arbeta med, ser vackra ut på fasaden, varierar i färg, men börjar flagna av snabbare än andra.

Bild
Bild

Gummifärger . Latex i sin sammansättning ger en tät, jämn, fuktbeständig beläggning. De har hög vidhäftning till ytan. Den torkade färgen har en tvättbar yta och behåller sin färg länge. Detta är det dyraste, men det mest effektiva alternativet för fasaden.

Bild
Bild

Plåster

Gipsning av fasadens väggar intar en ledande position bland olika typer av ytbehandlingar. Det finns en förklaring till detta: beläggningen är billig och resultatet är utmärkt.

Metoden har ett antal fördelar

  • Gipset är inte rädd för fukt. Den innehåller mjukgörande ämnen som gör den hållbar och vattenavvisande.
  • Pigmentet är "inbäddat" i blandningen, så det börjar blekna först efter några år och bleknar gradvis. Det kommer inte att finnas några uppenbara utbrända och ljusa fläckar på väggarnas yta.
  • Beläggningen försämras inte när omgivningstemperaturen ändras.
  • Gips andas.
Bild
Bild
  • Materialet är formbart i arbetet.
  • Blandningen säljs färdig till ett överkomligt pris.
  • Det stänger mikrosprickor och oegentligheter på väggarna, är både en bas och ett dekorativt lager.
  • Gipsblandningar har en enorm potential för fasaddekoration. Du kan välja en blandning med dekorativa tillsatser (färgpigment, glitter, marmorflis), en komposition för texturerad eller strukturell efterbehandling.
Bild
Bild

Dekorativ gips gör det möjligt att imitera dyra material: marmor, sten.

Strukturgips är en blandning för att skapa en ojämn yta. Populära reliefer är "barkbagge", som imiterar spåren inuti träet, uppätna av barkbaggen och "päls". En päls är gipsets granulära yta, som i utseende lite påminner om den våta fastna högen av en färgrulle.

Texturerat gips är utformat för att skapa volymetrisk inredning, till exempel imitation av stuckaturer:

  • reliefen kan skapas med improviserade medel: rullar, schabloner, med hjälp av en skrynklig plastfilm och folie, en spatel, penslar;
  • ett tjockt lager gips (kan nå 10 cm) förbättrar värme och ljudisolering i huset.
Bild
Bild

Tänk på nackdelarna med materialet

  • Noggrann förberedelse av väggytan krävs.
  • Vid felaktig beredning, utspädning av blandningen med vatten, applicering med ett för tjockt lager, frånvaro av en primersammansättning, kan beläggningen svälla, spricka eller skala av.
  • Gipset stelnar snabbt i behållaren, men torkar länge på väggytan. Efterbehandling i ett lager måste slutföras på några timmar, det är svårt utan färdigheter. Men för fullständig torkning kan det ta från 7 till 30 dagar.
  • Den maximala tjockleken på ett lager är 5 cm. Om lagret är större kommer beläggningen att spricka på grund av ojämn torkning. Det andra skiktet kan endast appliceras över primern och primern efter 4 veckor.
  • Att arbeta med gips kräver lämpliga väderförhållanden: från 5 till 20 grader, utan regn eller värme.
Bild
Bild

Det finns flera typer av gips: mineral, akryl och silikat. Den första och andra typen är universella och silikatblandningen är avsedd för porösa ytor. På tegel- och blockväggar skapar den en tät skyddsfilm utan att störa materialets ånggenomsläpplighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sidospår

Fasad är ett alternativt budgetalternativ till målning och puts.

Fasad har ett antal fördelar jämfört med andra material

  • Låg vikt. Lätta prefabricerade paneler är lämpliga för efterbehandling av massiva konstruktioner av trä, block, tegel, armerade betongplattor och hus, vars struktur inte utsätts för tung belastning: ram, prefabricerad.
  • Två personer räcker för installation.
  • Lågt pris jämfört med naturmaterial.
  • Panelerna kan enkelt monteras över värmeisolering. Det förbättrar också ljudisoleringsprestanda.
Bild
Bild
  • Förbättrar ljudisolering i huset.
  • Det översta lagret av panelerna är vattenavvisande, det kan tvättas med vatten med tillsats av kemikalier.
  • Brett temperaturområde: från -50 till + 50 ° C. Lämplig för olika regioner i landet.
  • Panelerna behåller sin färg i årtionden. Sidodelar är gjutna av ett ämne som kallas en förening. Den innehåller olika komponenter, mjukgörare och färgpigment. På grund av detta "inbäddas" färgämnet i materialets struktur och tvättas inte bort från det.
Bild
Bild
  • Ett brett utbud av färger och texturer. Relieffen och färgen kan imitera trä, tegel, sten och andra material.
  • Lätt att demontera för att byta finish.
  • Fasaddekoration är snygg och snygg.
Bild
Bild

Minus:

  • mättade färgpaneler är mindre skyddade mot UV -strålar, är benägna att blekna;
  • sidospår utsätts för termisk expansion;
  • låg slaghållfasthet, paneler kan bryta från en kraftig stöt, och de förblir också repade;
Bild
Bild
  • materialet stöder förbränning (förutom metallbeklädnad);
  • det är svårt att avsluta den präglade fasaden;
  • installation av svarven krävs.
Bild
Bild

Typerna av sidospår är varierade. Det finns ett tiotal paneler gjorda av olika material och legeringar.

  • Siding i vinyl . Den mest populära och utbredda på grund av dess mångsidighet. Den har flera sorter: klassisk (horisontell och vertikal), källare och fartyg. Källaren behövs för att dekorera den nedre delen av byggnaden, och fartygets en är annorlunda genom att den ser ut som skeppsbrädor.
  • Akryl . Den skiljer sig från andra typer genom sina förbättrade egenskaper i alla avseenden. Tål det kallaste och hetaste klimatet, brinner inte, är dessutom skyddad mot ultraviolett strålning, garantitiden och priset är högre.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Metall . Detta namn förenar typer av paneler av koppar, aluminium och stålplåt. Metallbeklädnad är mindre flexibel men mer hållbar. Den kan målas, den är skyddad mot korrosion, icke brandfarlig, den kan ha en dekorativ beläggning som trä eller sten.
  • Vedartad . Det används sällan som dekoration. Det tål fukt sämre, brinner, har kortast livslängd, men är dyrt på grund av sitt presentabla utseende.
  • Cement eller betong . För tillverkning är råvaror olika blandningar baserade på högkvalitativt cement med tillsats av mineraler, mjukgörare, färgämnen. Ett skyddande lager appliceras ovanpå. En blandning används för att skapa en imitation av natursten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Produkterna ser vackra ut och är billigare än sten. De är inte rädda för fukt och solljus, men det översta lagret är sprött och lätt avskuret. Vikten av cementfasad är stor. Du behöver en svarv med förväntan om en extra belastning.

Plattor

Billiga efterbehandlingsmaterial inkluderar alla typer av brädor baserade på flis och fibrer.

För husbeklädnad används främst cementbundna, orienterade strängar och strukturella isolerande paneler

  • För CBPB används små flis, Portlandcement och kemiska tillsatser. Sådana plattor är hållbara, brandsäkra och vattentäta, ruttnar inte, isolerar väl husets inre utrymme och "andas". En komplett finish anses inte. Deras yta måste målas eller putsas.
  • DSP -plattor - tunga, från 10 kg. Detta gör det svårt att installera den övre delen av fasaden och lägger mycket på läktarna.
Bild
Bild
  • OSB -skivor är gjorda av stora träfragment, de limmas ihop med hartser och syntetiska vaxer. De är billiga, pålitliga och utåt liknar strukturen hos massiva träplankor. Med alla egenskaperna kännetecknas DSP av sin lägre vikt.
  • SIP -paneler är ett slags "paj" av två OSB -skivor med ett polystyren mellanlager. Materialet kombinerar fördelarna med OSB-plattor och expanderad polystyren som isolering och ljudisolator. Den väger lite mer och kostar mer. Fungerar som en bra bas för dekorativ färg eller gips i framtiden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Smörgås paneler

När det gäller driftsegenskaper liknar dessa paneler självbärande isolerad tråd, men skiljer sig åt genom att det är lite lättare och snabbare att mantla fasaden med dem. Sandwichpaneler är en treskiktsstruktur: bas, värmeisolerande lager, frontpanel. Expanderad polystyren eller bomull (mineral, glasfiber, basalt) används som isoleringsskikt.

Bild
Bild

Ytterytan är gjord av olika material . Det kan vara polyester, universal i sina egenskaper, ett lager av PVC eller polyuretanskum, gips, galvaniserat stål eller aluzink. Av plastbeläggningarna är polyester bäst lämpad för det föränderliga ryska klimatet. Bra att använda och gips. Den har alla tekniska parametrar för yttre dekoration och förvandlar husets fasad.

Bild
Bild

Fördelar med sandwichpaneler:

  • 3-i-1-material: värmeisolering, bullerisolering och en vacker yttre finish, inga ytterligare steg för att lägga ånga och vattentätning krävs, ventilation finns inuti panelen;
  • panelerna är lätta, de är praktiska för att avsluta både den övre och nedre delen av fasaden, du kan arbeta ensam;
Bild
Bild
  • ett vackert och snyggt utseende av fasaden tillhandahålls;
  • panelerna är bioresistenta, inte rädda för fukt;
  • installationen utförs under alla väderförhållanden;
  • brett utbud av färger.
Bild
Bild

Brister:

  • monoton design;
  • paneler är svåra att skära och passar på svåråtkomliga platser;
  • du måste bearbeta lederna;
Bild
Bild
  • frontpanelen av stålrost;
  • materialet är brandfarligt;
  • panelerna kan skadas under installationen.
Bild
Bild

Upphängda strukturer

Efterbehandling med gångjärn ventilerade fasader har mycket gemensamt med sandwichpaneler, men de senare är billigare. Upphängda strukturer inkluderar utan tvekan en ram av metallprofiler. Det tomma utrymmet är fyllt med isolering, ångspärr och vattentätningsmaterial. Det finns ett ventilationsgap mellan väggen och ramen, liksom mellan vattentätningen och insidan av gardinpanelerna. Det är nödvändigt för materialen att utföra sina funktioner, kondens, svamp, frost förekommer inte på fasadens väggar.

Bild
Bild

Upphängda strukturer är inte ett specifikt namn på ett efterbehandlingsmaterial, utan ett kollektivt kännetecken för deras grupp . De kan vara trä, metall, vinyl, natur- och konststen, sällsynta råvaror (klinkerstenar, kakel, glas, fibercement). Träpaneler tillverkas genom att pressa träfiber med speciell krympning. Ytterligare komponenter ökar träets motståndskraft mot hög luftfuktighet och miljöpåverkan. Resultatet är en fuktbeständig, hållbar, miljövänlig, lättmonterad beläggning.

Bild
Bild

Träventilerade fasader kräver behandling med skyddsutrustning, klassificeras som brännbart material och är dyrare än analoger gjorda av andra råvaror. Men utseendet på den färdiga finishen är det mest kraftfulla argumentet för. Vinylfasader har samma egenskaper som vinylfasader. Till ett relativt lågt pris kan du köpa ett alternativ från ett stort sortiment av färger och texturer som imiterar olika material. Den är lättskött, tålig mot föränderliga väderförhållanden och kommer att glädja ögat i decennier.

Bild
Bild

Metallpaneler och imitation av naturmaterial är också nära i sina egenskaper till sidopaneler.

Men glasstrukturer har inga analoger. Dessa är paneler som är tillverkade enligt principen om dubbelglasade fönster.

Deras fördelar:

  • ursprunglig vy över fasaden;
  • värmeisolering och ljudisolering på en hög nivå, vilket tillhandahålls av ett speciellt arrangemang av dubbelglasade fönster;
  • tonat glas skyddar husets vägg från överhettning;
Bild
Bild
  • tjockleken på de dubbelglasade fönstren gör att du kan dekorera ramhuset med glaspaneler utan användning av ytterligare material, det vill säga från insidan kommer det att ha genomskinliga väggar och från utsidan - tonade eller speglade;
  • styrka;
  • absolut fuktbeständighet;
  • blekna inte;
  • tjäna i cirka 50 år.
Bild
Bild

Brister:

  • yrkeskunskaper krävs för att arbeta med tvåglasfönster;
  • ytterligare åtgärder behövs för att skapa täthet i finishen;
  • tung vikt på strukturen;
  • högt pris;
  • fasaden måste tvättas regelbundet.
Bild
Bild

Blockera hus

En typ av ventilerad gardinvägg. Panelerna är gjorda i form av stockar på framsidan. När fasaden är helt kantad med halvcirkelformad panel och matchande inredning ser huset ut som en fräsch och ren timmerstuga. Ett alternativ till ett blockhus är en upphöjd balk. Dessa är paneler med imitation av naturlig skivbeklädnad. Det har ingen uttalad lättnad.

Bild
Bild

Trä

Den sista sorten av träfinisher är massiva träpaneler. De är inte särskilt populära, eftersom vikten på delar i en del är större än deras imitation från spån och mjukgörare, liksom priset, och prestandaegenskaperna är sämre än mer moderna material. Naturligt trä för fasadbeklädnad måste väljas enligt egenskaper som biostabilitet och vattenbeständighet, annars tappar materialet snabbt sitt utseende och börjar försämras. Det mest praktiska alternativet är att dekorera fasaden med lamell, lärk, teak eller ek. Björkträ bör undvikas. Det är möbler och är inte lämpligt för utomhusbruk.

Bild
Bild

En sten

Dekorativ stenbehandling är svårare och dyrare än andra metoder. Installation kräver noggrannhet, tålamod och färdigheter. Vändplattor med relief eller slät yta på snittet är gjorda av olika naturliga råvaror. Den dyraste är dekorativ marmor eller granit. Det är också det svåraste när det gäller installation och design. Det finns en risk att man väljer fel färg på marmor eller storleken på stenfragmenten, och husets fasad kommer att visa sig vara dyster och tung, snarare än elegant.

Bild
Bild

Kalksten, rustika stenar, gabbro-syenit, kvartsit, dolomit och porfyr används ofta för efterbehandling . Fasader är trimmade med sandsten, skiffer och travertin. Efterbehandlingsmaterial presenteras i olika format: euro -plattor, dies, pälsrockar, plattor, vild sten. Euro -brickan har samma storlek och släta ansikte. Döer skiljer sig i storlek från kakel, de är gjorda av rester och är 2 gånger mindre i area. Tjockleken är densamma - 20 mm."Moskvas pälsrockar" är tallrikar med en uttalad relief på framsidan. Det dyraste formatet.

Bild
Bild

Plattor är huggen ur ett fast block, och vildstenen är så nära sin naturliga form som möjligt. Kanterna är något rundade och tjockleken skärs till högst 2 cm.

Stenfördelar:

  • stenfasaden talar om prestige hos husets ägare, inte alla har råd med en så hög kostnad;
  • miljövänligt material;
  • färgpaletten består av naturliga naturliga nyanser;
Bild
Bild
  • har alla nödvändiga egenskaper för fasaden: den är inte rädd för fukt, sol, damm, smuler inte;
  • förbättrar värme och ljudisolering;
  • hållbar beläggning i decennier.
Bild
Bild

Brister:

  • mödosam efterbehandling;
  • tung vikt och belastning på fasaden;
  • höga kostnader för efterbehandling per kvadratmeter yta.
Bild
Bild

Tegel

Detta byggnads- och beklädnadsmaterial samtidigt, tillverkat i form av separata block och inte falska paneler, kan återuppliva fasadens utseende, även i det mest försummade fallet.

Brick har utmärkt prestanda som avslut:

  • fasaden får ett fräscht, välskött utseende;
  • värmeisolering och ljudisolering i rummet förbättras;
  • materialet är stötsäkert, motståndskraftigt mot skador, inte rädd för fukt, brinner inte;
  • lång livslängd.
Bild
Bild

Det finns många nackdelar med tegeldekoration:

  • vissa väderförhållanden krävs, kommer murverket att visa sig vara av dålig kvalitet vid temperaturer under noll;
  • du behöver erfarenhet av teknik för bruk av murbruk och tegel;
  • att avsluta hela fasaden är ett dyrt nöje;
  • den sammanlagda vikten av det motstående lagret är en kolossal extra belastning på fundamentet.
Bild
Bild

Tegelstenar varierar i storlek, färg och konsistens. Populära är små röda tegelstenar med en porös struktur, samt släta keramiska produkter av röda, beige, bruna, grafitfärger.

Klinkerplattor

Klinkerplattor är faktiskt en synonym för ordet "keramik", bara de är mer hållbara. Klinkers är gjorda av plastlera.

Vid pressning och avfyrning vid temperaturer över 1000 grader förvärvar den sina positiva egenskaper:

  • lägsta nivå av vattenabsorption är högst 5%;
  • slitstyrka;
  • motståndskraft mot frost, fukt, eld;
  • en enhetlig ton genom hela klinkerns tjocklek, vilket gör mikroskador, repor och flisar på ytan osynliga;
  • en mängd olika texturer och färger, det finns kakel bearbetade, glaserade, råa, texturerade, mönstrade, kombinerade, färgintervallet är så olika som möjligt.
Bild
Bild

Kakel är billigare än sten, och resultatet är ganska lika. Installation kräver efterbehandlingskunskaper.

Varumärken

Begreppet "kvalitetsmaterial" betyder som standard en trogen tillverkare. Det finns många företag på hemmamarknaden som redan har fått ett namn och konsumentförtroende, men det finns också många märken med varor av låg kvalitet. Att rikta in sig på populära märken som regelbundet får positiva recensioner från proffs och amatörer hjälper till att förenkla sökningar.

Fasadfärger av god kvalitet produceras av företag Belinka, Alpina, Tikkurila, Senezh, Yaroslavl Färger … De behåller sin färg länge och skyddar fasadväggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den obestridda ledaren inom tillverkning av gips - Knauf -märke … En yttre gips som uppfyller alla tekniska krav finns tillgänglig i Rotband -linjen. Ceresit -produkter är inte mindre populära. Ceresit är en Henkel -produkt.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Brädor baserade på träflis kan säkert köpas från en inhemsk tillverkare. Många länder köper råvaror i Ryssland och multiplicerar sedan priset för export, import, märken och tullar. En liknande kvalitet till ett lågt pris finns i små industrier: Hillman, Kalevala, Tamak, Svir .
  • Högkvalitativa SIP-paneler och material för värme och vattentätning produceras av TechnoNICOL .
  • Kompositpaneler av utmärkt kvalitet - från företaget Alucobond .
Bild
Bild
  • Tegel kan också köpas i utmärkt kvalitet från många ryska tillverkare: Tellura, Stone, Gzhel tegelfabrik etc.
  • Bland sidotillverkare talar de positivt om europeiska företag. Vinyl-On, Mitten, ryska dotterbolag till Döcke-företag, Sankt Petersburg-företaget Nordside .
  • Klinkerplattor rekommenderas att köpas från tyska företag. ABC, FerdhausKlinker, Roben .
  • Ledare inom produktion av fasadsten: Camelot, Forester, WhiteHills, Terracotta, Brixtone .
Bild
Bild

Alla dessa tillverkare är specialiserade på tillverkning av material för konstruktion och reparation, och kompletterande element och verktyg (lösningsmedel, cement, penslar, målningsverktyg etc.) relaterade till efterbehandling kan också köpas från dem. I vissa fall är detta av grundläggande betydelse. Till exempel minskar eller tillverkar många sidotillverkare garantiperioden om komponenter används under montering från en annan tillverkare.

Bild
Bild

Professionell rådgivning

Olika faktorer påverkar valet av material för fasadfinish. Arbetsytans driftskondition, husets arkitektoniska stil, det omgivande rummet och klimatet i regionen är viktiga här.

För att återfå en fasad med ett lämpligt material måste den väljas med hänsyn till rekommendationerna från proffs inom konstruktion och renovering

  • Moderna material prioriteras. Ny teknik öppnar fler möjligheter för produktion av byggmaterial. Varför inte sluta välja massivt trä, som uppskattades ovan för bara decennier sedan, och ersätta det med blockhuset som är relevant idag?
  • Att förbereda din arbetsyta är lika viktig som själva finishen. En dålig bas kommer att förstöra målnings- och putsförbättringen. Materialen kommer helt enkelt att skala av eller spricka när de torkar.
Bild
Bild
  • Materialets sammansättning och egenskaper anges av medföljande dokumentation av en anledning. De måste studeras. Annars kan du avsluta väggarna med glasfiberbetong, och efter en säsong börjar du undra över materialets skörhet.
  • Upphängda strukturer monteras alltid på svarven.
  • Den dyraste finishen är inte alltid den bästa, den billigaste är inte alltid den sämsta. Det är nödvändigt att ta hänsyn till klimatförhållandena.
  • När du arbetar med alla typer av fasadpaneler är det viktigt att komma ihåg att material är utsatta för termisk expansion. Kör därför inte och skruva fast fixeringselementen i själva panelen. Först måste du borra ett hål.
Bild
Bild
  • När du väljer en design måste du vägledas av idén om hur huset ska se ut efter renovering. Ungdomlig, affärsmässig, stram, modern eller avsiktligt åldrad?
  • Det är absolut nödvändigt att ta hänsyn till takets färg, material och form. Visuellt är det en enda helhet med fasaden.
  • Huset kan inte ses isolerat från det omgivande landskapet och föremål. Du måste sträva efter en harmonisk kombination.
  • Då och då måste du ta hand om finishen: ta bort damm, förnya färgen, tvätta, skydda med speciella medel.
Bild
Bild

Vackra exempel

När du väljer en fasaddesign kan du lita på en ljus färg, präglad textur, accent på enskilda detaljer eller djärva kombinationer av material.

Bild
Bild

En härlig och levande palett tillgänglig med färg, gips och vinylfasad. Ett sådant hus kommer att se modernt och fräscht ut.

Bild
Bild

Den texturerade finishen blir lugnare och ädlare. Den mest realistiska imitationen av trä, tegel och sten, beklädnad med natursten och kakel välkomnas här.

Bild
Bild

Det är bekvämt att markera fönsteröppningar och dörrar, balkonger och dekorativa element som accenter. De kan tillverkas i kontrastfärger med husets väggar, för att inte bara markera fönstren utan också området runt dem med en annan nyans.

Bild
Bild

Djärva kombinationer är: gips och sten, glas och metall, tegel och rostfritt stål, klinkers och fransk smide, stuckatur och marmor.

Rekommenderad: