Installation Av Sidospår På OSB -plattor: Utan Låda Och Med Den. Är Det Möjligt Att Fästa Sidospår Direkt Till OSB Och Hur Man Täcker Ett Hus Med Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Video: Installation Av Sidospår På OSB -plattor: Utan Låda Och Med Den. Är Det Möjligt Att Fästa Sidospår Direkt Till OSB Och Hur Man Täcker Ett Hus Med Egna Händer?

Video: Installation Av Sidospår På OSB -plattor: Utan Låda Och Med Den. Är Det Möjligt Att Fästa Sidospår Direkt Till OSB Och Hur Man Täcker Ett Hus Med Egna Händer?
Video: Мало кто знает об этой функции ДРЕЛИ !!! 2024, April
Installation Av Sidospår På OSB -plattor: Utan Låda Och Med Den. Är Det Möjligt Att Fästa Sidospår Direkt Till OSB Och Hur Man Täcker Ett Hus Med Egna Händer?
Installation Av Sidospår På OSB -plattor: Utan Låda Och Med Den. Är Det Möjligt Att Fästa Sidospår Direkt Till OSB Och Hur Man Täcker Ett Hus Med Egna Händer?
Anonim

Installation av sidospår på OSB -plattor är ett av de enklaste sätten för yttre dekoration, lämplig för att skydda fasadväggar i byggnader och strukturer. Allt arbete utförs på kort tid och utan onödig ansträngning kan du klara dem själv, utan hjälpare. Frågor om huruvida det är möjligt att montera sidospår direkt på OSB utan låda och med det uppstår ganska ofta, varför det är värt att ta reda på hur man korrekt mantlar ett hus med egna händer innan installationen påbörjas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Sidospår - metall eller tillverkad av polymermaterial, tillverkas i form av profilerade remsor fästa på ytan av väggarna. Installation på OSB-plattor i detta fall skiljer sig lite från andra metoder för beklädnad av byggnader . Men det finns en viss specificitet förknippad med funktionerna i panelerna själva. Ursprungligen har högkvalitativ OSB en impregnering som ger den skydd mot förfall, fuktökning och påverkan av atmosfäriska faktorer. Men dess egenskaper bevaras endast i avsaknad av skador på själva plattans struktur.

Om strukturen har hål från självgängande skruvar eller spån kan fukt komma in i arket . Dessutom spelar besparingar på materialets kvalitet under konstruktionen också en roll.

I de flesta fall är billiga OSB-1, OSB-2, avsedda för inomhusbruk, inte för väderbeständiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att lägga till detta förmågan hos metallbeklädnad att ackumulera kondens på baksidan, och resultatet kommer att bli en besvikelse . På bara 1-2 år blir plattans yta under en sådan mantel utan en låda och ett ventilationsgap svart av svamp och mögel.

I varianten med vinylfasad är allt inte så enkelt . Om ventilationsgapet inte är nödvändigt är det också möjligt att installera beklädnadsmaterialet direkt på plattan. Svarven kommer definitivt att behövas om det finns stora risker för kondens. Dessutom kan du med dess hjälp ganska snabbt anpassa krökta väggar. Siding kommer att dölja alla defekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sidoval

Vid beklädnad av väggar av OSB måste du vara särskilt uppmärksam på kvaliteten på de använda materialen. Ramkonstruktioner skiljer sig inte åt i betydande bärighet, så sidospår blir det bästa efterbehandlingsalternativet. Bland dess sorter kan följande alternativ särskiljas.

Plast . För tillverkning av fasadpaneler av denna typ används akryl- eller vinylpolymerer. De färdiga produkterna är fuktbeständiga, inte krävande i vården och har en lång livslängd. Plankornas hållfasthet beror på tjockleken på sidospåren, profilens ribbor. Vinyl- och akrylpaneler måste monteras med ett litet mellanrum för att utesluta förvrängning av deras geometri under extrema temperaturer.

Bild
Bild

Metallisk . Siding av denna typ har en yttre polymerbeläggning, målad i olika färger. Element är tillverkade av galvaniserat stål. För OSB -skivor används metallbeklädnad av vertikal typ, vilket minimerar belastningen på ramen. Väggar med en sådan beläggning kräver nödvändigtvis ytterligare isolering och ljudisolering, självgängande skruvar används i kombination med gummipackningar.

Bild
Bild

Keramisk . Siding av denna typ är gjord av lera med tillsatser och mjukgörare. När det gäller dess egenskaper är det så nära keramiska plattor som möjligt. Panelerna finns i olika utföranden, oftast i form av imitation av tegel, murverk.

Bild
Bild

Fibercement . Det bästa alternativet för sidospår för byggnader från OSB -skivor, tillsammans med vinyl. De färdiga panelerna har en reliefstruktur, oftast imiterar man trä. Materialet är lämpligt för målning, har en genomsnittlig vikt, överbelastar inte väggkonstruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom dessa typer finns idag kombinerade OSB -skivor med ett ytskikt som redan är applicerat på ytan. Den använder en inredning som liknar fibercement. Grova paneler kan enkelt målas i valfri färg; de kräver inte ytterligare tillverkning för installation.

Monteringsmetoder

Vid uppförande av ramhus med OSB -väggbeklädnad kan sidokanter fortfarande fästas direkt på arken, förutsatt att de är täckta med ett lager av vattentätning, ångspärr eller membranmaterial. Även en stor byggnad kan mantlas utan låda på mycket kort tid. Men operationens fortsatta framgång beror enbart på att alla viktiga rekommendationer följs. Ordningen på installationsarbetet kommer att vara följande.

  1. Beräkning av material. Det är nödvändigt för att eliminera stillestånd.
  2. Förbereda väggarna. De är täckta med skyddande föreningar, jämna. I avsaknad av en låda kommer eventuella problem med byggnadens geometri omedelbart att vara tydligt synliga. Om extern isolering krävs görs det i detta skede.
  3. Fästlistar till yttre och inre hörn, plattband på dörrar och fönster. Detta är det enda sättet att undvika problem med efterföljande installation.
  4. Utför markering. Nivålinjen indikeras längs vilken du behöver navigera när du fixar plankorna.
  5. Fästning av startprofil. Den ligger på väggens lägsta punkt. Fästs med självgängande skruvar.
  6. Fixar resten av profilen. Det utförs med en låsanslutning.
  7. Installation av ytterligare remsor nära fönster, dörröppningar.
  8. Anslutning av hörnelement. Fäst dekorativa remsor.
  9. Installation av finishpanelen under takfoten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Att placera gaveln eller hela huset, gjort korrekt, även utan svarv, ökar inte risken för kondens . Men denna metod är endast lämplig för vinylfasad. Metall kan endast monteras på lådan. Det kan vara metall eller trä.

Vid installation av gångjärnsprofilsystemet på OSB-basen fixeras lamellerna med en tjocklek på 20-30 mm, vilket är nödvändigt för att skapa ett ventilationsgap . Beräkningen och markeringen utförs preliminärt, väggarna befrias från eventuella utskjutande element och främmande infästningar. Horisontella och vertikala profiler fixeras i steg om 30-40 cm, valet av lämpligt alternativ beror på metoden för att lägga dekorativa panelerna själva.

Styrskenorna ska vara vinkelräta mot sidosidan.

Rekommenderad: