Utvändig Dekoration Av Ett Ramhus (48 Foton): Desto Bättre Att Vackert Mantla Fasadväggarna Från Utsidan, Hur Man Avslutar Ytorna Med Gipsskivor Och Sidospår, Alternativ För Fasadb

Innehållsförteckning:

Video: Utvändig Dekoration Av Ett Ramhus (48 Foton): Desto Bättre Att Vackert Mantla Fasadväggarna Från Utsidan, Hur Man Avslutar Ytorna Med Gipsskivor Och Sidospår, Alternativ För Fasadb

Video: Utvändig Dekoration Av Ett Ramhus (48 Foton): Desto Bättre Att Vackert Mantla Fasadväggarna Från Utsidan, Hur Man Avslutar Ytorna Med Gipsskivor Och Sidospår, Alternativ För Fasadb
Video: How to Fit Hollow Wall Anchors 2024, April
Utvändig Dekoration Av Ett Ramhus (48 Foton): Desto Bättre Att Vackert Mantla Fasadväggarna Från Utsidan, Hur Man Avslutar Ytorna Med Gipsskivor Och Sidospår, Alternativ För Fasadb
Utvändig Dekoration Av Ett Ramhus (48 Foton): Desto Bättre Att Vackert Mantla Fasadväggarna Från Utsidan, Hur Man Avslutar Ytorna Med Gipsskivor Och Sidospår, Alternativ För Fasadb
Anonim

Ramkonstruktion blir mer och mer populärt för varje år. Hus av denna typ är inte på något sätt sämre än timmerhus, de är lika varma, starka och hållbara. Och deras främsta fördel är ett stort urval av material för fasadfinish. Var och en av dem har sina egna egenskaper. Vissa kan installeras för hand, medan andra kräver ett mer professionellt tillvägagångssätt. Tänk på sorterna av naturliga och syntetiska material för utomhusbeklädnad, deras fördelar och nackdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper hos byggnader

Fasadfinish av hög kvalitet spelar en viktig roll vid konstruktionen av ramhus. Inte bara husets yttre design beror på det valda materialet, utan också dess motståndskraft mot yttre miljöfaktorer. Detta beror på att träet som används vid konstruktion av väggar snabbt absorberar fukt. Därför reduceras byggnadens livslängd märkbart utan ett externt skydd.

Virkramen är en bärande bas som fördelar lasten genom strukturer som stolpar, balkar, takbjälkar, tvärstänger etc. Grunden i sådana hus är som regel pelare eller hög, och de kännetecknas av lätt nedsänkning av strukturer.

Trä är ett ganska flexibelt material, vilket kan leda till snedvridningar och krökningar i byggnadens geometri. Därför måste beklädnadsmaterialet vara tillräckligt flexibelt så att beläggningen förblir intakt vid krympning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krav för extern design

Trots att ramstrukturer är bra för en mängd olika finish, finns det vissa krav på materialval. En av de största nackdelarna med träkonstruktioner är dålig värmehållning. Och om en metall valdes som bas, blir värmeförlust ett ännu större problem. Detta är värt att överväga.

De valda strukturerna måste på ett tillförlitligt sätt skydda husets och takets väggar från vind, nederbörd, extrema temperaturer . De flesta moderna material har också utmärkta ljud- och ljudisoleringsegenskaper, vilket är viktigt både för byggnader som ligger inom stadsgränserna och för hus på landet.

Först och främst är det nödvändigt att välja det motstående materialet baserat på dess tekniska egenskaper. Det valda materialet bör emellertid också vara i harmoni med andra element i byggnaden och passa bra in på platsens utsida.

Bild
Bild

Typer av material

Material i plattor

DSP (cementbundna) och OSB (orienterade strängar) behövs inte så mycket för dekorativ design som för att förstärka väggarna. Idag kan de kallas de mest populära bland analoga material.

Panelerna är gjorda av limmade träspån och flis . Deras särdrag ligger i det faktum att fibrerna i de yttre skikten är placerade på längden och inuti - på tvären. Som lim används syntetbaserade hartser och vax, tack vare vilka brädorna inte är rädda för fukt. Att vända mot fasaden med gipsskivor är ett lika framgångsrikt alternativ. Slutresultatet blir inte sämre än det föregående.

Bild
Bild
Bild
Bild

OSB- eller DSP-paneler är ett högkvalitativt och budgetalternativ som kan ge fasadstrukturen styrka och tillförlitlighet. Panelerna är lågbrännbara material, de antänds inte, röker inte och sprider inte lågor. De är också resistenta mot mögel, tål mindre mekaniska skador och är inte rädda för insekter.

Sidospår

Det är inte mindre vanligt material, älskat av kunderna på grund av dess enkla installation, hållbarhet och estetiska utseende. Materialet ingår i listan över billiga, men det har utmärkta tekniska egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns plast-, vinyl-, metall- och PVC -sidosidor. Att dekorera ytterväggarna i en byggnad med plastfasad är inte ett problem. Den är enkel att installera och är lämplig för beklädnad av envånings- och flervåningshus, därför används den ofta för att dekorera fasader på kommunala och privata byggnader. Nackdelarna med detta material inkluderar en låg hållfasthet. Det är lätt att bryta den med ett slag eller en skarp, slarvig rörelse.

Metallversionen anses vara mer hållbar . Den har alla fördelar med plastmaterial, och den har också en elegant färgpalett. Av nackdelarna kan det noteras att det lätt lämpar sig för rost och buller när det regnar. Vanligtvis är metallfasad belagd med polymer ovanpå. Detta hjälper till att förlänga materialets livslängd och därmed hela huset.

Siding är föremål för färgning. Du kan också köpa färdigt färgat material.

Bild
Bild

Blockera hus

Blockhuset är en vacker imitation av en stock. På avstånd kommer det att verka som att huset verkligen är byggt av massivt trä. Endast en professionell kan gissa att väggytan endast är av trä utifrån.

Blockhuset är ett miljövänligt byggmaterial . Det anses vara en av varianterna av brädor av vagnstyp och ser ut som en stock. En värmeisolerande mineralullsisolering är gömd inuti. Det är därför blockhuset erkänns som ett högteknologiskt material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte svårt att slida en byggnad från utsidan med sådant material. Tack vare det praktiska fjädringssystemet passar panelerna tätt ihop. Och vid behov kan alla skadade element bytas ut.

Om du planerar att bygga en hållbar anläggning behöver materialet skydd mot att bli blött. Vanligtvis viks ett blockhus under taket och behandlas med en speciell impregnering mot förfall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klinkerplattor

Enkelbrända plattor används för beklädnad. Det har inte tappat sin popularitet på decennier. Detta beror på materialets utmärkta utseende och prestanda. Klinker liknar traditionella plattor, men samtidigt har det ökat frostbeständighet, även om det är tunnare än konventionell keramik.

Moderna tillverkare erbjuder ett brett utbud av plattor. Olika former och färger gör att du kan välja det bästa alternativet för vilken design som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Upphängda strukturer

Värmepaneler används som gångjärnsstrukturer. Detta är ett speciellt material med ett lager. Som regel är panelerna installerade på en metallram, och utrymmet mellan väggen och den dekorativa panelen är förseglad med en speciell isolering. De flesta konsumentrecensioner talar om enkelheten och lättheten att lägga gångjärnsstrukturer.

Många människor väljer just detta alternativ, eftersom de är 100% säkra på dess höga tekniska prestanda. Användningen av paneler hjälper till att lösa problemet med ljudisolering, och byggnadens utsida kommer att se strikt och snygg ut. Det finns två typer av gångjärnsstrukturer: ventilerade och icke-ventilerade.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturlig och konstgjord sten

Dessa material kallas dyrare metoder för beklädnad av rambyggnader. På grund av de höga kostnaderna för naturliga råvaror och dess komplexitet i installationen är detta efterbehandlingsalternativ sällsynt. Det mest prisvärda alternativet är att lägga konststen.

Materialet är tillverkat i form av små plattor av naturligt flis och harts, vars struktur exakt imiterar stenmönstret. Med sin hjälp kan du göra murverk, som på avstånd är nästan omöjligt att skilja från naturligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fasad tegel

Detta material presenteras i tre typer:

  • silikat;
  • keramisk;
  • hyperpressade.

Silikatsten kommer att vara det billigaste, men keramikbeklädnad kommer att se mer "elegant" och högtidligt ut . Teglet kan vara massivt och ihåligt. Det andra alternativet har utmärkta energibesparande funktioner, så det är oftare valt för fasaddekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tegel kan inte kallas ett opretentiöst material. Läggning bör endast utföras under den varma årstiden. Och innan arbetet utförs är det värt att exakt beräkna mängden material, eftersom färgen på den nya satsen kan skilja sig från färgen på den föregående.

Putsning och målning

Denna typ av ytterbeklädnad är inte lämplig för långvarig användning. Som regel behöver plywood eller OSB -paneler puts, som sedan fortfarande är täckta med ett mer hållbart material.

Gips är nödvändigt för att skydda paneler eller väggar från att bli blöta . Därför är efterbehandlingsfasen att måla väggarna över gipset. Det bör noteras att även en högkvalitativ färg inte ger en långsiktig effekt. Efter 3-4 år börjar beklädnaden att spricka, beläggningen måste repareras.

Bild
Bild

Våtbeklädnad

Våtbeklädnad i ramkonstruktion används tillsammans med ytterligare isolering med skumplattor. När du väljer är det viktigt att inte förväxla yttre beklädnadsskivor med invändiga beklädnadsmaterial. De paneler som krävs för ytterväggdekoration är märkta med bokstaven "f".

Vid installation av skummet limmas plattorna fog till fog . För bättre vidhäftning till primern behandlas ytan med slippapper. Efter att materialet har fixerats appliceras ett speciellt lim på dess yta, i vilket glasfibernätet är "inbäddat". Därefter täcks hela materialet med en sandbaserad kvartsprimer och gips appliceras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalskriterier

Det finns många alternativ för väggbeklädnad. Korrekt valt material är en garanti för hållbarheten och komforten hos rambyggnaden.

Valet beror på flera faktorer:

  • budget;
  • klimatet i regionen;
  • isoleringsmaterial i ett ramhus.

Den budget som ägaren till byggnaden har är en individuell faktor. Man bör dock komma ihåg att det dyraste materialet inte alltid är det mest effektiva och praktiska. Till exempel, om du vill uppnå ett lyxigt utseende på fasaden, kan du reveta huset med ett blockhus. Detta material kräver dock lite underhåll. En gång med några års mellanrum måste beläggningen behandlas med speciella antiseptika och färger och lacker. Annars kommer trädet att förlora sin skönhet och styrka. Trots det krävande underhållet kommer ett blockhus att kosta mycket mer än sidospår.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klimatet i regionen påverkar valet av material i större utsträckning än någon annan faktor. För våta och regniga områden är träbeklädnad inte det bästa alternativet. Vid kalla förhållanden bör du undvika att använda metallfasad, föredrar naturmaterial.

Om mineralull valdes som värmare kan efterbehandling endast utföras med kaklat material. Alternativ som puts eller målning är inte längre lämpliga. Det är bättre att föredra sidospår, blockhus, foder. Och om isoleringen utfördes med skum kan gipset appliceras direkt på arken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Intressanta exempel

Inför fasaden på ett ramhus med sidospår är ett av de mest populära alternativen idag. Ett brett utbud av färger gör att du kan välja den optimala nyansen för varje tillfälle. De mest populära är ljusa och mörkbruna, olivolja, grå, beige nyanser

Bild
Bild

Att få vilken byggnad som helst att se ut som en lyxig herrgård är lätt - ett blockhus ser alltid fantastiskt ut. Den enda nackdelen är att husets inredning måste vara lämplig

Bild
Bild
Bild
Bild

Tegel är ett annat alternativ för en vacker fasaddesign. Bland de många designalternativen är kombinationer av kontrasterande nyanser särskilt populära

Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra husets fasad original kan du använda DSP -plattor. Detta är ett bra sätt att experimentera med design

Bild
Bild
Bild
Bild

I den här videon hittar du en mästarklass om att klä fasaden på ett hus med klinkerplattor.

Rekommenderad: