Foder I Köket (67 Bilder): Dekoration I Det Inre Av Ett Privat Hus I Trä, Exempel På Ett Panelerat Rum, Ett Förkläde Trimmat Med Foder

Innehållsförteckning:

Video: Foder I Köket (67 Bilder): Dekoration I Det Inre Av Ett Privat Hus I Trä, Exempel På Ett Panelerat Rum, Ett Förkläde Trimmat Med Foder

Video: Foder I Köket (67 Bilder): Dekoration I Det Inre Av Ett Privat Hus I Trä, Exempel På Ett Panelerat Rum, Ett Förkläde Trimmat Med Foder
Video: Byggbeskrivning - Utvändigt - Trappor 2024, Maj
Foder I Köket (67 Bilder): Dekoration I Det Inre Av Ett Privat Hus I Trä, Exempel På Ett Panelerat Rum, Ett Förkläde Trimmat Med Foder
Foder I Köket (67 Bilder): Dekoration I Det Inre Av Ett Privat Hus I Trä, Exempel På Ett Panelerat Rum, Ett Förkläde Trimmat Med Foder
Anonim

Väggbeklädnad i köket med plåt är ett prisvärt och effektivt sätt att avsluta. Dess popularitet förklaras också av materialets miljövänlighet och förmågan att ge ett estetiskt utseende och optimalt klimat till detta strategiskt viktiga objekt.

Bild
Bild

Särdrag

Fodret är ett tunt bräda, sammanlåst av sidorna enligt principen om "tornspår", som skruvas fast på basen med självgängande skruvar. Frågan uppstår: varför byggmaterialet fick ett sådant namn, vad har vagnarna att göra med det. Inledningsvis var järnvägsvagnar mantlade inifrån med trälister, som skyddade transporterade varor från effekterna av sol och regn. Först fästes träpanelerna på vanligt sätt, som senare ersattes av ett "tung-och-spår" -system-för enklare installation och förebyggande av defekter. Snart uppskattades detta kunnande och började tillämpas i lokalerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Foder är ett generiskt namn på lath -material , och inte bara trä, utan plast (PVC) och tillverkad av MDF -fiberplatta.

Den används för tak och väggar, inomhus och utomhus. Ursprungligen hittades fodret i rum som balkonger eller verandor, men modetrender flyttade det in i vardagsrummet. Allt oftare väljs foder för efterbehandling av kök.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera orsaker till denna trend:

  • vissa interiörlösningar kräver efterbehandling med en bräda (till exempel lantlig stil);
  • materialutbudet har expanderat, dekorativa ytor och olika format av foder har dykt upp;
  • ett brett urval av högkvalitativ färg gör att du kan ge materialet önskad nyans för att optimalt passa in i interiören.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att avsluta köket väljs oftast paneler med en bredd på cirka 12 cm och en tjocklek på 7-14 mm. Längden på lamellerna når 3 meter; under installationen kan materialet skäras i de önskade segmenten.

Bild
Bild
Bild
Bild

För- och nackdelar med efterbehandling

De främsta fördelarna med fodret är:

  • miljövänlighet;
  • hygien;
  • tillräcklig fuktbeständighet;
  • enkel rengöring;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • enkel installation;
  • ljud- och värmeisolering;
  • motståndskraft mot yttre aggressiva miljöpåverkan;
  • hållbarhet med rätt vård;
  • förmågan att skapa en slät yta;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • möjligheten att gömma ledningar och kommunikationssystem under locket;
  • estetiskt och respektabelt utseende;
  • om fodret är tillverkat av naturligt trä, ger dess doft en unik atmosfär till rummet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Jämfört med de listade fördelarna finns det inte så många nackdelar:

  • behovet av noggrann ytvård;
  • foder av naturligt trä utsätts för sönderfall och deformation, därför kräver brädorna bearbetning med speciella svampdödande och eldfasta föreningar;
  • foder av MDF och PVC har inte höga miljöegenskaper;
  • material från trä av högsta kategori har en hög kostnad;
  • eftersom installationen utförs på en speciell ram kan den "stjäla" utrymme.
Bild
Bild

Typer av material

Det finns flera klassificeringar av foder. Den första av dem är efter materialtyp.

Trä

Det mest populära av allt är träpaneler. Det ger rummet en karakteristisk, mysig doft av trä, skapar ett bekvämt mikroklimat i rummet - väggarna "andas", absorberar överflödig fukt eller ger bort det vid behov. Nackdelar med materialet - utsatt för ruttnande, svampinfektion, deformation.

Bild
Bild

Träfoder är gjord av olika typer av träd:

  • barrträd - träet är mättat med eteriska oljor och hartser, vilket naturligt förhindrar uppkomsten av svamp och överflödig fukt (gran, tall, lärk, cederträ), kännetecknas av ökad styrka och hållbarhet och förekommer oftare på yttre dekoration;
  • lövfällande - mindre hållbar, men innehåller inte harts, därför är den utbredd inom inredning (lind, al, ek);
  • värdefullt - produkter tillverkade av dem är hållbara, men kostnaden är hög; används för inredning (mahogny).
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna typ av foder är av 4 klasser:

  • extra - den högsta, perfekta ytan;
  • klass A - ett litet antal defekter (knop, sprickor) är tillåtna;
  • klass B - platser som påverkas av insekter, hartsfickor, sprickor, knutar är tillåtna;
  • klass C - den lägsta kvaliteten på produkterna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom klassificeras träprodukter enligt profiltyperna:

  • foder tillverkat i enlighet med GOST;
  • Euro foder är en profil gjord enligt den europeiska standarden DIN 68126/86.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland eurolinjen finns det också flera alternativ:

  • traditionell;
  • Softline (softline) har en rundad fasning;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • lugn - frånvaron av en fasning nära spetsen skapar en imitation av en yta från en stång utan uppenbara sömmar;
  • ett markhus är den dyraste typen av lameller, eftersom trädets yta utsätts för olika bearbetningsmetoder, vilket resulterar i komplexa mönster på träet;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • blockhus - på grund av dess rundhet skapar det en imitation av en yta monterad från bearbetade stockar;
  • "Amerikansk" - används oftare för fasadarbete, det finns ingen fasning i profilen och en smidig övergång från spetsen till mitten görs.
  • dubbelsidigt foder har inte en baksida, det används för att skapa interna skiljeväggar i rum där det inte är hög luftfuktighet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

PVC (polyvinylklorid)

Plastpaneler har nästan alla fördelar med träfoder, förutom att skapa ett mikroklimat. En bred färgpalett, obegränsade möjligheter att imitera alla material, enkel underhåll, enkel installation och ett överkomligt pris gör detta material populärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träpaneler ser ekologiska ut i ett lantkök eller i ett privat hus. Det lämnas omålat eller målat i mjuka färger. Köket, fodrat med vit skivbräda i skandinavisk stil, finns inte bara i stugor, utan också i stadslägenheter. Detta material kan användas för att dekorera hela området, ett förkläde, en matplats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Designidéer

Lämpligheten av att använda foder i interiören kan orsaka förvirring hos köparna, eftersom den första föreningen är en bastu eller dekoration av sovjettiden. Designerna är dock övertygade om att genom att skapa rätt kombination av lameller med målade väggar, gips, tapeter eller keramik kan du skapa en intressant och harmonisk miljö under renoveringsprocessen.

Vardagsrummet, avslutat med träskiva, är fyllt med en speciell atmosfär och obeskrivlig komfort. Väggar kan mantlas både vertikalt och horisontellt - beroende på syftet (höj taket eller flytta isär väggarna).

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturliga trälister kan vara helt mantlade i ett kök eller matsal - från golv till tak - lägger till en saftig accent. Det kan vara en ljus bänkskiva, ett kök, en av väggarna målade i ett intensivt och trevligt färgschema (brun, beige, orange, ljusgrön).

Bild
Bild
Bild
Bild

Clapboard kan mantla arbetsområdet - ett förkläde. Ytan ovanför spisen rekommenderas fortfarande att läggas ut med kakel eller att täcka hela beklädnaden med speciellt skyddsglas.

Om du inte är ett fan av detta kommer möjligheten att tona paneler, inte bara trä, utan också plast, vara ett stort plus. Du kan måla panelerna med egna händer, eftersom valet av verktyg för detta är stort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den skandinaviska stilen innebär användning av vitt foder, med vilket väggar och tak är mantlade.

Kök i Provence -stil har många fördelar: det är lämpligt både i en liten lägenhet och i en stor herrgård, kommer att finnas tillgänglig med en liten budget och kommer aldrig att gå ur mode, eftersom grunden för stilen är klassicism, bara mjukare och bekvämare. Typiska färger för väggdekoration är lavendel, olivolja, pistage, ockra, så fodret i köket kan målas i någon av dessa färger och möbler, väggar och tak - i vitt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lantstilen är helt enkelt skapad för lanthus, och fodret passar perfekt in i interiören.

För älskare av naturligt och naturligt - ekodesign. Det finns inga strikta kanoner för utformningen av lokalerna, det är viktigt att ta med andan av avkoppling och närvaron av naturliga element i lägenhetens utrymme. Fodret av trä passar harmoniskt in i en sådan inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Medelhavet, nautiska stilar med ett överflöd av ljusa nyanser och blå och blå färger, rotting eller bara ljusa möbler passar bra med panelpaneler.

Den moderna klassiska interiören välkomnar också närvaron av en beklädnadsbräda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett intressant alternativ ser ut när köksuppsättningens färg är identisk med vägg- och takbeklädnad.

Eklektism betyder en kombination av flera stilar . För ett eklektiskt kök rekommenderar designers att dekorera en eller två väggar med plåt, välja ett horisontellt arrangemang av lamellerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klädbrädan ser bra ut som ett element för att avsluta taket i en stuga. Experter rekommenderar att du använder följande teknik: klistra över väggarna med tapeter och gör ett inlägg från fodret med en liknande eller kontrastfärg på taket.

Alternativ för foderkombinationer i köket kan också vara följande:

  • tak täckt med beklädnad och väggar i gips;
  • ett tak av lameller + liknande förklädning + väggar under tapeten (eller gips);
  • putsat tak + väggar mantlade med plåt.
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan intressant idé: dekorera taket med ljusa skivor och väggarna med mer pastellfärger. Tiffany -färg är populär i moderna interiörer.

Bild
Bild

Vårdtips

Trots materialets praktiska och relativa hållbarhet behöver fodret särskild omsorg.

  • Trots den speciella impregneringen kan träfodret inte fuktas rikligt med vatten för att undvika deformation och svullnad av brädan.
  • Använd inte aggressiva rengöringsmedel och tvättmedel. Om en allvarlig fläck utvecklas kan den gnidas försiktigt med en mjuk trasa och milt lösningsmedel. För lackerade ytor är det värt att använda en bomullspinne eller bomullspinne; du måste hantera fläcken mycket försiktigt så att lösningsmedlet inte tar bort lacken tillsammans med smutsen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Varje foder torkas lätt med en mjuk, fuktig trasa.
  • En gång om året rekommenderas att behandla ytan med skyddande medel (vaxer, lacker). Innan detta måste brädorna rengöras och torkas noggrant, och dammet måste avlägsnas med en mjuk trasa eller borste.
  • Trimmen från fodret måste placeras så att frisk luft strömmar till dem - om möjligt.
  • I förklädesområdet är det bättre att placera brädorna vertikalt så att fukt inte ackumuleras.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel på mantel i inredningen

Ett vackert kök är en hemmafrus dröm. Överflödet av designidéer och Internet hjälper dig att välja den perfekta kombinationen av alla detaljer, det viktigaste är att inte tappa huvudet i det stora utbudet av alternativ.

Ett kök med hemmakamin kommer inte bara att tilltala Emela. Sådana alternativ är vanligast i privata hus eller sommarstugor, men i en stadslägenhet kan du passa in denna "enhet" i köksdesignen. Skapandet av en rustik stil innebär att man endast använder miljövänliga material, till exempel träfoder. Köket, fyllt med doft av trä och sprakande trä, ger dig en obeskrivlig känsla av komfort och avkoppling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lantlig stil är ett vanligt namn för alla rustika stilar (franska Provence, Medelhavet, engelska shabby chic, amerikansk och så vidare). En karakteristisk egenskap är ljus åldrande, naturmaterial, pastellfärger utan ljusa kontraster, avsiktlig grovhet i texturer. Clapboard täcker tak, väggar, bänkskivor, delar av arbetsområdet.

Köket i skandinavisk stil är ljust, rymligt och bekvämt. Huvudregeln för dekoration är minimalism, varför vit färg och enkla material som foder är så populära.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lugnt foder ser lämpligt ut inte bara i taket.

Bild
Bild

Slutligen några snygga inredningslösningar som passar inte bara i köket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rimligt att kombinera beklädnadsskivan i köket med andra inredningselement, du kommer att skapa en atmosfär av mysighet och komfort, som kommer att föra hushållen ännu närmare varandra.

Rekommenderad: