Självhäftande Mosaik (36 Bilder): Efterbehandling "självhäftande" För Väggarna I Badrummet Och Toaletten, Spegelplattor För Kök Och Vardagsrum, Alternativ För En Sten

Innehållsförteckning:

Video: Självhäftande Mosaik (36 Bilder): Efterbehandling "självhäftande" För Väggarna I Badrummet Och Toaletten, Spegelplattor För Kök Och Vardagsrum, Alternativ För En Sten

Video: Självhäftande Mosaik (36 Bilder): Efterbehandling
Video: Self Adhesive Waterproof Marble Decorative Wallpaper Roll For Home Decor 2024, April
Självhäftande Mosaik (36 Bilder): Efterbehandling "självhäftande" För Väggarna I Badrummet Och Toaletten, Spegelplattor För Kök Och Vardagsrum, Alternativ För En Sten
Självhäftande Mosaik (36 Bilder): Efterbehandling "självhäftande" För Väggarna I Badrummet Och Toaletten, Spegelplattor För Kök Och Vardagsrum, Alternativ För En Sten
Anonim

Idag är badrum och kök de enklaste platserna att bli kreativa och genomföra ovanliga designidéer. Detta beror på att du absolut inte är begränsad i valet av texturer, material och stilar. Det finns många enkla och snygga lösningar för badrum och kök. En annan positiv punkt är att du kan välja mellan olika färgarrangemang och inte är begränsade i dina fantasier, vilket inte kan sägas om andra rum. Trots allt utförs sovrum som regel i lugna färgtoner, barnrum görs ljusa och ljusa. Och inredningen av badrummet, toaletten och köket görs baserat på ägarnas preferenser eller designerns fantasi.

Särdrag

Det är värt att notera att de positiva egenskaperna hos vanliga mosaiker är praktiskt taget desamma som för självhäftande mosaik. Det finns dock några viktiga skillnader mellan dessa finish för fuktiga rum. I synnerhet är detta en möjlighet att självständigt utföra arbete med installation av mosaikplattor.

Bild
Bild

Mosaiska fördelar:

  • enkel installation;
  • ett stort antal färger;
  • olika designalternativ för dekorativa element;
  • förmågan att utföra arbete självständigt, vilket innebär lägre kostnader för inredning;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • inget behov av att köpa dyra hjälpmaterial, utrustning och verktyg;
  • enkel användning;
  • mosaikkompositioner kombineras perfekt med andra material inom inredning;
  • hög miljövänlighet.
Bild
Bild

I den vanligaste versionen produceras och levereras "självhäftande" som individuella plattor ., som liknar storlek på keramiska plattor eller något skiljer sig i storlek. Tjockleken på sådana plattor är cirka fem millimeter och är en tvåskiktsstruktur. Det första yttre skiktet är en polymerbeläggning med en viss konsistens, och det andra är en självhäftande mycket tunn baksida. För att fästa mosaiken på den yta du behöver måste du följa en enkel procedur.

Bild
Bild

I början är det värt att välja en plan yta på väggen, golvet eller taket. Därefter avlägsnas skyddsskiktet från den självhäftande delen av brädet, som pressas mot det valda planet. När plattan är fixerad på planet måste du ta bort det skyddande lagret från polymerdelen, som måste torkas med en fuktig trasa eller papper. Den självhäftande baksidan har en mycket hög vidhäftningskraft, vilket innebär att det blir mycket svårt att lossa den limmade mosaiken från väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera ganska viktiga regler som bör följas när arbetet avslutas . Först måste limningen göras mycket noggrant och rätt placering av mosaikplattorna måste väljas. Men det är fullt möjligt att avsluta de nödvändiga ytorna utan hjälp av proffs, eftersom detta inte kräver användning av specialiserad injektering. Fugen ersätts underbart av bakgrunden, som skapas av en självhäftande yta. Användning av injekteringsbruk i olika färger är dock inte förbjudet och är ganska acceptabelt.

Bild
Bild

För kök

Om du vill använda denna teknik för att skapa en vacker inredning för ditt kök, det är värt att överväga att följa flera viktiga faktorer när du väljer ett efterbehandlingsmaterial för köket:

  • skarpa temperaturfall och hög luftfuktighet;
  • möjligheten att rengöra våt med kemikalier;
  • dekorens relevans.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De flesta av ovanstående kriterier uppfylls av väggmosaikdekoration, och i vissa fall tak- och golvdekoration. Den spegelhäftande beläggningen är unik för sin utmärkta kompatibilitet med nästan vilken dekorativ finish som helst. Beläggningen, som är avsedd för kökets inredning, är gjord av värmebeständiga och fuktsäkra material. Ett stort utbud av nyanser och färger gör att ägaren eller designern kan välja det bästa alternativet för interiören, som kommer att kombineras med resten av rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Huvudindelningen beror på:

  • tillverkningsmaterial;
  • metoden att lägga på arbetsytan;
  • materialets måttområde och form.
Bild
Bild
Bild
Bild

Idag finns det ett stort sortiment av mosaiker av glas, sten, plast, metall, keramik och trä på marknaden . Det är sant att trä inte används i köket och badrummet, eftersom det är dåligt skyddat från effekterna av vatten. Det finns många alternativ för utförande av mosaikelement när det gäller geometri, allt från den vanligaste formen "kvadrat" och slutar med ett triangulärt eller ovalt "skal". Det är mycket viktigt att ta hänsyn till färg, storlek och form på mosaikdelarna när du planerar en panel med ett visst mönster eller prydnad.

Bild
Bild

Arbetsordning under installationen

Enskilda marker och mosaikplattor staplas på en kombinerad meshbas och kräver inte en helt plan yta, och böjda delar av ytan kan hjälpa till att skapa ovanliga former i interiören. Men eftersom vypvev-mosaiken ligger på en självhäftande bas, krävs det att arbetsytan är mer noggrann anpassad. Allt detta är nödvändigt för att det i framtiden inte ska bli några avskalningar och förändringar i efterbehandlingens ursprungliga form.

Bild
Bild

Detta kommer att kräva lite verktyg och lite tålamod. De nödvändiga verktygen är vanligtvis tillgängliga från alla ägare. Graden av komplexitet av arbetet beror direkt på arbetsytans initiala tillstånd. Tidigare användes kakel ofta för att dekorera "förklädet" i kök. Det är värt att notera att i arsenalen av moderna tillverkare finns det kakeländringar som imiterar en mosaikbeläggning. De är ofta lägre i pris än självhäftande mosaik, men en sådan beläggning ser mindre presentabel ut.

Bild
Bild

För det första är det värt att demontera gammal keramik, tapeter eller färg . tillsammans med resterna av stelnade fästmaterial. Naturligtvis kan svårigheter uppstå vid bearbetning av ytor dekorerade med oljefärger eller emalj. För att klara denna process kan du göra speciella skåror med en perforator eller en hammare med en mejsel, som ska höja gipsskiktet och placeras på ett litet avstånd från varandra.

Bild
Bild

Arbetsytan ska sedan behandlas med en djupt penetrerande akryl- eller latexprimer. När primern är torr, bör ett utjämningsskikt av gips appliceras på vägg- eller takplanet. För detta ändamål är gips perfekt. Det är ganska plastiskt, har en hög vidhäftningsgrad och kräver inte ytterligare fyllmedel, och viktigast av allt, det säljs till rimliga priser.

Bild
Bild

För att fortsätta arbeta måste du vänta tills blandningen är helt torr . Denna process kan ta från en till två dagar, allt beror på tjockleken på det applicerade materialet. Därefter slipas den förberedda ytan med ett speciellt nät eller fint sandpapper. Därefter appliceras ett lager efterbehandlingsprimer som slutligen förbereder ytan för ytterligare efterbehandling. Det fäster ämnets molekyler till varandra på ytan och förbättrar väggytans vidhäftning till de självhäftande plattorna. Och det är naturligtvis nödvändigt att låta primern torka ordentligt så att den fullt ut uppfyller alla dess funktioner och deklarerade egenskaper.

Bild
Bild

Alla ovanstående operationer, med en viss noggrannhet och flit, kan utföras oberoende. Den tid som spenderas mer än uppvägs av kostnaden för hyrd arbetskraft. Om du inte är säker på dina förmågor är det bättre att söka hjälp från specialister.

Huvudarbetet med limning av mosaiken börjar med applicering av markeringar på den tidigare förberedda ytan . Innan du installerar mosaiken måste du se till att markeringarna är korrekta och att de uppfyller de tekniska kraven. Den första raden med mosaikplattor limmas enligt markeringarna. För att komma runt åsarna som skapar de inre och yttre hörnen, skär helt enkelt elementets bas. En prästkniv är perfekt för denna procedur.

Bild
Bild

Den självhäftande baksidan av den dekorativa mosaiken är täckt med en speciell skyddsfilm som måste tas bort omedelbart före installationen. Installation av element på väggen måste vara korrekt och verifierad. När det väl är fixerat på ytan kommer mosaikelementet inte att kunna korrigeras utan att segmenten skadas. Det är inte nödvändigt att slipa sömmarna mellan elementen. Basen, gjord i vitt eller svart, skapar den nödvändiga färgkontrasten och ser ganska estetiskt tilltalande ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Ett av de viktigaste kriterierna för att välja ett visst material är dess pris.

Det är värt att lyfta fram ett antal faktorer som påverkar prissättningen av mosaiken:

  • landet i vilket detta material tillverkas;
  • varumärkes popularitet;
  • graden av inredningens komplexitet;
  • tillverkningsmaterial;
  • antalet element som används.
Bild
Bild

Det bör förstås att en produkt tillverkad av naturmaterial kommer att ha ett högre pris än samma produkt, men tillverkat av konstgjort material. Människors önskan att köpa de flesta importerade varorna, som är en storleksordning högre i pris, till skillnad från inhemska eller kinesiska produkter, påverkar också starkt priset. Produkterna från världsberömda märken är de dyraste.

Bild
Bild

Vård

Det är svårt att hitta en mer lämplig typ av finish som är lika lätt att använda som en självhäftande mosaik. Det döljer väl smuts i form av stänk av fett, olja, saft och tvål, det kan också enkelt tvättas med flytande tvättmedel och behåller ett utmärkt utseende länge. Och om det händer att ett av elementen är skadat, är det möjligt att ersätta det utan att kränka hela kompositionens integritet. Detta kommer betydligt att spara pengar på reparationer och tid. Men för att köpet av en identisk beläggning inte ska orsaka svårigheter bör du köpa en mosaik med en marginal på 10-15%vid köp av material för reparationer. Detta steg kommer att uppskattas vid en tvångsbyte av element.

Rekommenderad: