Aspidistra (46 Bilder): Hemvård, Beskrivning Av Blommor Och Blad Av Aspidistra, Blommande Och Typer Av Inomhusväxter

Innehållsförteckning:

Video: Aspidistra (46 Bilder): Hemvård, Beskrivning Av Blommor Och Blad Av Aspidistra, Blommande Och Typer Av Inomhusväxter

Video: Aspidistra (46 Bilder): Hemvård, Beskrivning Av Blommor Och Blad Av Aspidistra, Blommande Och Typer Av Inomhusväxter
Video: Hur jag planterar om mina växter 2024, April
Aspidistra (46 Bilder): Hemvård, Beskrivning Av Blommor Och Blad Av Aspidistra, Blommande Och Typer Av Inomhusväxter
Aspidistra (46 Bilder): Hemvård, Beskrivning Av Blommor Och Blad Av Aspidistra, Blommande Och Typer Av Inomhusväxter
Anonim

Inomhusväxter har varit ständiga mänskliga följeslagare i många decennier. Gröna hjälpare kan återuppliva och dekorera alla rum, samt rena luften och förbättra klimatet. Biologer räknar flera hundra typer av inomhusblommor. I flera decennier har tropiska växter från andra länder varit efterfrågade. Dekorativa blommor anpassar sig snabbt och enkelt till nya klimatförhållanden och blir husdjur i många europeiska länder. En slående representant för denna grupp av växter är aspidistra.

Bild
Bild

Egenskaper

Aspidistra (gjutjärnträd) är en prydnadsväxande lövblomma som tillhör familjen Asparges. På grund av dess opretentiöshet kallas växten ofta för skomakarpalmen. Aspidistras naturliga livsmiljö är tropiska och subtropiska klimatbredder med mörka och svala skogar. Anläggningen känns bekväm i Asien, Kina och Japan. Aspidistras andra namn är en vänlig familj.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blommans rotsystem verkar vara komprimerat och delvis beläget på markytan. Bladen är formade av basala sticklingar och har en mörkgrön färg. Maxlängden på långsträckta blad med lansettform är 80 cm och bredden är 15 cm. Vissa sorter har beige ränder på bladplattans yta. Bildningen av små lila blommor förekommer i blomman. Fröets form är päronformad.

En växt av denna typ bildar mycket sällan blomställningar hemma. För att få ovanliga blommor är det nödvändigt att föra inomhusklimatet så nära som möjligt till de naturliga förhållandena i blommans hemland. Huvuddragen hos knoppar är deras bildning på ytan av rotsystemet. Små lila blomställningar på markytan glädjer sig bara i 24 timmar.

Efter att blomställningen vissnar börjar en liten frukt med ett frö bildas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland det stora antalet fördelar med denna växt, skiljer biologer följande:

  • krav på solljus;
  • enkel plantering och underhåll;
  • snabb grön massaökning;
  • motståndskraft mot extrema temperaturer;
  • luftrening och frisättning av fytoncider;
  • ljudabsorbering;
  • visuell zonindelning av bostadsutrymme;
  • skapa en ljus attraktionspunkt;
  • förmågan att växa i barnrum;
  • förekomsten av medicinska egenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Aspidistra är inte bara en dekorativ krukväxt, utan också en medicinsk blomma . Blomstersaften har hemostatiska egenskaper, sårläkning, motström och desinfektionsmedel. Läkemedel som tillverkas av aspidistra -blad används för att behandla inflammation i matsmältnings- och urinvägarna, lunginflammation, amenorré och gynekologiska sjukdomar, samt hjälpa till att lösa problem i munhålan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Biologer identifierar flera av de mest populära typerna av denna krukväxt.

Elatior Är en örtartad lång perenn som har ett krypande rotsystem. Bladplattans bredd är mer än 12 cm och har en mörkgrön blank färg. Formen på bladen som växer direkt från rhizomen är lansettformade eller ovala. Den åtta flikiga blomman är gul eller crimsonfärgad. Blomningsperioden inomhus är på sommaren. Blomställningarna är små och har en rödlila nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Vintergatan " Är en vintergrön snabbt växande sort som är lätt att tolerera som murgröna i låga temperaturer och torka. Strukturen på långa blad är stel med mjölkiga fläckar på bladplattans yta. Dessa fläckar, som liknade små stjärnor, framkallade utseendet på blommans andra namn - "Vintergatan". I slutet av vintern kan en krukväxt glädja sig med små lila blommor.

Bild
Bild

Brokig - Detta är en kort art, vars maximala höjd är 45 cm. Växten utmärks av sina krav på luftfuktighet, vattningsfrekvens och markkvalitet. De mörkgröna bladen har vertikala mjölkiga ränder. Felaktig vård, applicering av en stor mängd gödningsmedel och frekvent vattning kan orsaka försvinnandet av dessa ränder.

Bild
Bild

Storblommig Är en populär art som är infödd i Vietnam. Huvuddragen är bladens äggformiga form med kontrasterande fläckar, vars maximala höjd är 75 cm. Denna art blommar i mitten av sommaren. Lila korollor bildas av basala knoppar. Ljusa och långa kronblad med en djupt lila färg bildas längs kanterna på kronan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Attenuata Är en snabbt växande sort med ett krypande och runt rotsystem. De mörka bladen är 50 cm höga och 10 cm breda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Guanjou Är en känslig sort som kännetecknas av tunna rötter och medelstora elliptiska löv. Den långa kronbladet är täckt med gula formlösa fläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oblancefolia Är en kinesisk sort med smala löv och små blommor. Färgschemat på bladen sträcker sig från gulgrönt till djupt grönt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sichuan Är en kinesisk art vars naturliga livsmiljö är bambustrickor. Ett särdrag är närvaron av ett starkt och kraftfullt krypande rotsystem och separat växande blad, vars maximala höjd är 75 cm. Bladen består av en bladplatta som är cirka 35 cm stor och en skärning, vars höjd kan nå 40 cm. Färgen på bladen är mörkgrön med fläckiga varv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Du kan skaffa en ny växt med flera förökningsmetoder.

Dela busken

Den enklaste och mest populära uppfödningsmetoden är att dela busken. En moderbuske som har mer än 10 bladblad kan delas in i flera delar. Antalet blad i varje del bör inte vara mindre än 4 bitar. Ovanför krukorna med unga växter är det nödvändigt att bygga ett litet växthus och placera strukturen på en varm plats. För att förhindra att blomman blommar måste du dagligen ventilera växthuset och även fukta jorden efter behov.

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att du tar bort filmen först när det första unga bladet dyker upp.

Bild
Bild

Röta blad

Bladrotsmetoden är mer komplex och tar lång tid. Den främsta fördelen med blomförökning med hjälp av löv är att skaffa en ny växt med moderbuskens alla särdrag. Planteringsmaterial för förökning är friska blad utan bladblad, vars skärning utförs med vassa och sterila verktyg.

För att bilda rotsystemet är det nödvändigt att placera bladet i en transparent förseglad behållare med en liten mängd vatten. Växten ska placeras i ett varmt rum med höga ljusnivåer. Efter att rötterna dyker upp kan plantmaterialet tas bort från växthuset och planteras i en blomkruka med ett ljust lövande underlag. En folielock måste skapas runt den unga växten.

Först efter utseendet på unga blad kan den skyddande plastfilmen tas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön

Metoden för att få en ny växt från frön är den svåraste och tidskrävande. Dess främsta fördel är möjligheten att få en ny variant av aspidistra. Färdiga frön kan köpas i specialiserade trädgårdsbutiker. Det valda frömaterialet måste läggas ut på ytan av en behållare med näringsjord och jorden måste fuktas med en sprayflaska. Antalet frön i en kruka beror på trädgårdsmästarens önskan att utföra den efterföljande plockningen av plantor.

Växten reproducerar snabbt och utan noggrann arbetskraft.

Bild
Bild

Överföra

En opretentiös växt behöver inte frekvent omplanteras. Erfarna blomsterodlare rekommenderar detta förfarande eftersom rotsystemet växer med ett intervall på 4 år. Efter att ha anskaffat en ung växt är det nödvändigt att hålla den i karantän i flera dagar. Blomman måste vattnas regelbundet och avstå från att matas. Diametern på den nya planteringsbehållaren ska vara minst 5 cm större än den gamla krukan och också ha en högre höjd. Blommans rotsystem har en hög tillväxthastighet, men dess känsliga och sköra struktur tillåter inte frekvent plantering. Den mest lämpliga metoden för transplantation är omlastning.

Bild
Bild

För transplantation måste du köpa en färdig universaljord eller förbereda en jordblandning själv. För att förbereda näringsjord måste du blanda torvjord, torv, sand, kompost eller humus i lika stora proportioner. En liten mängd lövjord hjälper till att öka surheten. En förutsättning för transplantation är närvaron av ett dräneringsskikt i den nya planteringsbehållaren … Den extraherade växten, tillsammans med jorden, måste försiktigt överföras till en ny kruka och täckas med näringsrik jord alla tomrum.

Den planterade växten måste vattnas rikligt med sedimenterat vatten vid rumstemperatur.

Bild
Bild

Växande tips

Aspidistra är en opretentiös växt som är rädd för direkt solljus. Hemsjukvård kommer inte att orsaka svårigheter även för oerfarna blomsterodlare . Blomkrukan kan placeras på vilken mörkare plats som helst. En hög växt kräver inga speciella vävningsanordningar. Sorter med brokigt lövverk behöver mer ljus. I avsaknad av naturligt solljus kan växten växa och utvecklas och endast få artificiellt ljus.

Bild
Bild

Den optimala temperaturregimen på sommaren ligger i intervallet från +20 till +25 grader. På vintern känns växten bekväm vid +16 grader. Blomman är inte kräsen när det gäller luftfuktighet, men den behöver regelbunden dammning från bladen med en våt svamp. Växten föredrar regelbunden och måttlig vattning, som bör utföras efter att det övre jordlagret har torkat. Använd bevattnat vatten vid rumstemperatur för bevattning. På vintern, vid en lufttemperatur på högst +18 grader, räcker det med att fukta jorden en gång varannan vecka.

Bild
Bild

Det är strängt förbjudet att använda icke-sedimenterat vatten för bevattning, som innehåller en stor mängd mineralelement och salter. Tillsammans med vatten överför knölen till bladen och lösta salter, som, när de avdunstas, avsätts på bladplattan och provocerar utvecklingen av brännskador. Med långvarig användning av dåligt vatten kan blomman inte bara bli sjuk utan också dö.

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar en tidig planttransplantation. Om rotsystemet helt har fyllt hela volymen av planteringsbehållaren, slutar blomman att växa och slutar bilda nya löv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aspidistra reagerar positivt på tidig applicering av mineraliska och organiska gödningsmedel . För utfodring är det nödvändigt att köpa komplexa gödningsmedel för lövfällande prydnadsväxter i specialaffärer. Sorter med ljuspunkter behöver inte matas, vilket kan få fläckarna att försvinna. Beskärning av aspidistra utförs endast i sanitära åtgärder när torra och skadade bladplattor dyker upp bland friska och ljusa blad. Du måste klippa av det sjuka bladet vid dess bas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid växande aspidistra kan ett antal av följande problem uppstå:

  • mörka fläckar på bladplattan - konsekvenserna av solbränna; behandling - placera en blomkruka bort från direkt solljus;
  • sönderfall av rotsystemet - konsekvenserna av långvarig vattendämpning i jorden; behandling - normalisering av vattningsfrekvensen;
  • gulning av bladplattan - ett tecken på åldrande eller skador på en blomma av farliga insekter, biologer identifierar flera av de vanligaste skadedjuren - spindelmider och skalinsekter; behandling - behandling av anläggningen med speciella kemikalier;
  • vissnande av lövverk - bristande efterlevnad av bevattningssystemet. du kan återställa växten med hjälp av måttlig och vanlig jordfuktighet;
  • torkning av löv - närvaron av en låg luftfuktighet i rummet; behandling - öka antalet sprayer;
  • färgbyte - ett tecken på överdriven befruktning och låga ljusnivåer;
  • brist på unga skott - ett tecken på brist på kvävehaltiga element; behandling - befruktning av växten med en karbamidlösning.
Bild
Bild

Exempel på design

Aspidista är en mångsidig växt som kan användas inte bara för att dekorera lägenheter, kontor och sociala faciliteter, utan också för att skapa ljusa och vackra buketter med sin hjälp. De främsta fördelarna med denna växt i blomsterbruk är dess höga estetiska egenskaper, förmågan att ge buketten önskad form, liksom dess harmoniska kombination med ett stort antal blommor.

Kompositioner med aspidistra och rosor, callaliljor, liljor, krysantemum och gerberor kan användas för att dekorera olika evenemang och speciella tillfällen.

Bild
Bild

Erfarna hemmafruar rekommenderar att odla en blomma i köket, där det finns en stor ansamling av lukten av brännande och rök. Aspidistra absorberar inte bara allt damm och giftiga ämnen som en dammsugare, utan fuktar också luften.

Bild
Bild

Frånvaron av giftiga ämnen i plantans saft gör det möjligt att göra blomsterzoner från aspidistra i plantskolan. Blomman stabiliserar barnets psyke, förbättrar minne och uppmärksamhet. Gjutjärnsblomman är helt säker för husdjur. På sommaren kan stora blomkrukor med en växt tas ut på gatan och dekorera lokalområdet med dem. I klimatzoner där temperaturen på vintern inte sjunker under 0 grader, använder trädgårdsmästare blomman för designer trädgård dekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gjutjärnträ ser särskilt imponerande ut i stora kontorsutrymmen. Blomman, planterad i snygga och vackra krukor, kommer att betona den valda stilistiska riktningen och förbättra atmosfären i arbetsområdet. I många decennier har inomhusblommor varit en traditionell dekoration i alla rum tillsammans med inredningsartiklar, målningar och textilier. Varje erfaren hemmafru försöker odla flera av de vackraste plantorna på sin fönsterbräda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du köper en blomma du gillar är det absolut nödvändigt att studera dess egenskaper och påverkan på hematmosfären, liksom vårdens egenskaper. Florister anser aspidistra vara ett vinn-vinn-alternativ, som inte bara kommer att rena luften och ha en positiv effekt på alla familjemedlemmars känslomässiga tillstånd, utan också hjälpa till att bota vissa sjukdomar.

Rekommenderad: