Inomhusblommor Med Lila Blad (30 Bilder): Inomhusväxter Med Gröna Blad Ovanpå Och Lila På Undersidan, Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Inomhusblommor Med Lila Blad (30 Bilder): Inomhusväxter Med Gröna Blad Ovanpå Och Lila På Undersidan, Andra Typer

Video: Inomhusblommor Med Lila Blad (30 Bilder): Inomhusväxter Med Gröna Blad Ovanpå Och Lila På Undersidan, Andra Typer
Video: ALOCASIA MICHOLIZIANA MÄTER MED TUMSTOCK NYTT BLAD 2024, Maj
Inomhusblommor Med Lila Blad (30 Bilder): Inomhusväxter Med Gröna Blad Ovanpå Och Lila På Undersidan, Andra Typer
Inomhusblommor Med Lila Blad (30 Bilder): Inomhusväxter Med Gröna Blad Ovanpå Och Lila På Undersidan, Andra Typer
Anonim

Inomhusväxter med ovanliga lila blad kan organiskt passa in i vilken inredning som helst och blir dess huvudsakliga dekoration … Deras spektakulära utseende, hälsa och välbefinnande beror till stor del på villkoren för internering. Vilka typer av inomhusväxter med lila blad är populära bland blomsterodlare? Vilka egenskaper har det med att ta hand om dem?

Bild
Bild

Särdrag

Många nybörjare blomsterhandlare är intresserade av anledningen till att förklara ursprunget till den lila lövfärgen i vissa växtarter.

Denna funktion beror på det höga innehållet av ett speciellt pigment i bladen - antocyanin.

Detta pigment absorberar aktivt ljus i den gröna delen av spektrumet, vilket reflekterar ljus i de violetta, röda och blå delarna. Denna specificitet av ljusabsorption förklarar den ovanliga lila-lila, blå-violetta, rödbruna färgen på bladen hos vissa representanter för floravärlden.

Bild
Bild

Annars sker ljusabsorptionen i växter med grönt bladverk. Deras blad innehåller klorofyll, ett pigment som absorberar rött, blått och violett ljus, men reflekterar ljus i den gröna delen av spektrumet. Denna funktion orsakar den gröna färgen på bladen, så bekanta för det mänskliga ögat.

Bild
Bild

Typer av växter med lila blad ovanpå

Triangulär oxalis är en örtartad krukväxt, som är en representant för syrafamiljen . Denna opretentiösa fleråriga blev populär i växter inomhus tack vare dess ovanliga lövverk.

Bild
Bild

Oxalis löv är trifolierade, mörklila ovanför och ljuslila nedanför. Visuellt liknar sorlens blad bladen på en klaverklöver. Många odlare jämför bladen på sorreln med stora fjärilar med lila bläck som sitter på tunna långa stjälkar.

Med ankomsten av mörkret viks plantans löv på ett speciellt sätt och tar formen av en triangulär pyramid.

Bild
Bild

När man odlar triangulär syra är det nödvändigt att förse den med följande villkor för förvar:

  • optimal temperaturregim (på sommaren - inte högre än 25 ° С, på vintern - inte lägre än 13 ° С);
  • riklig men diffus belysning;
  • frekvent vattning i varmt väder, sällsynt vattning i svalt och grumligt väder;
  • toppdressing i början av perioden med intensiv tillväxt.

Under blomningen bildas tunna ljusgröna eller bleka lila stammar som är cirka 15-20 centimeter långa på växten. Blommor - liten, delikat lavendel, femblad.

Bild
Bild

Blommor med färgad undersida

Täcker Tradescantia är en flerårig prydnadsväxande lövväxt av familjen Kommelinov . Dess naturliga livsmiljö är de tropiska och subtropiska skogarna i Mexiko, Amerika och Antillerna. Det är en stark, kraftfull buske med en köttig upprätt stam. Växtens höjd kan variera från 30 till 50 centimeter. Bladen på Tradescantia-manteln är blanka, långsträckta, xiphoid, når 20-30 centimeter i längd, sitter tätt vid basen. Bladens ovansida är färgad smaragdgrön, undersidan är vinrödlila. Blommor - små, mjölkvita, gömda i en mörklila kompakta skivor.

Bild
Bild
Bild
Bild

En av de mest populära prydnadsvarianterna av Tradescantia är Hawaiian Gnome . Tradescantia av denna sort bildar små vackra buskar som är cirka 30 centimeter höga. Blad - täta, xiphoid, tätt täcker buskens bas. Bladets undersida är ljust lila med en lila nyans. Bladens ovansida är smaragdgrön, dekorerad med pärlgrå längsgående ränder. Täckande Tradescantia anses vara en av de mest opretentiösa växterna med original bladfärg.

Hon tål lätt lätt skuggning och starkt ljus. Växten känns mest bekväm under förhållanden med mjuk diffus belysning.

Bild
Bild

När du odlar denna fantastiska exotiska är det viktigt att hålla en behaglig rumstemperatur för den. Under vår-sommarperioden bör inomhuslufttemperaturen vara cirka 21-23 ° С, under vinterperioden-cirka 19 ° С.

Det är viktigt att ta hänsyn till att när temperaturen sjunker under 13 ° C kan tradescantia bli sjuk och till och med dö.

Bild
Bild

Bland andra krav för villkoren för att hålla denna växt bör följande noteras:

  • hög luftfuktighet i rummet;
  • regelbunden vattning (på sommaren - 1 gång på 2 dagar, på våren och hösten - 1 gång på 3 dagar, på vintern - 1 gång på 4-5 dagar);
  • brist på drag i rummet.
Bild
Bild

Gemigraphis (hemigraphis) är en exotisk örtartad perenn av familjen Acanthus . I naturen finns växten i Asien, Malaysia, liksom på Filippinerna och ön Java. Beroende på art kan plantans höjd variera från 25 till 60 centimeter. Stammar kryper, kryper eller är upprätt. Blad kan vara äggformade eller lansettformade. Färgen på bladplattorna varierar från lila-lila till vinrött-lila. Hos vissa arter är den övre delen av bladen färgad silverfärgad eller blåaktig-lila, den nedre är djuplila. Blommorna på hemigrafen är små, blekrosa eller snövit i färgen.

Bild
Bild

Gemigraphis är ljusälskande växter som är smärtsamma vid skuggning . I avsaknad av riklig diffus belysning förlorar dessa exotiska arter sin dekorativa effekt och spektakulära utseende. Hemigrafis dekorativitet och direkt solljus är skadligt.

Bild
Bild

Vid odling av hemigraf bör man komma ihåg att den behöver följande häktningsvillkor:

  • stabil temperaturregim (på sommaren - cirka 24 ° С, på vintern - cirka 18 ° С);
  • brist på utkast;
  • riklig mjuk belysning;
  • vanlig sprutning;
  • stabil luftfuktighet i rummet vid 60%.

Erfarna blomsterodlare rekommenderar att vattna hemigrafen en gång varannan dag. Det är viktigt att inte låta jordkoman torka ut i krukan, eftersom dessa exotiska växter smärtsamt tål brist på jordfuktighet.

Bild
Bild

Ginura wicker - en exotisk representant för Astrov -familjen … Den naturliga livsmiljön för denna växt är territorierna i Östafrika och Asien. Hemma odlas ginura oftast som en rik kultur. Medellängden på plantans krypande stjälkar varierar från 40 till 60 centimeter. Bladen är långsträckta, med en spetsig spets och vågiga kanter.

Bild
Bild

Växten är anmärkningsvärd inte bara för sin intressanta form, utan också för den sammetslen lövverkets ursprungliga färg. Ovansidan av de snidade bladplattorna i gynuran är målad i en solid smaragdfärg, kontrasterande med tunna violett-lila vener. Vid basen är bladen ljust lila. Både stjälkarna och bladen på ginuran är täckta med många mjuka mörka lila hårstrån.

Bild
Bild

Ginura blommor är små, guldgula, fluffiga. Det ska noteras att även i avsaknad av blomning ser denna växt väldigt attraktiv och ovanlig ut.

Ginura har en tendens att växa snabbt, vilket kräver periodisk beskärning och nypning.

Bild
Bild

Dessutom kräver denna växt:

  • regelbunden riklig vattning;
  • hög luftfuktighet;
  • årliga transplantationer;
  • riklig men diffus belysning;
  • väldränerad jord.

För flätad ginura stabila temperaturförhållanden är viktiga … Denna växt tolererar inte både en kraftig nedgång och en plötslig temperaturökning. Det mest bekväma för henne under vår-sommarperioden är intervallet 21-22 ° С, under vinterperioden-13-14 ° С.

Bild
Bild

Varianter med fläckar och ränder

I samlingen av erfarna blomsterodlare kan du ofta hitta sådana typer av inomhusväxter, vars blad är dekorerade med invecklade mönster, fläckar och lila ränder.

Bild
Bild

Royal begonia är en mycket effektiv representant för familjen Begonia, som har vunnit stor popularitet inom växtodling inomhus . I naturen finns denna ovanliga blomma i den östra delen av Indien. Växten har starka krypande rötter, asymmetriska rundade blad med en hjärtformad bas.

Bild
Bild

Bladstjälkarna är upprätt, rosa-röda, grönaktiga eller rosa-lila, pubescenta, sköra och köttiga. Medelhöjden på busken varierar mellan 30-40 centimeter. Färgen på bladen på kunglig begonia beror på dess art och sortens egenskaper. Bland de svindlande arterna och sorterna av kungliga begonier finns också extremt originella exemplar med fläckiga och randiga blad.

Bild
Bild

Chocolate Cream är en hybrid av kunglig begonia med invecklade formade och färgade blad … Växten bildar en kompakt buske upp till 25-30 centimeter hög. Bladen är rundade, med en spetsig topp, vriden till en platt spiral vid basen. Bladets mitt, vener och skalade kanter är vinröda lila. En bred spiralremsa som löper i mitten av bladplattan har en silvergrön färg.

Bild
Bild

Målat glas är en kompakt kunglig begonia med asymmetriska långsträckta löv . Höjden på en vuxen växt varierar från 25 till 30 centimeter. Den centrala delen av bladplattan är dekorerad med en stor rubin-violett fläck som upprepar bladets form i dess konturer. Platsen är omgiven av en bred grågrön rand med en pärlemorglans.

Bild
Bild

Zebrina lila är en opretentiös flerårig krukväxt, som är medlem i familjen Kommelin . Hembygden för denna växt anses vara de tropiska regionerna i Nordamerika. Zebrina har långa, krypande skott, täckta med saftiga rundade blad med en spetsig spets. Den centrala delen av bladplattan är dekorerad med en längsgående violett-lila rand. Bladets sidor är färgade pärlgrönt och ljuslila. Nedan kan bladplattan ha en grågrönaktig eller blekrosa-lila färg.

Bild
Bild

Zebrina lila är en av de mest opretentiösa inomhusväxterna . Den tål lätt skuggning, kortvarig torka och brist på fukt i luften. Denna växt får dock maximal dekorativ effekt under de mest bekväma förhållandena.

Bild
Bild

De menar:

  • riklig men diffus belysning (inte direkt solljus);
  • regelbunden vattning (en gång var 2-3 dagar);
  • periodisk sprutning av växten;
  • lös näringsrik jord.

Erfarna odlare rekommenderar inte att denna växt placeras i direkt solljus. Kraftigt solljus kan få den ljusa färgen på zebrinbladen att blekna.

Bild
Bild

Irezine är en flerårig prydnadsväxt av familjen Amaranth . I naturen finns denna exotiska i Brasilien, Ecuador, Australien och Antillerna. Växten är en kompakt, flerstammad buske täckt med stora rundade blad. Färgen på bladen sträcker sig från lila-körsbär till röd-violett. Bladplattornas ovansida är dekorerad med ljusrosa ådror.

Bild
Bild

Irezine tillhör anspråkslösa växter som lätt tål torka, fuktunderskott i jorden.

Så att växten inte tappar sin dekorativa effekt när den växer, rekommenderar blomodlare att regelbundet nypa stjälkarna.

Bild
Bild

För att få blomman att känna sig bekväm han bör ge en tillräcklig mängd mjukt, diffust ljus under hela dagen, en stabil temperatur vid 20 ° C och veckosprutning . Det rekommenderas att transplantera denna fleråriga var 2-3: e år.

Rekommenderad: