UV -lampa För Växter: Välj En UV -lampa För Odling Av Inomhusblommor. Hembruk Phytolamp - Vad är Det?

Innehållsförteckning:

Video: UV -lampa För Växter: Välj En UV -lampa För Odling Av Inomhusblommor. Hembruk Phytolamp - Vad är Det?

Video: UV -lampa För Växter: Välj En UV -lampa För Odling Av Inomhusblommor. Hembruk Phytolamp - Vad är Det?
Video: GROW LIGHTS FOR HOUSEPLANTS | why, when, and how to use them 💡💡! 2024, Maj
UV -lampa För Växter: Välj En UV -lampa För Odling Av Inomhusblommor. Hembruk Phytolamp - Vad är Det?
UV -lampa För Växter: Välj En UV -lampa För Odling Av Inomhusblommor. Hembruk Phytolamp - Vad är Det?
Anonim

Rysk sommar räcker inte för att ladda inomhusväxter med energi och vitalitet under hela året. Korta dagsljus mellan säsonger och vintrar ger otillräckligt ljus för blommor. Samtidigt, för många människor, är gröna utrymmen i huset inte bara ett sätt att dekorera ett rum och ge det komfort, utan också en inkomstkälla. För att en växt ska vara behaglig för ögat, för att vara frisk behöver den vissa förutsättningar för utveckling. Ljus är en av de viktigaste förutsättningarna för tillväxt och hälsa hos hemfloran.

Bild
Bild

Vad är en UV -lampa?

För tillväxt, odling och välstånd i grönområden behövs en ytterligare ljuskälla - en ultraviolett lampa för växter. En sådan enhet för hemmabruk kallas också fytolamp eller grön lampa. Det har stor effekt på växternas vitala aktivitet, det är ganska enkelt att använda det. En sådan enhet är lämplig för nästan alla typer och typer av inomhusfloror, vilket ger rätt mängd ljus för deras liv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Phytolamp är en belysningsenhet med ultraviolett sken, avsedd att användas i slutna rum för att skapa en optimal ljusregim . Du kan köpa den, eller så kan du göra den själv. En artificiell "sol" kommer att provocera fotosyntesens processer, växten släpper ut energi och syre som om den växer under en riktig sol. Alla växtarter kräver inte en extra UV -ljuskälla, utan bara de som kräver långa dagsljus. Som regel är detta tropisk flora. Viljan att minimera energikostnaderna ledde till uppfinningen av UV -lampor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna och effekterna av ultraviolett strålning

UV -strålning i form av ljusstrålar är en våg med olika våglängder (från 10 till 400 nm). Upp till 200 Nm - långt ultraviolett, som inte används för hushållsändamål. Vågor upp till 400 Nm är indelade i:

  • kortvåg - från 200 till 290 Nm;
  • medelvåg - från 290 till 350 Nm;
  • fjärrvåg - från 350 till 400 Nm.
Bild
Bild

I naturen verkar ultraviolett ljus från långa och medelstora vågor. Växter kan inte existera utan UV -exponering, det stelnar gröna, låter dem utstå extrema temperaturer, ger näring och underhåller växter. En korrekt vald källa för ultraviolett strålning kan hjälpa nya skott, groddar att dyka upp, frukt att sätta sig, utveckla kronan och rotsystemet, bromsa eller påskynda blomningen.

Hem trädgård belysning

När du väljer eller skapar UV-lampor är det nödvändigt att vägledas av reglerna för belysningsanläggningar, annars kommer belysningsanordningen inte bara att inte bidra till utvecklingen utan också förstöra miniträdgården. Krav på ljusflödet från fytolampan:

  • det bör vara så nära en naturlig ljuskälla som möjligt;
  • det är nödvändigt att begränsa glödtiden individuellt för varje typ av växt;
  • strålning av elektromagnetisk natur från enheten måste vara lämplig för förhållandena i den naturliga miljön;
  • halten av erforderlig strålning får inte överskridas.
  • en minimal tillfredsställelse av behovet av ultraviolett strålning är tillräcklig.
Bild
Bild

UV -lampor klassificeras och matchas baserat på exponering. De kan stimulera eller hämma blomningen, påskynda grobarhetsprocessen, uppkomsten av skott och frukt.

Vad är hotet med en felaktigt vald ljuskälla?

Om du gjorde ett misstag med valet av lampa, kommer hemfloran mycket snabbt att signalera detta med dess tillstånd. Du måste vara uppmärksam på följande tecken:

  • växtsjukdom;
  • det plötsliga utseendet av insekter, till exempel en spindelkvalster;
  • växten blommar inte eller bär frukt, även om detta förväntas när det gäller tid;
  • bladblad är bleka, tråkiga;
  • bladbrännskador;
  • greenerna är vissna, tröga, hängande.
Bild
Bild

Ansökningsplaner

Applicera lampor enligt följande:

  • att helt ersätta naturligt ljus - detta är bara möjligt om inomhusklimatet är helt kontrollerat;
  • periodisk användning - relevant under lågsäsong för att öka varaktigheten av dagsljus;
  • som en ytterligare ljuskälla - så stimuleras fotosyntesprocesser mest aktivt.
Bild
Bild

Hur väljer man?

Fytolampor presenteras i tre huvudtyper.

  • LED . Det mest lönsamma alternativet ur ekonomins synvinkel, eftersom det har en mycket lång livslängd och kännetecknas av låg energiförbrukning. Samtidigt har de en utmärkt effekt på florans utveckling, avger lite värme, framkallar inte fuktavdunstning, vilket gör det möjligt att vattna plantorna mindre ofta. Dessutom tillåter sådana lampor dig att ändra ljusnyanser. Du kan skapa dem själv.
  • Energi sparande . De är så enkla att använda som möjligt, bara skruva fast dem i chucken. Det är viktigt att välja rätt typ av glöd: kall eller varm. Den första påverkar utveckling och tillväxt, den andra påverkar blomningen.
  • Självlysande . När du använder dem finns det ingen uppvärmning, det påverkar inte klimatet i rummet. Modeller med blå glödlampor kan väljas för att påskynda fotosyntesen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många vitala processer i hemfloran beror på strålningens färg: rött främjar groning, blå främjar cellförnyelse, lila används för att stimulera tillväxt. Antibakteriella UV -lampor som fungerar enligt solbränningsprincipen är kategoriskt inte lämpliga för växter, eftersom fjärran ultraviolett strålning från dessa enheter är kontraindicerat i blommor.

Bild
Bild

Rekommendationer för användning

För att använda UV -enheten så effektivt som möjligt, du måste ta hänsyn till reglerna för dess användning:

  • för att göra resultatet mer uttalat, föra ljuskällan närmare anläggningen, om du vill minska effekten, ta bort den;
  • under lågsäsong och på vintern, öka uppehållstiden för växter under fytolampan med 4 timmar;
  • se till att ljusströmmen är direkt riktad mot blomman;
  • kom ihåg att i höga doser påverkar ultraviolett ljus negativt människor, djur och växter, därför måste lampan alltid övervakas.
Bild
Bild

Det är praktiskt taget ingen skada för människor från sådana enheter, eftersom deras strålning står i proportion till solen. Men i stora doser är det skadligt, därför är det omöjligt att ständigt vara under en ljuskälla och titta på det. När du köper en enhet, var uppmärksam på parametrarna som gör att du kan skydda levande föremål från dess effekter.

  • UV -strålning bör vara försumbar.
  • Välj enheten strikt efter syftet. Det finns olika lampor för varje ändamål - för fotosyntes, spirande frön, snabbare blomning etc.
  • Strålningens spektrum och strålningsvinkel måste väljas korrekt.
  • Tillräcklig produktstorlek är en mycket viktig parameter. Det ska inte överskrida det område som ska belysas.
Bild
Bild

Du kan bygga en UV -lampa med dina egna händer, men detta kräver åtminstone grundläggande kunskaper om elektriska enheter. I butiker kan du köpa ett monteringssats, som redan innehåller allt nödvändigt material, eller så kan du köpa varje artikel separat.

Modellbetyg

Den moderna marknaden är mättad med en mängd olika UV -enheter från olika företag och tillverkningsländer.

" Ladder-60 ". Lämplig för växthus och lägenheter, fästa med kablar. Kan fungera som den enda ljuskällan. Främjar snabb tillväxt, ökad fruktighet. Livslängd - upp till 60 månader.

Bild
Bild

" Minifarmer Bicolor ". Idealisk för användning hemma, ökar hastigheten på fruktmognad, blommans äggstocks utseende, stimulerar alla stadier av florautvecklingen. LED-enheten är utrustad med linser som ökar exponeringsspektrumet. Skruvar i chucken, kräver ventilation.

Bild
Bild

" Bright Light Fito ". Lampa med två lägen, som används som bakgrundsbelysning och huvudljus, skadar inte ögonen, är ekonomisk när det gäller energikostnader. Har en blå bakgrundsbelysning och ett läge för blomning och frukt.

Bild
Bild

" Solntsedar Fito-P D-10 ". Enheten är skyddad mot fukt och damm, lämplig för användning hemma och växthus. Utrustad med linser, ljusspridare av plast. Det är möjligt att justera ljusstrålarnas riktning. Det kan positivt påverka odlingen av frukt, örter, bär. Ökar produktiviteten med ungefär en tredjedel. Energiförbrukningen är mycket blygsam.

Bild
Bild

Philips Green Power . Fytolamp av natriumtyp. Lämplig för buskar, lågväxande växter. Graden av ljuseffekt är den högsta; den används i växthus- och växthuslokaler. Påskyndar spiring av plantor, optimalt för exotiska tropiska växter. Har en blå bakgrundsbelysning. Energiförbrukningen är låg, glaset är mycket hållbart och livslängden är mycket lång.

Bild
Bild

" Flora lampor E27 ". En fytolampa räcker till flera växande grödor. Den kan användas i växthus- och växthuslokaler. Utrustad med röd och blå bakgrundsbelysning. Stimulerar perfekt fotosyntes, billig, inte energikrävande, livslängd - upp till 60 månader.

Bild
Bild

Fitowatt Harau . Enheten kännetecknas av sitt låga pris, praktiska installation och goda effekt. Lämplig för alla slutna utrymmen, den kan användas i alla tillväxtstadier. Det finns en strömbrytare. Finns i 4 storlekar, så att du kan välja rätt modell.

Bild
Bild

SPB-T8-Fito . Lämplig för nybörjare trädgårdsmästare, eftersom den har en mycket enkel design. Optimal för en mängd olika grödor. Hängande på kablar, placerade på något avstånd från floran, ger inte värme. Har en röd bakgrundsbelysning, ljuset är inte skadligt för ögonen. Stimulerar perfekt tillväxt och förstärkning av rötter, toppar, löv. Minskar fukt och avdunstningsprocesser, tillåter mindre vattning av växter.

Bild
Bild

Jazzway PPG T8 . Lampan säljs i nästan alla specialaffärer. Bra för grödor av en fruktart, utrustad med blå och röd belysning. Perfekt för inomhusbruk. Livslängd - mer än 25 tusen timmar.

Bild
Bild

" Luchok 16 W ". Det kommer att klara plantor och inomhusblommor bäst, kommer att ha en positiv effekt på deras blomning, fruktning, tillväxt. Ljusutsläpp skadar inte ögonen. Enheten är lätt, överhettas inte, kan placeras på valfritt avstånd och höjd från dem.

Rekommenderad: