Garden Calla Liljor (30 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Regler För Odling Av Gatukallaliljor. Lagring Av Växter På Vintern

Innehållsförteckning:

Video: Garden Calla Liljor (30 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Regler För Odling Av Gatukallaliljor. Lagring Av Växter På Vintern

Video: Garden Calla Liljor (30 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Regler För Odling Av Gatukallaliljor. Lagring Av Växter På Vintern
Video: Planering av hydroponisk odling - Hemmaodlat 2024, Maj
Garden Calla Liljor (30 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Regler För Odling Av Gatukallaliljor. Lagring Av Växter På Vintern
Garden Calla Liljor (30 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Regler För Odling Av Gatukallaliljor. Lagring Av Växter På Vintern
Anonim

Om du vill plantera en vacker rabatt kan en blomma som calla vara en bra dekoration i ditt lanthus eller på din bakgård. Sorter med vita kronblad brukar kallas bröllopsvarianter, eftersom deras form liknar en bruddräkt. Många sorter av denna växtart finns allt oftare i Ryssland. Om du organiserar planteringsprocessen korrekt och tar hand om dina trädgårdsblommor ordentligt, växer de snabbt och blommar länge.

Som erfarenheten av erfarna trädgårdsmästare visar är allt som behövs för att odla callas i sina rabatter bara att känna till några enkla regler om plantering och vård av dem. Du kan läsa om allt detta och inte bara i vår artikel.

Bild
Bild

Vad det är?

Garden calla är en ganska opretentiös typ av växt om du följer vissa vårdvillkor. En av de största svårigheterna som du kan stöta på när du odlar calla liljor i trädgården är lagringen under vinterkylan. Det är mycket viktigt för den här typen av växter att vara vilande när det är vinter ute.

Det är värt att notera att denna typ av blommor kan odlas både hemma, det vill säga i en kruka på en fönsterbräda och i det öppna fältet i en rabatt . Blomningsperioden är från juni till september.

Om du odlar calla i en kruka och när den ljusa höstkylan sätter in tar du din växt in i ett varmt rum, då blir blomperioden längre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom denna blomma är infödd i Sydafrika är dess naturliga livsmiljö stranden av vattendrag, till exempel en flod eller sjö. I naturen kan en sådan blomma också växa i tung lerig jord.

Det är därför det är att föredra att plantera dekorativa "släktingar" till denna typ av blommor på lite mörkare platser med hög luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att plantera callaliljor på din gård får du en slags matta av stjälkar och lövverk, från vilka blomstjälkar kommer att växa under blomningen. Därför är det bäst att välja en relativt öppen plats för plantering, där växten kan växa magnifikt. Hur kan du placera din "gröna vän" i ett öppet och mörkt område samtidigt? Faktum är att calla kan växa i båda fallen, skillnaderna kommer att vara följande:

  • i ett mörkt område kommer denna typ av blommor att kännetecknas av snabb blomning;
  • i mer öppna och soliga områden kan du odla en växt med vackert lövverk men mindre frodiga blomstjälkar.

Valet är i alla fall ditt - oavsett vilken sort eller plats för plantering du väljer, kommer trädgårdskalla att vara en underbar dekoration för vilken rabatt som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Street calla, eller, som det också kallas, calla, är en representant för släktet till aroidfamiljen. Tidigare förstod man detta släkt i större utsträckning, varför de flesta av de aroidart som odlas som en krukväxt eller för skärning kallas callaliljor. Först och främst är detta namn typiskt för växter från Sydafrika - Zantedesky, i synnerhet för Elliott Zantedeschia och Ethiopian Zantedeschia.

Vi uppmärksammar några av de mest populära sorterna av etiopiska callaliljor och Elliott callaliljor bland trädgårdsmästare, med hjälp av vilka du kan förverkliga även de mest vågade idéerna och göra din rabatt ovanligt vacker.

Bild
Bild

Calla "Ametyst ". Sedan urminnes tider har denna sort betraktats som en av de bästa växterna som kan användas för att dekorera kamrarna hos en ädel dam. Särdrag är en trevlig och sofistikerad doft under plantans blomningstid, liksom kronbladets färg - känslig violett. Blommans höjd beror helt på villkoren för dess odling: den kan nå från 60 centimeter till 1,2 meter.

Själva peduncle växer som regel ganska lång och stark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Calla "Vermeer ". Det är en vacker blomma med olika färger och kontraster. Blomman i sig har en mörk röd färg, och längs kanterna blir den till en snövit kant. Djupfärgade kronblad täcker plantans ljusgula öra och skapar därmed en kontrast av färger. Lövverket av denna trädgårdskallasort kännetecknas av en vit fläck. Tillväxten av Vermeer callaliljor kommer inte att överstiga 70 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Etiopisk rhizom calla . Det är bättre att plantera denna typ av blommor i ett område med hög luftfuktighet, då kan det snabbt slå rot. Älskar också lite skuggade områden. Blommorna i den etiopiska rhizomen calla är stora och har en trevlig vit nyans.

Denna sort av calla liljor i trädgården kommer att se bra ut och växa i en konstgjord damm med andra typer av vattenväxter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Knölkallaliljor . Till skillnad från den tidigare sorten behöver tuberösa callaliljor inte fuktig jord för att slå rot och känna sig bekväma. Sådana blommor kan planteras i en blomsterträdgård. Liksom många andra callasorter är denna att föredra att plantera i ett mörkt område.

Men på den öppna solsidan kommer den också att kunna slå rot, bara dess tillväxt blir mycket lägre jämfört med dem som kommer att växa i halvskugga.

Bild
Bild

Efter att ha bekantat dig med de vanligaste sorterna av calla liljor i trädgården kan du välja den som fungerar bäst för din mark och terräng.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Callaliljor kan köpas i slutet av februari. Om du bestämmer dig för att köpa exakt rotknölen måste du definitivt uppmärksamma dess utseende. Det måste vara tätt - annars kommer växten inte att kunna producera blomsterstjälkar samma år när den planteras. Experter rekommenderar att man helt överger köpet av en blomma, vars knöl ser gammal ut, något vissen . Du måste plantera blommor på våren, så om du köpte rhizomer på vintern måste du ge dem en pålitlig och korrekt övervintring.

Det finns flera sätt att reproducera calla liljor i trädgården. En detaljerad beskrivning av möjliga metoder erbjuds dig.

Bild
Bild

Rhizome division

  • Landningsperioden är april.
  • Landningsplatsen är en kruka, vars kapacitet bör vara upp till 3,5 liter.
  • Temperaturområde från + 20 ° C till + 22 ° C.
  • Vattning utförs inte omedelbart efter plantering av växten, men efter en vecka. Då måste du ständigt övervaka att jorden inte blir för torr och i tid fylla din växt med fukt.

För trädslag är det bäst att tillgripa reproduktionsprocessen genom att dela rhizomerna . Samtidigt är det viktigt att försöka hålla så mycket jord som möjligt på rötterna så att de inte torkar ut. Vidare måste de resulterande jordstammarna planteras i separata krukor. De bör förvaras vid en speciell temperaturregim - från + 12 ° C till + 15 ° C.

Med vårens ankomst bör skott dyka upp, och redan i början av sommarsäsongen kommer det att vara möjligt att plantera din blomma i öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du inte har möjlighet att plantera växter med denna metod, kan du helt enkelt köpa plantor i alla plantskolor.

Sådd för plantor

För att få en vacker calla på detta sätt att reproducera, bör du hålla dig till följande rekommendationer.

  • Fröna ska blötläggas i en lösning av ett naturligt biostimulerande medel (kaliumhumat) i nästan 6 timmar.
  • Sedan måste du lägga dina frön på en förfuktad textil och täcka med en annan fuktig trasa ovanpå.
  • I denna form bör fröna förvaras i cirka 7 dagar. Platsen ska vara varm och torr. Då och då måste du återväta textilierna så att fröna inte torkar ut.
  • Efter det kan de planteras i öppen mark.
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera och lämna

Det är nödvändigt att plantera callaliljor i enlighet med deras utseende, vare sig det är en knöl eller en rhizom. Om det i det första fallet är möjligt att tillgripa plantering och odling tack vare separationen av "barn", så är det i fallet med rhizomen nödvändigt att stanna kvar vid metoden för att dela busken. Samtidigt är det i båda alternativen möjligt att plantera med hjälp av frön.

För att odla en vacker utomhusväxt måste den skötas ordentligt. Använd en annan typ av gödningsmedel regelbundet . Du måste mata minst en gång varannan till var tredje vecka. Under blomningsperioden är det bäst att använda kalium (högst 20 g). Låt dig inte heller bli för fört med gödselmedel, som innehåller kväveämnen, eftersom de bidrar till accelerationen av lövutveckling. Kalium anses vara det bästa gödningsmedlet för blomstjälkar.

Vattning är en annan viktig aspekt av vården av callaliljor . Det bör göras ofta, men inte i stora volymer. För att stimulera rötterna rekommenderar trädgårdsmästare att man måste klippa pedunclesna efter blomningstiden. När det gäller den unga tillväxten är det inte nödvändigt att skära den.

Således är garden calla en ganska opretentiös och mycket attraktiv växt som kan försköna alla områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förvaring av knölar på vintern

Eftersom själva växten är sydafrikansk är det mycket svårt för den att klara det hårda klimatet i Ryssland. Det är därför, redan med ankomsten av september, är det absolut nödvändigt att börja förbereda callaknölar för övervintring. På vintern kan allvarliga frost skada blommans rotstruktur. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar starkt att gräva upp callaknölar innan vinterkylan börjar. Låt oss ta en titt på huvudstadierna för att förbereda knölar för förvaring på vintern.

  • Först och främst måste du noggrant få ut knölarna ur jorden och sedan skaka av dem från jordens rester och skölj under kallt vatten. Växter kan ha ganska tunna och sköra rötter, så detta steg måste göras med extrem försiktighet.
  • Under de första 14 dagarna bör rotknölarna i calla liljekräftor förvaras tillsammans med lövverket på en sval plats, där temperaturen ständigt kommer att ligga mellan + 5 ° C och + 15 ° C.
  • Om två veckor kommer alla typer av näringsämnen från den bladiga delen att passera in i rotknölarna. Redan den femtonde dagen kommer det att vara möjligt att eliminera vissna rötter och lövverk.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha utfört alla ovanstående steg är plantorna helt redo för långtidsförvaring under vinterfrost. Vad ska lagringsförhållandena för rotknölarna i calla liljor i trädgården vara?

  • Stabila temperaturförhållanden på den plats där knölarna ska förvaras på vintern.
  • Säkert ställe. Du kan lägga växter för övervintring i en källare, källare, balkong eller till och med ett kylskåp (om du ställer in önskad temperatur i förväg).
  • Varje rhizom bör förpackas i ett pappersomslag.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller belysningen och luftfuktigheten på den plats där rotknölarna ska förvaras är denna aspekt inte så viktig. Om alla de inledande stadierna utfördes korrekt, kommer deras kvalitetsegenskaper inte att förändras på något sätt när det är dags att få plantorna efter övervintringen. Det finns bara en sak kvar - att korrekt slutföra vinterprocessen med callaliljor. Växter "vaknar" vanligtvis i början av april eller början av mars, beroende på vilken region du bor i. Följ instruktionerna nedan:

  • rotknölar måste tas bort från pappersomslaget och inspekteras för eventuella svampsjukdomar;
  • vidare måste du ta en lösning av mangan (du kan använda alla andra fungicider) och bearbeta växten;
  • om "barnen" inte separerades innan vintern började, kan detta göras nu.

Rekommenderad: