Mata Blommor Med Jäst: Hur Man Korrekt Förbereder Jästgödsel För Växter Och Hur Kan De Matas? Gödningsrecept För Inomhusblommor

Innehållsförteckning:

Video: Mata Blommor Med Jäst: Hur Man Korrekt Förbereder Jästgödsel För Växter Och Hur Kan De Matas? Gödningsrecept För Inomhusblommor

Video: Mata Blommor Med Jäst: Hur Man Korrekt Förbereder Jästgödsel För Växter Och Hur Kan De Matas? Gödningsrecept För Inomhusblommor
Video: Hur man planterar liljor på hösten så att de överlever den extrema vintern och våren? 2024, Maj
Mata Blommor Med Jäst: Hur Man Korrekt Förbereder Jästgödsel För Växter Och Hur Kan De Matas? Gödningsrecept För Inomhusblommor
Mata Blommor Med Jäst: Hur Man Korrekt Förbereder Jästgödsel För Växter Och Hur Kan De Matas? Gödningsrecept För Inomhusblommor
Anonim

Det är omöjligt att föreställa sig ett hus eller lägenhet där det inte finns någon grön vegetation i krukor på fönsterbrädan. Dessutom är moderna typer och sorter av inomhusblommor höjdpunkten i det inre av rummet. Men vid ett tillfälle börjar växten visa att den saknar vissa vitaminer och mineraler. Bladen blir slöa, knopparnas kronblad faller av.

Grundorsaken till dålig växthälsa - utarmning av jordkompositionen. Många amatörblomsterodlare, när sådana problem uppstår, går till en specialbutik för att köpa konstgödsel och förband. Men de härdade blomsterodlarna går till köket och hämtar olika ingredienser från soptunnorna, från vilka avkok och tinkturer bereds. Men den bästa återupplivaren är jäst … Låt oss överväga mer detaljerat hur utfodring av blommor med jäst utförs.

Egenskaper

Ordspråket "växer med stormsteg" är känt för alla moderna människor. Och om vi i vardagen pratar om små barn, så är blommodlarnas verklighet den här frasen en förklaring till jästmatning . En ordentligt förberedd komposition ger inte bara näring åt växter med användbara ämnen, utan aktiverar också deras tillväxt, minskar väntetiden för blomning.

Jäst har många positiva element … Till exempel är auxiner och B -vitaminer ansvariga för att stimulera växttillväxt. Denna typ av svamp är mättad med en tillräcklig mängd kolhydrater, proteiner, järn. Cytokininer är ansvariga för att reglera celldelningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jästsorten toppdressing har följande fördelar för krukväxter:

  • sammansättningen av detta gödningsmedel är en bakteriekälla som är viktig för jorden;
  • inte bara växttillväxten aktiveras, utan också utvecklingen av rötter, fylld med styrka och uthållighet;
  • jästgödselkomponenter är användbara för växter som förökar sig genom plantor;
  • jästdressing är idealisk för bladgödsling.

Jäst är en naturlig produkt med en biologisk grund, mycket användbar för inomhusväxter . Detta kulinariska gödningsmedel innehåller svampar som aktiverar blomresursen. Tyvärr har kemiska tillsatser inte sådana egenskaper. Resultatet av färgåterställning är synligt nästa dag. Och växten kommer att kunna bli starkare och komma till ett normalt tillstånd om 4 dagar efter det första intaget av jästmedicinen.

Fördelarna med denna toppdressing kan inte mätas med någonting . Gröna utrymmen måste utvecklas under begränsade förhållanden. Även i stora och djupa krukor kan underlaget inte ha en tillräcklig mängd användbara element, varför inomhusblommor måste befruktas mycket oftare än växter från en rabatt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte att jordblandningen i blomkrukor snabbt tar slut, därför får växten inte de ämnen som är nödvändiga för utveckling, den blir trög, bleknar och förlorar sin skönhet. Jäst hjälper till att återställa plantornas hälsa och till och med få dem att blomma igen.

För att förbereda gödningsmedlet behöver du rå jäst eller torrt koncentrat . Som en del av färskt pressad jäst 70% vatten finns, varför produkten förvaras i kylskåp. Högkvalitativ jäst, som inte är skrämmande att ge för befruktning, bör ha en enhetlig gråaktig eller beige färg. När den kläms ska en bra produkt spricka, inte krypa på fingrarna. Utan tillgång till luft försämras färsk jäst, så det är inte tillåtet att förvara den i en bunden påse eller tätt tillsluten behållare.

Torr jäst säljs i varje kulinarisk avdelning. De presenteras i form av små granulat erhållna i produktionsprocessen för uttorkning. Torrjästen innehåller bara 8% fukt, så det är ingen mening att förvara dem i kylskåpet. Efter att den förslutna påsen har öppnats måste jästen konsumeras inom 30 dagar. För att aktivera egenskaperna hos torrjäst är det nödvändigt att noggrant hälla granulaten i ett glas vatten så att jästen blir kvar på vätskans yta och ställ behållaren åt sidan i 15 minuter. Lägg sedan försiktigt tills det är jämnt.

Bild
Bild

Vilka grödor är den lämplig för?

Gröna vegetationshobbyister och proffs känner varandra med jästmatningens egenskaper och egenskaper … Men inte alla vet vilka växter som kan bearbetas med jäst och vilka som inte kan till exempel inomhusblommor. När det gäller svampmatning är hemplanteringar som växer i krukor på fönsterbrädan inte nyckfulla . Tvärtom, de blir starkare, slutar göra ont. Detta kan ses särskilt tydligt på exemplet med petunia.

Men inte bara blomsterodlare har insett att jästmatning är ett utmärkt botemedel. Jordbrukare och trädgårdsmästare bearbetar grönsaksplantor, gödslar fruktträd samt jordgubbar och jordgubbar. Säker, jästmatning är ett komplett komplex av vitaminer och mineraler, men det kan inte ge maximal tillgång till användbara mikroelement . Andra typer av gödningsmedel bör appliceras som ett extra medel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lök- och knölväxter tolererar inte svampgödselmedel i trädgården. Med denna matning växer lök, vitlök och potatis vattnig och smaklös.

Ansökningsmetoder

Trädgårdsmästare har kommit med många hantverksrecept för utfodring. men på bästa sidan har bevattningskompositioner baserade på jäsning av startkulturer och extrakt bevisat sig själva … Kostnaden för jästgödsel kostar inte mycket. Du kan köpa de nödvändiga komponenterna för skapandet i vilken mataffär som helst. Och processen att förbereda själva gödningsmedlet tar inte mer än 5 minuter. Även ett barn kan kombinera de nödvändiga ingredienserna. Av dessa skäl är jästgödsel utbredd bland nybörjare och professionella blomsterodlare.

Det är bara en sak att ordentligt förbereda toppdressing och en helt annan att tillsätta ett vitaminkomplex till den utarmade jorden, så att gödningsmedlets sammansättning också påverkar växten.

Utan tvekan är jästgödsel mycket användbart för inhemska växter, eftersom de inte innehåller kemiska föreningar. De innehåller endast naturliga ekologiska produkter. Huvudkomponenten i jästmatning är svampar . De kan tränga in i de mest avskilda platser av växter och mata dem med användbara ämnen från olika sidor. Av denna anledning återgår växten mycket snabbt till livet och börjar till och med aktivt blomma.

Bild
Bild

Jästlösning ska användas för att rota sticklingar . Inledningsvis bör de blötläggas i beredd gödselmedel under en dag och sedan rotas i sedimentvatten. Tack vare denna metod reduceras plantens rotningstid och antalet rötter ökar. Jästbaserad utfodring används ofta i jordbruksmiljön. Det används för att mata plantor av grönsaks- och trädgårdsodlingar som jordgubbar.

Trädgårdsmästare som ständigt använder jästmatningsmetoden har identifierat flera gyllene regler som bör följas vid vård av inomhusväxter, nämligen:

  • jästsvampar lämpar sig för reproduktion i en våt miljö vid en temperatur av cirka +50 grader; av denna anledning bör gödselmedel appliceras på varm jord;
  • gödsla jorden och plantera endast med färsk lösning.

Införandet av jäst kan utföras direkt i jordkompositionen eller under själva roten av växten . Det färdiga gödningsmedlet kan inte bara mata blomman utan också vattna de vissnande löven med den. Det är dock värt att känna till några av invecklingarna med korrekt vattning av inomhusväxter. Först bör du späda ut jästen med vatten i en andel av 1 g. 5 liter. vatten. Under det kalla vattnet vattnas blommorna en gång i månaden och med värmen - en gång var tionde dag.

Bild
Bild

Blad

Den presenterade metoden för jästmatning övervägs perfekt för plantor som behöver hjälp . Plantornas rotsystem är ännu inte utvecklat. Följaktligen kommer andra befruktningsmetoder att vara olämpliga. Unga blomgrödor får de nödvändiga näringsämnena mycket snabbare genom bladen. Efter det får växterna styrka, blir mer kraftfulla.

För bladmatning bör en mindre koncentrerad jästlösning användas . Det är också idealiskt för att mata inomhusplanteringar under växtsäsongen. Den mest lämpliga tiden att mätta växter med användbara mikroelement är kvällen. Solen går precis ner, och dess strålar kommer inte att uppträda så aggressivt med avseende på befruktade grödor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rot

Rotmetod för jästbefruktning måste appliceras under den tid då de första bladen uppträder och efter ett andra dyk . Samma matningsmetod kommer att vara lämplig för växter som har flyttat från tillfälliga behållare till permanent bostad . Men det viktigaste är rotförband måste appliceras under uppkomsten av blomställningar när knopparna blommar. Om frågan gäller unga plantor eller buskar måste du använda en halv liter jästlösning i ett hål. Om jästlösning behövs för att transplantera en vuxen växt krävs 2 liter svampvätska för en blomma.

Bild
Bild

Matlagningsrecept

De flesta hemlagade jästgödselrecept använder socker . När den blandas bryts denna ingrediens ned i fruktos och glukos. Det finns ingen nytta av fruktos, men det orsakar inte heller skada. Men redan är glukos en stimulans för att påskynda växelverkan mellan näringsämnen. Glöm inte att glukos är en viktig cellbyggare, men i kombination med koldioxid … Om det inte finns någon, sker inte absorptionen av glukos, den lägger sig helt enkelt i jordkompositionen. Som en analog av socker kan du använda apotekets glukos. För att späda ut det måste du observera proportionerna - 1 tablett per 1 liter. vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vidare föreslås att bekanta sig med flera vanliga och mycket effektiva jästgödselrecept , ingredienser som finns i varje kök. Det är värt att följa följande algoritm för åtgärder:

  • i en djup behållare måste du slå 10 liter. vatten, tillsätt 10 g torrjäst och 1 msk. l. Sahara; blanda;
  • låt lösningen brygga ett tag;
  • efter en viss tid, häll ut den nödvändiga mängden vätska från behållaren;
  • med vanligt rent vatten bör du öka innehållet i den intagna vätskan med 5 gånger;
  • lösningen är klar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ett annat enkelt recept, nämligen:

  • först måste du ta färsk jäst i ett förhållande av 1 g produkt till 5 liter. vatten;
  • värm vattnet lite, tillsätt sedan jäst i det;
  • den beredda lösningen måste stå i en dag;
  • tillsätt ytterligare 5 liter till den färdiga massan. rent vatten, blanda och du kan börja vattna.
Bild
Bild

Ett annat recept är känt som kräver en bredare lista över ingredienser. Du bör följa sådana åtgärder som:

  • det är nödvändigt att förbereda 250 g torra humlekottar;
  • häll dem med en liter vatten och sätt på en liten eld; i detta tillstånd kokas kottarna i en timme;
  • den kokade lösningen måste kylas; efter det är det värt att lägga till 4 msk. l. mjöl blandat med 2 msk. l. Sahara;
  • rör om så att det inte finns några klumpar kvar;
  • lämna behållaren på en varm plats i 48 timmar;
  • efter den angivna tiden, tillsätt 2 riven potatis till lösningen;
  • blanda vätskan med den nya ingrediensen och börja sedan vattna plantorna.
Bild
Bild

Trädgårdsmästare, blomsterodlare och amatörer som odlar olika grödor vet att kompost är omöjligt att klara sig utan kompost. Jäst som en unik komponent är en accelerator för sönderdelning av denna massa som är användbar för växter . Levande svampar som finns i jäst bidrar till snabb överhettning av organiskt material. För att påskynda mognaden av komposten är det bättre att använda torr jäst .… För dem är det nödvändigt att göra ett sockerfoder så att svamparna börjar föröka sig aktivt. Därefter hälls den beredda blandningen i en kompostgrop.

Det viktigaste är att temperaturen är över +18 grader, annars blir svamparna inte aktiva.

Rekommenderad: