Stora Inomhusväxter (32 Bilder): Höga Inomhusblommor Och Stora Växter Som Ett Träd I Krukor För Hemmet

Innehållsförteckning:

Video: Stora Inomhusväxter (32 Bilder): Höga Inomhusblommor Och Stora Växter Som Ett Träd I Krukor För Hemmet

Video: Stora Inomhusväxter (32 Bilder): Höga Inomhusblommor Och Stora Växter Som Ett Träd I Krukor För Hemmet
Video: Top 5 Floor Plants for Your Home | Beautiful Large Indoor Plants 2024, Maj
Stora Inomhusväxter (32 Bilder): Höga Inomhusblommor Och Stora Växter Som Ett Träd I Krukor För Hemmet
Stora Inomhusväxter (32 Bilder): Höga Inomhusblommor Och Stora Växter Som Ett Träd I Krukor För Hemmet
Anonim

Människor lockas alltid av vilda djur, och även den mest trafikerade personen, nedsänkt i sina egna angelägenheter, även för ett ögonblick, kommer att dröja nära det gröna miraklet och le. Det är därför stora inomhusväxter är mer relevanta idag än någonsin. Om vad de är och hur man väljer rätt jätte i huset, och kommer att diskuteras i vår artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Under många år var fönsterbrädorna den enda platsen i huset där det var möjligt att placera inomhusblommor - bara där föll starkt solljus på dem. Varje rörelse in i djupet av lägenheten hotade omedelbart blommans död på grund av brist på belysning. Det är därför våra mödrar och mormödrar skaffade medelstora gröna växter som kunde placeras på en ganska smal fönsterbräda. Stora blommor odlades främst i skolor, konsthus, bibliotek, offentliga matsalar och forskningsinstitut.

Men under de senaste decennierna har situationen förändrats radikalt. Lägenheter med rymliga hallar har dykt upp, stugor och privata hus byggs. Allt detta ledde till ett ökat intresse för vinterväxthus och en överhängande efterfrågan på höga krukväxter.

Bild
Bild

Dessa representanter för den inhemska floran har faktiskt många fördelar

  • En stor växt kan med fördel utlösa en viss heminredning, eller tvärtom distrahera uppmärksamheten och därigenom dölja några defekter i inredningen.
  • Sådana kulturer anses med rätta vara ett fynd av designers, eftersom de låter dig implementera en mängd olika lösningar för arrangemang av bostäder.
  • Stora blommor ser harmoniska ut i rymliga rum med högt i tak, medan små gröna husdjur i sådana rum helt enkelt går förlorade.
  • De allra flesta stora krukväxter är opretentiösa, lätta att ta hand om. Och på grund av deras imponerande dimensioner har de alltid den nödvändiga "säkerhetsmarginalen".
  • Slutligen mättar stora blommor effektivt luften i huset med syre - små blommor klarar inte denna uppgift.

Nackdelarna med stora växter är relaterade till deras storlek: de tar mycket plats i rummet, så de är inte lämpliga för trånga bostäder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bästa utsikten

Naturen har skapat många stora växter, och många av dem är anpassade för uppfödning i hem. Låt oss bo mer i detalj om de vanligaste typerna inom hemodling.

Traditionell

Många människor älskar traditionella kulturer, eftersom de ser bra ut i klassiska interiörer.

Ficus

Dessa är de ständiga "stamgästerna" i rymliga rum. Faktum är att ficus har ganska många sorter. Men om vi pratar om stora typer, kommer vi att prata om den gummiliknande sorten, som är mer känd som "mormors ficus ". Detta är en spektakulär prydnadsväxt som kännetecknas av anspråkslöshet mot underlaget, belysning och vårdens finesser. Ficus tolererar lätt torr luft medan den växer ganska snabbt.

Under det senaste decenniet har Benjamins ficus varit mycket populär . Denna snygga kontorsväxt med små brokiga blad ser väldigt dekorativ ut och anses vara en riktig dekoration av alla moderna interiörer. Men denna ficus är mycket mer nyckfull än den gummiliknande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hibiskus

En annan populär stor anläggning, som är bekant för våra landsmän under namnet "kinesisk ros". Historiska fakta tyder på att det fortfarande odlades av bönder i deras hyddor . Numera blir det en lyxig bandmask, dessutom blommar den rikligt och länge. Tack vare uppfödarnas ansträngningar har många sorter av hibiskus av en mängd olika färger fötts upp.

Det är anmärkningsvärt att med hjälp av rätt formning kan du skapa de mest verkliga mästerverken för hushållsodling från kronan på en kinesisk ros.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sansevieria

Denna växt har också ett eget känt namn - "gäddsvans". Förmodligen kommer det att verka konstigt för många att denna invånare i fönsterbrädor föll i kategorin stora växter, men när bekväma förhållanden skapas kan denna blomma växa upp till 1,5-1,8 m. Vanligtvis planteras flera sansevierier i en behållare samtidigt, och efter ett par år kan du få en utmärkt bandmask . Sammansättningen ser särskilt snygg ut om du använder brokiga sorter.

Det är anmärkningsvärt att denna växt är extremt opretentiös i vården. Det tolererar lätt torr luft, långsiktig brist på bevattning och dålig jord. Den växer bra både på en skuggig plats och i strålande sol.

Bild
Bild

Abutilon

Detta är en växttyp, i vardagen kallas det "inomhuslönn". Den största fördelen med ett sådant grönt husdjur är dess höga tillväxttakt och en mängd olika sorter med rosa, gula och vita blommor. Det kombinerar spektakulärt utseende med anspråkslöshet.

Det enda anläggningen kräver är belysningsnivån. Det ska vara ljust, men diffust.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dieffenbachia

En annan representant för inomhusfloran, känd i mer än ett decennium. Avser varierade stora arter, vars skönhet inte lämnar någon likgiltig . Växten har en hög tillväxthastighet, och med en bekväm livsmiljö kan den nå 3 m. Samtidigt är det enda som krävs av dess ägare att vattna den regelbundet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Palmer

En hel grupp hushållsväxter, förenade med den gemensamma definitionen av "palm", skiljer sig åt. Några av dem, som dadelpalmen, är också traditionella växter. Florister uppskattar dem för skönheten i den genombrutna kronan, anspråkslöshet mot villkoren för frihetsberövande och skuggtolerans . Den enda nackdelen med dessa husdjur är deras långsamma tillväxt.

Det är bäst att köpa en vuxen dadelpalm, men unga växter är ganska lämpliga för människor som gillar att växa. Sorterna Livingston och Washingtonia kan växa till stora storlekar . Men som dadelpalmer växer de långsamt.

Om du inte vill vänta kan du alltid få snabbväxande sorter av palmer: kanarie- eller palmdatum, samt chamedorea. Förresten, den senare kan blomma mycket vackert.

Bild
Bild
Bild
Bild

Barrträd

Inomhus barrträd har också många fans.

Norfolk Pine

Naturligtvis är detta inte en riktig tall, även om det ser ut exakt som en barrväxt. Under sociala förhållanden kan en sådan tall nå en längd på upp till 60 m, men under villkor för hemodling är dess längd begränsad till 2-3 m.

En sådan anläggning har vissa krav för att hålla förhållanden: det måste skyddas från drag, medan det på sommaren är viktigt att hålla en bekväm luftfuktighet i rummet och spraya löven dagligen. Marken ska alltid vara något våt. Det bästa av allt är att det här tallet växer nära ett fönster: där får det det starka ljus som det behöver för normal tillväxt och utveckling.

Bild
Bild

Araucaria

Detta är en svår nyansälskande blomma som kräver en sval vinter, så det är bäst att placera den i dåligt uppvärmda rum (i korridoren eller stora hallar).

Kulturen växer mycket långsamt, men är fortfarande populär för sitt spektakulära utseende och förmågan att släppa ut fördelaktiga fytoncider i luften.

Bild
Bild

Cypress

Denna växt kan inte klassificeras som mycket stor, så den odlas vanligtvis på ett stort stativ. Cypress ser vacker ut och fyller samtidigt huset med en behaglig doft.

Kräver starkt ljus och svalt mikroklimat på vintern.

Bild
Bild

Vinstockar

Det finns många klättrande inomhusväxter som kan nå ganska imponerande dimensioner.

Monstera

En av de mest populära inomhus vinstockarna. Monstera växer mycket snabbt, det är opretentiöst i vården, och dess stora löv kan nå 1 m. Beroende på växtförhållanden kan det krypa både upp och åt sidan - det viktigaste är att det finns ett pålitligt stöd.

Monstera används oftast för att dekorera offentliga lokaler; det är inte särskilt populärt inom inomhusodling . Detta beror på att befintliga fördomar och myter indikerar faran med att ha en sådan blomma kvar i huset. Monstera har en tendens att släppa luftrötter, så den behöver en ganska stor kruka.

Bild
Bild

Hoya

Detta är en vaxgröna som har odlats i våra hem i decennier. Växten har ett ganska saftigt lövverk med tjock grön färg, den kan också blomma med doftande blommor. Hoya växer ganska långsamt; för att behålla utvecklingen behöver den ett överflöd av ljus.

Men denna växt tolererar inte permutationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cissus

Denna underart kallas också "hemma druvor". Till skillnad från hoya kan den bokstavligen växa framför våra ögon. Inuti är det relevant för att dekorera ett frodigt grönt hörn, men det här är en icke-blommande växt. I vården är det helt opretentiöst.

Bild
Bild

Fint

Bland de största hemblommorna finns det arter som sällan används i inomhuslandskap och är helt förgäves.

Euphorbia

Detta är en vanlig spridning, som tillhör kategorin succulenter. Den växer långsamt, men efter några år når den 1,5-2 m i längd . Stammarna är triangulära, i ändarna finns det klasar av långsträckta långa blad med en ljusgrön färg. Växten tenderar att växa bara uppåt, växer nästan inte i bredd, så det tar lite plats, men det ser alltid elegant ut.

Viktigt: mjölkjuice är giftigt, så du måste förvara den på ett säkert ställe där den inte kommer åt barn och husdjur.

Bild
Bild

Fikonkaktus

En av de största inomhuskaktusarna, den ser väldigt imponerande ut och har samtidigt förmågan att blomma. Skiljer sig i hög tillväxt och extrem anspråkslöshet . Du bör dock inte ha ett sådant husdjur i lägenheter där husdjur och små barn bor.

Bild
Bild

Nolina

Blev känd som "elefantfoten". Den växer upp till 2 m i höjd, kännetecknas av en förtjockning av stammen i den nedre delen, smala löv ligger ovanpå. Han föredrar ljusa platser, ser så okonventionell ut att det alltid drar till sig andras uppmärksamhet.

Bild
Bild

Myrten

Ganska sällsynt växt som oftast växer på en fönsterbräda. När du skapar en bekväm livsmiljö växer den upp till 1,5 m. Den blommar sällan hemma, men även utan detta ser kronan riktigt lyxig ut . Det kan enkelt formas. I huvudkronan ger de en rund sfärisk form, och själva växten odlas på en hög stativ. Myrt utstrålar en behaglig hartsaktig doft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket ska man välja?

När du köper en stor krukväxt måste du ta hänsyn till flera faktorer, och den första av dem är vårdens komplexitet. Det är viktigt att bedöma hur hård växten är under livsmiljöförhållanden, för att ta reda på kraven på jord, belysning, fuktighetsnivåer i rummet, behovet av beskärning och frekvent vattning . Tänk på din vilja att spendera mycket tid och energi på att arbeta med ett sådant husdjur.

Ta reda på i förväg hur snabbt växten du gillar växer, för många är inte redo att vänta flera år eller till och med decennier innan den når imponerande dimensioner. Om du behöver resultatet under de kommande månaderna är det vettigt att köpa snabbt växande sorter eller en redan mogen växt.

Om du planerar att odla två eller flera grödor, överväga deras kompatibilitet

Tänk på hur de kommer att se ut tillsammans och se om de påverkar varandra negativt. Och uppmärksamma naturligtvis plantans utseende.

Någon föredrar fuchsia, någon älskar palmer och någon gillar klassisk hibiskus eller ovanliga cypresser. Personlig preferens bör vara avgörande när du väljer ett grönt husdjur.

Bild
Bild

Platsfunktioner

En stor växt placeras vanligtvis i det motsatta hörnet från fönstren, så den måste vara skuggtolerant. Annars måste du ordna ytterligare belysning. Sådana blommor kräver obligatoriska stöd och fästelement.

När vi tänker på placeringen av en stor blomma måste alla vara en liten designer: du måste förstå om du kommer att placera krukorna på golvet eller om du behöver ett stativ. Observera att i båda fallen kommer behållaren och stativet att bli en märkbar del av interiören, så deras design bör motsvara rummets allmänna stil. De ska inte bara se bra ut med själva blomman, utan också ha en dekorativ design. Det finns situationer när en kruka för en stor växt pryder huset inte mindre än dess gröna invånare.

Observera att om växten redan är anskaffad av en vuxen, kommer det att ta lång tid att vänja sig vid sina nya existensvillkor. Det är önskvärt att blomman finns på den plats som är avsedd för den hela sitt liv.

Rekommenderad: