Hur Tar Man Hand Om Hippeastrum Så Att Det Blommar? Tänk Om Det Inte Blommar Utan Bara Lämnar Löv? Vad Ska Man Mata?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Tar Man Hand Om Hippeastrum Så Att Det Blommar? Tänk Om Det Inte Blommar Utan Bara Lämnar Löv? Vad Ska Man Mata?

Video: Hur Tar Man Hand Om Hippeastrum Så Att Det Blommar? Tänk Om Det Inte Blommar Utan Bara Lämnar Löv? Vad Ska Man Mata?
Video: Hur man tar med godis till Jokers mentalsjukhus !? Läskig Clown och Harleys dotter 2024, Maj
Hur Tar Man Hand Om Hippeastrum Så Att Det Blommar? Tänk Om Det Inte Blommar Utan Bara Lämnar Löv? Vad Ska Man Mata?
Hur Tar Man Hand Om Hippeastrum Så Att Det Blommar? Tänk Om Det Inte Blommar Utan Bara Lämnar Löv? Vad Ska Man Mata?
Anonim

Ett av de vanligaste problemen med växande hippeastrum är bristen på blomning. I de flesta fall är orsaken felaktig vård och skapandet av obekväma förutsättningar för full utveckling. I vår artikel kommer vi att prata om vilka krav som måste uppfyllas för att växten ska glädja dig med sin vackra blomning.

Bild
Bild

Funktioner av blomningen

Först lite allmän information. Hippeastrum tillhör släktet amaryllis bulbous växter, kulturens födelseort är den södra delen av den amerikanska kontinenten. Totalt finns det cirka 80 olika växtsorter, men tack vare uppfödarnas ansträngningar har cirka 600 hybrider av denna kungliga blomma fötts upp.

Lång blomning - cirka två månader . I slutet av vilande perioden kastar växten ut en lång pedunkel, vars höjd, beroende på sort, varierar från 30 till 85 cm, var och en har 2-4 rörformade eller trattformade blommor med en diameter på 25- 30 cm. Färgen kan vara mörkröd eller orange, samt rosa, rött eller mjölkvitt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hippeastrum reproducerar ganska enkelt - av "barn", liksom av frön eller skalor av lökar. Dessutom, efter pollinering av olika blommor, kan du få en unik blomma av en ny nyans.

För att hippeastrum ska glädja dig med sina dekorativa blommor behöver den tillräckligt med ljus och den obligatoriska skapandet av en vilande fas, under vilken växten får styrka för att förbereda en ny blomning.

Under gynnsamma förhållanden sker blomning två gånger om året, dessutom kan erfarna blomodlare till och med uppnå utstötning av peduncle vid ett visst datum.

Bild
Bild

Varför blommar det inte och vad ska man göra?

Så, låt oss stanna mer i detalj på de faktorer som leder till att hippeastrum bara producerar löv och inte blommar under inomhusförhållanden.

Brist på överföringar

Hippeastrum bör planteras i ganska små behållare, så glödlampan suger snabbt ut alla näringsämnen och mineralelement som är nödvändiga för att upprätthålla plantans normala liv, och flätar bokstavligen hela jordklumpen med sina tunna rötter. Om rotsystemet har blivit trångt är den enda lösningen på detta problem den tidigaste plockningen i en behållare med större diameter - det är önskvärt att den nya krukan är 3-4 cm bredare än den föregående ., alla resulterande hålrum bör fyllas med ett nytt näringssubstrat.

Bild
Bild

Brist på gödselmedel

För att avge en hälsosam och stark pedunkel kräver hippeastrum en tillräcklig mängd fosfor- och kaliumgödselmedel, så varannan vecka måste den matas - för detta introduceras den i tur och ordning slipad träaska och superfosfat . Du bör inte använda preparat med hög kvävehalt, eftersom tillväxten av den gröna massan stimuleras i det här fallet och växten inte längre har styrkan att bilda peduncle, dessutom gör den överdrivna mängden kväveberedningar växten sårbar mot svampinfektioner.

När du optimerar utfodringsregimen kan du bara vänta på blomning till nästa säsong, eftersom kulturen behöver tid för att fullt ut berika den med näringsämnen och lägga starka peduncles för den framtida perioden.

Bild
Bild

Felaktiga häktningsvillkor

För att bilda en blomma kräver hippeastrum bekväma levnadsförhållanden. Du kommer inte att se en blomma om temperaturregimen i rummet inte observeras, medan faserna under den aktiva växtsäsongen och vilande perioden bör skiljas tydligt. Så på sommaren kommer växten inte in i blomningsstadiet vid temperaturer mindre än +20 grader och alltför hög luftfuktighet (mer än 70%). Hippeastrum behöver inte bladsprutning och bör undvikas även på mycket varma och torra dagar.

Den bekvämaste temperaturen för att kasta ut peduncles anses vara + 23-28 grader med en luftfuktighet på cirka 55-65%.

Bild
Bild

Stor krukstorlek

En alltför djup behållare där hippeastrum odlas kan också vara orsaken till bristen på blomning. Faktum är att växten i en sådan situation riktar alla sina krafter till den ökade tillväxten av huvud- och dotterlökarna, liksom rötter och grön massa, den har helt enkelt inte tillräckligt med näringsämnen för att skapa en peduncle. I det här fallet måste du antingen ha tålamod och vänta tills lampan når önskad storlek, eller transplantera kulturen i en behållare med lämplig volym - det är önskvärt att avståndet mellan rötterna och behållarens väggar är cirka 25-30 cm.

Bild
Bild

Glödlampan är för djup

Begrava inte glödlampan för djupt - den bör begravas i marken till hälften, eller ännu bättre - med en fjärdedel. Det kan tyckas för nybörjare att detta är ganska obekvämt och glödlampan i detta fall kommer att falla ut, men växten utvecklas ganska snabbt och fördjupar sitt rotsystem, så att den vuxna växten hålls ganska stadigt i underlaget, medan dess övre en del kommer inte att smälta i marken och i mindre utsträckning angrips den av insekts skadedjur.

För att plantera glödlampan korrekt, använd en liten livshack - dela den visuellt i 4 delar och fördjupa den sedan med 1/4 eller 2/4, beroende på plantans ursprungliga dimensioner.

Bild
Bild

Avsaknad av vilande period

Huvudvillkoret för blomningen av hippeastrum är en hel vilande period som föregår fasen av aktiv vegetation, annars kommer kulturen inte att kunna återhämta sig efter den sista blomningen och efter ett år kommer den helt enkelt inte att ha styrkan att gå in i samma fas. Innan blomningen börjar måste kulturen ägna all sin styrka åt bildandet av peduncle och restaurering av näringsbristen.

Bild
Bild

I slutet av blomningen bör de vanliga villkoren för vård av växten inte ändras: vattning och applicering av nödvändigt gödningsmedel utförs enligt samma schema i ytterligare en månad, varefter alla manipulationer helt stoppas och fröskalarna tas bort. Självstammen och bladen tas bort först efter att de själva börjat dö av - visuellt märks detta av förändringen i densitet och nyans. Det händer att bladen förblir elastiska - i det här fallet behöver du inte ta bort dem, de kommer inte att störa i vilofasen. Det är absolut nödvändigt att säkerställa hög luftfuktighet och halvskugga - detta är nödvändigt för att ditt hippeastrum inte ska gå in i ökad tillväxt.

Bild
Bild

Under denna period bör blomman vattnas en gång i månaden, och om rummet har hög luftfuktighet kan bevattning helt uteslutas.

Sjukdomar och skadedjur

Ofta är orsaken till bristen på blomning den destruktiva effekten av skadedjur eller sjukdomar av insekter.

En av de farligaste infektionerna för hippeastrum anses stagonosporos , som populärt kallas "rödlökbränningen". Utvecklingen av en sådan patologi kan gissas av utseendet på små prickar och brunröda fläckar på glödlampans yta. Om brådskande åtgärder inte vidtas kommer sjukdomen att spridas till marken, vilket oundvikligen kommer att leda till blommans död.

Bild
Bild

När de allra första tecknen dyker upp måste du ta en vass, steriliserad kniv eller skalpell, ta bort busken från grytan och skär försiktigt av alla de drabbade områdena och rör vid 4-6 mm frisk vävnad bredvid det drabbade området. Därefter måste alla sektioner behandlas med en pulverformig blandning av "Fundazol" och krossat kol, taget i förhållandet 1 till 1. Därefter rengörs rötterna från jord och transplanteras i en ny behållare med ett nytt substrat. Förresten, den senare rekommenderas att dessutom behandlas med en het lösning av kaliumpermanganat. Glödlampan är begravd ganska mycket - detta kommer att göra det lättare att kontrollera sitt tillstånd. När risken för återinfektion har passerat kan du lägga lite jord i behållaren och fortsätta ta hand om grödan som vanligt.

Senblåsa och antrakos växter utvecklas när hippeastrum odlas i det öppna fältet, infektionsorsaken är svampsporer, som vid höga fuktnivåer snabbt sprider sig till friska delar av blomman; Dessutom, om växten har någon mekanisk skada eller om den saknar kalium, sprids sporerna mycket snabbare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tecknen på sjukdomen är utseendet på mörka fläckar på bladplattorna och lökarna, liksom förlusten av turgor. Liksom i det föregående fallet bör du skära av alla skadade områden, ta bort sjuka ark, sedan "pulver" alla delar av anläggningen med en blandning av kol och "Fundazol" och behandla marken med en lösning av 1% Bordeaux -vätska.

Bild
Bild

Angreppet av skadedjur försvagar kulturen kraftigt - som ett resultat av det är det inte bara ingen blomning, utan också växts allmänna tillstånd försämras avsevärt, och om åtgärder inte vidtas i rätt tid kan de dö på kortast möjliga tid. Oftast påverkar hippeastrum mjölk-, spindel- och lökkvalsterna, liksom skalinsekten . För att minska sannolikheten för infektion med sådana parasiter även vid scenen av dykning av hippeastrum i det öppna marken är det nödvändigt att behandla jordblandningen med kopparsulfat.

Om parasiter hittas ska de tvättas av med en servett doppad i en koncentrerad tvätttvätt, och om denna åtgärd är ineffektiv bör alla gröna delar av hippeastrum behandlas med insekticid två gånger med ett intervall på 2-3 veckor.

Hur undviker man misstag i vården?

För att förhindra alla svårigheter som är förknippade med bristen på blomning av hippeastrum, det är nödvändigt att följa följande förebyggande åtgärder:

  • transplantera växten i något större krukor årligen så att de nya behållarna överstiger de tidigare med 3-4 cm;
  • desinficera nytt underlag - för detta kalcineras jorden, utsätts för preliminär frysning eller behandlas med en blekrosa lösning av kaliumpermanganat;
  • följa vegetationsreglerna - hippeastrum ska inte planteras utomhus bredvid andra lövväxter;
  • hålla rätt bevattningsregim;
  • ta hand om en växt - applicera alla nödvändiga gödningsmedel i tid;
  • ge kulturen det nödvändiga vilofas på vintern;
  • rätt begrava glödlampan in i substratet;
  • att tillhandahålla hippeastrum som växer i öppna trädgårdstomter, skydd i regn och stark vind .
Bild
Bild

Och avslutningsvis kommer vi att ge några användbara rekommendationer.

Det händer att mammas lök bildar "bebisar" - de måste planteras, sedan kan de också blomma när de växer upp. Om du inte gör detta och lämnar dem, kommer de istället för att växa sina egna rötter att tömma moderns glödlampa. Förresten, om glödlampan är mindre än 5 cm i diameter, behöver den inte skickas för vintersömn - först måste den växa lite.

Bild
Bild

Om du tycker att hippeastrumets peduncle är för kort och har stannat i sin tillväxt och utveckling, måste du ta bort krukan från fönsterbrädan och lägga den på golvet - i denna stressiga situation för växten börjar pedunclesna att aktivt söka efter en ljuskälla, växa och kan stiga något. Överdriv dock inte - en tjock men kort stjälk kommer att vara mycket bättre för att hålla stora blommor än en lång men tunn.

Bild
Bild

Du bör inte skära av hela peduncle före viloläge: i dess saftiga massa finns det en ganska stor mängd näringsämnen som kommer att vara användbar för växten. Det räcker med att ta bort en frölåda, och så snart peduncle ger upp alla sina reserver, kommer den att blekna, och det kommer att vara möjligt att dra ut ur glödlampan utan problem.

Innan du köper en blomma, var noga med att kontrollera alla dess botaniska funktioner . Faktum är att vissa hippeastrum inte kräver vinterdvala, därför att lura växten kommer du bara att leda till dess död, oftast gäller detta sorter med orange och gula blommor.

Bild
Bild

Vi hoppas att våra tips hjälper dig att få ditt hippeastrum att blomma hemma, särskilt eftersom reglerna här är väldigt enkla - på sommaren ska blomman "gå" mer och få styrka av att mata, och med början av hösten bör den sättas till säng, på vintern eller våren kommer den att blomma själv.

Hur man förbereder hippeastrum för blomning beskrivs i videon.

Rekommenderad: