Pressad Sågspån: Typer Av Briketter För Uppvärmning, En Press För Tillverkning Av Ved Till Kaminen. Hur Gör Man Dem Själv? Tillverkningsutrustning

Innehållsförteckning:

Video: Pressad Sågspån: Typer Av Briketter För Uppvärmning, En Press För Tillverkning Av Ved Till Kaminen. Hur Gör Man Dem Själv? Tillverkningsutrustning

Video: Pressad Sågspån: Typer Av Briketter För Uppvärmning, En Press För Tillverkning Av Ved Till Kaminen. Hur Gör Man Dem Själv? Tillverkningsutrustning
Video: FixarTV | Material | Välj Rätt Kamin 2024, Maj
Pressad Sågspån: Typer Av Briketter För Uppvärmning, En Press För Tillverkning Av Ved Till Kaminen. Hur Gör Man Dem Själv? Tillverkningsutrustning
Pressad Sågspån: Typer Av Briketter För Uppvärmning, En Press För Tillverkning Av Ved Till Kaminen. Hur Gör Man Dem Själv? Tillverkningsutrustning
Anonim

Pressad sågspån är ett nytt miljövänligt material utformat för att ta hand om djurlivet. Spånbriketter (eller Eurowood) används för närvarande ganska brett. Sådana material tillverkas med en speciell teknik och är indelade i flera typer. I den här artikeln kommer vi att lära oss allt om pressad sågspån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning och produktionsteknik

För närvarande uppdateras listan över nya och miljövänliga material ständigt med nya artiklar. Dessa inkluderar pressad sågspån, som annars kallas eurowood. De är gjorda i form av speciella briketter. Den mycket tekniska processen för framställning av sådana briketter är baserad på en viktig egenskap . Det senare är att sågspån, efter klämning, alltid avger ett speciellt ämne - lignin. Detta ämne är en blandning av aromatiska polymerer.

Lignin kan effektivt limma ihop absolut alla sågspånpartiklar och förvandla dem till en ganska stark monolitisk produkt . Metoderna för pressade sågspånsbriketter är olika. Sådana produkter tillverkas både i industriell skala och i en mer blygsam skala.

Baserat på den specifika tillverkningsmetoden kan fukthalten i färdiga produkter vara från 6 till 12%, och de tillåtna tryckindikatorerna ligger i intervallet 300-1000 kg / kvm. centimeter.

Bild
Bild

På grund av sådana krav kan den oberoende produktionen av pressad sågspån kräva att befälhavaren använder sig av alla möjliga knep. Till exempel är lignin ofta ersatt med andra sammandragande ämnen. Följande föreningar har liknande egenskaper:

  • tapetlimlösning;
  • lera;
  • gödsel.

Materialen i fråga tillverkas också i industriell skala. Här skiljer sig produktionstekniken på många sätt från hemlagade produkter.

Erfarna tillverkare kan använda särskild professionell utrustning för att snabbt och effektivt komprimera sågspån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sågspånen går alltid igenom en mycket noggrann sortering i förväg. Således är det möjligt att undvika att komma in i pressen och färdiga briketter av träkomponenter av låg kvalitet. Därefter torkas arbetsstyckena noggrant med en speciell maskin. Således bringas sågspånen till önskad fuktighetsgrad.

På grund av effekten av högt tryck värms briketter av sågspån till mycket höga värden (flera hundra grader) . Som ett resultat börjar den yttre delen av arbetsstyckena lite förkolna. Detta är en av de slående indikatorerna på att Eurowood är tillverkat enligt alla regler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland, efter pressningssteget, omdirigeras arbetsstyckena till en speciell ugn. Detta görs för ytterligare värmebehandling av material. På grund av detta förfarande ökar värmevärdet på produkterna för uppvärmning.

För att massan som samlas in från sågspån ska få önskad form används professionella hydrauliska pressar. De kan inte skryta med bra prestanda, liksom skruvapparaten. Hydrauliska pressar har dock en stor fördel - de kan producera flera träbriketter samtidigt. Förutom, Dessa enheter kan producera euroträ med en rektangulär form.

Vid tillverkning av briketter från pressad sågspån används speciella slagpressar mycket ofta. Det är sant att sådan utrustning visar sig vara mindre effektiv, och i drift är den mer komplicerad. Slående teknik är helt olämplig när det gäller drift av automatiska eller halvautomatiska linjer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Olika produkter tillverkas av pressad sågspån. Tänk på vilka sorter detta populära material är indelat i. Så bränslebriketter, som tillverkas av pressad sågspån, är uppdelade efter deras form och storlek. Följande typer av material finns.

RUF . Denna beteckning tillhör rektangulära exemplar med dimensionella parametrar 15x9, 5x6, 5 cm. Sådana produkter är tillverkade av naturligt träspån med introduktion av specialiserade tillsatser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Netro . Utåt ser sådana briketter ut som cylindrar med en diameter på 6 till 9 cm. Längden på dessa material varierar från 5 till 35 cm. Det finns inga hål i dem. De produkter som behandlas är baserade på komprimerad trämassa. Den torkas ordentligt och placeras sedan i en speciell lasttank. Därefter skickas arbetsstyckena med hjälp av en skruv till pressproceduren. Råvarorna fördelas i individuella former med hjälp av automater.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pini Kay . Denna typ av material har formen av en polyeder. Det totala antalet ytor kan vara från 4 till 6. Dessa briketter produceras under bearbetningsförhållanden vid mycket höga temperaturer. Att trycka här tillhandahålls också för ganska kraftfull - upp till 1100 bar.

Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av att briketter av pressad sågspån skiljer sig åt i form och storlek, är det möjligt att välja de optimala exemplaren för alla eldstäder.

Hur beräknar man det belopp som krävs?

Genom att veta de exakta parametrarna för värmevärdet, liksom ugnens eller pannans effektivitet, kommer det att vara möjligt att korrekt beräkna den nödvändiga massan av träbränsle för en viss period utan problem. Träbriketter som pressas med en speciell teknik säljs som regel antingen i vikt eller i volym . Om vi pratar om det andra fallet, här måste du ta hänsyn till några viktiga nyanser som är direkt relaterade till produktens struktur.

För att exakt beräkna den optimala mängden bränsle måste du bestämma massan av en kubikmeter material.

Bild
Bild
Bild
Bild

För sådana ändamål kan du använda en enkel beräkningsformel. Den innehåller följande sekvens av åtgärder:

  • först måste du veta exakt densitetsnivån för de komprimerade miljövänliga råvarorna (q);
  • då måste du beräkna fyllningsfaktorn (k) för kubens volym med sågspån;
  • därefter beräknas massan (m) på en kubikmeter enkelt med hjälp av följande formel: m = k * q * 103.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

För närvarande är sågspån som bearbetas av en press ett av de mest efterfrågade materialen. De köps eller tillagas hemma för en mängd olika ändamål. Så tillåts sågspånbriketter enligt följande.

  • Om du behöver tända en enkel spis eller öppen spis i ditt hem, är briketter en utmärkt lösning. Att använda dem för sådana ändamål är extremt enkelt. Det är nödvändigt att agera här på samma sätt som med vanligt ved. I en tegelugn eller spis bör uppvärmningstiden inte ta mer än 2 timmar. Om du inte håller koll på detta kan murverket gradvis börja kollapsa, så det är bättre att vara vaksam.
  • Om briketter används för eldstaden, som är baserade på sågspån från barrträd eller komponenter med bark, måste ägarna rengöra skorstenen med stor frekvens. På dess väggar kommer speciellt flyktiga föreningar, som bildas på grund av den stora mängden hartser i materialet, nödvändigtvis att deponeras. Under smolningsperioden blir sågspånets förbränningstid mer imponerande än vid ved. Ett bokmärke kommer att räcka för hela natten. Skorstenen kommer dock att täppas till i hög takt. Experter rekommenderar att du utför en större rengöring minst 2 gånger om året.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Det har redan sagts ovan att det är fullt möjligt att producera värmematerial från pressat sågspån hemma. Att tillverka briketter av hög kvalitet är inte så svårt som det kan tyckas. Det viktigaste är att agera strikt enligt instruktionerna.

Bild
Bild

Träning

För att göra bra briketter av sågspån måste du fortsätta strikt i etapper. Ge tillräckligt med tid för förberedelser först. Först måste användaren välja det perfekta materialet av hög kvalitet. För sådana ändamål kan följande vara lämpliga:

  • vanligt sågspån;
  • spån som finns kvar efter bearbetning av olika grödor;
  • slösa papper;
  • sugrör;
  • återvinningsbara material från torv eller kol.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den totala andelen spån vid val av en kombinerad komposition måste vara minst 60%. Endast om denna regel iakttas kan man förvänta sig god förbränningskvalitet från de resulterande briketterna. I förberedelseskedet måste en person fylla på med nödvändig utrustning för pressning av råvaror. Installationer med hjälp av vilka det är möjligt att komprimera sågspån är indelade i flera typer:

  • manuell;
  • som är baserade på en domkraft;
  • hydraulisk.

För att få en tillräcklig produktion av lignin är det tillåtet att använda enheter som drivs av en hiss. Sådana lösningar är dock inte särskilt effektiva. Förutom domkraften, som kommer att spela rollen som en press, bör en speciell matris och stans också användas i maskinen. Det är dessa komponenter som kommer att ge träet en specifik form.

En egendesignad skruv extruder kommer att mycket förenkla uppgiften att skapa komprimerat bränsle, men det är också svårare att bygga det. För tillverkning av nödvändigt material är det möjligt att använda stationär utrustning. Det är också lätt att bygga det med egna händer. För sådant arbete behöver du följande delar och komponenter:

  • kullager;
  • motor;
  • reducerare;
  • axel;
  • skruva;
  • värmeelement - värmeelement;
  • relä för att kunna reglera temperaturvärdena.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om spänningen är trefas är en 9 kW motor lämplig. Om arbetet utförs från ett vanligt 220 V -nätverk kommer en enhet med en kapacitet på 2,5 kW att behövas. Denna komponent, tillsammans med växellådan och andra aggregat, kommer att behöva fästas ordentligt på den försvetsade ramen.

I denna installation är skruven en speciell design, som består av 2 huvudelement . En av dem kommer att fungera som ett slag. Den andra komponenten skickar sågspån till tanken för lastning. Matrisen kan framgångsrikt ersättas av ett profilrör.

Innan en sådan hemlagad maskin startas måste röret värmas upp ordentligt till en temperatur på 260 grader Celsius. Värmeelementets uppvärmningsprocess kan styras tack vare reläet.

Sådana konstruktioner har en nackdel - en imponerande värmeöverföringskoefficient direkt till luften.

Bild
Bild

Tillverkningssystem

Efter alla förberedande åtgärder och konstruktion av lämplig hushållsutrustning kan du säkert fortsätta med tillverkningen av det planerade materialet. Hela processen består av flera steg:

  • först bereds de utvalda råvarorna och rengörs noggrant;
  • sedan utförs en grundlig slipning av sågspån till en tillåten kaliber på minst 0,6 cm;
  • därefter måste materialet pressas korrekt;
  • torkning är nästa steg;
  • det sista steget är lagring av material.

När spånen går igenom absolut alla nödvändiga förberedande steg, blandas de noggrant med lerpulver i förhållandet 10: 1. Därefter blandas den resulterande kompositionen noggrant, samtidigt som lite vatten tillsätts.

Blandningen ska ha en medelhög konsistens så att den kan behålla sin form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den inlärda och välblandade blandningen placeras noggrant i ett speciellt fack för ytterligare brikettering . Efter detta steg måste hantverkaren torka veden noggrant. Det kommer att vara möjligt att artificiellt öka graden av brandfarlighet genom att lägga kartong till leran, som tidigare blötläggts i vätska.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Låt oss ta en titt på några tips för att använda och skapa komprimerade sågspånprodukter

  • Briketter gjorda av sågspån får användas i pannor och ugnar, där automatisk bränslebelastning tillhandahålls.
  • Om det är nödvändigt att öka förbränningskraften hos sågspånbriketter är det lämpligt att släppa in frisk luft. Den komprimerade råvaran reagerar särskilt aktivt på dessa manipulationer.
  • Det är inte förbjudet att lämna sågspånbriketter för förvaring inomhus. Dessa material lämnar inte efter sig lika mycket smuts och skräp som vanligt ved gör.
  • På vintern kan pressade råvaror lagras under ett skjul. Det viktigaste är att se till att den inte kommer i kontakt med snö och fukt i allmänhet.
  • Om du tillverkade utrustningen för att göra briketter med egna händer måste du först se till att den fungerar som den ska och först sedan fortsätta med att skapa hemlagade produkter.
  • Vissa delar för montering av hemlagad utrustning måste ges för bearbetning av en professionell vändare. I annat fall tillåter inte felaktiga inställningar goda produktionsresultat.
  • Som en källa till tryck när man pressar träråvaror är det tillåtet att använda nästan vilken modell av uttag som helst. Det viktigaste är att de kan skapa den nödvändiga ansträngningen - det kommer att räcka.

Rekommenderad: