Trägaller För Ett Lusthus: Hur Man Gör Gör-det-själv-lameller Av Lameller, Dekorativt Tränät Och Svarv, Hur Man Skyddar Sig Själv

Innehållsförteckning:

Video: Trägaller För Ett Lusthus: Hur Man Gör Gör-det-själv-lameller Av Lameller, Dekorativt Tränät Och Svarv, Hur Man Skyddar Sig Själv

Video: Trägaller För Ett Lusthus: Hur Man Gör Gör-det-själv-lameller Av Lameller, Dekorativt Tränät Och Svarv, Hur Man Skyddar Sig Själv
Video: Kub i en kub 2024, April
Trägaller För Ett Lusthus: Hur Man Gör Gör-det-själv-lameller Av Lameller, Dekorativt Tränät Och Svarv, Hur Man Skyddar Sig Själv
Trägaller För Ett Lusthus: Hur Man Gör Gör-det-själv-lameller Av Lameller, Dekorativt Tränät Och Svarv, Hur Man Skyddar Sig Själv
Anonim

Ett lusthus på en sommarstuga är en mycket användbar och nödvändig sak: det dekorerar landskapet, du kan koppla av i det, äta middag med din familj eller laga grill och grilla. Denna bakgårdskonstruktion ska inte bara vara hållbar och bekväm, utan också vacker, för detta kan du använda olika dekorativa element. Därefter kommer vi att överväga hur man framgångsrikt gör trägaller för ett lusthus med egna händer.

Bild
Bild

Funktioner och Fördelar

En sommarstuga kan byggas av olika material: trä, metall, tegel eller dekorativ sten. Oavsett detta kommer dekorativa trägaller alltid att se harmoniska ut på det. Vanligtvis sätts de in i icke-blinda fria öppningar på sidoväggarna och fixeras i rektangulära ramar, men de får inte fylla hela väggen, gjord i form av ett staket eller snidade skär under taket.

De vanligaste exemplen på sådana galler för gatubyggnader i form av lutande lameller som ligger tvärs över till varandra. De är mycket enkla att göra, kräver ett minimum av verktyg och billiga material. Men det finns också mer arbetskrävande projekt med snidade mönster, riktiga konstverk. Sådana dekorativa element är gjorda av torkat trä av hög kvalitet och säkert fastsatta och kan tjäna i en sommarstuga i mer än ett dussin år, även under ogynnsamma väderförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med hemlagade lusthus i trä är:

  • enkel tillverkning, låg kostnad för material;
  • estetiskt värde - utseendet framför ett lanthus kommer omedelbart märkbart att förändras till det bättre;
  • det kommer alltid att finnas skugga och svalhet inne i lusthuset;
  • mångsidighet för alla typer av lusthusdesign;
  • eftersom väggarna inte är döva kommer det alltid att finnas en tillströmning av frisk luft inuti;
  • om mat lagas i lusthuset, en spis, grill eller grill installeras, kommer röken snabbt att försvinna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att skapa riktigt pålitliga och hållbara dekorelement för det framtida lusthuset måste du välja rätt källmaterial.

Materialval

Det finns specifika krav på materialet för att skapa sådana galler. Den ska vara vacker, väl skyddad mot fukt, extrema temperaturer och solljus. Eftersom i de flesta fall tunna lister används för svarven är styrka en avgörande faktor.

Ek är bra eftersom det böjer sig bra med erforderlig styrka . Den uttrycksfulla strukturen med trevliga nyanser av detta träd är känd för alla. Ek är lätt att bearbeta, utmärkt polerat och målat, och på grund av den höga koncentrationen av tanniner i kompositionen är det mindre känsligt för sönderfall. Bogmos med en ädel svart färg kan se helt underbar ut i en sommarstuga.

Bild
Bild

Bok är också stark, relativt lätt att arbeta och böja. Träkornet har en gulröd nyans med väldefinierade årsringar. Delar från detta träd används ofta för tillverkning av externa strukturer, inklusive för dekorativa element i arbors.

Bild
Bild

Asklameller kan vara gulbruna eller röda med trevliga texturer. Detta trä är tätt och trögflytande, när det torkar böjer det sig bra och spricker inte, vrider sig inte. Dessutom ruttnar asken praktiskt taget inte.

Det är en bra idé att välja björkdelar för att tillverka dekorativa galler, eftersom det här träet är mycket lätt att skära, polera och borra, och dess hållfasthetsindikatorer är utmärkta. För att materialet inte ska ruttna bör det definitivt behandlas med ett antiseptiskt medel och täckas med lack eller transparent färg. Det är mest framgångsrikt att välja en karelsk björk med en trevlig och uttrycksfull textur för dekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aspen svarv kommer att ha en fin rödaktig nyans. Fördelen med denna träslag är att den praktiskt taget inte har några knutar, detta förenklar bearbetningsprocessen och snittvyn blir vackrare. Detta material torkar snabbt, är perfekt polerat och målat.

Du kan välja andra träslag med användbara egenskaper och vacker struktur: al, lind, tall, ceder. När de hanteras korrekt kommer de alla att vara starka och hållbara. Egentligen är det inte ens så viktigt vilken ras som väljs, du kan ta alla tillgängliga, det viktigaste är att noggrant och pålitligt utföra allt snickeriarbete. Recensioner säger att ek och bok är de mest populära vid tillverkning av lusthusgaller.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av partitioner

Den vanligaste typen av dekorativa skiljeväggar av denna typ är ett nät av sammanflätade tunna remsor fixerade på en träram. Det kan finnas flera alternativ för att göra huvudramen. Det ska passa exakt i sidoöppningen; du kan göra det med egna händer från balkar, till exempel med en sektion på 20 x 40 mm.

För att den rektangulära strukturen ska vara stel och hållbar är sidorna bäst säkrade med en tappförband . "På väg", "i ett halvt träd", "i slutändan" eller "bo-torn" är det nödvändigt att välja beroende på deras förmåga och skicklighet. Vissa människor gör karmar av gamla möbler eller dörrkarmar, fördelen är att det redan finns en färdig gjord anslutning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svarven på den dekorativa öppningen inuti ramen är gjord med tunna remsor av samma tjocklek. Du kan använda komponenter med en sektion på 5x10, 10x20 mm eller andra. De spikas eller skruvas fast på ramen längs sidorna eller i en lutande vinkel på samma avstånd tvärs. Det enklaste sättet är när en rad av lister läggs över på en annan, vinkelrätt mot den första.

Ett annat sätt att ansluta elementen på lådan är "i grytan ", när lamellerna inte överlappar varandra, men liksom är infällda i varandra. För detta görs spår vid lederna på halva skenans djup och i dess tjocklek. Skårorna kan göras för hand med hjälp av en bågfil eller mejsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna metod är ganska noggrann och ökar lusthusets monteringstid avsevärt, men som ett resultat kan du få ett snyggt enstycksgitter, dessutom ökar dess styrka.

Skiljeväggen får inte vara prefabricerad av enskilda lameller, utan tillverkad av en massiv plåt av plywood, spånskiva, laminerad skiva eller skiva. För att skapa ett gitter skärs öppet mönster ut i dem, vilket resulterar i att ett elegant snidat galler kan erhållas. Fördelarna med denna metod är styrka, avsaknad av behov av montering, originalitet hos mönstret, men massan av strukturen kan vara mycket större än den som är monterad från lameller.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenproduktion

Om du vill göra dekorativa element för ett lusthus av trä med egna händer, måste du först välja trä för ramen och lamellerna, beräkna öppningens yta och göra ritningar av framtida öppningsgaller. Från figuren kan du omedelbart beräkna antalet och längden på skenorna, samt det nödvändiga antalet fästelement.

För att montera strukturen kan du behöva följande verktyg och byggmaterial:

  • bågfil;
  • en hammare;
  • naglar;
  • måttband och penna;
  • stänger för ramen;
  • lameller för svarv;
  • lack på trä och en pensel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Först monteras ramen för gallret i enlighet med måtten på lusthusets uppmätta öppning. Du kan fästa den i en fog med spikar eller törnskarv; för styrka, använd trälim. Därefter skärs bitar av önskad längd ur skenorna, lederna markeras på ramen, elementen spikas i tur och ordning. När grillen är klar måste du noggrant lacka den, låta den torka och montera den i öppningen med spikar eller skruvar.

Du kan lacka lamellerna innan du mantlar ramen ., så svåråtkomliga platser kommer att bearbetas, och själva processen förenklas. Men då kan den torkade beläggningen kollapsa vid fästpunkterna på trädet med spikar, så efter montering är det värt att måla dessa områden igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativa tekniker: idéer

Diagonalgaller, som ofta finns på träbockar, ger ett originellt och elegant utseende. Oftast används en lutningsvinkel på 45 grader, lamellerna skär varandra med rät vinkel. Endast tonhöjden för enskilda element kan skilja sig åt. Om den är frekvent och inte överstiger 10 - 15 cm skapas en ganska tät skärm som skyddar perfekt från solen, så att du kan dölja den inre situationen. Ett bredare avstånd på 15 - 25 cm lameller kan skapa en atmosfär av lätthet och öppenhet, sedan smälter lusthusets inre praktiskt taget med det omgivande landskapet.

Det direkta arrangemanget av korsande lameller kommer att se ännu mer original ut , kan du kombinera dem med lutande, till exempel på intilliggande väggar. Det är också mycket framgångsrikt att använda sådana strukturer för att stödja klätterväxter, då kommer lusthuset att ha en riktig häck istället för väggar. Med hjälp av flera lameller med olika bredd kan du skapa ett icke-standardiserat komplext mönster med olika steg och öppningar, du behöver bara visa din fantasi ordentligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bondade lameller för svarv, de kallas också spaljéer, kan anslutas på olika sätt. Tekniken för anslutning och fastsättning på ramen kommer inte att skilja sig mycket, men valet av mönster är det mest varierande, det är praktiskt taget inte organiskt på något sätt. De redan nämnda gallersystemen med lutande lameller kallas "diamant", med raka - "kvadrat", spaljéer som avviker från mitten och uppåt - "kvarn", lutande med alternerande riktningar - "chevron". Det finns andra scheman, du kan skapa din egen design.

Man bör komma ihåg att trägaller är lämpliga inte bara på väggarna, utan också på lusthusets tak . Om du gör toppen av strukturen från massiva balkar som skär varandra i rät vinkel och låter klättra växter längs dem, då kommer ett sådant projekt att se fantastiskt ut. Ett sådant "tak" kommer inte att skydda mot regn och stekande sol, men det kommer att ge lätthet till alla arkitektoniska lösningar på en trädgårdspaviljong. Ofta tillverkas sådana galler tak i förramar, som har blivit särskilt populära de senaste åren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att säkerställa maximal öppenhet i ett personligt lusthus är det inte nödvändigt att göra sina galler över hela väggen. Det räcker att göra öppet staket med spaljéer, de kan samtidigt fungera som baksidan av de inre bänkarna och sätta vackra snidade skridskor på toppen under taket.

Ofta gör omsorgsfulla ägare i sitt förortsområde lusthusglas. Deras fördelar är uppenbara, de skyddar perfekt från kyla och regn, du kan laga mat i dem och ordna familjesammankomster i alla väder. Ett bra exempel på glaserade lusthus är den finska slutna versionen med 6 eller 8 väggar och en intern spis. Inredningsgaller kan glaseras med vanligt mineraliskt, organiskt, härdat glas eller transparent polykarbonat.

Ofta uppstår frågan om att måla bärelementen på arbors och dess dekorativa galler . Många ägare, särskilt när man tittar på arrangemanget av moderna gårdar, väljer ljusa iögonfallande färger för sina landsbyggnader. Detta är inte helt korrekt, eftersom alla trä i sig har en trevlig naturlig färg och inte behöver målas.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan fråga i dess skydd, så att trädet inte ruttnar, inte sväller och bibehåller sin integritet, det räcker att behandla ytan med transparent lack eller mastik.

Vackra exempel för inspiration

Ett elegant exempel på det enklaste mönstret med sneda lameller. Lusthusets utseende omedelbart förvandlas.

Bild
Bild

Pregola med spaljé med raka lameller. Enkelheten i tillverkningen resulterar ändå i en snygg design.

Bild
Bild

En komplex kombination av flera mönster på trägaller.

Bild
Bild

Olika typer av mönster på trägaller.

Bild
Bild

Fantastiska prefabricerade lameller och lusthusdesign i snidat trä.

Rekommenderad: