Bastu På Veden (88 Foton): Ryskt Landbad Och Bastu Med Pool, Alternativ Med En Dopppool, Vedeldade Eldstäder Och Ugnar

Innehållsförteckning:

Video: Bastu På Veden (88 Foton): Ryskt Landbad Och Bastu Med Pool, Alternativ Med En Dopppool, Vedeldade Eldstäder Och Ugnar

Video: Bastu På Veden (88 Foton): Ryskt Landbad Och Bastu Med Pool, Alternativ Med En Dopppool, Vedeldade Eldstäder Och Ugnar
Video: Minis första besök på stranden (Bassängbacken)! 2024, Maj
Bastu På Veden (88 Foton): Ryskt Landbad Och Bastu Med Pool, Alternativ Med En Dopppool, Vedeldade Eldstäder Och Ugnar
Bastu På Veden (88 Foton): Ryskt Landbad Och Bastu Med Pool, Alternativ Med En Dopppool, Vedeldade Eldstäder Och Ugnar
Anonim

Badhuset anses vara ett traditionellt ryskt rum för att ta vattenprocedurer. Ångrummet antas ha en positiv effekt på kroppens övergripande hälsa. Det finns många typer av bad, som skiljer sig åt i utformning och metod för ångförsörjning. Vi kommer att överväga fördelar och nackdelar med en vedeldad bastu i den här artikeln.

Bild
Bild

Särdrag

Det vedeldade ångbadet är ett populärt ställe att koppla av och stärka kroppen på. Olika länder har sina egna designegenskaper för bad och metoder för att ta vattenprocedurer. De största skillnaderna mellan ett bad och en bastu är temperaturen och luftfuktigheten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I det ryska ångrummet är det optimala läget temperatur i intervallet från 45 till 60 grader och luftfuktighet från 50 till 70 procent. Det är med sådana indikatorer som kroppen kommer att ha en helande och återställande effekt. Temperaturen i en finsk bastu kan nå 130 grader med en luftfuktighet på högst 10 procent.

Bild
Bild

Parade procedurer i en rysk vedeldad bastu utförs på ett sådant sätt att människokroppen värms jämnt. Rumstemperaturen kan regleras med vatten genom att hälla den i värmaren.

Fördelar och nackdelar

Man tror att ett besök i ett vedeldat ångbad har en gynnsam effekt på människors hälsa, vilket är en av de främsta fördelarna med ett ryskt bad. Ånga och temperaturförhållanden har en läkande effekt på kroppen.

Bild
Bild

Under påverkan av höga temperaturer ökar utsöndringen av svett av kroppen avsevärt . Tillsammans med svett frigörs överskott av vätska i kroppen, liksom toxiner och gifter. Temperaturförändringar påverkar också hjärtmuskelns arbete, stärker den och skadliga ämnen tas bort från blodkärlen.

Bild
Bild

Att ta vattenbehandlingar i badet påskyndar ämnesomsättningen, vilket hjälper till att gå ner i övervikt. Beroende på vilken typ av ved som används för uppvärmning har det en positiv effekt på olika system i kroppen. Tallved, när den bränns, kastar användbara ämnen i luften som bidrar till läkning av halsont. Dessutom har tall en gynnsam effekt på nervsystemet och hjälper också till att rena luftvägarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av stor vikt är inte bara veden som används för att värma byns bad, utan också materialet från vilket badkvasten är gjord. De bästa kvastarna anses vara björk och ek. En ekkvast hjälper till att hantera vissa hudproblem. En sådan produkt är lämplig för personer med fet hud. Dessutom har de eteriska oljorna i ekgrenar en positiv effekt på blodtrycket, vilket hjälper till att sänka det.

Bild
Bild

En björkkvast har också en läkande effekt på problemhuden. Under påverkan av höga temperaturer släpps användbara ämnen ut i luften, som finns i björkgrenar. Sådana ämnen verkar på mikrober och dödar dem.

En annan fördel med ett vedeldat bad är att en sådan struktur inte är så svår att bygga på egen hand i en sommarstuga eller i en by. Traditionella material för att göra en sådan byggnad är ekstockar. I badet kan du installera inte bara vedspisar, efter bränsletyp finns det också gas- och elektriska apparater.

Vedeldade produkter har ett antal fördelar:

  • Bekväm med installation och drift. För att installera en sådan ugn behöver du inte ansluta till gasledningen eller leda elektricitet till badet.
  • Uppvärmningsmetod. Ved är ett miljövänligt naturmaterial, så sådant bränsle kommer bara att ha en positiv effekt på kroppen. Gasapparater kan avge kolmonoxid och elektriska produkter kan orsaka allvarliga elektriska stötar.
  • Du kan göra din egen vedspis. Det är också möjligt att använda strukturer gjorda av tegel.
Bild
Bild

Nackdelen med ett vedeldat bad är att antagandet av vattenprocedurer vid höga temperaturer och fuktighet inte rekommenderas för alla. Personer med hjärtsjukdomar, onkologi och inflammatoriska processer i kroppen, som åtföljs av en ökad kroppstemperatur, bör inte besöka ångbadet.

Typer av strukturer

Oavsett konstruktionstyp finns det vissa krav på storlek och arrangemang av lokaler i ett ryskt bad. Byggnadens kapacitet beror på dess yta. Ångrummet måste vara rymligt med en takhöjd på minst 2,4 m. Ångrummets yta i ett privat bad varierar oftast från 6 till 12 kvadratmeter.

Bild
Bild

Innan du fortsätter med byggandet av ett bad måste du först utveckla ett projekt för lokalerna och besluta om dess plats. Minsta avståndet mellan en byggnad och ett privat hus bör vara 8 meter. Beroende på vilka funktioner badet ska utföra utformas en lämplig struktur. Rummet kan bara vara en plats för att ta vattenprocedurer, eller också en plats för avkoppling.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En tvåvåningshus anses vara en stor struktur . med ett rymligt rekreationsrum, ett dubbelrum på mer än 10 kvadratmeter, med rum för en pool, ett biljardbord och duschar. Ett traditionellt ryskt badhus anses vara en byggnad av timmer eller stockar. Ibland är väggarna gjorda av tegel eller skumblock.

Bild
Bild

Eftersom ved används som bränsle i det ryska badet kan du ofta hitta badbyggnader med ved. Den kan placeras under samma tak som bastun. Ved lagras i en sådan byggnad. Inuti bastun kan ved placeras i små vedhögar.

Bild
Bild

Processen att utföra hygienprocedurer i ett badhus i Ryssland innebär flera steg. Först och främst är detta ångande och sköljning med varmt vatten för att tvätta bort smuts från kroppen. Ett ytterligare steg är ofta ett dopp i snö eller kallt vatten.

Om platsen tillåter, förutom badet, att placera några fler byggnader, kan du bygga ett teckensnitt i närheten, som är en behållare med stor volym i form av en fat eller annan form. Du kan köpa den i butiken eller göra den själv.

Bild
Bild

Ugnsenhet

Du kan göra en vedeldad spis för ett bad själv eller köpa en färdig modell. Kaminen måste ha en sådan design och plats så att alla rum i badet värms upp.

Bland de färdiga alternativen kan du köpa följande mönster:

Stål . En sådan enhet är det billigaste alternativet. Stålugnen värms upp ganska snabbt, men den svalnar lika snabbt, så en stor mängd ved kommer att behövas för tändning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tegel . Att göra en tegelstruktur själv är ganska svårt. Det behövs mycket ved för att tända en sådan konstruktion. Efter att ha smält spisen väl kan du dock inte längre sätta ved - enheten kan hålla sig varm i 14 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gjutjärnspannor . Inte det mest lämpliga alternativet för ett ryskt bad. Med en kraftig fluktuation i temperaturen kommer enheten snabbt att misslyckas.

Bild
Bild

För att installera enheten tilldelas och utrustas en separat zon. Skorstenen tas ut på ett sådant sätt att rörets ytterväggar ligger på minst 40 centimeters avstånd från taksystemet.

För att bättre förstå strukturen hos en vedspis måste du bekanta dig med enhetens tillverkningsteknik.

En järnspis kan göras enligt följande:

  • Röret, vars diameter är 50 centimeter, skärs i bitar på 90 och 60 centimeter. En stor del av röret används för att göra en värmare-spis, och en värmevattentank är gjord av en liten bit.
  • Ett 20 x 5 centimeter hål skärs i en lång rördel. En rund stålplåt måste svetsas över urskärningen. Plattans tjocklek måste vara minst 1,2 cm.
  • För tillverkning av ett galler för bränsle används plåtjärn oftast. Rosten installeras i blåskammaren.
  • För att installera förbränningskammaren i röret måste du skära en nisch. Eldstadsdörren är gjord av en metallplatta. Storleken på dörren kommer att vara 25 x 30 centimeter.
Bild
Bild
  • En stenbehållare är tillverkad av ett rörstycke som är 35 centimeter långt. Ungefär hälften av volymen är fylld med småsten och täckt med en stålcirkel ovanpå.
  • En 5 cm bred ärm är gjord av ett ståldäck. Dess tjocklek måste vara minst 5 millimeter. Produkten måste svetsas till kroppen och vattentanken måste anslutas.
  • För att göra en tank behöver du en stålcirkel som är cirka en centimeter tjock. Ett hål med en diameter på 15 centimeter görs i cirkeln under skorstensröret. Skorstenen måste svetsas till botten av cirkeln, som är botten av vattentanken.
  • På ett avstånd av 35 centimeter från vattentanken är en plattform gjord av stålplåt 30 centimeter bred.
  • Det kommer att finnas ett vattenintag i botten av tanken. Mittemot det är det nödvändigt att svetsa en kran med en vattenventil.
  • Det sista steget blir att installera dörren i förbränningskammaren.
Bild
Bild

Hur väljer man ved?

Varje trädslag har sina egna unika egenskaper. Effektiviteten och fördelarna med att ta vattenprocedurer beror på materialvalet för badets uppvärmning.

De allmänna reglerna för att välja ved från absolut alla trädslag inkluderar följande:

  • ruttet trä kommer att brinna ut ganska snabbt och kommer inte att värma upp rummet;
  • om det finns knutar på materialet så kommer de att ulma längre än själva basen brinner ut;
  • mögligt trä kommer att förstöra luften i ångrummet och kan skada människokroppen;
  • ved måste vara torrt, eftersom vått trä tar lång tid att bränna och inte ger värme;
  • barrträd släpper ut tjära under förbränningen, vilket skapar brandrisk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett av de vanligaste bränslen är björk . Björk blossar lätt upp samtidigt som den avger ganska stark värme. Efter skörd av björkved kan de användas för uppvärmning i två år, varefter virket förlorar sina fördelaktiga egenskaper och arom.

Bild
Bild

Aspstockar brinner värre och producerar inte intensiv värme. Den enda fördelen med detta bränsle är att asp har antiseptiska egenskaper. Med hjälp av sådant ved kan du regelbundet desinficera rummet.

Bild
Bild

Alderträ har en behaglig doft . Ämnen som släpps ut vid förbränning i luften hjälper till att stärka immuniteten och lindra känslomässig stress. Sådant bränsle brinner bra och ger utmärkt värme. Lindstockar tar lång tid att bränna, men de ger en bra värme. Ångan från förbränning av lind har en gynnsam effekt på nervsystemet, lugnar och stärker det. Det hjälper också till att rengöra andningsorganen och gör andningen lättare vid ont i halsen. Nackdelen med sådant bränsle är den korta hållbarheten. Under två år blir ved helt oanvändbar.

Bild
Bild

Ett av de bästa alternativen för träbränsle är ved av ek. Sådant ugnsmaterial är inte billigt, men det brinner länge och ger utmärkt värme. Du kan med jämna mellanrum bränna en liten mängd ek i bastuugnen för aromaterapi för att stärka immunförsvaret.

Bild
Bild

Interiör

För ett trevligt och bekvämt tidsfördriv i badet måste du ta hand om inredningen i rummet. Om du byggde ett badhus själv på din webbplats, bör du glömma att ordna interiören i ungefär ett år efter byggnadens slut, eftersom byggnaden kan krympa. Om så önskas kan inredningen i rummet inredas i vilken stil som helst, men det är vanligt att följa vissa nationella traditioner för att förmedla atmosfären i ett riktigt ryskt badhus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Omklädningsrum

Omklädningsrummets storlek beror på badets storlek. Om byggnaden är utformad för ett litet antal människor, kan omklädningsrummet vara litet och fungera som ett slags omklädningsrum. I ett sådant rum är det nödvändigt att placera skåp för saker, väggkrokar och klädhängare, träbänkar eller pallar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Små vedpålar installeras ofta i omklädningsrummet för förvaring av ved . Mycket vackra smidda mönster säljs som passar perfekt in i ett ryskt bad. För att skapa en unik atmosfär, glöm inte inredningselementen. Du kan använda några element i den rustika stilen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tvättrum

Detta rum är utrustat för att ta vattenprocedurer. Rummet kan utrustas med en duschkabin eller stativkar med vatten och träskänkar. Ibland, bredvid badhuset, utrustar de en badtunna i frisk luft för att doppa i en stor behållare med vatten. Vanligtvis är tvättrummet färdigt med trä. Det är tillåtet att använda kakelplattor av kakel eller porslin.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ångbastu

Allt material som används för dekoration och som dekoration för ångbadet måste vara miljövänligt för att inte skada människors hälsa. De material som används för att ordna en heminredning används mycket mindre ofta i ett bad. Traditionellt är ångrummet färdigt med naturligt trä.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att avsluta ångrummet rekommenderas det inte att använda tunna mantelbrädor . Det är bäst att stoppa väggarna med massiva träplankor. I ångrummet är de nödvändiga attributen hyllor, en spis, en värmare, en vattentank. Hyllan är gjord av tjocka brädor. Racken ska vara breda (från 50 centimeter) så att det är bekvämt att ligga på dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Belysningen i ångrummet ska vara svag, vilket skapar en avslappnad atmosfär och en stämning för avkoppling. Som ett belysningssystem är det bättre att använda LED -enheter som arbetar med låg strömstyrka, vilket först och främst indikerar säkerheten för sådana ljuskällor.

Bild
Bild

Toalett

Vardagsrummet kan placeras bredvid omklädningsrummet i form av en förlängning som en terrass eller ett lusthus i frisk luft. Om ett stort tvåvåningsbadhus byggs på platsen, är ett eller flera rum på andra våningen med biljard eller bekväma möbler och en stor TV vanligtvis tilldelat rekreationsrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gazebos är utformade som en plats för vila och äta. I närheten utrusta en grill. Ett stort bord, långa bänkar är installerade i lusthuset, och ibland hängs en hängmatta.

Användbara tips

För att ett besök i den vedeldade bastun bara ska ge fördel och nöje måste du följa några regler för antagande av vattenprocedurer och också hålla rummet rent. Om du bestämmer dig för att bygga ett bad själv, måste du närma dig med ansvar valet av bygg- och efterbehandlingsmaterial.

Bild
Bild

Använd inte fiberplattor eller spånskivor . Hartserna som används vid tillverkning av dessa material släpper ut formaldehyd i luften vid höga temperaturer. Ett sådant ämne är giftigt och kan förgifta en person. Många färger och lacker innehåller organiska lösningsmedel, vilket också är hälsofarligt. När du köper sådant material för inredning av ett bad måste du noggrant studera sammansättningen. Skum och plast vid hög luftfuktighet och höga temperaturer avger skadliga ämnen.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att noggrant övervaka rensligheten i rummet. Vid bildning av mögel, svamp eller början av sönderfallsprocessen bör de drabbade områdena omedelbart rengöras och behandlas med antiseptiska medel. Glöm inte heller regelbunden luftning av badet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid hygienprocedurer är det nödvändigt att följa vissa regler för att upprätthålla temperaturregimen och själva tvättprocessen. För en bekväm vistelse i ångrummet bör lufttemperaturen inte överstiga 65 grader. Vid temperaturer från 70 till 80 grader skapas en stor belastning på många system i människokroppen. Temperaturer över 90 grader är hälsofarliga.

Bild
Bild

Processen att ta vattenprocedurer har också vissa finesser. Det är nödvändigt att gradvis öka rumstemperaturen och luftfuktigheten så att kroppen kan vänja sig vid en sådan belastning.

Första gången de går in i ångbadet utan kvastar i cirka fem minuter , kan du först ta en varm dusch för att öppna porerna på huden och göra dig redo för badprocedurerna. Det är inte nödvändigt att fukta huvudet med vatten, annars kan du få värmeslag. Det måste täckas med ett torrt badlock för att undvika överhettning av hjärnan.

Bild
Bild

Efter den första fem minuters inträdet i ångrummet måste du koppla av i omklädningsrummet eller relaxrummet i 15 minuter. Andra gången kan du stanna i ångbadet i 30 minuter. Att stanna längre kan påverka det kardiovaskulära systemet kraftigt och skada din hälsa.

Bild
Bild

Om det finns en obehagskänsla i ångrummet, ska rummet lämnas och vila i omklädningsrummet. Det är tillåtet att dricka mycket vatten för att bibehålla vatten-saltbalansen i kroppen. Efter varje inträde i ångbadet måste du ta en paus i minst tio minuter.

Bild
Bild

När du besöker badet är följande saker strängt förbjudna:

  • Dricka alkoholhaltiga drycker. Alkohol ökar belastningen på hjärtat och på hela kroppen som helhet. I ett tillstånd av alkoholförgiftning tål människokroppen mycket värre ånga.
  • Konsumera inte stora mängder mat före bastun. Överätning belastar också kroppen mycket.
  • Ånga med kvastar medan du står eller sitter är inte värt det - det är bättre att ta en liggande position. På detta sätt kommer ångan att fördelas jämnt i hela kroppen.

Rekommenderad: