Hur Tar Man Hand Om En Violett Så Att Den Blommar? Tänk Om Hon Bara Odlar Löv? Hur Får Man En Violett Att Blomma Rikligt Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Tar Man Hand Om En Violett Så Att Den Blommar? Tänk Om Hon Bara Odlar Löv? Hur Får Man En Violett Att Blomma Rikligt Hemma?

Video: Hur Tar Man Hand Om En Violett Så Att Den Blommar? Tänk Om Hon Bara Odlar Löv? Hur Får Man En Violett Att Blomma Rikligt Hemma?
Video: Förbereda Afrikas blå lilja inför sommaren 2024, Maj
Hur Tar Man Hand Om En Violett Så Att Den Blommar? Tänk Om Hon Bara Odlar Löv? Hur Får Man En Violett Att Blomma Rikligt Hemma?
Hur Tar Man Hand Om En Violett Så Att Den Blommar? Tänk Om Hon Bara Odlar Löv? Hur Får Man En Violett Att Blomma Rikligt Hemma?
Anonim

Hur ofta i vardagen kan man höra att en blomma som Saintpaulia kallas violett av många. Men om du tittar på det är den violetta en pensé. För en fullständig förståelse måste du fördjupa dig i historien om denna växts ursprung, verkligen älskad av många.

En gång i tiden förvånade Afrika européerna med sin natur, och en av de vackraste platserna var bergsområdet Usambar, där baron Walter von Saint-Paul Iller senare blev ledare. Den här mannen var en utmärkt chef som älskade naturen. Han ägnade ofta sin tid åt att betrakta naturen. Han märkte en intressant lila blomma i stenarna. Baronen bestämde sig för att dela sitt fynd med människor. Enligt områdets namn gavs dessa blommor i namnet det första ordet "uzambar", och för att hedra baronen började bergsblommans botaniker kalla det Saintpaulia.

Idag förbluffar mångfalden av färger på blommorna i denna växt med sin palett: från rika och ljusa färger till mycket bleka. I nästan alla hem tar denna växt en värdig plats i samlingen. För att denna fantastiska blomma ska glädja sin ägare med blomning är det nödvändigt att skapa rätt förutsättningar för att behålla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ofta blommar de?

Fioler blommar rejält i 9-10 månader om året, det vill säga nästan året runt. Med rätt vård producerar blomman omedelbart blomställningar. Violetta knoppar finns kvar i cirka 2 månader, varefter det är en paus för lövets tillväxt och utseendet på peduncles i växtens axlar.

Om detta inte händer är det nödvändigt att noggrant granska de villkor som skapas för växten. Kanske saknar blomman ljus, fukt eller platsen är felaktig.

Varje kompetent blomsterhandlare vet att om en violett blomma förändras omärkligt, betyder det att han skapar rätt vård för växten.

Bild
Bild

För att den violetta ska blomma måste du vara uppmärksam på följande villkor för att behålla växten

  • Violetten ska ta emot ljus inom 12 timmar.
  • Det är nödvändigt att växtens löv inte vidrör de kalla fönsterrutorna.
  • Den bästa lufttemperaturen för violer är 20-24 C.
  • Bekväm luftfuktighet är cirka 50%. Torr luft finns ofta hemma på vintern på grund av driften av värmeenheter; det måste dessutom fuktas.
  • Vattna växten bör göras när jorden torkar i krukan.
  • Violetten bör odlas i ljus och luftig jord, som måste bytas ut varje år.
  • Storleken på den violetta krukan ska motsvara dess storlek.
  • Om växten är äldre än tre år måste den planteras. Detta kommer att främja bildandet av peduncles.
Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker till problem

Om den violetta vägrar att blomma, men bara ger lövverk, är förutsättningarna för dess underhåll och vård långt ifrån optimala. Glöm inte den möjliga förekomsten av sjukdomar och skadedjur.

De främsta orsakerna till bristen på blomställningar:

  • solens strålar faller på växten;
  • beröra den varma luften i uppvärmningsrumsapparater;
  • det är tillåtet att få fukt på lövverket vid sprutning av andra inomhusväxter eller rengöring av lövverket;
  • utkast;
  • jorden i blomkrukan är dåligt fuktad eller vattentät;
  • kallt och hårt vatten används för bevattning.
Bild
Bild

Fioler växer naturligt i bergsprickor, vilket förklarar plantans behov av små krukor. Rotsystemet överstiger inte storleken på ett blad. Om man planterar en växt i en stor kruka kan blomställningarna inte vänta alls.

Endast löv kommer att växa aktivt, och allt ledigt utrymme i marken kommer att erövras av rötterna. Det är lämpligt att välja en violett plastkruka för att upprätthålla luftcirkulationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

För intensiv tillväxt och bildning av blomställningar måste växtens belysning vara tillräcklig. Violer växer bra i tillräckligt med ljus. Man måste komma ihåg att fiolernas födelseort är ett tropiskt klimat, där det finns lite solljus och diffust ljus råder . Det är bättre att placera en kruka med en växt nära fönster som inte vetter mot södra sidan. På sommaren måste du skydda mot den starka solen, eftersom växterna vid denna tid på året behöver skugga.

Med en minskning av längden på dagsljus kan det behövas ytterligare belysning. I det här fallet är det bättre att inte använda glödlampor för att undvika överhettning av växterna eller bränna bladen. Det är mycket mer bekvämt och mest effektivt att använda för ytterligare belysning av lysrör. Belysningen måste vara tänd i 13 timmar om dagen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fuktighet

Violet är en mycket fuktälskande växt. I naturen växer den främst nära vattenkroppar. Luftfuktigheten hemma, särskilt på vintern, är vanligtvis cirka 25-30%, vilket är extremt lågt för en sådan växt. Torr luft är fienden till violett blommande.

På vintern upplever anläggningen obehag på grund av driften av värmeenheter. Det är nödvändigt att korrekt justera villkoren för att hålla violer i början av vintern. Det bästa alternativet är att använda en luftfuktare i ett rum med växter. Idag tillåter en mängd olika tekniker användning av luftfuktare utan att värma upp innehållet, vilket hjälper till att sänka lufttemperaturen i rummet.

Bild
Bild

Du kan närma dig lösningen på problemet med torr luft mindre radikalt. Det är nödvändigt att spruta utrymmet runt fiolerna oftare med en spruta med fina hål eller placera behållare med vatten mellan växterna. Ju bredare behållaren desto effektivare avdunstar vattnet.

Att hålla luftfuktigheten på en konstant nivå är inte så svårt. Om pallarna för blommor placeras på ett speciellt rack, läggs expanderad lera eller mossa tätt på botten av pallarna och blomkrukorna placeras på en sådan säng, det finns inget behov av frekvent vattning och ytterligare fuktning av luft.

Men det är värt att se till att den expanderade leran helt enkelt är våt och att vatten inte samlas i botten av pallarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur

Fioler älskar värme, men tål inte värme. Det är nödvändigt att göra temperaturen för tillväxt och blomning av fioler - + 20-25 C . Om temperaturen överskrider den angivna gränsen är det möjligt att tappa knoppar. På vintern bör temperaturen inte understiga 15 C.

Violer är rädda för drag och mycket varm luft . Skapandet av speciella strukturer gjorda av fiberboard eller plexiglas hjälper till att lösa detta problem. De måste placeras längs fönstret och vinkelrätt mot fönsterbrädorna. Således skyddas växter mot kall luft från fönster och överhettning från värmeradiatorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jorden

Det finns grundläggande krav på jorden där violen växer:

  • andningsförmåga och lätthet;
  • bördighet (jorden måste innehålla en tillräcklig mängd fosfor, kalium och kväve);
  • pH -nivå 5, 5–6, 5;
  • frisk mikroflora;
  • inga skadedjur.

Använd universaljord korrekt med tillsats av flodsand, kol, superfosfat, finhackad mossa. För att växten ska rota väl är det lämpligt att använda mer bakpulver. Ett utmärkt jordalternativ för violer skulle vara jord från förra årets löv nära rötterna till lindar eller björkar, nässlor eller från områden där jordgubbar bär frukt väl. Det är nödvändigt att skörda marken på våren, när jorden inte har värmts upp.

För att förstöra parasiternas sporer måste jorden ångas i mikrovågsugnen genom att lägga jorden i en påse.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Du kan vattna blommorna med vanligt kranvatten, renat eller sedimenterat under en dag. Huvudindikatorn för korrekt vattning är violettens yttre tillstånd. Det enklaste sättet att navigera är efter lövverkets tillstånd. Den måste vara elastisk och ha rätt färg.

Vid kraftig torkning av växten, för att återställa den, måste krukan läggas i vatten i en timme, sedan stängas med en påse och placeras på en plats med svag belysning. Hemma kommer växten att återhämta sig om ett par dagar. Med riklig vattning sjunker blommans nedre blad och rötterna kan ruttna. Det är nödvändigt att ta bort det från potten och undersöka rotsystemet. Skär försiktigt bort de döda rötterna och lägg växten i en svag lösning av kaliumpermanganat i cirka en timme. Transplantera sedan till en liten kruka med lös jord.

Vattningsfrekvensen bestäms av villkoren för kvarhållande. Vattning utförs i en bricka, direkt i en kruka eller med hjälp av en veke -metod. För att förhindra att violerna vissnar när du vattnar genom en bricka det är användbart att regelbundet spilla blommor med kaliumpermanganat för att spola ut skadliga salter . När du vattnar i stället för blomväxt måste du vara försiktig så att du inte urholkar jorden och undviker att fukt kommer på bladen. För detta ändamål är speciella vattendunkar lämpliga. Efter en tid kan överskott av vatten dräneras från sumpen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med ett stort antal växter är det bekvämt att leda ett vekeutsläpp genom en sladd som är gängad i krukornas botten. Veken sänks ner i en behållare med ett galler, där vatten periodiskt hälls.

Vattningsfioler kräver mjukt vatten . Det är användbart att spilla blommor en gång i månaden med en surgjord lösning. Det blir inte svårt att klara det. Du behöver äppelcidervinäger eller citronsyra. Tillsätt en halv tesked ättika eller 6 sura kristaller per liter vatten. Syrat vatten är ett utmärkt medel för att förebygga vissa sjukdomar. Det låter dig kämpa mot svampar - saprofyter, som visas på jordens yta i krukor.

Frekvensen för att vattna blommor beror på temperaturregimen. Vid höga lufttemperaturer och stark belysning rekommenderas att vattna dagligen. På hösten, innan du sätter på värmeenheterna, kan du vattna det violetta var tredje till fjärde dag för att undvika bildning av röta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur och sjukdomar

Växter, som alla levande organismer, kan attackeras av patogener och bli mål för parasiter. Du kan minska risken för sjukdom genom att följa reglerna:

  • det är viktigt att inte lägga inköpta blommor bredvid hela fioleriet på en månad;
  • för förebyggande ändamål bör knopparna tas bort;
  • för att ändra klimatet från fuktigt till torrt, för att undvika döden, bör växter undervisas gradvis;
  • vid hantering av en smärtsam växt, behandla dina händer noggrant.

De vanligaste sjukdomarna hos fioler är lövröta och gul fläck. Förfall är en följd av riklig vattning, rotsjukdomar eller skadedjur . Ruttnande mikroorganismer tränger in. I detta fall det är nödvändigt att skära av den nedre delen av violen tillsammans med roten . Vid starkt ljus eller fukt på lövverket uppstår fläckar. Svampar, virus eller bakterier är orsakerna till violetta sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om bladen är täckta med en beläggning som ser ut som mjöl har mjölk uppstått. Sporerna i denna svamp är vanliga invånare i jorden. För att undvika kontaminering av hela samlingen måste anläggningen isoleras och bearbetas.

Med långvarig slöhet hos växten kan man anta att den påverkas av senblåsa. Det är bråttom att skära av toppen av huvudet och sänka rötterna i vattnet. Fusarium är en vanlig svampsjukdom. I början av denna sjukdom ruttnar rötterna, sedan påverkas stammen, bladen och växten blir ofördelaktiga. Det är nödvändigt att förstöra anläggningen och bearbeta krukorna.

Det finns många skadedjur som påverkar violer. Violettens främsta fiende är nematoden. Skadar rötterna och suger ut all juice från växtcellerna . Det kommer inte att vara möjligt att visuellt identifiera nematoden, eftersom dessa är maskar som bara kan ses under ett mikroskop. När rötterna sväller är det bättre att kasta ut blomman tillsammans med jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om bladen blir spröda försvinner växten och slutar växa, med stor sannolikhet påverkas den av fästingar. För att förstöra dessa parasiter, använd "Fitoferm".

Violernas fruktansvärda fiende är thrips . Det reproduceras av ägg och kan snabbt producera avkommor. Huvudmanifestationen av denna parasit är utseendet av vitaktiga ränder på knopparna. För att stoppa dessa skadedjur från att föröka sig, det är nödvändigt att riva av alla peduncles och spraya växten med en speciell kemisk lösning.

Varje blomsterhandlare har mött små flugor (sciarids). Dessa parasiter dyker upp med riklig vattning. I en liten mängd orsakar de inte allvarlig skada. Sådana myggor matar på ruttnande rester. Med riklig reproduktion matar sciarids på växtvävnader. För att förstöra dessa parasiter är det nödvändigt att kasta jorden med preparatet och torka det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur påskyndar blomningen?

För att den violetta ska blomma är det nödvändigt att sköta växten ordentligt och skapa en optimal underhållsregim. Att mata en växt kan stimulera blomningen, men det är inte ett universalmedel.

Det är viktigt att komma ihåg de grundläggande reglerna för att få växten att blomma och uppnå frodig blomning med en hatt

  • Håll din e -post uppdaterad. I det här fallet ger sådan vård som planttransplantation, som inget annat, utmärkta resultat. Varje år på hösten måste plantornas jord förnyas med skärning och borttagning av löv och rotning av toppen. För bästa resultat kan transplantationen utföras upp till fyra gånger om året, vilket definitivt kommer att göra att den violetta blommar.
  • Vid frekvent transplantation krävs inte växtmatning. Vid transplantation en gång om året är det nödvändigt att mata växterna efter 2 månader med något komplext gödselmedel. När den är övermättad kommer växten att producera många löv.
  • Tillräckligt med ljus i minst 12 timmar. Konstgjord belysning har en bra effekt.
  • Upprätthålla temperaturregimen.
  • 3 månader efter transplantationen ska knopparna trimmas och överflödiga löv tas bort. I det här fallet kommer du definitivt att kunna uppnå växtens nickande blomning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att komma ihåg att varaktighet och typ av blomning står i direkt proportion till lufttemperaturen.

Det är ingen hemlighet för florister att knoppar av alla blommor öppnas ju snabbare, desto högre lufttemperatur i rummet . Men resultatet av ett så snabbt avslöjande kommer inte att vara glädjande för ögat. Blomningen blir mycket gles och snabb.

För att säkerställa långvarig blomning av violer med en hatt placeras blommor med odlade peduncles i ett relativt svalt rum. I det här fallet kommer knopparna att vara stora och ljusa. Dessutom kommer plantans friskhet att bevaras. Genom att följa dessa enkla regler kan du uppnå utmärkta resultat.

Rekommenderad: