Trämöbler För Ett Bad (55 Foton): Bord Och Bänkar För En Bastu Av Trä, Bänkar Av Asp Och Lind, Alternativ Från En Uppsättning För Att Ge

Innehållsförteckning:

Video: Trämöbler För Ett Bad (55 Foton): Bord Och Bänkar För En Bastu Av Trä, Bänkar Av Asp Och Lind, Alternativ Från En Uppsättning För Att Ge

Video: Trämöbler För Ett Bad (55 Foton): Bord Och Bänkar För En Bastu Av Trä, Bänkar Av Asp Och Lind, Alternativ Från En Uppsättning För Att Ge
Video: Mässingsmycke 2024, Maj
Trämöbler För Ett Bad (55 Foton): Bord Och Bänkar För En Bastu Av Trä, Bänkar Av Asp Och Lind, Alternativ Från En Uppsättning För Att Ge
Trämöbler För Ett Bad (55 Foton): Bord Och Bänkar För En Bastu Av Trä, Bänkar Av Asp Och Lind, Alternativ Från En Uppsättning För Att Ge
Anonim

När badhuset byggs stiger saken bakom dess interna arrangemang. Allt här bör vara genomtänkt till minsta detalj - från vilken typ av möbler som ska placeras i den till materialet från vilket den ska tillverkas, särskilt om den är gjord självständigt. Trä anses med rätta vara det mest miljövänliga materialet; det är bäst lämpad för ett bad. Men inte alla träslag är lika lämpliga, till exempel för ett ångbad och ett handfat. Låt oss överväga vilken typ av matris som är bättre att välja för varje badzon.

Ångbastu

Ångrummet anses med rätta vara den centrala platsen i badet, temperaturen i det kan nå 100 grader. I den är vanligtvis bara hyllor gjorda av trä med hög densitet och god tolerans mot temperaturförändringar, låg värmeledningsförmåga, och det bör inte heller innehålla harts. Lind, poppel och asp har dessa egenskaper. Barrträ är mer lämpligt för omklädningsrum eller vardagsrumsmöbler, som när det värms upp frigörs harts, som är full av brännskador. Även om asp är lätt att bearbeta och har en låg kostnad, har den den obehagliga egenskapen att den kan ruttna inifrån och ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alder, som ruttnar rå, har samma egenskap. Aspen kan användas för att göra hinkar och badkar. Poplar har styrka, är lätt att bearbeta, men dess livslängd är inte lång. Ek kan också användas för ett ångbad, men kostnaden är hög. Linden är bäst lämpad för detta rum, det är lätt att bearbeta, har låg värmeledningsförmåga och produkter tillverkade av det är mycket hållbara.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid uppvärmning avger linden dessutom en behaglig lukt och har läkande egenskaper. Abashi (afrikansk ek) har liknande egenskaper, den kännetecknas av låg värmeledningsförmåga. Dessutom är den mycket lätt på grund av sin låga densitet och fuktresistenta, men dyr i kostnad.

Bild
Bild

Hyllor

För att självständigt göra hyllor, bänkar och bänkar för en bastu är det först och främst nödvändigt att mäta ångrummets rum, rita en skiss och ange fästpunkterna. En ram monteras från en stång. Hyllsätena är gjorda av välslipade plankor. Det är bäst att placera brädorna på ett eller 1,5 cm avstånd från varandra för att hyllorna ska torka bra.

Medelbredden på hyllan är 60 cm, så att det är bekvämt att ligga på den . Ibland är hyllorna gjorda 90 cm breda. Vanligtvis är hyllorna ordnade i steg, på två eller tre nivåer, medan avståndet från golvet till det nedre planet inte ska vara mindre än 60 cm, annars blir det inte bekvämt att sitta. Hyllans längd är vanligtvis från 1,5 till 1,8 m, så att du kan ligga på full höjd.

Bild
Bild

Att göra hyllor själv är inte svårt. Till att börja med slipas det förberedda träet, vassa hörn är avrundade. Sedan är varje del täckt med ett träskyddsmedel för att förhindra tillväxt av bakterier, svampar och röta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gör sedan ramen:

  • trästolpar installeras vertikalt var 60 cm;
  • fäst hyllor på väggen;
  • sedan fästs de förberedda brädorna för bänken, medan det är absolut nödvändigt att använda speciella ekkilar för fastsättning, eftersom skruvar eller spik inte kan användas för sittplatser i ångrummet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hyllorna är fasta, drar sig tillbaka från väggen med cirka 10 cm, för bättre torkning av träet. I slutet är det nödvändigt att behandla hyllorna med oljeimpregnering för att skydda det mot fukt och förlänga dess livslängd. Hyllorna får under inga omständigheter behandlas med oljefärger eller andra kemiska föreningar - vid uppvärmning avger de giftiga ångor.

Tvättning

För tvätt behövs en bred bänk för att göra det mer bekvämt att tvätta, liksom badkar, hinkar, galgar. Barrträd och lövträ är lämpligt här, det är inte rädd för fukt och tappar inte sitt utseende. Ett avstånd på upp till 10 cm finns kvar mellan bänken och väggen, så att vattnet kan rinna ut och trädet torkar ut snabbare.

Det bör också finnas utrymme under sätet för bättre torkning . Ytan behandlas med kompositioner endast baserade på naturliga oljor. Diskbänken är vanligtvis enkel men ändå stabil. Bänkens ben är så breda som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra en bänk måste du ta förslipade brädor av önskad storlek och placera dem på ett kort avstånd från varandra. Sedan, vinkelrätt mot brädorna på varje sida, spikar du stängerna som håller ihop brädorna. Då måste du spika benen på dem. Den färdiga bänken är belagd med en speciell oljeförening för sin hållbarhet.

Bild
Bild

Font

Om utrymme tillåter kan ett teckensnitt placeras i badhuset. I gamla dagar, efter ångrummet, var det vanligt att dyka ner i en behållare med kallt vatten. Dessa traditioner har överlevt till denna dag. Teckensnittets form kan vara fyrkantig, rund, oval, triangulär. Den mest praktiska är den ovala formen, den tar mindre plats och är mer hållbar i designen.

Trädet för teckensnittet bör väljas med hög fuktmotstånd och densitet ., då kommer det att pågå länge. Oftast är den gjord på lärk, cederträ, ek och bok. Lärk är ett naturligt antiseptiskt medel, det är inte mottagligt för svampbildning, dessutom har det en läkande effekt på människokroppen och utstrålar en behaglig doft. Beständig mot höga temperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bokteckensnitt läker också kroppen, ger styrka och ökar immuniteten. Bok är resistent mot extrema temperaturer och är ett mycket hållbart material. Cederträ kännetecknas av innehållet av harts (saft) och naturliga fytoncider i det, som inte tillåter mögel och svamp att föröka sig, har en terapeutisk och bakteriedödande effekt på kroppen. Cederträ är rikt på eteriska oljor och har en gynnsam effekt på det kardiovaskulära systemet, lindrar stress, ökar fysisk aktivitet och är effektivt vid behandling av andningssjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men det mer populära typsnittet är ek. Den är älskad för sin styrka och hållbarhet, liksom dess terapeutiska effekter på kroppen. Ek hjälper till att normalisera sömn, ämnesomsättning, har en sårläkningseffekt. För att trädet inte ska torka ut är det nödvändigt att lämna lite vatten under locket i teckensnittet så att det inte avdunstar snabbt. Således bibehålls den erforderliga fuktighetsnivån.

Toalett

I vardagsrummet eller vardagsrummet kan du välja möbler efter din smak och stil. En sittgrupp kräver ett bord och bänkar. Bordet kan vara rektangulärt, fyrkantigt, ovalt eller runt. Ett runt bord tar mycket plats, så en kvadrat eller rektangel är oftast att föredra.

Bordets storlek beror på hur många personer som kommer att vara i badet samtidigt och på storleken på själva vilrummet. Bänkar kan vara med eller utan rygg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett bord av rundade stockar kommer att se original ut , dessutom är det inte svårt att göra det. I vilrummet kan du placera hyllor, fotstöd, galgar. De är lätta att montera och tar inte mycket plats. Möbler ska vara med en välpolerad yta, släta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Badets dimensioner dikterar storleken på möblerna du kan lägga i det. Om rummets parametrar inte tillåter dig att sätta ett stort bord kan du använda ett litet eller hopfällbart alternativ.

Gör det själv

För oberoende tillverkning av möbler i badet behöver du verktyg som du antagligen hittar hemma eller på landet:

Bild
Bild
  • skruvmejsel;
  • Kvarn;
  • en cirkelsåg;
  • byggnadsnivå;
  • roulett;
  • fyrkant;
  • linjal;
  • penna;
  • en hammare;
  • plan;
  • tång;
  • manuell frys;
  • självgängande skruvar;
  • metallhörn.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla detaljer om framtida möbler ska slipas först med en kvarn, sedan med sandpapper så att det inte finns några splitter. Virket skärs först till önskad längd, sedan görs en ram som brädorna fästs i enlighet med ritningen.

För att göra ett bord för ett bad behöver du en kantad bräda av lind, al, ek, lärk eller annat trä; stängerna kan tillverkas av samma trä. Alla förberedda delar monteras i en struktur med hjälp av bultar, i enlighet med den valda skissen. För tillverkning av bänkskivor, lägg bredvid det erforderliga antalet brädor med önskad längd och bredd. Efter att ha gått tillbaka från brädans kant, spikas 1 bräda på varje sida vinkelrätt mot den som tas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bänkskivorna kan läggas sida vid sida eller på kort avstånd från varandra. Bordet kan göras både på 4 raka ben och på korsade, spikade på bordsskivan.

Bild
Bild
Bild
Bild

De korsade benen görs så här: de lägger de förberedda stängerna tvärs och skär ut fästpunkterna till varandra med en bågfil. Sedan fästs varje benpar med speciellt lim eller självgängande skruvar. Så att bordet kan stå på en horisontell yta, skärs hörnen av stöden. Båda benen är förbundna med en tvärstång parallellt med golvet. Resultatet är ett ganska stabilt bord.

Bild
Bild

Nu har det blivit modernt att "åldras" möbler . Detta görs med lack och färg, men denna metod är inte lämplig för möbler i ångrummet. Åldringsprocessen kommer att ta lite tid, men resultatet är värt det - sådana möbler kommer att göra alla rum mer bekväma. För att skapa antikens effekt behöver du "Belinka" i en varm nyans och "Pinotex" i en mörk färg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Först måste du speciellt "förstöra" en möbel, för detta kan du applicera repor på ytan, slå den med en hammare. Täck sedan ytan med "Pinotex" och applicera ett antiseptiskt medel efter det har torkat. Använd sedan sandpapper för att skapa en gnidad effekt.

Bild
Bild

Nästa steg är att täcka med Belinka i en ljusare nyans så att det mörkare lagret syns. När färgen är torr, med en pensel, rörelser längs den, liksom, radera det översta lagret. Det sista steget blir att täcka träet med vit glasyr. Det kan också användas för att skapa effekten av "vitkalkade möbler".

För att göra detta behandlas ytan först med en styv borste ., sedan täckt med vit glasyr, och efter torkning, behandlas igen med en stel borste. Träet blir mer präglat och får en vacker ljus nyans, vilket är mycket uppfriskande för beläggningen. Denna metod är lämplig för dem som vill uppdatera sina trämöbler.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att skapa en mer raffinerad inredning i badhuset används snidade möbler, men det är dyrare, och om du gör det själv tar det mycket tid. Om gamla och onödiga trämöbler (stolar, byråer, garderober, bord, fåtöljer) förblir hemma, kan det ges ett nytt liv med hjälp av inredning, idéer kan fås från mästarklasser på Internet.

Bild
Bild

Tänk på några dekorationsanvisningar som är lämpliga specifikt för gamla möbler:

Det enklaste sättet är att limma garderoben eller byrån med självhäftande tejp. Endast före limning är det nödvändigt att avfetta ytan med alkohol. Filmens färg kan väljas enligt din smak, i enlighet med badets inre

Bild
Bild

Nästa sätt är decoupage av möbler. Här behöver du servetter med mönster, PVA -lim, penslar, akrylfärger och lack för fixering

Bild
Bild

Du kan också förvandla möbler genom att bränna olika mönster på den

Bild
Bild

Med olika stenciler kan du applicera ett mönster med träsprayfärg

Bild
Bild

Som du kan se finns det många sätt att dekorera trämöbler.

Badmöbler ska inte bara vara vackra, utan också praktiska och hållbara . Det ska inte störa utrymmet för mycket, med andra ord, det ska inte vara för mycket i badet, och det borde det inte vara. I ångrummet finns hyllor, i tvättrummet finns breda bänkar, pallar, galgar, hyllor. I vilrummet finns ett bord, bänkar, hyllor, galgar, ett träskåp. Du kan sätta en soffa, det kan vara med läder- eller textilklädsel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träet för möbler bör också väljas i enlighet med badområdet. För ett ångbad är detta ett träd med hög värmebeständighet och densitet (lind, poppel). För tvätt - med hög fuktbeständighet (asp, al). I rekreationsområdet kan du sätta trämöbler av barrträ, ek, al och andra material.

Som du kan se är trämöbler i badet inte bara miljösäkerhet, praktiska och hälsofördelar, det är också ett brett urval av designlösningar och oändligt utrymme för manifestation av designidéer.

Rekommenderad: