Holly Mezerva: "Heckenstar" Och "Blue Prince", "Heckenfy" Och "Blue Princesses", "Blue Angel" Och Beskrivning Av Andra Sorter, Pla

Innehållsförteckning:

Video: Holly Mezerva: "Heckenstar" Och "Blue Prince", "Heckenfy" Och "Blue Princesses", "Blue Angel" Och Beskrivning Av Andra Sorter, Pla

Video: Holly Mezerva:
Video: Падуб мезерва Хекенфи. Краткий обзор, описание характеристик ilex?meserveae Heckenfee 2024, April
Holly Mezerva: "Heckenstar" Och "Blue Prince", "Heckenfy" Och "Blue Princesses", "Blue Angel" Och Beskrivning Av Andra Sorter, Pla
Holly Mezerva: "Heckenstar" Och "Blue Prince", "Heckenfy" Och "Blue Princesses", "Blue Angel" Och Beskrivning Av Andra Sorter, Pla
Anonim

Holly meserva (holly) är en vintergrön tropisk växt. Typen av "meserv" är en nyhet för många, så även erfarna trädgårdsmästare kan ha ett antal frågor om att ta hand om järnek. I alla fall denna typ av buske förtjänar definitivt uppmärksamhet på grund av sin skönhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Den optimala omgivningstemperaturen är cirka 20 grader . Tål värme och korta frost, men Rysslands långa vinterkaraktär och ett litet antal soliga dagar om året har en skadlig effekt på växten.

Bild
Bild

Det finns cirka 400 sorter av järnek totalt.

Holly är mycket mottaglig för jorden där den planteras: en måttligt fuktig jord, rik på humus, behövs . Busken tål att transplantera särskilt illa, därför är unga växters död ett vanligt fenomen, särskilt under det första året.

Översikt över sorter

I jämförelse har de olika sorters holly fördelar och nackdelar. Detta gäller motståndskraft mot olika väderförhållanden, markkrav och mängden solljus. Jämförelse hjälper dig att ta reda på vilken sort som är rätt för en viss region och klimat.

  • Torkmotstånd . Varianterna "Blue Angel", "Blue Prince", "Blue Princesses" kan överleva torra perioder utan problem. "Heckenstar" och "Heckenfee" kan inte skryta med sådana egenskaper. Dessa sorter måste hålla jorden måttligt fuktig.
  • Belysning . En solig plats eller en plats med halvskugga kräver sorterna Blue Angel, Blue Prince, Blue Princesses och Heckenfee. Heckenstar, å andra sidan, föredrar platser i skuggan, utan direkt solljus.
  • Jorden . För alla betraktade sorter är kraven desamma: väldränerad, fuktig och humusrik jord.
  • Blomningstid . Holly-sorterna "Heckenfy" och "Heckenstar" blommar i maj-juni. Holly "Blue Angel", "Blue Prince", "Blue Princesses" blommar i maj.
  • Storleken . Buskar av dessa sorter når 1,5-2 meter i höjd med rätt vård.
Bild
Bild

Med tanke på ovanstående fakta kan vi dra slutsatsen " Blue Angel", "Blue Prince", "Blue Princesses" har liknande krav på landningsplatsen . De har själva en blå nyans i utseende. Det finns små avvikelser i bladets form och färg. "Heckenfy" och "Heckenstar" har också många likheter, men om "Henkefi" har frukter i form av ljusröda bär, så är "Henkenstar" inte typiskt. Det finns också skillnader i hur hög en buske av en viss sort kan nå.

Landning

Att hitta rätt landningsplats är ett av de viktigaste stegen. Det bästa stället för järnek är halvskugga . Du kan plantera växten på en soligare plats, men det är viktigt att se till att belysningen sprids. Direkt solljus bör inte tillåtas träffa bladen.

Bild
Bild

… Eftersom järnek är en vintergrön växt är det viktigt att komma ihåg att vintersolen kan skada busken, därför måste denna faktor beaktas vid plantering.

Marken som järneket kommer att planteras i bör vara näringsrik, med en blandning av humus . Det är viktigt att bibehålla en optimal fuktnivå, eftersom vissa sorter av järnek kategoriskt inte tål uttorkning av jorden. Vattning bör göras efter behov. Överdriven jordfuktighet kan skada buskar lika mycket som brist på fukt.

Bild
Bild

Vård

Bland punkterna med rätt vård kan man särskilja den regelbundna lossningen av jorden runt buskens stam. Döda och torkade grenar måste avlägsnas försiktigt när de dyker upp. Eftersom kristtorn är en tvåväxande växt är det värt att plantera en hon- och en hanväxt bredvid varandra för pollinering.

Bild
Bild

Beskärning är inte särskilt nödvändig för växten, eftersom kronan växer mycket långsamt och jämnt. Om det fortfarande är nödvändigt att skära busken, måste detta göras efter avslutad fruktning . Holly lämpar sig för lockigt hår, vilket kan vara användbart vid landskapsarkitektur.

Bild
Bild

Inga specialgödselmedel krävs . Med vårens början måste humus (humus) läggas till jorden - det kommer att räcka. Om du bryr dig om kristtorn ordentligt, kommer växten alltid att glädjas med sin skönhet.

Sjukdomar och skadedjur

En av de vanligaste och vanligaste sjukdomarna hos järnek är senblåsa . Som regel visas det i slutet av sommaren, om det är regnigt väder, och temperaturen inte är särskilt hög (ca 20-24 grader C). Tecken på denna sjukdom är brungrå fläckar på lövverket och en spindelnätliknande beläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom att senröda infekterar den första infekterade växten är infektion av angränsande växter möjlig . Om busken har blivit infekterad måste den tas bort och jorden desinficeras. För att förhindra infektion av växter med senblåsa är det värt att plantera inte i öppen mark, utan i en balja med jord. Om en buske blir infekterad är risken för infektion för resten minimal. Insekter, å andra sidan, utgör ingen fara för järneket, eftersom växten är giftig.

Bild
Bild

Sammanfattningsvis kan vi säga det Holly "mezerva" är en ganska nyckfull växt som kräver ordentlig vård . Olämplig jord, felaktig planteringsplats och kallt klimat kan orsaka buskars död. Implementeringen av korrekt vård och genomförandet av alla rekommendationer gör att du kan beundra växten i mer än en säsong.

Rekommenderad: