Vit Ek: En Beskrivning Av Det Amerikanska Trädet. Var Växer Växten? Funktioner Av Plantering Och Vård, Reproduktion, Sjukdomar Och Skadedjur

Innehållsförteckning:

Video: Vit Ek: En Beskrivning Av Det Amerikanska Trädet. Var Växer Växten? Funktioner Av Plantering Och Vård, Reproduktion, Sjukdomar Och Skadedjur

Video: Vit Ek: En Beskrivning Av Det Amerikanska Trädet. Var Växer Växten? Funktioner Av Plantering Och Vård, Reproduktion, Sjukdomar Och Skadedjur
Video: Begrepp befolkning och befolknigsutveckling 2024, April
Vit Ek: En Beskrivning Av Det Amerikanska Trädet. Var Växer Växten? Funktioner Av Plantering Och Vård, Reproduktion, Sjukdomar Och Skadedjur
Vit Ek: En Beskrivning Av Det Amerikanska Trädet. Var Växer Växten? Funktioner Av Plantering Och Vård, Reproduktion, Sjukdomar Och Skadedjur
Anonim

Trädet tillhör bokfamiljen och växer i östra Amerika. Högkvalitativa vin- och whiskytunnor är gjorda av denna ek . Är en symbol för Amerika , statsträd. Du kan också plantera en vit ek här, det viktigaste är att ge den ordentlig vård.

Bild
Bild

Beskrivning

Vit ek är ett attraktivt lövträd. Den växer upp till cirka 30-40 meter. Trädet föredrar lös jord med mycket kalk och bra dränering. Dessutom växer växten i norr inte högre än 190 meter över vattennivån och i söder - högst 1450 meter.

Intressant det Amerikansk ek lever i cirka 600 år . Den växer också på grunda jordar, på steniga kullar. Små öppna lundar kan användas. Trädet gillar inte att samexistera med några växter, därför finns det sällan tillsammans med andra arter.

Bild
Bild

Vit ek är inte rädd för torka, tål frost av medelintensitet … Den fjällande barken är gråbrun i färgen. Träet i sig är sällan rent vitt. Vanligtvis finns en gulbrun nyans.

Har amerikansk ek i en bred, tältformad krona. Nakna och kraftfulla grenar breder ut sig och växer parallellt med marken. Stammen är grå, barken är ofta täckt med små sprickor. Ovala blad upp till 20 cm i storlek har 6-9 lober.

Allt beror på trädets ålder och egenskaper.

Bild
Bild

När bladen bara blommar är de röda, blir gröna på sommaren, men den nedre delen är fortfarande vit . Ekollon har ett starkt yttre skal och en hård nukleolus. Vid basen finns en kopp grunt djup med håriga vågar. Vanligtvis är ekollon små - cirka 3 cm långa. Används som djurfoder.

Vanligtvis faller ekollon och börjar växa och bildar därmed ett nytt ek. Men plantmaterialet försvinner helt enkelt på grund av låga temperaturer. Och här kommer gråekorrar till undsättning. Djur bär och lagrar ekollon.

Som ett resultat sprids vit ekpopulationen mer aktivt och effektivt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ekollon av amerikansk ek kan ätas, de är ganska goda, utan bitterhet och något sötaktig. Kompositionen innehåller mest stärkelse, protein är cirka 8%, socker - 12%och oljor - bara 6%. Ekollon används för att göra mjöl som är lämpligt för att göra bröd, godis och rullar. Sådana rätter är hälsosamma och näringsrika.

Trädet har en ganska ovanlig egenskap. Det lockar elektromagnetiska urladdningar. Blixten slår ofta i vit ek. Samtidigt har träet ett lågt styvhetsindex och krymper kraftigt. Detta är viktigt att tänka på när du använder det i byggbranschen.

Strukturen har tydligt definierade åldersringar. Reagerar med järn vid kontakt. Trädet är inte heller rädd för fukt, det har bra motståndskraft mot förfall . Om det används som virke, är det lätt att polera och måla.

Används vanligtvis för möbler och golv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera och lämna

Plantor 1–2 år eller ännu äldre används vanligtvis . Rotsystemet bör redan vara välformad och utvecklad … De unga är dock fortfarande ganska sköra. Vid grävning lämnas vanligtvis en jordklump kvar på rhizomen. Under transporten är den helt enkelt insvept i en fuktig trasa för förvaring.

Det är också möjligt att inte ta ut växten ur behållaren förrän själva planteringen. Det är mycket viktigt att tidsintervallet mellan att gräva ut en planta och flytta den till en permanent plats inte överstiger 24 timmar. Om du följer allt ovanstående kommer du att kunna odla en vit ek på platsen, som kommer att ha en lyxig krona. Att välja rätt landningsplats är av stor vikt.

Utrymmet ska vara ledigt, utan andra växter . Ett avstånd på minst 3 meter från byggnader, stigar och träd bör observeras. Amerikansk ek älskar solen.

Det är mycket viktigt att tänka på detta när du väljer plats; du bör inte plantera där det finns en skugga från byggnader.

Bild
Bild

Unga plantor älskar bördig jord. Hög luftfuktighet och torka kommer att leda till att unga dör snabbt. När du har valt plats kan du börja förbereda groparna. Man bör agera enligt en viss algoritm.

  • Gräv ett hål 80 cm djupt eller mer beroende på plantans ålder och storlek.
  • Viktig bevara matjord , lämna det åt sidan. Detta är ungefär de första 30 cm av hålet.
  • Resten av jorden ska kastas eller ansöka någon annanstans. För en planta behövs det inte längre.
  • Botten av gropen måste täckas med småsten eller spillror . Detta är en dränering som säkerställer korrekt cirkulation av vatten (måste vara minst 20 cm).
  • Det är nu möjligt att återgå till marken som separerades under utgrävningen . Det bör kombineras med 2 hinkar humus, 1 kg aska och 1,5 kg kalk.
  • Häll hälften av blandningen per dräneringsskikt .
  • En planta måste placeras i hålet och fördela rhizomen försiktigt .
  • Ovanifrån är det nödvändigt att fylla i resten av den förberedda jorden … Dessutom bör rotkragen så småningom kika upp ur marken högst 3 cm.
  • Vattning utförs gradvis och jämnt . Första gången behöver du minst 10 liter vätska.
  • Stamcirkeln måste mullas … Enkel trädbark eller torv är väl lämpad för detta ändamål.
Bild
Bild

Det är anmärkningsvärt att vit ek är opretentiös att ta hand om. Det är ganska viktigt att regelbundet inspektera grenarna, skadade och torra grenar ska beskäras omedelbart. Att vattna trädet är nödvändigt särskilt aktivt under tillväxtperioder. Du bör också utföra regelbundna behandlingar mot skadedjur och sjukdomar.

Med rätt tillvägagångssätt kommer vit ek på platsen att se bra ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Under naturliga förhållanden är ekollon ansvariga för att bevara den amerikanska ekpopulationen. Du kan föröka ett träd själv med sticklingar eller frön. I det första fallet bör skott av unga exemplar tas. Dessa sticklingar kommer att slå rot snabbare och mer sannolikt.

Vanligtvis utförs reproduktion på detta sätt från maj till juli. En stjälk ca 20 cm lång bör placeras i vatten med tillsats av Kornevin eller liknande ämne. Vi får vänta tills rotsystemet bildas. Då ska du plantera en stjälk i en behållare med en jord-torvkomposition.

En sådan bördig blandning hjälper växten att växa och utvecklas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligtvis landas i en behållare på hösten. För vintern bör den hållas varm och vattnas regelbundet. Det bör förstås i förväg stjälken kanske inte rotar sig och helt enkelt dör innan våren transplanteras i öppen mark . I vissa situationer måste du vänta ett år till och lämna växten i växthusförhållanden.

Alternativt fröförökning … Till att börja med bör du välja riktigt stora och högkvalitativa ekollon, så dem. Sådd utförs under höstsäsongen, och själva ekollonen måste nyskördas - detta är viktigt. Vissa gror i behållare, andra placeras omedelbart i öppen mark. I det första alternativet, placera ekollon längst ner i lådan, där den fuktiga trasan kommer att ligga.

Planteringsdjupet väljs utifrån fruktens egenskaper: det stora måste fördjupas med 8 cm, och det lilla - med 5 cm. Det är absolut omöjligt för jorden att torka ut eller att vatten stagnerar i den. Med tiden börjar groddarna gro. De bör transplanteras i separata behållare. Efter ett år placeras groddarna i öppen mark.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Vit ek växer i naturen under olika förhållanden och vet hur man kämpar för sig själv, så det är inte så många problem med den. De vanligaste skadedjuren är lövmask, skivstång, mal och sidenmask . Om det finns spår av insektsskador på en gren, bör den skäras av omedelbart och sedan brännas omedelbart. För att bekämpa skadedjur är det nödvändigt att behandla stamcirkeln med skyddande medel längs hela kronans bredd.

Ibland påverkas vit ek av sjukdomar: mjöldagg och rost . Det är lätt att märka deras manifestationer: vita blommor eller apelsinsår bildas på arken.

För behandling används fungicidmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Vit ek har uttrycksfull dekorativa egenskaper … Färgen, formen på bladen och kronan ser fascinerande ut. Växten står vanligtvis i centrum vid utformningen av trädgården. Ek har vuxit i många år och ganska intensivt. Trä låter dig skapa inte bara ett vackert utseende, utan också ett skuggat område, vilket är ganska praktiskt.

De används oftare vid utformning av parker . De ser särskilt imponerande ut i stora utrymmen. Vit ek kan ge det övergripande landskapet en speciell smak. Bättre att kombinera med besläktade arter. Amerikansk ek planteras också tillsammans med bok- och tallar.

En sådan växt i landskapsdesign anses vara en tidlös klassiker.

Rekommenderad: