Crenate Holly: Beskrivning Av Crenate Holly "Glory Jam" Och "Golden Jam", "Green Last" Och "Hetzi", Andra Sorter, Deras Plantering Och Sköts

Innehållsförteckning:

Video: Crenate Holly: Beskrivning Av Crenate Holly "Glory Jam" Och "Golden Jam", "Green Last" Och "Hetzi", Andra Sorter, Deras Plantering Och Sköts

Video: Crenate Holly: Beskrivning Av Crenate Holly
Video: Холли Дерево 2024, April
Crenate Holly: Beskrivning Av Crenate Holly "Glory Jam" Och "Golden Jam", "Green Last" Och "Hetzi", Andra Sorter, Deras Plantering Och Sköts
Crenate Holly: Beskrivning Av Crenate Holly "Glory Jam" Och "Golden Jam", "Green Last" Och "Hetzi", Andra Sorter, Deras Plantering Och Sköts
Anonim

Det finns cirka 400 arter av järnek i världen. De flesta växer på tropiska breddgrader. Men trädgårdsmästare har lärt sig att odla dem också i andra regioner.

Bild
Bild

Beskrivning

Crenate holly är också känt som krenat och japansk holly. Denna växt är en vacker vintergrön buske som växer från 3 till 5 meter.

Bild
Bild

Det bör noteras att denna typ av järnek är listad i den röda boken, eftersom den är hotad.

Holly växer väldigt långsamt . En vuxenrulle har en tät krona. Den är två meter i diameter. Bladen blir upp till 1,5 cm långa och 3 cm breda. De är vanligtvis ovala i formen. Bladen är blanka ovanför och matta under.

Bild
Bild

Blommorna på crenate holly är vita. Blomningen börjar sent på våren eller försommaren . I slutet av augusti visas frukter - en hartshaltig bärfärg.

Recension av de bästa sorterna

Trädgårdsmästare odlar oftast följande sorter av denna växt

Glory Jam . Den vuxna järneket av denna sort är en buske som växer till en och en halv meters höjd. Den växer ganska långsamt. Växtens mörka smaragdblad är små och har en blank yta. Blomningen börjar i slutet av maj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna järnekssort kan växa i både solljus och halvskugga.

Golden Jam . Busken utvecklas långsamt. Bladen blir upp till 2 cm långa. Ursprungligen har de en gyllene nyans, men med tiden börjar de bli gröna. Det är bäst att plantera Golden Jam Holly i väl upplysta områden.

Bild
Bild

Växten är resistent mot frost och sjukdomar.

Grön Lastre . Höjden på denna sort av järnek är 1,5 m. Växten utvecklas långsamt, har grönaktiga ovala blad. Det bör noteras att trädet inte bär frukt.

Bild
Bild

Oftast används den för gruppplanteringar och i klippträdgårdar.

Hetsy . Denna japanska järnekssort är särskilt vacker. En liten buske har många skott. I mitten av maj kastar växten ut blommor med en gul nyans. De mörkblå frukterna börjar mogna i mitten av augusti. De kan användas för matlagning. Bladen är ljusgröna, med taggiga kanter. Växten kan planteras både i skuggan och i solen.

Bild
Bild

På vintern får de en rödaktig nyans.

Plantera och lämna

När du väljer en plats för en crenate holly är det värt att komma ihåg att han inte gillar direkt solljus för mycket. Därför är det bäst att plantera ett träd i halvskugga. Marken ska vara lätt och lätt fuktig, samt rik på näringsämnen.

Bild
Bild

Landning

Hålen för plantor måste skördas under hösten. I botten måste du lägga ut ett dräneringsskikt. Du kan använda både grov sand och krossat tegel. Därefter måste du fylla ett lager jord. Det bör innehålla torv, gödsel och humus, taget i lika delar . Om plantan planteras mer än en, bör avståndet mellan groparna vara minst 2 meter.

Bild
Bild

På våren, när det blir varmare, kan du börja plantera . Det är bäst att använda en ettårig växt för detta. Den unga järneket ska placeras mitt i fossan. Du måste hälla en hink med vatten där, först efter det ska du igen fylla hålet med ett lager jord.

Bild
Bild

En insats måste begravas nära varje planta för ett strumpeband i framtiden.

Vård

Eftersom växten inte är för nyckfull kan någon person ta hand om den

  1. Vattning . Det är mycket viktigt att ge trädet den nödvändiga mängden vätska. Vattna kristtorn en gång i veckan. Detta görs bäst tidigt på morgonen eller sent på kvällen.
  2. Toppdressing . Gödsel kan appliceras under hela säsongen. På våren kan du använda organisk gödning eller speciella lösningar. Efter 3-4 veckor bör komplexa gödningsmedel appliceras. Experter rekommenderar inte att man använder färsk gödsel, eftersom den innehåller för mycket kväve och bekämpningsmedel.
  3. Kronbildning . För att växten alltid ska vara vacker är det nödvändigt att beskära sina grenar på våren. Under sommar-höstsäsongen återstår bara att behålla en given kronform.
  4. Vintrar . Crenate holly tolererar lätt frost. Men om vintern är för kall måste växten täckas väl. Du kan använda vanligt sågspån, löv eller torv för detta. Om det inte är möjligt att skydda kristtorn för vintern, bör det transplanteras i behållare och föras in i rummet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Du kan odla en planta både från frön och med sticklingar. Det andra alternativet är enklare.

För att förbereda nya plantor är det första steget att skära små sticklingar . De ska vara upp till 5 cm långa.

Bild
Bild

Det är bäst att använda lite styva skott för reproduktion.

Varje stjälk måste ha två internoder. Alla snitt ska göras med en liten lutning.

Bild
Bild

Arbetsstyckena måste fastna i behållare med ett förberett underlag från 2 delar humus och 1 del sand . Rooten varar i 20-30 dagar. Plantan måste vattnas då och då. När starka rötter av rätt storlek visas kan du transplantera växten i öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

En växt som järnek kan drabbas av bladlöss, vita flugor, spindelmider och mjölkfiskar. För att befria trädet från dem måste det behandlas med speciella insekticider.

Bild
Bild

Och det är också värt att komma ihåg att för ofta vattning kan leda till ett sådant fenomen som rotröta.

Andra svampsjukdomar kan också påverka trädet . I detta fall måste alla drabbade löv rivas av och brännas. Växten själv måste behandlas med en fungicid.

Bild
Bild

Sammanfattningsvis kan vi säga det Crenate holly är en vacker vintergrön som gör att alla runt omkring kan beundra dess skönhet under hela året om den sköts om ordentligt.

Rekommenderad: