Allamanda (26 Bilder): Beskrivning Av Typerna Av Laxermedel Och Frotté, Gul Och Grandiflora. Blomvård Hemma Och Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Allamanda (26 Bilder): Beskrivning Av Typerna Av Laxermedel Och Frotté, Gul Och Grandiflora. Blomvård Hemma Och Reproduktion

Video: Allamanda (26 Bilder): Beskrivning Av Typerna Av Laxermedel Och Frotté, Gul Och Grandiflora. Blomvård Hemma Och Reproduktion
Video: What Helps Constipation? 2024, Maj
Allamanda (26 Bilder): Beskrivning Av Typerna Av Laxermedel Och Frotté, Gul Och Grandiflora. Blomvård Hemma Och Reproduktion
Allamanda (26 Bilder): Beskrivning Av Typerna Av Laxermedel Och Frotté, Gul Och Grandiflora. Blomvård Hemma Och Reproduktion
Anonim

Allamanda är en av de vackraste blommande växterna, som har, förutom magnifika dekorativa, även medicinska egenskaper. Frostintolerans gör det omöjligt att odla det under utomhusförhållandena i vårt klimat, men som en inomhus- eller växthusblomma känns växten ganska bekväm.

Bild
Bild

Beskrivning och funktioner

Allamanda är en vintergrön flerårig som tillhör familjen Kutrov. Faktum är att det är en lianaliknande eller buskväxt med flexibla skott. Allamanda kom från de amerikanska tropikerna. Det bör noteras sådana särdrag som:

  • höjden på en buskväxt är upp till 90 cm, en lianaliknande växt är något högre;
  • spetsiga långsträckta löv paras ihop, färgen på saftig grönska, ytan är blank, lyser med glans;
  • rörformiga blomställningar har 5 kronblad;
  • blommans storlek - från 8 till 12 cm;
  • möjliga nyanser av blomning är ganska djupa, ljusa: rosa, gul, grädde, vit;
  • inuti stjälkarna finns en mjölkaktig vit juice;
  • växter giftiga överallt
Bild
Bild
Bild
Bild

Sorter och sorter

Det finns ganska många arter och hybrider av denna representant för floran. Florister identifierar flera av de vanligaste växterna.

Allamanda Terry Blomställningens utseende liknar en ros. De böjda kronbladen har en uttalad dubbel struktur, är inte släta, med vågor längs kanterna.

Bild
Bild

Allamanda är ett laxermedel . Ganska vanlig art, lockar, kan växa mycket högt, upp till flera meter. Naken, med ludd endast i skottets botten, långsträckt ovalt lövverk. Stora blad. Blomningen är gul med en gyllene nyans och en snövit bas, de har ett rörformigt utseende. I odlingen har den många sorter.

Bild
Bild

Allamanda är ädel . Det liknar den tidigare sorten, men skiljer sig åt i lansettformat lövverk och en rödaktig nyans av skott. Överst på bladen är skarp, botten är fluffig. Blommande gulaktig, stor, med en uttalad subtil doft.

Bild
Bild

Allamanda Henderson . Det skiljer sig från sina motsvarigheter i utseende genom sin höga tillväxt och täta lövverk, förtjockad typ, med ett läderartat lock. Samlade hennes lövverk av 3 eller 4 blad. Blommande orange med gula och ljusa ränder.

Bild
Bild

Allamanda grandiflora . Skiljer sig i rosa-formad stor blomning av citronton. Blomställningarna är ganska rikliga, bladen är lansettformade, skotten krullar.

Bild
Bild

Allamanda är gul storblommig . Den växer långsamt, skotten vrider sig så att de kan odlas som ampelösa växter Bladen är ovala, småaktiga. Blomningen är ljusgul med en citronton.

Bild
Bild

Allamanda Shott . Det är en ganska snabbt växande växt. Fluffiga skott, vårtor. Breda blad bildas av 3 eller 4 blad. Blommande gulbrun, randig.

Bild
Bild

Allamanda är lila . Avser långsamt växande typer. Lövverket är elliptiskt, pubescent, förbundet med 4 blad. Blomningen är ljuslila, blomställningarna är förbundna med 2-3 blommor.

Bild
Bild

Blommande funktioner

Hemblomning av en nyckfull skönhet kräver noggrant arbete och omsorg. En tropisk gäst kräver värme och mycket hög luftfuktighet. Om du har en vinterträdgård eller ett växthus utrustat, klarar du uppgiften . Om du föder Allamanda under normala levnadsförhållanden krävs ytterligare vårdprocedurer.

Detta betyder inte att du behöver ge upp att försöka, det behöver bara organiseras mer noggrant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård i hemmet

Tänk på dess läge, belysning innan du startar en anläggning. Allamanda behöver mycket ljus, så det bästa alternativet är en fönsterbräda på solsidan. Dessutom ska den stå i närheten av glaset, i inget fall ta bort växten från fönstren, den kommer snabbt att vissna bort.

Blomman kombinerar kärlek till solen med rädsla för drag, så var försiktig med luftning.

Höst- och sommarperioden är den mest bekväma för växten, lufttemperaturen i rummet passar honom som regel . Under lågsäsong börjar temperaturen minska från +18 till +15 grader på vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Återfuktande och matande

Liksom många tropiska växter älskar allamanda mycket fukt under växtsäsongen. Vattning på våren och sommaren bör vara riklig. Det är nödvändigt att se till att jorden inte är torr, men inte heller vattentät, annars påverkar detta rhizomen negativt. Minska vattningen gradvis på hösten så att den blir måttlig på vintern . Under denna period bör jorden ovanifrån ha tid att torka från vattning till vattning.

Luftfuktighet är en av de viktigaste förutsättningarna för en sund utveckling av allamanda. Det är önskvärt att det finns en hygrometer i rummet där den ligger. Det gör att du kan övervaka fuktnivån, som inte bör sjunka under 60%. Växten älskar vattenbehandlingar, så spraya blomman så ofta som möjligt på våren och sommaren . Detta kan göras flera gånger om dagen. Dessutom ordna regelbundet ett återfuktande förfarande för en tropisk skönhet på en pall fylld med expanderad lera, småsten, mossa eller annan luftfuktare. En behållare fylld med vatten bör dock inte vidröra botten. På vintern kan du spraya växten flera gånger i veckan.

Bild
Bild

Vi får inte glömma att mata växten under vår-sommarens tillväxt.

Det är nödvändigt att köpa universalgödselmedel på specialmarknader och utföra proceduren en gång i månaden. Späd produkten enligt instruktionerna . Beskärningen av busken görs efter att den har bleknat. Skott skärs på mitten, torra blommor tas bort. Torra eller försvagade skott tas bort under hela året.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Den optimala tiden för att transplantera ett grönt husdjur är våren. En anläggning som inte har nått mognad omfattas av detta förfarande en gång om året. En mogen buske måste planteras om vartannat eller var tredje år. En mycket viktig punkt för plantering och plantering är korrekt mark. Den ska vara lös, andas och ganska näringsrik. Marken köps färdig eller beredd självständigt genom att kombinera följande komponenter:

  • del av skogsmark;
  • del av torven;
  • två bitar av lövmark;
  • två delar av humusjord;
  • hälften av sanden.
Bild
Bild

Alla komponenter blandas noggrant, varefter transplantationen sker. Om du precis har köpt en växt är det lämpligt att omedelbart överföra den till näringsrik mark. Landningsalgoritmen är följande:

  1. grytan ska vara något större än den föregående;
  2. ett dräneringsskikt i botten krävs, det är bildat av vilket material som helst: skumplast, småsten, trasigt tegel, expanderad lera;
  3. sedan hälls en liten del av jorden;
  4. växten avlägsnas från potten så noggrant som möjligt, jorden tas inte bort helt från rötterna;
  5. placerad i en ny behållare i mitten och täckt med jord;
  6. substratet bredvid stammen rotar sig;
  7. det är nödvändigt att fukta jorden.
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Trots motståndet mot olika typer av sjukdomar och insektsattacker är det nödvändigt att vara uppmärksam på tecken som indikerar en kränkning av blommans hälsa.

  • Om rhizoms hals börjar ruttna , indikerar detta överfuktning av luft och jord. Det är nödvändigt att utföra behandlingen med preparatet "Fungicid" så snart som möjligt.
  • När skotten förlängs stjälkarna är alltför sträckta och lövverket blir blekt och blekt, du bör vara uppmärksam på belysningen och matningen. Det är troligt att blomman saknar näring och ljus. Det är nödvändigt att mata blomman, samt se till att den exponeras för solen.
  • Blomman började kasta sitt blad - du bör kontrollera om han var överkyld, om vattningen inte är för intensiv. Anläggningen reagerar också på drag på samma sätt.
  • Insektsattacker är ganska sällsynta, men de händer . Om du märker en invasion av en vitfluga eller spindelkvalster, vidta medicinska åtgärder. Det är nödvändigt att ordna en varm dusch för växten och behandla den med speciella medel - insekticider.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Frön

Frömetodalgoritmen ser ut som på följande sätt:

  • den optimala starten av sådd är februari eller mars;
  • först måste du utföra behandlingen med en manganlösning och tvätta fröna;
  • de planteras helt torkade;
  • jorden ska vara ljus, planteringen görs inte närmare än 3 cm från varandra;
  • uppifrån ströks allt med sand och sprutas;
  • var noga med att placera under polyeten för att skapa växthusförhållanden;
  • ge ett starkt ljus av den diffusa typen och en temperaturregim från +22 till +25 grader;
  • varje dag måste fröna luftas, fukta jorden regelbundet;
  • det senaste spiret utseende är 6 veckor;
  • efter detta bör plantorna vara utan skydd, men detta bör göras gradvis så att skotten vänjer sig vid det;
  • så snart det finns minst 3 löv per skott planteras växten i en separat skål och odlas innan den planteras i en kruka
Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Sticklingar utförs med skott skurna på våren, med ett träigt utseende. Den huvudsakliga reglerna för denna metod är följande:

  • välj sticklingar 10 cm långa;
  • blomsterodlare rekommenderar behandling med stimulanser: bärnstenslösning, "Heteroauxin", "Kornevin" eller "Zirkon";
  • förbered en blandning av jord från torv och sand, plantera en skärning;
  • placera ovanpå med botten av den skurna plastflaskan;
  • se till att belysningen sprids, temperaturen hålls inom + 22– + 25 grader;
  • ventilera skärningen varje dag, fukta jorden regelbundet;
  • utseendet på lövverk signalerar att rotning har skett;
  • kan säkert planteras i en separat behållare.

Rekommenderad: