Camellia (67 Foton): Vad är Det? Inomhus Blomvård Hemma. Beskrivning Av Kamelia Rött Och Vitt, Rosa Och Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Camellia (67 Foton): Vad är Det? Inomhus Blomvård Hemma. Beskrivning Av Kamelia Rött Och Vitt, Rosa Och Andra Sorter

Video: Camellia (67 Foton): Vad är Det? Inomhus Blomvård Hemma. Beskrivning Av Kamelia Rött Och Vitt, Rosa Och Andra Sorter
Video: Camellia Flowers (Red and Pink Varieties) 2024, April
Camellia (67 Foton): Vad är Det? Inomhus Blomvård Hemma. Beskrivning Av Kamelia Rött Och Vitt, Rosa Och Andra Sorter
Camellia (67 Foton): Vad är Det? Inomhus Blomvård Hemma. Beskrivning Av Kamelia Rött Och Vitt, Rosa Och Andra Sorter
Anonim

Camellia är en av de mest kända och igenkännbara blommorna i den moderna världen. I samhället är han alltid associerad med vackra damer, eftersom han är ömhetens kvintess. I alla anständiga trädgårdar, om det inte är strikt tema, måste kamelior vara närvarande, så det är värt att överväga vad de är och hur man odlar dem.

Bild
Bild

Vad det är?

Det är märkligt att kamelia nästan säkert finns i ditt hem, även om du inte misstänker det: faktum är att en vanlig tebusk också är ett slags denna blomma. Naturligtvis är kamelia inte en art, och långt ifrån vanligt te odlas som en krukväxt, men i allmänhet är det också bara en kamelia. Växtens namn gavs av Karl Linné själv - författaren till världens första systematiska klassificering av biologiska djur och växter.

Camellia har fått sitt namn efter den tjeckiska missionären och forskaren Georg Josef Kamel ., som tros ha tagit med för första gången prydnadsbuske från Filippinerna till Europa. Sedan var naturligtvis den nuvarande sorten av sorter och färger ännu inte där, men redan vid den tiden erövrade de mest känsliga knopparna hjärtan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är sant att även då i Japan utvecklades den gamla kulturen för odling av kamelia, där den växer massivt till denna dag. Intressant nog har den ursprungliga japanska kamelian med en ljus röd färg nämnts sedan 1: a århundradet f. Kr., men den vita kamelia som är bekant idag nämndes först först på 800 -talet, och även då - inte som något vanligt, utan som en nyfikenhet utan motstycke.

Det är värt att notera Camellia bara i Europa är förknippat med vackra damer, och i andra länder vid olika tidpunkter kan det ha helt andra betydelser . Till exempel i samma Japan var kristna till en början förbjudna att bära ett kors under lång tid, och de valde den röda kamelian som sin symbol, även om det innan dess symboliserade den lokala solgudinnan Amaterasu.

För det flesta japanska samhället var denna blomma en symbol för livslängd, men under förra seklet var den ofta förknippad med kyrkogårdar. I USA valdes blommorna från samma växt, bara vita, som deras symbol av representanter för Ku Klux Klan - en av de första och mest kända rasistiska organisationerna i världen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi överväger alla kända typer av kamelia, så är det vanligtvis buskar eller träd, vars höjd sträcker sig från 2 till 20 meter, även om buskformer oftare väljs för hemodling. Bladet är något långsträckt, liknar ett ägg i form, har en karakteristisk läderaktig struktur.

Beskrivningen av blomman i allmänna termer har redan getts ovan, men det bör sägas att beroende på sort kan storleken variera mycket - från 1 till 12 cm i diameter . I naturen ser en sådan blomma vanligtvis ut som vita, rosa eller röda kronblad som ackumulerats vid basen, men moderna uppfödare har redan lyckats grundligt arbeta med en mängd olika alternativ.

Paradoxalt nog, men en vacker blomma luktar inte alls - varken i naturen eller i den odlade … Om vi betraktar alla sorter tillsammans, är den totala blomningstiden imponerande - från april till december, men samtidigt lever varje blomma vanligtvis inte längre än en månad, och i allmänhet kan ett träd inte blomma mer än fyra månader om året, och även då - bara om sorten är så …

Efter blomningen ger blomställningarna frukt i form av torra kapslar med frön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inte alla vilda kamelia -arter odlas i moderna trädgårdar, men vissa har vunnit anmärkningsvärd popularitet. Om klimatet inte tillåter att odla en buske utomhus, växer den normalt inomhus. För en helt normal tillväxt året runt av denna vintergröna under utomhusförhållanden krävs ett subtropiskt klimat, därför, på Rysslands territorium, i naturen, finns kamelier bara i närheten av Sotji.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Släktet camellia är mycket omfattande - enligt olika uppskattningar innehåller det från 80 till 250 sorter av denna växt. Potentiellt odlade arter är vanligtvis indelade i två stora grupper: te och dekorativa kamelior. Som redan nämnts är vanligt te också kamelia.

Vetenskapligt kallas denna art " Camellia sinensis", det vill säga "kinesisk kamelia ". Det är rättvist att anta det det är teplantan som är en av de mest utbredda i världen - på grund av sin bredaste praktiska tillämpning i många tropiska länder finns det många kilometer plantager av sådana plantager. Även i Krasnodar -territoriet kan sådana planteringar hittas.

Samtidigt skiljer sig inte tesorterna åt i speciell skönhet och storlek på blommor, det viktigaste för dem är riklig tillväxt av löv, därför är en sådan buske inte särskilt lämplig för dekorativa ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Prydnads- eller trädgårdsvarianter av kamelior är redan mycket fler. Faktum är att i olika delar av världen och i de största trädgårdarna kan du hitta alla slags arter, men om vi pratar om ett typiskt förortsområde i vårt land, kan bara tre typer säkert kallas de mest populära.

Japansk kamelia idag kan den redan vara inte bara röd, utan också vit och rosa. Denna art är mycket uppskattad eftersom dess blommor är stora, och det finns vanligtvis många av dem på busken. För att bevara den vintergröna busken odlas den vanligtvis inte i det öppna fältet, utan i ett badkar, i extrema fall, i ett växthus. Denna kamelia, som föredrar skuggade växtförhållanden, trivs trädgårdsmästare med blommor i genomsnitt från april till oktober.

Populära sorter inkluderar först och främst Coquettii, Donation, Buttermint, Winterrose och Fimbriata.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Camellianät fick sitt namn för venerna som är tydligt synliga på kronbladets yta. Det möjliga färgområdet här är ännu bredare än det hos den japanska släktingen - från vitt till rött till rosa, men med närvaron av djupare och mer mättade nyanser, samt flerfärgade alternativ. Blomman kännetecknas av gula ståndare av betydande längd, liksom stora storlekar - upp till 23 cm i diameter.

Med alla andra fördelar har en sådan kamelia också en behaglig lukt, men i rättvisans namn måste du fortfarande försöka känna den. Det är också önskvärt att odla en sådan buske i badkar, och denna art växer dåligt i ett klassiskt växthus.

När det gäller meshkamelia kan du också välja mellan olika sorter - till exempel Yuletide, MaryWilliams eller Captain Rose.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den tredje typen är bergskamelier, även känd som karp eller äkta kamelia . Den stora fördelen med denna växt är att det är på grundval av att de flesta moderna frostbeständiga sorter som kan växa på gatan även i mittfältet föddes. Samtidigt är det lite ovanligt hur sent en sådan buske blommar - det händer vanligtvis i november -december.

För att anpassa den termofila kamelian till kylan har uppfödare uppfödt ett riktigt stort antal sorter, bland vilka det är värt att lyfta fram Cleopatra och Bonanza, Chansonette och Whitedouble, Daydream och Enishi, men färgerna är standard för alla - från vitt till röd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du aldrig tidigare har försökt odla en dekorativ kamelia, bör du börja med exakt en av de tre typerna som beskrivs ovan, det är inte för ingenting de är så populära. När du uppnår en viss framgång och vill ha något mer ovanligt, var uppmärksam på lite mindre populära arter och sorter - till exempel Middlebury, olivolja och blå kamelier njuter av framgång med ivriga trädgårdsmästare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Som regel nybörjare för den första kameliaodlingen hemma köp antingen en planta eller en redan odlad växt i en kruka … I det första fallet bör du först se till att säljaren inte lurar dig - det är bättre att inte välja slumpmässiga poäng för ett sådant köp, utan att fokusera på specialaffärer. I det andra fallet, var noga med att fråga vilka villkor som redan har tillhandahållits för växten - är den nuvarande kapaciteten lämplig för permanent tillväxt, eller en transplantation kommer att behövas ungefär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du köpte en separat planta eller kamelia som behöver en snabb transplantation, ta hand om en ny kruka . Precis som alla andra växter kommer den här busken att växa med tiden, så troligtvis kommer du inte att kunna hitta riktigt permanenta rätter för den - välj bara en behållare som skulle rymma kamelia -rhizomen med ett bra utbud.

Om blomman redan växer i en kruka kanske du inte behöver fördjupa dig i vilken storlek rötterna finns - köp bara en behållare större än den föregående. Observera att innan du planterar en buske behållaren måste desinficeras utan att misslyckas , det är också värt att kontrollera det med avseende på dräneringshål, och om de plötsligt inte finns där, få dem att dyka upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa villkor ställs också på grytfyllningsmedlet. Bottenlagret måste nödvändigtvis bestå av dräneringsmaterial, som sådan expanderad lera, fin krossad sten eller andra liknande material kommer att göra. Om du inte gillar att blanda jorden på egen hand kan du gå av med en blandning som du har köpt i butiken - till exempel producerad för azalea.

Du kan dock göra det på egen hand - du behöver bara ta två delar torv- och lövsubstrat (eller mogen humus), samt en del gräs och perlit eller agrovermikulit, i extrema fall - enkel sand. Marken bör säkerställa normal luftgenomträngning till rötterna, därför blandas ofta krossad tallbark eller nålar i den.

Bild
Bild
Bild
Bild

För optimala förhållanden behövs också jordens surhet vid en nivå av pH = 4, 5-5, det kontrolleras med en speciell lakmusremsa, och om jorden inte är tillräckligt sur, lite vattenlösning av citronsyra bör läggas till den.

Transplantationsproceduren är följande . Den blandade jorden hälls i grytan ovanpå dräneringen, men långt ifrån till toppen. Om växten redan har vuxit i en annan kruka, avlägsnas den därifrån tillsammans med jorden som fäster vid rötterna och överförs till en ny plats, varefter marknivån jämnas med resterna av jordblandningen.

Se till att rotkragen ligger på ytan, även om det finns mer jord bör du öppna den något . När transplantationen är klar måste kamelierna vattnas omedelbart, varefter pallen under behållaren snart töms för att inte skapa överdriven fukt. Under en viss period efter transplantationen ska kamelierna sprutas varje dag med uppvärmt renat vatten - detta hjälper växten att snabbt hantera stress.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var beredd på att det här förfarandet kommer att bli bekant och regelbundet när du växer i ett badkar. Medan växten är ung växer den särskilt snabbt, så under de första åren av livet måste busken planteras om årligen och sedan gissa hur trångt det är i de gamla rätterna.

Transplantationsproceduren utförs vanligtvis antingen på hösten eller vintern, och du behöver inte oroa dig - en korrekt utförd åtgärdssekvens gör att du kan undvika konsekvenser som kan störa normal blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

I vårt land växer kamelier sällan utomhus - det odlas nästan alltid i en kruka. Det är inte så svårt att odla det hemma, men du måste fortfarande ta hand om busken minimalt, eftersom våra förhållanden är ovanliga för honom, och i avsaknad av uppmärksamhet kommer han inte att må bra. Camellia ställer enkla och välbekanta krav för trädgårdsmästaren, men kräver samtidigt strikt efterlevnad av dem.

Anläggningen är ganska bekant med säsongens temperaturförändringar, men det bör inte finnas någon ansträngande värme eller hårt kallt väder. Det är mycket viktigt för busken att ha tillgång till frisk luft året runt, men drag är inte välkomna. Det är viktigt att säkerställa tillräcklig fukt i både jorden och marken, och jorden bör också vara tillräckligt näringsrik och inte vattentät.

Bild
Bild
Bild
Bild

Välja en plats för en kamelia, ge företräde åt västra eller östra fönster, där mängden värme och ljus kommer att vara genomsnittlig … En sydlig orientering är tillåten om det inte finns några alternativ, men då ska badkaret vara skuggat, men vid fönstren mot norr kommer busken inte att se ut som sig själv - den kommer att växa upp för att nå solen och kommer att spendera all sin energi inte på blommor och inte ens på bladen, utan på stammen.

Om du vet att outhärdlig värme sannolikt är i din region, tänk på att ta med kamelian till balkongen på sommaren, du kan till och med plantera den i trädgården med en kruka eller utan den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hemma, utan att möta vinterkylan, Camellia föredrar ofta att blomma på vintern, men ljus är mycket viktigt för det för att blomma . Varaktigheten av dagsljus timmar för att uppnå ett utmärkt resultat bör vara bra 12-14 timmar, detta resultat kan uppnås endast med hjälp av ljusa lampor.

Temperaturregimen kräver också strikt överensstämmelse. Hela våren och större delen av sommaren anses kamelier vara normen. +25 grader , men på hösten kräver växten bokstavligen en sänkning av temperaturen, så den flyttas ofta till terrasser eller stängda loggior, där den kan vara + 12-15 grader . Konstigt nog behöver denna tropiska växt ännu mer kylning för att bilda knoppar, därför, på vintern, tål det inte bara, utan kräver också temperaturer i intervallet 5-6 grader Celsius, maximalt - 10 grader.

Om du ignorerar ett sådant krav, kommer du troligtvis inte att kunna vänta på blommor, och det kommer inte att finnas någon riklig tillväxt av lövmassa på våren. I januari ska temperaturen återgå till 10-15 grader över noll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa frostbeständiga växtsorter tål frost upp till 5 grader under noll, men denna typ av väder är avsedd just för en kort tidsperiod. Det är omöjligt att överskrida denna tröskel, såväl som att balansera länge på kanten för gata året runt odling i mittfältet är ingen av sorterna lämpliga.

Vid vattning av busken bör enhetlighet observeras, samtidigt ska jorden inte få torka ut eller översvämmas - jorden ska vara fuktig, så snart den har torkat till djupet av fingerens falang är det dags att vattna växten igen. En gång i månaden rekommenderas att tillsätta ett par droppar citronsaft i bevattningsvattnet, eftersom kamelia kräver mycket jordens surhet. Samtidigt varierar vattnets intensitet beroende på säsong: de beskrivna reglerna är lämpliga för växtsäsongen (vår och försommar), men på vintern sjunker frekvensen till en vattning per vecka eller en och en halv.

Det verkar kontraintuitivt men i juli och första halvan av augusti, i mycket hetta, när knopparna läggs, minskar också vattningsfrekvensen något.

Bild
Bild
Bild
Bild

Observera att växten är mycket känslig för kallt vatten, så se till att fukten åtminstone inte är svalare än rumstemperatur innan du vattnar. När du vattnar en kamelia med kallt vatten riskerar du att bli skyldig till ett grönt husdjurs sjukdom. Det är också tillrådligt att inte använda något vatten, utan bara mjukt och alltid fast.

Under alla årstider, förutom vintern, behöver kamelia också sprutas, vilket måste utföras två gånger om dagen. Vart i sprutning bör riktas specifikt mot bladen, och blommor bör skyddas från det , så om blomningen till och med är för riklig, torkas lövverket helt enkelt med våtservetter. Experter rekommenderar också att luftfuktare placeras i betydande närhet till blomkaret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Camellia behöver bara matas under den intensiva vegetativa perioden, det vill säga hela våren och första hälften av sommaren . Bland köpta gödningsmedel är medel för rododendron eller azalea väl lämpade, endast dosen för kamelia bör halveras. Alternativt kan du använda växlingen av organiska lösningar (men i inget fall gödsel) med mineraliska lösningar.

Oavsett vilka medel som väljs måste de användas en och en halv vecka, och bara under den angivna delen av året.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kameliabusken behöver periodiskt beskäras . Sanitär beskärning är utformad för att ta bort eventuella brister i växten - torra och sjuka skott tas bort, liksom de grenar som växer inåt och stör trädets struktur. Ett sådant förfarande är teoretiskt möjligt när som helst, även om det fortfarande är bättre att välja en vilande period, men den formativa beskärningen utförs strikt efter slutet av blomningen, medan ny spiring inte ens planeras.

Om du ignorerar kronans bildning kommer busken i två eller tre år att bli otydliga snår, som osannolikt kommer att dekorera växthuset.

Bild
Bild
Bild
Bild

I genomsnitt, vid beskärning, tas en halv eller en tredjedel av varje gren bort , men det finns också en specifik specificitet: till exempel skärs en bergskamelia till det maximala möjliga, medan en kamelia av nät, tvärtom, bör bevaras. Såren på grenarna kvar efter beskärning bör läka - för detta utför de desinficera och smörj snittet med speciella föreningar . Om det är nödvändigt för växten att förgrena sig mer intensivt i framtiden, vid transplantationen, knyts skottens toppar. Denna procedur kan utföras inte på alla huvudskott, utan bara delvis, för att försöka ge kamelia en viss form. Det är något ovanligt att du kan nypa inte bara skott utan även knoppar. Detta görs för att göra kvantitet till kvalitet, eftersom det kan vara svårt för en växt att tillhandahålla ett stort antal långblommande knoppar. Genom att minska antalet i förväg kommer du att uppnå både en ökning av varje enskild blomma och fortsättningen av dess "liv".

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Hemma sprids kamelia oftast av sticklingar - denna metod är relativt enkel och tillgänglig för alla trädgårdsmästare. Sticklingar ska klippas under första halvan av sommaren, friska och unga grenar kommer att passa som ett lämpligt material. De optimala kallas ofta de skott som redan har mognat, de är lätta att urskilja med sin karakteristiska olivbark, men mycket unga och gröna är inte alltid värda att försumma.

Som ett alternativ är januari också lämplig för sticklingar, men då måste du ha mycket tålamod, för resultatet blir inte snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det insamlade materialet måste omedelbart planteras i krukor, där antingen en blandning av sand och torv eller perlit redan har hällts. Det är tänkt att skapa förhållanden nära växthus, så de planterade sticklingarna ventileras och sprutas endast periodiskt, medan resten av tiden är täckta - en enkel plastpåse klarar detta, så länge det inte släpper ut ånga.

Även om kärlet med dess innehåll skyddas av en påse, måste hela mini-växthuset fortfarande vara under vissa förhållanden: ljuset måste vara ganska starkt, men diffust (välj påsen så att det passerar igenom det!), den rekommenderade temperaturen bör ligga mellan 20-25 grader över noll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om allt gjordes korrekt, så på sommaren, efter ungefär en och en halv till två månader, kan du förvänta dig bildandet av ett riktigt och fullt fungerande rhizom. Från detta ögonblick förvandlas stjälken till en fullvärdig separat växt, den behöver inte längre en påse, och det är dags att tänka på att transplantera kamelian i ett permanent badkar.

Få människor förökar kameliafrön hemma - detta är mer en uppgift för uppfödare . Men om du är intresserad av att prova dig fram behöver du bara samla fröna som bildas i lådan när kamelian bleknar. Det insamlade materialet lagras aldrig länge - efter en kort tid efter insamlingen planteras det i trädgårdsjord med en blandning av torv. Du behöver inte mycket utrymme för en sådan planta, så du behöver inte uppfinna hjulet igen med en behållare - ett vanligt engångsglas kommer att göra. Precis som vid spridning med sticklingar är den bästa temperaturen för rotning i intervallet 20-25 grader Celsius.

Full vattning i detta skede tillhandahålls dock inte, jorden måste sprutas regelbundet så att den inte torkar ut . Så snart minst två fullfjädrade löv hittas i provet, bör det transplanteras i en större behållare, sedan odlas det enligt principen för samma skär eller vuxna kamelier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa sorter slår rot så dåligt att trädgårdsmästare föredrar odla dem inte separat, utan ymp dem till andra kamelior . Den bästa tiden att vaccinera är mitten av vintern , medan både huvudväxten och den ympade skotten, om än av olika sorter, i allmänhet bör tillhöra samma art.

Varje skott är inte lämpligt - det måste vara tillräckligt utvecklat och ha minst några egna knoppar

Bild
Bild
Bild
Bild

Med tanke på särdragen i att ta hand om kamelior den här säsongen, temperaturen ska vara något lägre än när man planterar sticklingar eller frön - rekommenderar vanligtvis ett intervall på 18 till 20 grader. I detta skede är starkt solljus mycket skadligt för växten, så det måste verkligen skuggas, men vattning och sprutning är obligatoriska procedurer som du inte kan klara dig utan.

Med strikt efterlevnad av de beskrivna instruktionerna bör det förväntade resultatet noteras om cirka två månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Ett av huvudproblemen vid odling av kamelier är rotröta, vilket snabbt leder till att hela busken vissnar. I de flesta fall uppstår en sådan sjukdom på grund av övervakning av trädgårdsmästaren - antingen visade sig temperaturen vara för sval för växten, eller så översvämmades jorden. Även om du är säker på att orsaken just ligger i överskottet av fukt, kommer en enkel minskning av frekvensen och en minskning av doseringen nästan aldrig att ge effekt.

Om du vill spara just detta kameliaprov, bör du försöka transplantera den omedelbart i jord som effektivt ger luftåtkomst till rötterna.

Bild
Bild

Phylostictosis - en annan sjukdom som uppstår till följd av vattendragning, först nu inte jorden utan luften. Denna svamp infekterar bladen och ser ut som karakteristiska bruna fläckar utspridda över deras yta. Först och främst måste du eliminera huvudproblemet, det vill säga torka luften. Skadade löv kan inte längre sparas - de tas helt enkelt bort och alla andra torkas eller sprayas med kopparsulfat för att desinficera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kamellia skadedjur är typiska för många odlade växter - bladlöss, spindelmider och skalinsekter. De kan ses med blotta ögat; om en fiende upptäcks bör busken sprutas med oljebaserade emulsioner, speciella kemikalier eller till och med bara en tvålösning.

Rekommenderad: