Aglaonema (63 Bilder): är Det En Giftig Växt Eller Inte? Blomvård Hemma Och Reproduktion. Varför Blir Agaonema -blad Gula?

Innehållsförteckning:

Video: Aglaonema (63 Bilder): är Det En Giftig Växt Eller Inte? Blomvård Hemma Och Reproduktion. Varför Blir Agaonema -blad Gula?

Video: Aglaonema (63 Bilder): är Det En Giftig Växt Eller Inte? Blomvård Hemma Och Reproduktion. Varför Blir Agaonema -blad Gula?
Video: Aglaonema Plant CARE 101- BEST Soil Mix, Fertilizer, Light & Water Requirements & Propagation 2024, Maj
Aglaonema (63 Bilder): är Det En Giftig Växt Eller Inte? Blomvård Hemma Och Reproduktion. Varför Blir Agaonema -blad Gula?
Aglaonema (63 Bilder): är Det En Giftig Växt Eller Inte? Blomvård Hemma Och Reproduktion. Varför Blir Agaonema -blad Gula?
Anonim

Inomhusväxter har varit populära länge. Detta är ett bra sätt att fräscha upp en inredning utan en stor investering. Men förutom skönhet ger de också fördelar för dem som ofta är med dem i rummet. Det spelar ingen roll om det är en bostadslägenhet, kontor eller offentlig plats. Fördelarna med inomhusväxter är ett bevisat faktum. En av de populära rumsgrannarna är en kultur som kallas aglaonema.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Aglaonema är en växt med en frodig krona, vars blad förblir gröna året runt. Blommans hemland är Sydostasien. Han anlände till våra breddgrader från Kina, Filippinernas öar, Nya Guinea, Indien eller till och med Sumatra. Dess livsmiljö under naturliga förhållanden är ganska omfattande. Som krukväxt har aglaonema vunnit sin popularitet på grund av dess ljusstyrka, vackra färg och intressanta blommor.

Aglaonema tillhör samma Aroid -familj tillsammans med Dieffenbachia. Därav tron på många att hon är lika giftig som sin storbladiga syster i familjen.

Aglaonema är dock inte lika giftigt som dieffenbachia. Men samtidigt, när du arbetar med det, är det bättre att vara försiktig - blomsterjuicen kan irritera hud och slemhinnor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivningen av en växt är mycket beroende av dess art. Antalet sorter av aglaonema överstiger ett dussin. Olika arter kan skilja sig radikalt från varandra: det finns höga och låga aglaonemas, mer eller mindre frodiga, med stora och breda löv eller med tunna och långa. Utseendet och vårdens egenskaper beror på varje specifik art och växtsort.

Trots det faktum att växten kom från varma områden har den rotat sig ganska bra på breddgrader med kallt klimat. Den vård de behöver när de odlas i lägenheter eller kontor räcker för att växten ska leva mycket länge. Många arter och sorter av Aglaonem är mycket anspråkslösa och lojala. Även om det också finns blommor som är mer känsliga för detaljer.

Aglaonem utmärks av avundsvärd vitalitet . Naturligtvis kan livslängden variera mycket beroende på blommans typ och dess levnadsförhållanden. Men i genomsnitt noterar ägarna till sådana inomhusväxter att aglaonema lever i minst 20 år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blomma

I aglaonema, som i andra växter i Aroid -familjen, ser blomman ut som ett litet öra, som är inslaget i en "filt" av ljusgrön trasa, som liknar ett känsligt blad. Blommans slutliga utseende beror till stor del på typen av aglaonema och kan ha olika former och storlekar.

I slutet av blomningen bildas bär. De mognar länge. Ett bär kan leva på en växt i upp till sex månader eller ännu mer. Bären är giftiga och det är förbjudet att äta dem.

I sitt hemland, i Sydostasien, blommar aglaonema på sommaren - från juni till augusti . På våra breddgrader kan dock blomningstiden kraftigt förskjutas mot vintern och inträffar ungefär från november till februari. Under inomhusförhållanden blommar vissa typer av aglaonema ganska sällan. Och om alla råd om dess innehåll inte följs kan det, om det inte dör, sluta blomma helt och hållet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Det finns inte många sorter av aglaonem idag. Om du listar dem alla finns det mer än 50 stycken. Bland dem finns det också hybridsorter.

De mest kända typerna av aglaonema, på grundval av vilka många sorter har fötts upp

Aglaonema är enkelt . Den mest typiska representanten för arten. Den växer i naturen främst i träsk och växer inte högre än 35 cm. Broschyrer med enkelt aglaonema når i genomsnitt 17 cm i längd och 7 cm i bredd. De är svartvita och oftast mörkgröna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aglaonema är föränderligt, det är föränderligt . En växt som kännetecknas av dess bladens variation. Den kan bli upp till högst 1 m i höjd. Stammen av det variabla aglaonema kan bli bar vid rötterna med tiden när blomman blir för hög. Detta löses genom att föryngra växten - dess topp är rotad.

Bild
Bild

Aglaonema är lysande . Den har stora löv som kan bli upp till 45 cm långa. De kännetecknas av ett avlångt utseende, mer som gräs än löv av träd eller buskar. Färgen på bladen sträcker sig från ljus till mörkgrön.

Bild
Bild

Aglaonema ödmjukt eller måttligt aglaonema . Inte en mycket hög växt - den växer inte ut 50 cm -märket. Det blygsamma aglaonema har ovala blad med en enhetlig grön färg som växer upp till 20 cm i längd. Dess frukter liknar dogwood.

Bild
Bild
Bild
Bild

Målad Aglaonema . Den växer till cirka 60 cm i höjd. Ett särdrag hos denna blomma är fläckiga långsträckta löv. Fläckfärger kan sträcka sig från grått till silvervitt, ljusgrönt till djupt mörkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aglaonema lockigt . Det ser vanligtvis ut som en mycket grenad buske, som är rikligt översådd med löv. Bladen kan bli upp till 30 cm långa. Den har en mörkgrön kant och en silvergrön kärna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aglaonema rundade skiljer sig i tjocka blad med nästan rund form, bara något spetsade uppåt. Ljusets ljusstyrka ges av tunna vener av kontrasterande färger, beroende på växtsorten. Ett särdrag är också hennes korta storlek. På grundval av denna speciella art härleddes röda aglaonem.

Bild
Bild

Aglaonema räfflad skiljer sig åt i sina blad, varför den fick sitt namn. Dess blad kan bli upp till 20 cm långa och ha en oval långsträckt form. Deras slående drag är deras färger. Strömmningen av ribbad aglaonema är mörkgrön med kontrasterande drag över hela ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aglaonema pseudo-skottblad , även känd som pseudovellum. Denna art kännetecknas av spjutformade blad av en ljus rik grön färg med vackra varvade med grädde.

Bild
Bild

Om vi pratar om populära sorter av aglaonem, så är listan mycket större. Därför är det bättre att bara överväga de mest populära av dem, som finns oftare än andra på fönsterbrädorna i lägenheter och kontor på den eurasiska kontinenten.

" Silver Queen ", det finns också namnet "Silver Queen" (från engelska Silver Queen) - detta är en av de vanligaste växtsorterna. Blombladen är mycket ljusa, kan ha en mörk kant och små fläckar i hela sitt område. Populariteten för "Silver Queen" beror inte bara på dess intressanta utseende, utan också på vårdens relativa enkelhet.

I länder med varmt klimat kan den till och med planteras utomhus. Av alla sorter blommar "Queen" bäst - konsekvent en gång om året.

Bild
Bild

Röd aglaonema om än inte alltför vanligt, det ser inte mindre imponerande ut från detta. Denna sort föddes genom urval och kännetecknas av bladens röda färg. Det finns två sorter av rött aglaonema: "Kreta" och "Fjäril". Aglaonema "Kreta" växer mycket långsamt och har, medan de är unga, en helt röd färg på bladen, men med åldern blir de gröna. Samtidigt förblir bladets centrala ven röd tills livets slut. Aglaonema "Butterfly" har gröna blad med en ljusrosa ven och samma fläckar som är associerade med fjärilarnas vingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

" King of Siam", alias "King of Siam ", - en ganska hög växt. Blomman når en höjd av 120 cm. Växtens blad är stora och spetsiga, rikgröna med lite kontrasterande vener.

Ett av de särdrag hos denna sort är att stammen stelnar med åldern. Denna sort är särskilt öm och ljuskrävande.

Bild
Bild

Cutlass kan kallas Cutless . En sort som kännetecknas av långsträckta men spetsiga blad av en ljus nyans med en mörk kant och samma mörka fläckar. Denna växt blommar sällan hemma och kräver mycket värme och ljus för underhållet.

Bild
Bild

" Treiba " Den har en mycket förgrenad stam, som kan nå en höjd av 1 m. Bara utan stöd börjar stammen vanligtvis böja sig efter att ha blivit 50 cm. Om det är viktigt att växa plantan så jämnt som möjligt måste du binda den och ge stöd. Bladen på "Treiba" är ovala med långsträckta spetsar. De kan bli upp till 30 cm långa. Färgen på bladen är ganska brokig: bladen själva är rika gröna med ljusa fläckar. De sprider sig från arkets kärna till kanterna.

Bild
Bild

" Tricolor " - den mest populära sorten av målat aglaonema. På växtens breda blad finns en spridning av ljusgröna fläckar, och bladets kärna utmärks av en kontrasterande ljus ton.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Supervit", även kallat "Supervit " - en av de mest extravaganta sorterna. Denna blomma skiljer sig från sina släktingar i mycket ljusa, nästan vita löv med en vacker mörk kant.

Växten är mycket nyckfull, men för att bladen ska förbli utomordentligt ljusa måste den ge ett bra flöde av diffust ljus.

Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Eftersom aglaonema kom till oss från breddgrader med ett tropiskt klimat krävs särskilda förutsättningar för att hålla det hemma. Om du ignorerar dem och inte förser blomman med allt den behöver finns det en chans att döda den.

Det är mycket viktigt att tillhandahålla följande saker på rätt nivå:

  • belysning;
  • temperatur och luftfuktighet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots det faktum att hemlandet Aglaonema är tropikerna, gillar det inte direkt solljus . Om de kommer på bladen kommer de definitivt att resultera i en brännskada. Det är bäst att ge en blomma med en enhetlig färg på löven en trevlig halvskugga.

För aglaonemas, som kännetecknas av ett uttalat mönster på bladen, måste du ge diffust solljus. Om du gömmer dem i skuggan försvinner mönstret på de gamla bladen, och på de nya kommer det inte att visas alls.

Den trevligaste temperaturen för aglaonema är intervallet från 20 till 25 ° C. På vintern krävs temperaturen en storleksordning lägre - från 16 till 18 ° C.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den allmänna regeln för alla typer av växter av denna art är att de inte tål plötsliga temperaturförändringar. Det är viktigt att skydda dem mot hypotermi eller överhettning, såväl som mot drag .i. Några av arterna och sorterna kan vara mer sega och tåla sådana förhållanden än sina motsvarigheter, men detta är snarare ett undantag. Därför är det viktigt att hitta en bra plats för blomman, bort från drag, batterier eller under solen.

Luftfuktigheten är mycket hög i de flesta regioner i Sydostasien. Därför kräver växterna som kommer därifrån ungefär samma luftfuktighet för att de ska trivas. För de flesta agglaner är den vanliga luftfuktigheten som råder i ett genomsnittligt rum inte lämplig.

Om fuktnivån är otillräcklig börjar plantans löv bli gula och torra . För att förhindra att detta händer är det bäst att spraya växten. Du kan också placera grytan på en speciell bricka fylld med fuktad torv eller småsten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Aglaonema är en växt som växer mycket långsamt, så transplantation är inte en vanlig händelse för det. För dessa blommor är det också viktigt att transplantera regelbundet för att förnya jorden. Men detta görs mycket mindre ofta än för andra inomhusväxter.

Unga blommor transplanteras högst en gång om året, och i genomsnitt kan frekvensen nå ett och ett halvt år . Vuxna växter transplanteras vart 3-5 år.

Den mest gynnsamma tiden för transplantation är sen vår. Aglaonema älskar breda krukor. Istället för jord måste du använda en jordblandning, som innehåller 1 del humus, 6 delar blad, 2 delar sand och torv, 1 del kol. Du kan också använda ett underlag bestående av 1 del sand, 1 del torv och 2 delar lövjord med lite kol tillsatt.

En viktig komponent i varje transplantation är ett bra dräneringsskikt. Den ska placeras längst ner i grytan. Om detta tillstånd ignoreras kommer cirkulationen av vatten i jorden att störa, vilket leder till dess stagnation. Och stillastående vatten kan leda till förfall av rötterna och växtens död.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Vattning och utfodring är två viktiga komponenter för att ta hand om ett agglomerat hemma. Bevattningsregimen ska inte kränkas och toppdressing bör inte ignoreras. Då kommer växten att få den nödvändiga fuktnivån och alla de ämnen den behöver för fullt liv och utveckling.

Vattna inte växten med vatten direkt från kranen . Vattnet du behöver är mjukt. För att mjuka upp vatten för 1 liter måste du tillsätta 0,2 gram oxalsyra. Du kan ersätta den med citron. Lösningen måste försvaras minst en dag före användning. Vattning med kallt vatten är kontraindicerat, det är bättre att använda vatten vid rumstemperatur eller till och med något varmt.

Bild
Bild

Vattningsregimen beror på säsongen. På våren och sommaren utförs vattning varje gång när matjorden visuellt börjar torka ut. Det är mycket viktigt att inte låta de djupa jordlagren torka ut. Detta kan skada växtens rötter. På senhösten och vintern måste du vattna växten ett par dagar efter att matjorden har torkat.

När som helst på året kan du inte vattna växten för mycket. Den gillar inte överflödig vätska. Detta kan leda till stagnation i grytan.

Växtens blad behöver konstant fukt. För att göra detta måste de sprutas från en sprayflaska med samma vatten som används för bevattning.

Bild
Bild

När det gäller utfodring behöver blomman det inte på vintern. Det är inte värt att börja applicera gödningsmedel på jorden förrän i slutet av vintern. De första dagarna på våren är en bra tid att ta hand om sinusanemi. Matningsfrekvensen är en gång varannan vecka.

Det är bäst att kombinera organiska och mineralgödselmedel . Det finns ingen anledning att uppfinna något: gödningsmedel måste spädas i de proportioner som anges av tillverkaren. Dosen för växten väljs också enligt tillverkarens rekommendationer. För aglaonem är alla gödningsmedel för lövfällande inomhusblommor lämpliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödsel är bäst lämpad i flytande form. Detta mättar jorden jämnt med dem. Men det är värt att observera ett viktigt villkor: du kan inte mata blomman samtidigt som du vattnar.

Topdressing med flytande gödningsmedel sker 3-4 timmar efter vattning. Vid denna tidpunkt kommer jorden att vara fuktig och näringsämnen kommer att fördelas jämnt över jorden.

Med höstens ankomst bör utfodringen gradvis minskas för att helt stanna till vintern till nästa vår. Om behovet uppstår, på vintern kan du också mata blomman. Bara detta görs mycket mindre ofta: en gång var sjätte vecka.

Bild
Bild

Fortplantning

Reproduktion görs bäst på senvåren eller sommaren. Annars bör ett mini -växthus användas för att förse stekarna med värme och för att skydda dem från eventuella temperaturförändringar.

Den huvudsakliga säkerhetsregeln vid arbete med aggloanem under reproduktionen, när den måste klippas, är att skydda händerna . Det är bäst att använda skyddshandskar, och efter kontakt med växtsticklingar ska händerna tvättas noggrant med tvål.

Växtens saft kan orsaka klåda och irritation i huden och komma igenom händerna på slemhinnorna och i ögonen.

Aglaonema kan förökas på flera sätt:

  • ympning:
  • frön;
  • division.
Bild
Bild

Förökning med sticklingar är ett standardförfarande där stammens ovansida skärs av. Det ska vara en stjälk med en apikal skärning. Sticklingar kan endast utföras efter att aglaonema stjälk har vuxit tillräckligt och fått grenar.

Snittstammens längd kan vara vilken som helst . Om det är väldigt långt och det är planerat att dela det i flera sticklingar, är det värt att se till att var och en av dem har ett blad. Annars är det osannolikt att det kommer att vara möjligt att rota det i slutändan. Beredda sticklingar ska lämnas i frisk luft i ett dygn så att de torkar ut. Innan detta ska snittet bearbetas med hackat kol.

Nästa dag måste sticklingarna fördjupas i jorden förberedd för groddarna med 5 cm. Marken bör bestå av sand och torv . Rötter kommer bara att slå rot när det finns tillräckligt med värme. Därför måste de tas bort till en plats med en temperatur på minst 22 ° C.

Rötterna kommer att dyka upp inom den närmaste månaden. Denna tid kan accelereras med golvvärme. Sedan kan sticklingarna slå rot inom 20 dagar. Sedan transplanteras de i krukor med ett substrat som används för vuxna växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

I naturen reproducerar aglaonema sig själv. Och detta kan upprepas hemma om växten blommar och bär frukt. För att göra detta är det nödvändigt att ge ordentlig vård för det och tillgodose alla behov i form av temperatur, vattning, befruktning och andra saker.

Den bladliknande klaffen som omger örat på en blomma är inte bara en dekoration . Det hjälper blomman att självbestämma, det vill säga att det inte ens kräver insekter att delta för detta. I det här fallet kan frön dyka upp, från vilka en ny växt också kan erhållas. För detta är det viktigt att vänta på att frukten mognar direkt på blommans grenar.

Viktig notering: när man sprider sig från frön är det inte alltid möjligt att bevara sortens särdrag. Som ett resultat kan en ung växt inte se ut exakt som sin förälder.

Innan sådd måste fröna försiktigt avlägsnas från frukten och sköljas under rinnande vatten. De kan inte lagras - de måste lämnas omedelbart. Aglaonema frön förlorar sin förmåga att gro för snabbt. Du måste plantera frön i låga behållare. Sand och torv bör användas som ett substrat i förhållandet 1: 1 . Behållarna måste avlägsnas till en varm plats och vattnas då och då.

Fröna gror snabbt nog att det inte är svårt att föröka blomman på detta sätt. De första skotten visas snabbt. Det är nödvändigt att transplantera unga växter efter att de har bildats tillräckligt och förvärva uttalade blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan typ av reproduktion är division . Det kan göras vid transplantation av en växt. När aglaonema har vuxit till en alltför frodig buske kan den prydligt delas in i flera. För att göra detta måste du skära rhizomen i två eller flera delar och plantera var och en i sin egen kruka.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Som alla levande varelser kan aglaonema må dåligt, och detta kommer säkert att påverka dess vitalitet. Det är inte mottagligt för sjukdomar, men kan attackeras av insekter. Hon lider också mycket av felaktig vård.

Det är viktigt att göra allt för att identifiera och utesluta orsakerna till tillståndet och vid behov ge den nödvändiga behandlingen . Om ingenting görs kan växten dö. Eftersom störningar i dess funktion är försök att signalera att något är fel med det.

Om växten börjar locka bladen, har det troligtvis frusit. Om lövverket har böjt sig till ett rör och kanterna på bladen börjar mörkna är detta symptom på samma problem . Du måste se om temperaturen i rummet har sjunkit och kontrollera om potten har hamnat i ett drag.

Aglaonemens blad var täckta med atypiska ljusgula fläckar eller fläckar - troligtvis har blomman en brännskada. Det är brådskande att ta bort krukan med växten under solen och ge den nödvändig halvskugga. Om bladen är ordentligt fuktade genom att spraya dem med varmt mjukt vatten kommer de att återhämta sig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aglaonema kan vara mycket långsam i tillväxt, och lövverk kan börja ändra färg till en ohälsosam brun. Detta är symptom på dålig vattning. Mest troligt användes antingen kallt eller hårt vatten. Endast mjukt och varmt vatten är lämpligt för en blomma.

Aglaonema -blad kan skrynkla och bruna runt kanterna . Om detta händer och växten torkar visuellt, signalerar detta att det inte finns tillräckligt med fukt i rummet för blomman. Detta kan också orsaka skadliga insekter att föröka sig på växten. Därför är det viktigt att bibehålla den nödvändiga fuktnivån och ständigt spruta växten.

Bild
Bild

Om bladen blir gula kan det finnas 2 orsaker till detta

  • Kanske är blomman för trång i sin nuvarande kruka, och jorden är redan för utarmad. I det här fallet hjälper en transplantation. Grytan måste väljas ett par storlekar större, och en ny måste läggas till den gamla jorden. Två veckor efter transplantationen utförs blommans första utfodring. Den senare kommer att ge honom alla nödvändiga näringsämnen för återhämtning och fortsatt existens.
  • Blomman dör på grund av att den var för torr. Det finns otillräcklig vattning och, möjligen, otillräcklig fukt i bladen. I det här fallet lider rötterna, och denna skada kan inte längre återställas. Det enda sättet att rädda växten är att snabbt klippa av sticklingar och rota dem i ny jord. Rötterna som finns kvar från den gamla blomman kan bara slängas.

I det fall när spetsen på aglaonema -bladen blir svarta, är ett brådskande behov av att kontrollera temperaturregimen. Svartning av bladen indikerar att växten fryser. Kanske var potten i ett drag eller temperaturen i rummet sjönk dramatiskt. I det här fallet måste du snabbt värma upp växten och ge den nödvändig värmenivå igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från insekter på aglaonema kan bladlöss, mjölkfiskar och spindelmider häckas. Det är omöjligt att ignorera skadedjurens utseende, du måste bli av med dem och bota växten.

Om bladen är täckta med en lätt spindelväv, attackerades växten av en spindelkvalster . Om ingenting görs kommer bladen som påverkas av kvalsten så småningom att blekna och sedan falla helt av. I detta fall kommer skadedjuret att fortsätta fånga fler och fler nya löv.

För att bota aglaonema måste alla skadade blad försiktigt avlägsnas. Växten behandlas helt med en insekticid (till exempel "Actellic").

Utseendet på en fästing signalerar att luften i rummet är för torr. Därför är det nödvändigt att inte bara ta bort insekter, utan också att ge växten den nödvändiga fuktnivån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mjölken på växten ser ut som en blomning av vita fluffiga bollar. Om dessa insekter är på aglaonema måste du behandla det med tvålvatten. Använd vanlig brun tvätttvål för lösningen. Det är mest praktiskt att riva det på ett fint rivjärn och lösa de resulterande spånen i vatten. Lösningen ska vara grumlig, men inte vit som mjölk. Det är bättre att upprepa behandlingen med tvålvatten efter 5-7 dagar för att konsolidera resultatet.

Bladlöss är mycket små insekter (upp till 5 mm stora) som aktivt angriper löv, unga skott eller blomknoppar . För att bli av med det måste växten behandlas med en lösning av pyretrum eller tobak. Om angreppet är mycket starkt och det finns för många insekter kan du också behandla det med Aktellik. Behandlingen kan vid behov upprepas efter några dagar.

Rekommenderad: