Magnolia Storblommig (24 Bilder): Beskrivning Av Grandiflora, Växer Hemma, Planterar Och Sköter, Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Magnolia Storblommig (24 Bilder): Beskrivning Av Grandiflora, Växer Hemma, Planterar Och Sköter, Reproduktion

Video: Magnolia Storblommig (24 Bilder): Beskrivning Av Grandiflora, Växer Hemma, Planterar Och Sköter, Reproduktion
Video: Trädgårdsexperten: Så får du liv i Magnolian - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Maj
Magnolia Storblommig (24 Bilder): Beskrivning Av Grandiflora, Växer Hemma, Planterar Och Sköter, Reproduktion
Magnolia Storblommig (24 Bilder): Beskrivning Av Grandiflora, Växer Hemma, Planterar Och Sköter, Reproduktion
Anonim

Storblommig magnolia är ett kraftfullt vintergrönt träd med glansigt smaragdlövverk. I maj är denna mycket dekorativa växt täckt med porslin-vita, mycket stora blommor, som utstrålar en stark vanilj-citrusarom. Tänk på vad som är anmärkningsvärt för storblommig magnolia, under vilka förhållanden den växer, och om det är möjligt att odla den på en personlig tomt och hur man tar hand om den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Storblommig magnolia (grandiflora) är en typ av träiga blommande växter som tillhör familjen magnolia. Arten representeras av vintergröna träd, som, till skillnad från lövträd, behåller sitt lövverk hela året.

Den naturliga livsmiljön för Grandiflora är sydöstra USA. Det finns också i södra Europa, liksom i länderna i västra och centralasien.

Höjden på en vuxen storblommig magnolia kan variera från 20 till 30 meter . Trädkronans form är bredpyramidal, sprider sig. Stammen är kraftfull, upprätt, täckt med gråbrun bark.

Stamdiametern på ett vuxet träd kan nå 1, 2-1, 4 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grenarna på Grandiflora är spänstiga, starka, tätt löviga, täckta med grågrön eller rödgrå bark. Bladen är långsträckta, spetsiga, blanka på utsidan, upp till 25 centimeter långa, djupgröna . Undersidan av bladen är rödbrun, slät eller lätt pubescent.

Grandiflora går in i blomningsfasen i maj . Under denna period är trädet täckt med många stora blommor. Blomblad är ovala eller ovala med en något spetsig spets. Blommorna utstrålar en stark och behaglig doft med citron-vaniljnoter. Diametern på en blomma kan vara 20-25 centimeter. Magnolia blommar slutar i september. I oktober går växten in i fruktfasen, som varar fram till november. Vid denna tidpunkt, i stället för vissnade blommor, bildas omfattande, mångbladiga, äggformade frukter. Magnolifrön är små, koniska eller elliptiska, täckta med ett ljust skarlet skal.

Storblommig magnolia används ofta i trädgårdsskötsel och landskapsdesign . Dess doftande blommor, löv och unga skott används som råvaror för framställning av en värdefull eterisk olja.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera och lämna

Innan du planterar storblommig magnolia måste du välja en väl upplyst plats för den på platsen, skyddad mot drag och kalla vindar. Det är inte tillåtet att plantera plantor i blåsta kalla områden, liksom på platser där vatten stagnerar.

En gynnsam period för plantering av unga växter är senvåren - försommaren (efter att hotet om nattfrost försvinner). Magnolior planterade under denna period kommer att kunna anpassa sig fullt ut på en ny plats och till hösten för att bygga upp en tillräcklig rotmassa. Det är tillåtet att plantera unga växter under hösten, under andra halvan av oktober.

Grandiflora föredrar ljus bördig jord med en neutral eller svagt sur reaktion

Områden med tung lerig och omvänt mycket lös sandjord är kategoriskt olämpliga för att plantera och odla den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha valt en plats för att placera plantor börjar de ordna planteringsgropen, de rekommenderade måtten är 60x60x60 cm. Ett lager dräneringsmaterial läggs i botten av gropen - grus, stora stenar, bitar av tegel.

En näringsrik jordblandning hälls över dräneringen, bestående av trädgårdsjord med tillsats av kompost, torv och sand . En planta placeras vertikalt i en grop tillsammans med en jordklump på rötterna, och jordblandning hälls över den från alla sidor. Under plantering, se till att plantens rotkrage är högst 3 centimeter från jordens yta. Efter plantering vattnas den unga växten och marken runt den strös med mulch.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudomsorgen för storblommig magnolia är regelbunden vattning, periodisk utfodring, sanitär beskärning.

Denna växt bör vattnas när markytan torkar i nära stamcirkeln. Det är inte värt att låta vatten stagnera runt magnolia, eftersom dess rotsystem smärtsamt tolererar vattendämpning i jorden.

Storblommig magnolia matas från det tredje året efter plantering. Under perioden med växande grön massa och blomning spenderar denna växt en stor mängd resurser, vilket kan leda till en minskning av dess motståndskraft mot patogener och skadedjur.

För utfodring används en mineral-organisk lösning, bestående av sådana komponenter som:

  • vatten - 10 l;
  • ruttnad gödsel - 1 kg;
  • saltpeter - 20 g;
  • urea - 15 g.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den rekommenderade konsumtionshastigheten är 3-4 hinkar lösning per 1 vuxet träd. Totalt, under säsongen (från vår till höst), matas magnolia 2-3 gånger.

Efter att växten har bleknat utför trädgårdsmästare sanitär beskärning . Under denna procedur skärs torra, krokiga och överflödiga grenar ut, vilket tjocknar kronan. Snittplatser behandlas med trädgårdshöjd.

Med tanke på att magnolia är en termofil växt, rekommenderas det att täcka det för vintern. För att ordna skyddsrum används säckväv och grangrenar . På kvällen före vintern är stamcirkeln täckt med mulch för att skydda rötterna från att frysa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Föröka grandiflora vegetativt med sticklingar. Du kan också odla hennes plantor hemma från frön.

Med frömetoden för reproduktion av magnolia stratifieras plantmaterialet inom 20-30 dagar . Vid skiktning läggs fröna i en behållare med våt sand, som skickas till kylskåpet på den nedre hyllan. Efter skiktning gros frön i en hög behållare fylld med fuktigt underlag.

Behållarens innehåll fuktas regelbundet, vilket förhindrar att substratet torkar ut.

Bild
Bild

Efter uppkomst placeras behållarna på ett ställe med mjukt spritt ljus, skyddat mot drag. De odlade plantorna planteras i öppen mark på våren först efter att hotet om frost har försvunnit.

Magnolia sticklingar skördas på våren före blomning. Sticklingar med flera knoppar och en lignifierad topp och grön botten är idealiska för rotning. I slutet av juni planteras de i ett växthus med sand eller torv-sandblandning . För snabb rotning av sticklingar i ett växthus hålls hög luftfuktighet och en stabil lufttemperatur på en nivå på 21-24 ° C (men inte mer än 26 ° C). Ett tecken på framgångsrik rotning av sticklingar är bladen som fälls ut från knopparna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

En förändring av jordens surhet kan orsaka kloros i magnolia. Med detta problem börjar plantans löv bli gula, men deras vener förblir gröna. Du kan eliminera problemet genom att införa sur torv eller barrhumus i jorden.

Magnolia påverkas ofta av mjölkfiskar och persika (växthus) bladlöss. Båda skadedjuren livnär sig på celljuicer, vilket kan göra att lövverket torkar ut och dör och i vissa fall till och med hela växtens död. För förstörelse av parasiter används en total behandling av magnolia med läkemedel "Aktara", "Fitoverm", "Aktellik ".

Storblommiga magnolia som odlas i de norra regionerna påverkas ofta av svampsjukdomar - mjöldagg, grå botrytis och röta. I detta fall kan träd räddas från döden endast med omedelbar och omfattande behandling. Det föreskriver avlägsnande av de drabbade delarna av växten, behandling av träd med fungicida preparat med en samtidig minskning av vattning.

För behandling av magnolia används läkemedel som "Gamair", "Fitosporin".

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Magnolia storblommiga ser bra ut både i enstaka och i gruppplanteringar. På platsen kan den planteras med dekorativa barrträd, eftersom de också föredrar att växa på lite sura jordar. I detta fall kan storblommig magnolia planteras tillsammans med låg thuja eller enbär.

Bild
Bild

Grandiflora ser spektakulär ut omgiven av blommor - pioner, nasturtiums, krysantemum. Det kombineras organiskt med andra träiga växter - småbladig lind, viburnum.

Bild
Bild

I stora magnoliaområden används storblommiga ofta för att skapa vackra gränder. Liknande gränder finns i populära orter i Svarta havet. Det mest kända exemplet här är en gränd med storblommiga magnolior som ligger på det skyddade området i semesterorten Sochi (Riviera Park).

Rekommenderad: