Lantana (44 Foton): Beskrivning Av Typerna Av Inomhusblomma Camara Och Montevideo, Odling Av En Växt Från Frön Och Vård Hemma, Plantering Och Förökning Av Sticklingar

Innehållsförteckning:

Video: Lantana (44 Foton): Beskrivning Av Typerna Av Inomhusblomma Camara Och Montevideo, Odling Av En Växt Från Frön Och Vård Hemma, Plantering Och Förökning Av Sticklingar

Video: Lantana (44 Foton): Beskrivning Av Typerna Av Inomhusblomma Camara Och Montevideo, Odling Av En Växt Från Frön Och Vård Hemma, Plantering Och Förökning Av Sticklingar
Video: Från frö till planta 2024, Maj
Lantana (44 Foton): Beskrivning Av Typerna Av Inomhusblomma Camara Och Montevideo, Odling Av En Växt Från Frön Och Vård Hemma, Plantering Och Förökning Av Sticklingar
Lantana (44 Foton): Beskrivning Av Typerna Av Inomhusblomma Camara Och Montevideo, Odling Av En Växt Från Frön Och Vård Hemma, Plantering Och Förökning Av Sticklingar
Anonim

Närvaron av gröna växter i huset, lägenheten och till och med i kontorslokaler skapar mysighet och förbättrar humöret avsevärt. Blommande exemplar är särskilt glädjande. Deras blommor, olika i form, storlek och färg på kronblad, ger estetiskt nöje, och vissa arter utstrålar också en delikat behaglig doft. Lantana tillhör också sådana växter.

Bild
Bild

Särdrag

Funktioner Beskrivning av släktet Lantana (Lantana), som fick sitt namn tack vare den svenska naturforskaren Karl Linné, kommer ner till en systematisk klassificering. Denna fleråriga tillhör familjen Verbenaceae. Vilda arter, och det finns många av dem för tillfället (från 140-170), växer främst i territorierna i Central- och Sydamerika, och för vissa arter är livsmiljön Afrika och Sydostasien.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa länder gynnas inte lantana och är till och med förbjudet att växa, eftersom den förskjuter floran intill den. Lantana är en intensivt grenande buske som under naturliga förhållanden når en 3-meters markering på mycket kort tid. Och detta är inte förvånande, eftersom det har ett ganska kraftfullt och välutvecklat rotsystem som växer inte bara på djupet, utan också i bredd.

Dess flexibla, snabbt växande stjälkar med ett komprimerat övre lager är ljusgröna i färgen; hos vissa arter finns törnen på skottets yta. Korta bladformade blad med en övervägande grön färg finns på stjälkarna mittemot varandra eller i spiralordning. Bladbladet är litet (4–5 cm), övervägande ovalt i form med en tandad kant och klart definierade vener, mycket lik utseendet på ett nässelblad. I de flesta arter är bladen hårda, med en grov yta vid beröring, men det finns sorter med släta blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växten har en ganska lång och vacker blomning . Blommorna är små, corolladiametern överstiger i regel inte 4-5 cm, samlade i blomställningar. I vildväxande former, i en blomställning, kan blommor med olika färger på kronblad observeras. Vita, gula, orange och skarlakansblommor på sina tunna pediklar ligger ganska tätt intill varandra och bildar en mycket vacker flerfärgad boll. Sorten i kronbladens färg är förknippad med mognadsgraden för varje blomma: ju mer tid som går från den dag då knoppen löses upp, desto mörkare blir kronbladen.

Bild
Bild
Bild
Bild

I deras naturliga livsmiljö, efter blomningens slut, i stället för blommorna, bildas tvåfröade gröna bär med rund form. Omogna frukter innehåller en ganska stor mängd toxin som är farligt för människor och djur, men när de mognar minskar hotet om förgiftning och den fullt mogna frukten används till och med som tillsats till desserträtter.

Lantana är känd inte bara för sina färgförändrande kronblad, utan också för den specifika arom som kommer från växtens löv . Från minsta kontakt utlöses körtlarna på bladplattans yta och det omgivande rummet fylls omedelbart med en kryddig doft. Inte alla kommer att gilla denna doft, för förutom de trevliga tonerna av citron och mynta innehåller den också lukten av kamfer och den subtila doften av lök.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Att odla vilda arter är ingen lätt uppgift, och det tar mycket tid för en växt att få de nödvändiga egenskaperna. Trots att släktet lantan har många arter var få lämpade för avel. En av dessa arter är taggig lantana . Även denna typ av flerårig buske, som når en höjd av en och en halv meter i naturen, kallas välvd lantana eller camara (Lantana camara). Törnig lantana fick sitt namn inte av en slump: dess upprättstående skott med ett förgrenat toppskikt är helt täckta med små taggar. Lövverket är färgat djupt grönt. Bladplattan med små dentiklar längs kanten har en äggformad form, där ytterspetsen är något spetsig. Plattans framsida är grov vid beröring, och insidan, dold för ögonen, är täckt med mjuk vitaktig "villi".

Bild
Bild
Bild
Bild

Växten kännetecknas av en panikulär typ av blomställning. Corollans diameter i blommor är högst 5 cm. Under blomperioden, som varar från maj till oktober, bildar växten vackra frodiga "bollar" av blommor i olika färger. Till en början visas knoppar med gula eller rosa kronblad, och bara med tiden ändras kronbladets färg till orange och sedan till rött. De mogna bären som bildas efter kronbladens fall har en blåsvart färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kultivaren "Lyubava" är skapad på grundval av välvd lantana . Dess huvudsakliga egenskaper skiljer sig inte mycket från dess föregångare. Gröna stjälkar strödda med taggar, fasetterade på 4 sidor, ovala blad med en gröngrå nyans och medelstora blommor som bildar blomställningar-bollar. Under blomningsperioden ändras kronbladets färg från orange till rosa eller skarlet. Vissa uppfödare har uppfödt hybrider med monokroma blomställningar. För sorten "Samantha" är karaktären citrongul färg på blomställningarna, och för hybrid "Golden Apple" har blommorna en ljus gyllene nyans . Vit färg på blommor med en liten accent i form av en liten gul fläck i mitten är karakteristisk för sorten med det vackra namnet "Naida".

Bild
Bild
Bild
Bild

Montevidean lantana (Lantana montevidensis) skiljer sig något från Camara . Stammarna av denna art är flexibla och lockiga, och lignifieringen av det övre lagret observeras bara närmare basen. Ovate bladplattor är något mindre än de av de taggiga arterna av lantana, deras längd överstiger inte 3 cm. Blommorna är mindre jämfört med camara, corolladiametern är inom 2-3 cm, samlad i sfäriska blomställningar, där lila lila och rosa toner. Blommor med gul eller vit färg är mycket mindre vanliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Variegated lantana (Lantana variegata) har, till skillnad från den tidigare arten, en något annan bladfärg . Bladplattorna är brokiga: ljusgröna, vitaktiga och silverfärgade fläckar sprids på ett kaotiskt sätt över hela ytan. För att få sådana förändringar i lövfärgen genomgår växter av denna art artificiella modifieringar, vilket nästan alltid påverkar artens motståndskraft, vilket innebär att de resulterande hybriderna blir mer krävande i vården.

Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

För god tillväxt och utveckling av växten är det nödvändigt att skapa lämpliga förhållanden. Komponenter i ett optimalt mikroklimat: temperatur, luftfuktighet, belysning, jordkomposition. Temperaturen i det omgivande rummet är en ganska viktig indikator för en växt, det påverkar inte bara tillväxten utan också blomningstiden. Året från Lantanas livscykel är konventionellt uppdelat i 3 perioder: sommar (aktiv), höst-vår (förberedande), vinter (vilande period).

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns optimala indikatorer för varje period. För sommaren bör den optimala prestandan ligga inom + 22-27? C. Under förberedelseperioden, särskilt när växten förbereder sig för ökad tillväxt, bör temperaturen inte överstiga + 14-18C. Tja, under vilande perioden kommer anläggningen lugnt att klara temperaturer från +5 till +12? C. Belysning är en lika viktig indikator. Den tropiska skönheten lantana tillhör ljusälskande växter, vilket innebär att bra belysning är en välsignelse för henne. Det är tillåtet att hålla växten i direkt solljus, men inte mer än 3-5 timmar under dagtid. På vintern behöver växten belysning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den optimala fukthalten för lantan är 40-50%. Under den aktiva perioden utförs ofta vattning och sprutning; under förberedelsessäsongen bör vattningens frekvens minskas.

Marken spelar också en viktig roll i växtens livscykel. Huvudindikatorn här är syra-basbalansen (pH). För lantan är den optimala indikatorn 7. Små fluktuationer är tillåtna inom intervallet 6,6–7.

Bild
Bild

Överföra

Lantana är en snabbt växande växt, så den måste planteras om varje år. Det är bäst att göra denna procedur på våren, innan växten växer. Om sorten är avsedd att odlas hemma eller är en badkarskultur, bör planteringsförmågan vara något större än den föregående. Och om kulturen är avsedd att växa i öppen mark, grävs jorden helt enkelt upp och lossas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att transplantera inomhus- och badgrödor noggrant; omlastningsmetoden är den mest skonsamma för växten . Det är inte alltid möjligt att helt byta krukan, så du behöver bara byta det översta lagret. Det räcker med att ta bort ett lager på 7 cm och fylla hålrummen med färskt substrat. Transplanteringsjord kan köpas i affären, vilken universell som helst för blommande växter är lämplig, men du kan också förbereda den själv. Blanda 4 delar lövmark med 2 delar bördigt gräs och tillsätt 1 del humus och fin flodsand till blandningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Trots det faktum att vilda arter av lantana växer under ganska specifika förhållanden anpassar sig inomhus- och badkargrödor ganska lätt till både hem- och trädgårdsinnehåll. Vårdreglerna är inte så komplicerade att vägra innehållet i lantana, det viktigaste är att iaktta vissa försiktighetsåtgärder. Hemma kommer lantana att må bra nära fönster mot syd, sydost, sydväst. Under den varma säsongen - om natten inte sjunker under + 18–20C - kan du ta den ut till balkongen, loggia, veranda och till och med till trädgården. Huvudvillkoret för placering är frånvaron av utkast . Den ständiga tillförseln av frisk luft uppmuntrar tillväxt av skott och frodiga blommor.

Bild
Bild

Vattning ska vara riklig och regelbunden . Tillåt inte både överdriven torkning av jorden och överdrivet överflöd. Brist på fukt kan leda till utsläpp av lövverk, och dess överskott kan leda till sönderfall av rötterna. Under den aktiva perioden med tillväxt och blomning behöver lantan sprutas, men detta måste göras extremt noggrant för att säkerställa att vatten inte faller på blomställningarna. För att bibehålla optimal luftfuktighet kan du installera en behållare med en blomma i en speciell bricka med våt expanderad lera.

Bild
Bild

Under vår-sommarperioden måste lantana matas och detta måste göras minst en gång varannan vecka, men inte oftare, annars kommer skotten att växa kraftigt istället för frodig blomning. Du kan använda vilket universalgödselmedel som helst för krukväxter, men den enda dosen av läkemedlet bör minskas med 2 gånger. Under förberedelseperioden kan du mata växten med ditt eget beredda gödningsmedel, som är baserat på kogödsel blandat med vatten i förhållandet 1: 14. På vintern, när växten är i vilande period, behöver du inte applicera ytterligare befruktning.

Bild
Bild

Växtbeskärning måste utföras under förberedelseperioden . De gamla sidostammarna är avskurna, som blev kvar i den nedre delen utan lövverk. På resten av skotten utförs klämproceduren - det räcker med att ta bort de 2 övre knopparna och den förbättrade utvecklingen av unga sidoskott säkerställs, och med dem en frodig blomning. Med hjälp av beskärning kan du ge lantana -kronan nästan vilken form som helst och växa inte bara en hälsosam växt, utan också en estetiskt attraktiv sådan.

Bild
Bild

Fortplantning

För lantana är endast två reproduktionsmetoder möjliga: sticklingar och frön. Mindre tidskrävande och mer realistiskt är naturligtvis sticklingar. För att korrekt föröka lantana är det nödvändigt att välja rätt material, som är unga skott med ett tunt, lite brunkött toppskikt. Efter att ha skisserat lämpliga skott, skär av sticklingarna - deras längd bör inte överstiga 10-12 cm - och lämna dem i 3 timmar för luftning. Vi förbereder behållaren och fyller den med redan fuktad torv, perlit eller vermikulit. Vi gör en liten fördjupning (2-3 cm) i den förberedda jorden. För att rota sticklingarna ordentligt är det nödvändigt att ta bort lövverket från den nedre delen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att skottet har planterats fortsätter vi med att skapa förutsättningar. För att flykten ska ge rötter måste du täcka den ovanifrån, skapa ett växthus. Du kan täcka med en plastflaska, glasburk eller använda en plastpåse för denna process. Under den första veckan bör temperaturen inne i växthuset vara inom + 20C, sedan kan den sänkas till + 15C. Bra rotning fungerar inte utan starkt, men diffust ljus i 12 timmar, konstant fuktning med en sprayflaska och regelbunden ventilation . När sticklingarna börjar växa måste täckmaterialet avlägsnas. För att sticklingarna ska växa inte bara i höjd, utan också för att ge sidoskott, kläms de. Detta bör göras regelbundet, minst en gång varannan månad.

Bild
Bild

Det är något svårare att föröka lantana med frön än genom sticklingar: en mycket låg överlevnad av plantor, därför används metoden sällan hemma.

Sjukdomar och skadedjur

Lantana är, precis som de flesta växter, mottagliga för en mängd olika sjukdomar. Som regel är deras förekomst förknippad med felaktig vård. Sjukdomar som rotröta, gråröta, rost och brun fläck är svampiga i naturen, därför används olika typer av fungicider i kampen mot dem. Tecken på rotrot: bildandet av svarta fläckar vid foten av skotten och bladplattorna, markens yta är täckt med mögelkolonier, från vilka en specifik lukt kommer ut (en blandning av koldioxid med eteriska oljor). Efter att tidigare ha rengjort rötterna från jorden och blött dem i en fungicidlösning (2%) transplanteras växten helt, byter ut substratet och desinficerar krukan. Noggrann observation utförs i 3 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tecken på gråmögel: bildandet av fläckar av beige färg på lövverket med en karakteristisk gråaktig blomma, mot vars bakgrund mikroskopiska prickade fläckar är synliga. Att bli av med röta är endast möjlig om det drabbade lövverket tas bort och lantan och jord besprutas med preparat som Horus, Teldor eller Tsineb. Inom 3 månader sprutas växten med "Fundazol", "Baylon" eller "Topsin", efter att tidigare ha berett en 0,1% lösning från den valda produkten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rost, med sina karakteristiska gulorange fläckar på insidan av lövverket, kan förstöras genom att spruta växten. För detta bereds en 1% lösning från ett sådant läkemedel som "Baktofit". De drabbade bladen tas bort. Omsprutning utförs på två veckor. Brun fläck kännetecknas av fläckar med en ljus olivfärg .placerad på plattans framsida. Med tiden bildas bruna fläckar på insidan och bladen börjar bli gula. Växten kan botas med hjälp av läkemedel som Vectra eller Fitosporin. Proceduren måste upprepas minst 2 gånger efter 7 eller 10 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

När de påverkas av bladlöss och mjölmaskar behandlas lövverk och skott med tvålvatten och tvättas sedan väl med lantan i duschen. När upprepade tecken dyker upp behandlas växten med insekticider. Du kan använda en rökgas eller tejp för att bekämpa vitfluga. Skadedjuret samlas upp med en dammsugare och växten sprutas med en infusion, där huvudkomponenterna är senapspulver, peppar och tobaksflis.

Rekommenderad: